Immortus: 100 Km’de 0 Litre Yakan Güneş Enerjili Araba
|Avustralyalı EVX Ventures şirketi 100 km’de 0 litre yakan güneş enerjili otomobil geliştiriyor. Immortus sıradan bir elektrikli oto değil. Tesla modellerinin tersine, Immortus doğrudan güneş enerjisiyle şarj oluyor. Peki vatandaşı hızla artan enflasyonda benzin almaktan kurtaracak olan güneş enerjili otomobiller Türkiye’ye ne zaman geliyor?
Hiç yakıtı bitmeyen araba
EVX Ventures şirketinin geliştirdiği Immortus marka iki kişilik araç, dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk spor otomobili olacak. Üstelik Melbourne merkezli girişimin geliştirdiği temiz enerjili aracın, konfor ve koltuk mesafesi açısından normal spor arabadan farkı yok.
Çatısı ve kaputu güneş panelleriyle kaplanan ve toplam 8 m2 yüzey alanına sahip olan Immortus, enerjiyi depolamak için lityum-iyon pil kullanıyor. Immortus’un gece vakti de yol almasını sağlayan piller 5-10 kilowatt/saat güç sağlıyor.
İlk bakışta pek anlaşılmıyor; ama güneş panelleri, aracın çöl güneşinde şarjı tükenmeden sonsuza dek gitmesine izin veriyor (yıpranma payını ve termodinamik yasalarını saymazsak).
İlgili yazı: Gerçek Adem: İlk insan ne zaman yaşadı?
Immortus için yeni güneş panelleri
Standart ve uygun maliyetli güneş enerjisi panelleri ışığın yalnızca yüzde 15’ini elektriğe çevirebildiğinden, şehir elektriği yerine sadece ışıkla şarj olan bir otomobil tasarlamak aslında zor; çünkü gün ışığı şarj kapasitesi, şebeke elektriğiyle şarj olmaktan daha düşük.
Immortus bu yüzden süper hafif üretildi: 2 kişilik aracın boş ağırlığı 500 kg ve dolu ağırlığı da 700 kg ile sınırlı (maksimum 200 kg’lık yük taşıyor ve bunun en az 50-70 kilosu şoför olacak). Her durumda Avustralya ve California gibi güneşli ülkelerde salt gün ışığıyla hızlı şarj olan bir pil kullanacak.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Tek kuruş yakıt parası ödemiyoruz
Immortus’un standart spor otomobilden farkı yok dedik ve bu durum saatte 160 km’lik maksimum hızı için de geçerli. 160 km/saat normal otomobil şasesi kullanan güneş enerjili bir araç için rekor sayılır. Yalnız burada küçük bir hile var:
O da aracın sadece dolu pil yardımıyla bu hıza çıkabilmesi. Yoksa pili boşsa, California öğle güneşinde ancak saatte 80 km hıza ulaşabiliyor. Yine de bu, binalar ve ağaçların gölgesinde olan şehir içi kullanım için sorun değil.
İlgili yazı: Renk Körlüğünü Düzelten Gözlük EnChroma
Immortus ışıkla şarj oluyor
Tamam, evrende ve muhtemelen çoklu evrende devridaim makineleri imkansız; ancak Immortus saatte 60 km hızla çöl güneşinde olduğu sürece sonsuza kadar gidebiliyor. Yine de bunu başarabilmesi için günümüzdeki ticari güneş panellerinden daha verimli fotovoltaik hücreler gerekli.
Peki var mı bunlar?
Henüz laboratuarda test aşamasında olmasına rağmen kesinlikle! UCLA Samueli Mühendislik Okulu iki katlı, daha doğrusu iki katmanlı yeni bir güneş hücresi üretti. Üstelik bu sistem dünyanın normal güneş panellerinden verimli olan ilk çözümü:
UCLA malzeme bilimleri profesörü Yang Yang konuyla ilgili açıklamasında, yeni hücreyi normal güneş panellerine ara katman ekleyerek ürettiklerini belirtti. Bu da yeni güneş panelinin mevcut fabrikalarda minimum yatırımla üretilerek ölçeklenebileceği anlamına geliyor.
İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili
Yüzde 25 daha ucuz
Çift katmalı güneş panelleri gün ışığını iki ayrı katmanda elektriğe çeviriyor. Bu da panelin kapladığı yer bakımından yüzey alanını genişletmemekle birlikte, efektif yüzey alanını ikiye katlıyor. Her ne kadar bu, iki kat fazla elektrik üretmek anlamına gelmese de çift katmanlı panellerin yüzde 20 daha verimli olmasını sağlıyor.
Perovskit katmanı
Piyasada bulunan güneş panelleri milimetrenin binde ikisi kalınlığında tek bir aktif katman kullanarak güneş ışığının sadece yüzde 18,7’sini elektriğe çevirebiliyor. Bu da 25 yıl öncesine göre sadece yüzde 3,7’lik bir artış demek.
Öte yandan UCLA ekibi, gün ışığını elektriğe çevirmek için kalsiyum titanat (CaTiO3) içeren bir tür kalsiyum titanyum oksit minerali olan perovskitten oluşan ve çok daha ince olan yeni bir aktif katman üretti.
Böylece bırakın çift katmanlı güneş panelinin enerji çevrim verimliliğini artırmayı, aynı zamanda üretim ve taşıma maliyetlerine de azalttı. Böylece yeni panel yüzde 25 ucuz, yüzde 20 verimli ve güneş hücresi başına yüzde 5 hafif oldu.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Immortus devri başlıyor
Immortus gibi güneş enerjili taşıtların yüzey alanı elbette ki konut çatılarından dar. Bu sebeple arabanın tavanı ve kaputunu güneş paneliyle kaplamak yeterli değil. Öte yandan, güneş panellerinin verimliliğini artırınca sorun çözülüyor. Bunların daha ucuz üretilmesi maliyetleri sınırlarken, daha hafif olması da aracın daha az şarjla daha uzağa, daha hızlı gitmesini sağlıyor.
Nitekim UCLA ekibinin yeni güneş paneli daha şimdiden güneş ışığının yüzde 22,4’ünü elektriğe çeviriyor. Ancak, panel teknolojisini satın alacak ilk şirketin seri üretim verimliliği yüzde 30 olacak!
Bu da yağmurdan ve bizzat ısıdan (kızılötesi güneş radyasyonundan) elektrik üreten devrimsel güneş panellerini saymazsak, standart güneş paneli teknolojisinin teorik olarak ulaşabileceği en üst seviye olacak.
IBM’i geçtiler
IBM çok katlı gökdelen güneş paneli işine 2015’te girdi. Ancak, bu paneller kalın ve ağır olmanın yanı sıra hiç de verimli değildi. IBM’in çift katmanlı güneş paneli verimliliği yüzde 10,9’da kalırken UCLA bunu yaklaşık iki katına çıkardı. Böylece Immortus güneş enerjili otomobil teknolojisini mümkün kıldı.
İlgili yazı: Ay’da Bol Miktarda Su Buzu Bulundu
Güneş enerjili otoyollar
Biz de Türkiye otoyollarını güneş paneliyle kaplayıp tümüyle güneş enerjisine geçerek kendi güneş enerjili otomobillerimizi üretebiliriz. Nitekim 10 yılda 3 milyar dolar harcayarak sadece otoyollarımızı güneş paneliyle kaplayarak Türkiye’nin yıllık enerji tüketiminin üç katı elektrik üretebiliriz.
Sonuçta Rusya’dan 2,6 milyar dolara 4 bölük S400 uzun menzilli hava savunma sistemi satın alacak gücümüz varsa yollarımızı güneş panelleriyle kaplayarak bedava elektrik üretecek gücümüz de vardır.
İlgili yazı: Artık Otoyollara Güneş Paneli Döşüyoruz
Ucuz toplu taşıma devrimi
Böylece otobüslerden trenler, metro, taksi, kamyon ve özel araçlara kadar tüm sivil taşımacılıkta güneş enerjisine geçerek küresel ısınmaya yol açan benzin, dizel ve doğal gazdan kurtulmuş oluruz. Bu sayede ülkemizde dolar hızla artarken, enflasyon yükselirken ve cari açık büyürken dolarla dışarıdan petrol ve elektrik satın almaktan kurtuluruz; yani Türkiye’nin dolar bağımlılığını büyük ölçüde azaltarak ekonomiyi iyileştiririz.
Yoksa siz sürekli dışarıdan petrol, doğal gaz ve elektrik alarak ekonomiyi kurtarabileceğimizi mi sanıyorsunuz? Peki Türk girişimciler parayı petrol ve inşaattan biraz olsun çekip İmmortus’a yatırmaya hazır mı? Aslında hazır olmalılar; çünkü dünya ekonomisi Çin, Amerika, Rusya, AB, İngiltere, İsrail ve Hindistan’da konsolide olurken, Türkiye’de bu sektörlere odaklanmak artık sürdürülebilir değil.
Immortus girişimini Melbourne’deki Swinburne Teknoloji Üniversitesi destekliyor. Ancak EVX Ventures şirketi üç yıldır yatırımcı bulamadı ve güneş enerjili otomobili üretemiyor. İşte tam bu aşamada Türk girişimciler EVX Ventures’a oldukça düşük bir bütçeyle yatırım yaparak ülkemize tam bağımsızlık getirecek yeni bir güneş enerjisi ekonomisi yaratabilirler.
İlgili yazı: Fransa temiz enerji için yollara güneş paneli döşüyor
Dış politika değişikliği
Bir ülkenin tam bağımsızlığı enerji bağımsızlığından geçer. Onun yolu da güneş enerjisinden geçiyor. Üstelik güneş enerjisi bizi yayılmacı ülkelerin taleplerinden de koruyacak; çünkü ülkemizin stratejik ihtiyaçları, petrole aç ve muhtaç ülkelerden çok daha farklı olacak.
Örneğin, güneş enerjisi sayesinde Doğu Akdeniz ile Ortadoğu’daki petrol kaynaklarına doğrudan ihtiyacımız kalmayacağı için; bu bölgelerde sınırlarımızı korumaya odaklanmış oluruz. Asıl odak noktamız da plastik türevlerini petrol dışı kaynaklardan üretmek gibi inovasyon alanları olur.
En basitinden, Doğu Akdeniz’de petrol aramak için yedi düvelle karşı karşıya gelmek yerine, Kıbrıs’taki varlığımızı güçlendirebilir ve diplomasiyle donanmamızı birlikte kullanarak işgal altındaki Ege adalarımızı geri alabiliriz. Enerjimizi kendimiz üretirsek haklarımıza daha kolay sahip çıkarız.
İlgili yazı: Akkuyu Santrali Temiz Söylemini Çürüten 15 Kanıt
En ölçeklenebilir enerji
Güneş enerjisi dünyanın minimum yatırımla en çok ölçeklenebilen enerji türü; çünkü petrol Arabistan gibi birkaç ülkede var, ama güneş her yerde doğuyor!
Biz de bundan yola çıkarak spor arabalardan okul servislerine kadar tüm araçları, hem kendi güneş panelleriyle hem de güneş enerjili otoyollarla şarj edebiliriz.
Kısacası Immortus benzeri güneş enerjili araçlar, şehir içinde ve park halinde kendi güneş paneliyle şarj olurken, şehirlerarası yolculuk sırasında da güneş enerjili otoyollarda şarj olur.
Endüstri 4.0 için güneş enerjisi şart
Bütün bunlara ek olarak tüm konut, devlet dairesi, otel ve fabrika çatılarına da güneş paneli döşersek Türkiye enerji ihtiyacının 4 katını şimdiden üretebiliriz. Hem de çevreyi kirletmeyen temiz güneş ve rüzgar enerjisiyle.
İlgili yazı: İstanbul’da Deniz En Az 6 Metre Yükselecek
İstanbul’u sel almasını önlemek için
Bu durumda, Çernobil gibi nükleer kaza riski taşıyan ve elektriği kendi ülkemizde üretecek olsak da Rusya’dan satın almış gibi para ödemek zorunda olacağımız Akkuyu benzeri nükleer güç santrallerine de gerek kalmaz.
Fosil yakıtlar gibi küresel ısınmaya yol açmayan güneş enerji sayesinde, küresel ısınmayı azaltarak kutup buzlarının erimesini yavaşlatmış oluruz. Böylece önümüzdeki 30 yılda deniz seviyesinin Marmara’da en az 1 metre yükselecek olmasının da önüne geçerek İstanbul kıyılarını su basmasını engelleriz.
İlgili yazı: Biyonik bitkiler ve laptop şarj eden elektronik güller
Akıllı şehirler ve nesnelerin interneti için gerekli
Öyleyse Türkiye’deki yatırımcılar, değerli dolar rezervlerini kullanarak Avustralyalı EVX Ventures şirketine yatırım yapmalı ve Immortus güneş enerjili elektrikli spor otomobil teknolojisini ülkemize getirmeliler.
Doğrusu güneş enerjili otoyollar ve blockchain-kriptopara ekonomisinden daha kârlı bir yatırım alanı yoktur. Özellikle de yapay zeka destekli endüstri 4.0’ın temeli olan nesnelerin interneti (IoT) cihazlarını güneş enerjisiyle şarj edeceğimiz için bu çok önemli.
Özetle güneş enerjisi öyle bir sektör ki hem yatırımcıyı zengin ediyor, hem de Türkiye yurttaşlarının refah seviyesini artırıyor.
İlgili yazı: Yapay Yaprak Elektrik ve Hidrojen Yakıtı Üretiyor
Gelecekte ormanlar elektrik üretecek
Bu yüzden inşaat yapmak için kesilen her ağaç gerçekten de Türkiye’nin geleceğine zarar veriyor. Örneğin, bilim insanlarının doğal bitkilerden 5 kat fazla fotosentez yapan ve böylece güneş panellerinden 5 kat fazla elektrik üretme potansiyeline sahip olan yapay yaprak geliştirdiğini biliyor musunuz?
Yapay yaprak, aynı zamanda şehir dediğimiz şu beton ormanlarında nefes almak için gereken oksijeni üretiyor. Bununla yetinmeyerek askeri dronlar ve yolcu dronlarını lityum-iyon pillerden iki kat uzağa uçuran hidrojen yakıt hücreleri için gereken hidrojeni de üretiyor!
Siz de Eylül ayının ilk sıcak hafta sonuna girdiğimiz şu günde, telefon şarj eden biyonik bitkileri ve yapay yaprak teknolojisini okuyabilirsiniz. Dahası güneş ışığından elektrik üreten grafen otomobil boyasına da bakabilirsiniz; çünkü bu teknoloji yaygınlaşınca güneş paneline bile gerek kalmayacak. Muhteşem bir hafta sonu geçirmeniz üzere bilimle kalın.