Teknolojide Son Moda Giyilebilir Dronlar >> Nixie dronu koluna saat gibi tak, kuş gibi uçur

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups (2)

Geçen haftalarda blogda uçan telefon dron PhoneDrone’u anlatmıştım ve şimdi sıra kolunuza saat gibi takabileceğiniz giyilebilir dronlarda. Nixie dron kola saat gibi takılıyor, kayışını elle çözdükten sonra avuçtan kuş salar gibi havalanıyor ve sizi kameraya alıyor. Peki bunun 3. kuşak girişimcilik ile ne ilgisi var? Girişimciler önümüzdeki 3 yılda teknolojiden nasıl para kazanacak bağlamında anlatalım.

Aksesuar dron

Nasıl ki akıllı takı markası Fitbit artık gece davetlerinde takabileceğiniz şık aksesuarlar tasarlamaya başladı, dron tasarımcıları da bilezik gibi takılan dronlar geliştiriyor. Amaç ilginçlik yaratmak ve günlük hayatta kullanabileceğiniz pratik giyilebilir teknolojiler geliştirmek. Biz de startuplara geçmeden önce Nixie dronun teknik özelliklerine bakalım.

Birçok modu var

Nixie dronu ihtiyaca göre farklı modlarda kullanabiliyorsunuz. Örneğin Bumerang modunda elinizden havalanıyor, sizin ve arkadaşlarınızın fotoğrafını çektikten veya grubunuzu videoya aldıktan sonra geri dönerek kuş gibi avucunuza konuyor.

İlgili yazı: Akıllı Telefona Superman Görüşü >> Duvarın arkasını gören kamera göçükten insan kurtaracak

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups (2)

 

Çantada selfıe çubuğu yerine kolunda mini dron taşı

Nixie dron 1080p video çeken bir kameraya sahip. Bu açıdan standart akıllı telefon kamerasından geri kalır yanı yok. Ayrıca, Bluetooth ile akıllı telefona bağlanıp çektiği fotoğrafları otomatik olarak mobil cihazınıza aktarıyor. Bunun için kendi uygulamasıyla geliyor.

Nixie dron videoda görebileceğiniz pratik tasarımı ile geçen yıl Intel giyilebilir teknolojiler yarışmasında 500 bin dolarlık büyük ödülü kazandı.

İlgili yazı: İnternet Özel Hayatı Nasıl Yok Etti? >> 50 Resimle Gizliliğin Doğumu ve Ölümü

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups (3)

 

Intel ödülünü nasıl kazandı?

Bu tür bir dron arkadaşlarınıza hava atmanın atmakla sınırlı değil. GoPro aksiyon kamerasına ucuz bir alternatif sunmanın yanı sıra size başka imkanlar da sağlıyor. Örneğin su altında yüzen dronda olduğu gibi saha güvenliği var.

Güvenlik görevlileri binada veya bahçede tur atarken Nixie dronları kolundan çözüp havaya salabilirler. Ayrıca dronlar kaçan suçluları ve saldırganları yakalamakta ya da kaza geçiren yaralıları ambulans gelene kadar bulmakta işe yarayabilir (Nitekim ambulans dronlar da geliştiriliyor).

Evcil dron

Sıra üçüncü kuşak startuplarda

Nixie dronun startup konusunu e-ticaret sitesi açmanın ötesinde gören girişimciler için büyük önem taşıdığını söylemiştim. Bu konuda EticaretMag yayın yönetmeni olarak sevgili Erhan Erdoğan’la bir söyleşi yaptım (Ta Yandex yıllarından tanıdığım Erhan şimdi 500 Startups erken aşama yatırım şirketinin Türkiye ortağı olarak genç girişimcilere destek oluyor).

Doğrusu dronlar ikimizin de ilgi alanı olduğu için hangimiz daha çok konuştu bilmiyorum ama aşağıda söyleşimizden alıntılar yapıyorum.

İlgili yazı: Intel’den Akıllı Takılar İçin Düğme Bilgisayar Curie

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups 6
Kara Şimşek dizisi 30 yıl önce sürücüsüz araçlar, Uber ve kitle kaynak hizmet kiralamanın kodlarını göstermişti. Şimdi Google dağıtık yapılara lobil lojistiği dronlarla birleştiriyor (dronlar otomobilleri mobil iniş ve teslimat platformu olarak kullanacak). Uzun mesafelerde ise TIR’lar geçerli olacak.

 

Silikon Vadisi Amerika’da hangi aşamada, kaçıncı dalgada?

Şu anda Amerika’da dronla paket taşımayı konuşuyoruz ve e-ticaretin en önemli rekabet alanlarından biri müşteriye esnek teslimat seçenekleri sunmak olduğuna göre, inovasyonla kitle kaynak yatırım yapmak ve e-ticaretle teknolojiyi evlendirmek derken bu çok iyi bir örnek oluşturuyor. 500 Startups olarak Türkiye’ye getirmek istediğimiz üçüncü dalgayı iyi açıklıyor.

Google üniversite öğrencileriyle birlikte bir hackathon’a katıldı. Biz Amazon’un evlere teslimat için dron kullanmasını konuşurken, Google hareket halindeki araçlar yol kenarına çekildiğinde veya hedefine ulaştığında ürün teslimatı yapacak olan dron sistemlerinin rota optimizasyonunu konuşuyordu. Böylece, sürekli yolda yer değiştiren bir aracı takip ederek ürün teslimatı yapacak dronların nasıl programlanacağıyla ilgili bir atölye düzenlendi.

İlgili yazı: Gerçek Fütürizm >> 2016’da Dijital Pazarlama ve İş Dünyasını Değiştirecek 25 Devrimsel Teknoloji

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups 6 (2)
Nixie ekibi Intel’den 500 bin dolar girişimcilik ödülü kazandı.

 

Gerçek kara şimşek otolar ve dronlar

Genç girişimcileri desteklemek için kitle kaynak kullanımını böyle geniş düşünmek lazım. Google hackathon’da gençlere bu soruyu yöneltti. Sadece mobil müşteriye ürün ulaştırmak değil, yolda seyahat halinde olan gezici depolardan (TIR’lardan) kalkan dronlarla iki yönlü mobil teslimat konusu konuşuldu.

Özellikle müşterinin drona paket yüklemesi ve bunu gezici postanelere (yine TIR’lara) gönderilmesi ele alındı. Kısacası 1980’lerin başında yayınlanan Kara Şimşek dizisi gerçek oldu. Hem Google’ın öncülük ettiği sürücüsüz arabalarla hem de TIR’dan mobil konuşlandırma ile. Bundan iyisi Şam’da kayısı diyebiliriz, ama biz dağıtık ekonomiyi ve kitle kaynak kullanımını henüz Türkiye’de tam olarak görmedik.

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups (4)
Türk girişimcisi Halit Soysal ve ekibinin geliştirdiği Pao dünyanın gerçekten öğrenen ilk akıllı takısı.

 

E-ticaretin temeli teslimat ve dronla teslimat

Ancak üniversitelerdeki girişimciler buna hazırlanıyor. Kitle kaynak fon tarlada imece usulü birlikte çalışan insan mantığını dünya geneline yayıyor. Online işbirliği bu noktaya gidiyor.

Evini açan insan ilk örnekti, Uber mantığı ile arabasının bagajını dronla ürün teslimatına açacak olan insan ise ikinci örnek. Şimdi sıra emeğini kullanıma açan insanlarda. Bu uygulama serbest meslekten farklı, çünkü gruplar ve komünitelerde dinamik olarak, geçici olarak ortak görevler üstlenerek çalışacaksınız.

İlgili yazı: Yapay Zeka ve E-Ticaret >> Girişimciye hemen para kazandıran 15 dijital pazarlama teknolojisi

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups 7
Pao, Star Trek’teki combadge’lerden esinlendi (iletişim rozeti).

 

Bounty uygulaması gibi

Evet, Twentify‘ın Bounty uygulaması buna iyi bir örnek. Çünkü sizi kitle kaynak olarak kullanıyor ve karşılığında, Google Play veya Apple Store alışverişleri için kullandığınız online hesabınıza görev başı ödeme yapıyor. Örneğin gönüllü pazar araştırmacısı, fiyat detektörü, müşteri memnuniyet elçisine dönüşüyorsunuz. Restoranda menü fotoğraflarını çekmek gibi görevleri tamamlıyorsunuz. Bundan para kazanıyorsunuz.

Bu da aracının (örneğin dağıtım aracısının) aradan çıkması, yapay zeka ve otonom sistemler sayesinde insanların birlikte çalıştığı karma ve dağıtık lojistik yapılarının ortaya çıkması anlamına geliyor. Özellikle de Uber tarzı gönüllü lojistiği akıllı telefonlardaki kişisel dijital asistanlarla birleştirirsek üçüncü dalgayı yaratmış olacağız ki bunu yapmaya başladık bile: 500 Startups’ın 103 çalışanı Slack uygulaması üzerinden haberleşiyor.

Bu hem e-posta hem Whatsapp özelliklerine sahip olan basit ve kullanışlı bir işbirliği anlık mesajlaşma uygulaması. Bu uygulama sizi farklı bir yazılımın inceliklerini öğrenmeye zorlamıyor. Doğrudan işinizi görmenizi sağlıyor. Kısacası kitle kaynak fonlar önce mobil uygulamalara geliyor. Böylece e-posta iletişiminin sıfırlandığı bir noktaya gidiyoruz.

İlgili yazı: Mobil Uygulamaların Sonu Geliyor >> 2020’de Akıllı Telefonları Dijital Asistanlar Yönetecek

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups 6 (3)
Hayatı kameraya almak için GoPro’ya alternatif ve uygun maliyetli bir seçenek.

 

Bu kez de Pısano uygulaması gibi

Evet, Slack’te dikey kanallar var. Kısacası bir iş için grafik tasarım gerekiyorsa ana ekipte sadece o alt grupla yazışıyorsunuz. Gruplar arası geçişler bile otomatik olabiliyor. Attığınız mesajın hangi gruba gideceğine mobil uygulama karar veriyor ve bunu anahtar kelime taraması yaparak başarıyor.

En basitinden, Eren ve Erbil’in isminin geçtiği bir yazışma olduğunda Slack hemen bana bildirim gönderiyor. Bu da Slack’le birlikte e-ticaretteki dikey kanal çalışma mantığına benzeyen bir işbirliği yazılımı kullanmak anlamına geliyor.

Bugüne kadar neden gerçek anlık iletişim kuramadık? Çünkü ekip çalışmasında kategorilendirme yapmamız gerekiyordu ve bunu elle yapmamız gerekiyordu. 100 kişilik bir ekipte her seferinde tekil kullanıcılara elle adını yazarak ulaşmak pratik değildi. Şimdi bunu Amerika’da Whatsapp’tan eve sipariş veren müşterilerle birlikte düşünün.

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups
Dronlar giyilebilir teknoloji ve moda teknolojisine adım atıyor (Fashion Tech). Ancak bunun için önce imajı seçmek, sonra formu belirlemek ve içini forma göre doldurmak lazım. Fonksiyonel tasarım yerine imaj tasarımı olmalı.

 

E-ticarette aracı firmalar ortadan kalkıyor mu?

Aracıların dönüşüm geçireceği kesin ve girişimcilik dünyası da buna göre değişecek. Yatırımcı ve girişimci arasındaki iletişim ve e-ticarette satıcı ile alıcı arasındaki iletişim güçlenecek derken hep bunu kast ediyoruz (Artık takvim atmak slack/remind Kozan Demircan, yarın, 17.00 yazmak kadar kolay). Burada aracı firmalar kendini şöyle kurtaracaklar:

Hukuk bürosu diyecek ki ben Slack’in içine ticaret hukuku botu yazdım, şirket olarak mali işlerinde benden kiralayacağın hukuk botunu kullanarak hukuki süreçleri benimle yürüt. Ancak bunu klasik mantıkla düşünmeyin, kitle kaynak mantığıyla düşünün. Slack’te iki firma hukukla ilgili bir konu konuştuğunda mali müşavir botu araya girip ilgili firmalara ücretli hukuki çözüm önerebilecek.

İlgili yazı: Akıllı Dövme >> Güneşte kalınca renk değiştirip uyaran elektronik UV çıkartmalar geliyor

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups (6)
Aklıma combadge ile uçurulan, World of Warcraft oyunundaki petler (evcil yoldaş) gibi çağrılan bir mini dron geldi.

 

Drona nasıl bağlarız?

Alıntı bu kadar ama yeterince aydınlatıcı: Bugün Fitbit gibi kolunuza taktığınız akıllı takılar sizin günlük alışkanlıklarınızı öğreniyor (machine learning, makine öğrenmesi dediğimiz şey bu). Facebook M gibi dijital asistanlar ise online hesabınızla sizin adınıza internetten alışveriş ediyor (bunlar kişisel dijital asistanlar).

Pao gibi Uzay Yolu’nun iletişim rozetlerinden (combadge) esinlenen ve şık bir broşa benzeyen akıllı takılar da giyilebilir teknolojilerde yeni çağı başlatıyor. Ancak madem makine öğrenmesi, yani insan gibi düşünen yapay zekanın gelişi diyoruz, öyleyse Pao akıllı takısını alalım ve ona Pisano gibi müşteri davranışlarını öğrenen gelişmiş bir müşteri memnuniyeti uygulaması yükleyelim.

Kısacası Pisano gibi bir sanal öğrenme yazılımının Pao’da vücut bulmasını sağlayalım ve makine öğrenmesine işin makine kısmını da eklemiş olalım. Hatta Pisano’yu dijital asistan özellikleriyle donatalım ve Pao’yu da Nixie uçan dron gibi mobil takı halinde tasarlayalım.

İşte size deterjan bitince internetten otomatik olarak sipariş eden, ajandanızı yöneten, evinizde güvenlik kamerası olarak çalışan ve muhteşem tatil anlarınızı kayda alan dünyanın en akıllı dijital asistanı!

İlgili yazı: Giyilebilir Teknolojide Top 10 >> CES 2016’nın En Akıllı Saatleri ve Fitness Bilezikleri

nixie-dron-eticaret-yatırım-girişim-girişimclik-startup-akıllı_takı-giyilebilir-nesnelerin_interneti-iot-wearables-intel-500startups (8)
Artık herkesin kendi evcil dronu olacak.

 

Kitle kaynak girişimcilik

Erhan’la yaptığımız söyleşide kitle kaynak girişimciliğin 3. startup dalgası olduğunu özellikle vurguladık. Yukarıdaki örnek de genç kuşak girişimcilerin nasıl bir e-ticaret, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler ortamında rekabet edeceğini gösteriyor.

Uber ve dinamik lojistik gibi e-ticarete entegre olan kitle kaynak girişimcilik modelleri Slack ve Pisano gibi işbirliği platformları üzerinden melek yatırımcılığı kökten değiştiriyor. Yakında bunların Nixie benzeri dronlarla çalışacağına kesin gözüyle bakmak gerekiyor.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex