Avegant Glyph >> Görme bozukluğunu düzelten sanal gerçeklik kulaklığı & mobil sinema sistemi

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

Google Glass ekran gözlükleri biliyorsunuz. Oculus Rift ve Samsung Gear VR sanal gerçeklik vizörlerini de biliyorsunuz. Peki, görüntüyü ekran olmadan doğrudan gözünüzün içine yansıtan ve miyop gideren bir karma gerçeklik kulaklığına ne dersiniz? İşte Avegant Glyph bu ve şık tasarımıyla göz dolduruyor.

Mobil sinema sistemi

Avegant Glyph dünyanın ilk portatif sinema sistemi ve son yıllarda 90’ları hatırlatırcasına tekrar moda olan tam boy kulaklıklar kadar hafif bir tasarım. Ekran kullanmadığı ve görüntüyü doğrudan gözlerinizin içindeki ağtabakasına yansıttığı için son derece hafif. Aynı zamanda gözü yormadığı için konforlu ve baş ağrısına yol açmıyor.

Avegant Glyph’i ister kulaklık ister giyilebilir sinema sistemi olarak kullanın, yüksek kaliteli ses ve görüntü elde edeceksiniz. Elbette bu bir inceleme yazısı ve hiçbir şey kusursuz değil. Ancak Glyph detaylarına geçmeden önce, kullanıcıyı göz yoran ve kafada ağırlık yapan ekranlardan kurtaran bu tasarımın devrimsel teknolojisini yakından görelim.

İlgili yazı: En Çılgın Müzik İcatları >> Müzik Dinleme Zevkinizi Kökten Değiştirecek 13 Enstrüman

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Devrimsel mi? Sıradan görünüyor

Giyilebilir sanal gerçeklik sistemleri ve gözlük ekranlar arasında kullanıcıya en pratik çözümü sunan ergonomik tasarımı sayesinde devrimsel zaten. Yoksa insan ergonomisi belli ve Avegant’ın sırf yenilikçi olacak diye insan başında abartılı kral tacı gibi ağır duracak bir ürün tasarlamasına gerek yok.

Kısacası Avegant Glyph’i kulaklık kullanabileceğiniz hemen her yerde kullanabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi bu bir karma gerçeklik kulaklığı; yani yolda yürürken önünüzü görmeye devam edeceksiniz. Görüntüler Terminator görüşü gibi görüş alanınızın üstüne binecek. Dolayısıyla kör olmak ve sağa sola çapmak gibi bir tehlike yok.

İlgili yazı: Şimdi 3B Selfie Zamanı! >> Microsoft’tan telefonları 3D tarayıcıya dönüştüren uygulama

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

İster vizör, ister kulaklık

Avegant Glyph’i kulaklık gibi taktığınız zaman radyo veya müzik dinliyorsunuz, bu kadar basit. Ancak gözünüzün önüne indirdiğiniz zaman film de izleyebilir veya Terminator görüşünden yararlanabilirsiniz. Üstelik de gözlük takmaya gerek kalmadan.

Çünkü Glyph göz tembelliği olan insanların gözlerine bile otomatik olarak uyarlanıyor. Özel yazılımı sayesinde görüntüyü hep optimum mesafeden geliyormuş gibi retinanın içine yansıtıyor. Böylece ister miyop olun ister hipermetrop, hem yolda yürürken hem de sinemada perdeye bakarken önünüzü en net şekilde görmenizi sağlıyor.

İlgili yazı: Kulaklıkla Müzik Dinlemeyi Unutun >> Bu kafa bandı doğrudan beyninizi titretiyor

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Nasıl çalışıyor?

Ekransız gösterim sayesinde. Bu terime alışın. Karma gerçeklik kulaklıkları yaygınlaşırken karşınıza sık çıkacak. Avegant’ın görüntüyü doğrudan gözün ağtabakasına yansıtan patentli bir görüntüleme teknolojisi var.

Bu sistemde görüntüyü özel yazılımlarla görme bozukluğuna göre ayarlıyor ve her zaman için mikroskobik aynalar kullanarak filmi doğrudan göze yansıtıyor. Bu nedenle de film izlemek terimi yerine, film görme deyişine alışmaya başlamanız gerekiyor.

İlgili yazı: Uçan Telefon PhoneDrone >> Telefonu drona takıp uçurun ve kuşbakışı Perıscope çekin

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

360 derece video desteği

Belki de Avegant Glyph’in sunabileceği en basit yenilik yeni Star Wars Güç Uyanıyor filminin tanıtım fragmanlarında karşımıza çıkan 360 derece video desteği. Elbette görüntüyü seyretmek yerine doğrudan gördüğünüz için kendinizi en gerçekçi video kliplere kaptırıyorsunuz.

Bütün bunlara Microsoft Hololens benzeri sanal gerçeklik oyunları, TV’ler, diziler, filmler dahil. Ayrıca diğer sanal gerçeklik sistemleri gibi gözünüze karşı çalışmıyor, gözünüzle birlikte çalışıyor ve görüntüyü retinaya en doğal şekilde yansıtıyor.

İlgili yazı: Laptop ve tablette pil ömrünü uzatmanın en pratik 10 yolu

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Böylece baş ağrıtmıyor

Göz kuruluğu gibi yan etkilere yol açmıyor ve elbette düşük güç tüketimli mini LED lambalar kullanarak hem pili hemen bitirmeyen uzun ömürlü deneyim hem de kaliteli izlence sunuyor. Bunun için merceklerden çıkan LED ışığı mikroskobik aynalardan geçirerek retinaya yansıyor.

Yoksa gözlük gibi iki üç santimetrelik mesafeden bakarken güzel görüntü sağlaması imkansız. Gözü görüntüye uydurmak için zorlamak yerine, 2 milyon minik aynadan yararlanarak görüntüyü göze uyduruyor.

İlgili yazı: CES 2016’nın En Akıllı Saatleri ve Fitness Bilezikleri

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Nesi eksik?

Yazının başında sistemin artılar ve eksilerine değineceğimi söylemiştim. İşte zamanı geldi. Öncelikle baş izleme sisteminin gelişmesi lazım. Örneğin yolda yürürken sağa sola bakıyorsunuz, biri size seslenince aniden başınızı çeviriyorsunuz. Bazen bir telefon ekranına bile bakabilirsiniz.

Baş izleme sisteminin bütün bu vücut hareketlerine rağmen görüntü titremesine yol açmaması gerek. Artırılmış gerçeklik grafikleri örneğin telefonda Facebook’a bakarken görüşünüzü kapatmamalı. Diyeceksiniz ki Avegant Glyph varken akıllı telefon ekranına ne gerek var?

Öyle demeyin, çok ekranlı bir dünyada yaşadığımızı, havalimanlarında bilgi ekranlarına baktığımızı siz de biliyorsunuz. Uygarlığın sırf Glyph kullanıyorsunuz diye tüm bilgi akışını size göre yönlendirmeyeceğinin farkındasınız. Bunlara bağlı görüntü uyuşmazlıklarının önüne geçilmesi lazım.

İlgili yazı: Doğum gününde sevdiklerinizi mutlu edecek en iyi 50 teknoloji armağanı

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Başı bırak, burna nasıl oturuyor?

Bunu gözlük takanlar, özellikle de güneş gözlüğü kullananlar bilir. Kulaklığı başa oturtmak gözlüğü burna oturtmaktan çok daha kolaydır. Glyph bunu başarmak için ayarlanabilir mıknatıslı burun yastıkları kullanıyor (hem de farklı burunlara uyması için 4 farklı boyda).

Buna ek olarak gözlük kullananların bir derdini daha çözmüşler: Gözlüğü kafaya saç tacı gibi geçirme zorluğunu. Nitekim dikkatli olmazsanız şapka takarken veya güneş gözlüğünü başa kaydırdığınızda gözlük camları yağlanır.

Avegant Glyph’te gözlük parçalarını koruyan kapaklar var. Bunlar kulaklık moduna geçip cihazı başınıza taktığınız zaman vizör camlarının kirlenmesini önlüyor.

İlgili yazı: Gerçek fütürizm >> 2016’da Dijital Pazarlama ve İş Dünyasını Değiştirecek 25 Devrimsel Teknoloji

10zhst

 

Ergonomik hantallık

Cihazı kulaklık modundan ekran moduna getirmenin tek yolu başınızdan çıkarmak, gözlük kapaklarını çıkarmak ve gözlük gibi tekrar takmak. Yoksa kafa bandı kulaklık parçalarının üzerinde kendiliğinden dönmüyor ve sistemin motorlu kapakları bulunmuyor.

Bir bakıma böylesi daha iyi: Motorlu bir sistem yere düştüğü anda bozulur, terden ve yağmurdan yıpranır, pilli motor sesi çıkarır ve elbette ağır olurdu. En azından medya cihazını bağlamak için tutuşu kolaylaştırmak üzere kayışı bulunuyor.

Bununla birlikte karma gerçeklik destekli bir giyilebilir PC’den söz ediyoruz. Bu sebeple de göreli hafif olsa da aslında normal kulaklıklardan biraz daha ağır ve tabii ki kalın bir giyilebilir teknoloji ürünü.

İlgili yazı: GoPro’dan Fitness Bileziğine En İyi 10 Yılbaşı Hediyesi

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir
Nereden nereye, İlk prototip.

 

Aktif ses baskılama yok

Özellikle test sürümlerinde kafa bandının esnek olmaması, kulaktan çıkarmak için esnetirken gıcırdaması gibi sorunlar belirtiliyor. Ancak kafaya tam oturan sistem kulak kepçelerini acıtacak kadar sıkı değil.

Ayrıca Kickstarter kampanyasında söz edilen aktif ses baskılama özelliği de şimdilik cihaza eklenmemiş. Oysa trafik gürültüsüne boğulan caddelerde bunu kullanmak isteyeceksiniz. En azından kulakları tümüyle örttüğü için sesi kesiyor.

Tabii ses bastırma yolda tavsiye edilmez. Yoksa size yoldan çekil diye korna çalan bir otomobili de gözden kaçırabilirsiniz. Buna rağmen tek düğmeyle gözlük parçalarını yuvalarından serbest bırakan ve göz çukurlarına oturmasını sağlayan bir yaylı mekanizma var.

İlgili yazı: Raspberry Pi 3 Çıktı

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

İnce gözlük ayarları

Hiç değilse bunları fazla zorlanmadan elle bastırıp tekrar yuvasına sokabiliyor ve güvenle kulak moduna geçebiliyorsunuz. Kafa bandındaki kayar kızaklara oturan optik parçalar görüntüyü gözünüze tam oturtmak için kaydırılabiliyor.

Ayrıca kulaklığın iki yanındaki odaklama radyo düğmeleri de görüntüyü gözlere odaklamayı kolaylaştırıyor. Yazılım ve mikro aynalarla birlikte çalışan bu sistem, görme bozukluğu olan kullanıcıların önünü görmesini kolaylaştırıyor.

Zaten Avegant Glyph bu desteği vermek zorunda; çünkü ekran kullanmıyor, görüntüyü doğrudan gözlere yansıtıyor ve bu özellik olmasa önce gözlüğü, sonra Glyph’i takmanız gerekirdi (tıpkı sinemada 3B gözlükle 3B film izler gibi). Bu da gözlük camlarınızın sıkışarak kirlenmesine ve çatlamasına yol açardı.

İlglii yazı: Hangi Ucuz Bilgisayar Daha İyi? >> 5 dolarlık Pi Zero ve 9 dolarlık C.H.I.P. karşılaştırması

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Görüntü ne kadar kaliteli?

Sinema salonunda oturmak, yani 16 metrelik sinema perdesine 22 metreden bakmak veya 140 ekranlık TV’ye 2 metre 20 santimden bakmak gibi. Elbette normal modda videolar gerçek görüntülerin üzerine biniyor, yoksa önünüzü görmediğiniz için insanlara toslarsınız.

Glyph film fragmanları, video klipler ve GoPro / dron videoları izlemek için birebir. Özellikle de 40 derecelik görüş açısıyla süper yakından film izlediğiniz için atmosferik etki yaratıyor. 3B desteğiyle 3B Youtube videolarını stereoskopik modda ve kaçınılmaz olarak yarı çözünürlükte izlemek mümkün.

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Yazılım desteği

Avegant Glyph’in basit baş izleme sistemi DJI Inspire 1 gibi dronları takip etmenizi sağlıyor; yani dronla havadan çekim yaparken hava aracının baktığı yeri görebiliyorsunuz. Başınızı çevirdiğiniz anda 360 derece videolarda sağa sola bakabiliyorsunuz, ama bunun dışında bir desteği yok.

Avegant bu eksiği gidermek için Jaunt VR’la işbirliği yaptı ve tam kapsamlı baş izleme yazılımı geliştiriyor. Örneğin Glyph, Phantom 3 kameraya bağlanabiliyor ama Phahtom 3’te baş izleme desteği bulunmuyor. Yazılım kütüphanesinin bir an önce gelişmesi lazım.

İlgili yazı: Raspberry Pi İle Gerçek İnternet Hızını Ölçün >> Servis sağlayıcıya hızımı artır deyin

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir

 

Bluetooth ve güç tüketimi

Glyph ses için her şeye düşük güç tüketimli Bluetooth’la bağlanıyor ki kablo gerektirse mobilitenin anlamı kalmazdı. Ancak hiç değilse standart 3,5 mm ses kablosu var. Bu sayede telefondan müzik dinlerken pil kullanmıyor ve pil ömrünü videoya saklıyorsunuz.

Cihazın video ömrü sadece 3,5 saat ve bir sinema filmi izlemeye ancak yeter veya iki kısa TV filmi izleyebilirsiniz. Seyahatler için de USB şarj cihazına ihtiyacınız olur. Ancak Avegant Glyph’in video bağlanabilirlik özellikleri oldukça gelişmiş.

Teknik özellikler

  • Çözünürlük: Her göze 1280x720p; 2 milyon mikro ayna
  • Çerçeve Oranı: 16:9
  • Genişlik: 190,5 mm
  • Yükseklik: 101,6 mm
  • Derinlik: 190,5 mm
  • Ağırlık: 411g
  • Görüş açısı: ~40° diyagonal
  • Video & Ses Girişi: microHDMI
  • Ses girişi: 3,5 mm TRRS (standart AUX)
  • Ses frenkans aralığı: 20Hz-20kHz
  • Dinamik erim: 95 dB
  • Pli ömrü: 3,5 video yürütme. Sınırsız 3,5 mm müzik dinleme.
  • Pil Türü: Li-lon, Bütünleşik (keşke polimer olsaymış)
  • Pil kapasitesi: 2060 mAH
  • Şarj bağlantı noktası: microUSB
  • Diyoptri ayarı: +1 ila -7 erim
  • Baş izleme: 9 eksen IMU
  • 3B: 720p SBS içerik
  • Uyarlanabilir aygıt yazımı: Gelişmiş özellikler

Ne kadar portatif?

Her ne kadar adaptör gerektirse de hem iPhone hem Android telefonlara bağlanıyor. GameStick destekliyor. Bununla birlikte SD kart yuvası ile cihaza kendi video depolama alanını kazandırılmamış olması can sıkıcı.

Sonuçta bir kulaktan hem HDMI kablosu hem USB şarj kablosu sarkıtmak. taşınabilir cihaz iddiasındaki Avegant Glyph’e yakışmıyor. Hem SD kart sizi cihazlara Bluetooth ile bağlanmaktan da kurtarır ve pil tasarrufunu artırır. Ancak Avegant, Glyph’in yeni modellerinde bunu destekleyeceğini açıkladı. Sonuçta cihaz geliştirme aşamasında ve sırayla gitmek zorundalar.

İlgili yazı: Teknolojide Son Moda Giyilebilir Dronlar >> Nixie dronu koluna saat gibi tak, kuş gibi uçur

Avegant_glyph-glyph-vr-sanal_gerçeklik-giyilebilir
Dünyaya açılan pencere.

 

Giyilebilirlik

Sinema modunda sürekli gözlerinizi yukarı kaldırıp bakmanıza gerek yok. Bu sebeple baş ağrısını unutun, ama resimlere dikkatli bakarsanız kafa bandında iç yastık olmadığını göreceksiniz. Bu sebeple uzun süre takarsanız başınızı acıtabilir.

En büyük eksiklerinden biri de henüz az sayıda PC / MAC oyunu destekliyor olması. Özünde Avegant firması Glyph için söz verdiği birçok özelliği eklemiş. Yine de daha işin başında olan bu sistem için Amerika’daki satış fiyatı olan 700 doları vermeye değer mi, siz karar verin.

Ancak tasarımı devrimsel ve kullanışlı. Rahatlık açısından da diğer sanal gerçeklik (VR) vizörlerine bin basar.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex