Kulaklıkla Müzik Dinlemeyi Unutun >> Bu kafa bandı doğrudan beyninizi titretiyor

batband_090915_05

Bundan üç yıl önce ölüyordum. Şehir trafiğinde bir TV kanalına konuk olarak yetişmeye çalışırken kulak içi kulaklık takmıştım ve kulaklık da Beats Audio olduğu için gürültüyü gayet güzel kesiyordu; ama aynı zamanda karşıdan karşıya geçerken bana korna çalan otobüsün de sesini kesmişti. O sırada yoldan geçen bir polis otosu siren çalmasaydı otobüs bana çarpacaktı.

Kıssadan hisse: Yolda yürürken kulaklık takmayın, çünkü hep farkında olmanız gereken trafik durumunu gözden kaçırabilirsiniz. Amerika’daki StudioBananaThings şirketi de can tehlikesini önlemek için doğrudan kafatasınızın içinde müzik çalan özel bir kafa bandı geliştirdi ve Batband adını verdiği bu akıllı takı için şimdiden Kickstarter’da 250 bin dolar bağış topladı.

İlgili yazı: Intel’den akıllı takılar için düğme bilgisayar Curie

 

batband

 

Müzik çalar kafa bandı

Batband’i başınızın arkasına Star Wars Episode V filmindeki Lobot gibi takıyorsunuz. Ardından özel bant, sesi doğrudan kafatasınıza iletiyor. Böylece hem trafik sesini duyuyorsunuz (ses baskılansa bile kornayı işitiyorsunuz) hem de müziği kafanızın içinde gayet net bir şekilde duyarak keyifle müzik dinliyorsunuz.

Akıllı takı Batband’i telefon kulaklığı olarak da kullanmanız mümkün. Hatta görme engelliler, Batband’i kendilerine sokakta yol gösteren sesli asistan olarak da kullanabilirler ki böyle uygulamalar var.

İlgili yazı: Parmağa yara bandı gibi sarılan esnek ve estetik fitness aksesuarları

 

Lobot
Kafa bantlarıyla 1980 tarihli Star Wars Episode V: The Empire Srikes Back filmiyle tanıştık.

 

Kendi sesinizi ancak hoparlörden duyabilirsiniz

Kendi sesinizi ilk kez hoparlörden duyduğunuzda ne kadar şaşırdığınızı hatırlayın. Bunun sebebi siz konuşurken sesinizin kafatasınızda yankılanması ve kafanızın içinde bas etkisi yaratması. Oysa hoparlörden gelen ses kafanızın içinde yankılanmıyor ve böylece sesinizi gerçekten insanların duyduğu gibi işitiyorsunuz.

Titreşimli esnek bir yapıya sahip olan Batband bu şekilde çalışıyor ve ses dalgalarını doğrudan kulak kanalına aktarıyor. Böylece sesleri boğuk değil de gayet net bir şekilde duyuyorsunuz. Batband buna ek olarak sizi terden kirlenen ve zamanla kablosu kopan, özellikle de cebinizde kabloları dolanan dertli bir kulaklık kullanmaktan da kurtarıyor.

 

müzikçalar kafa bandı 1

 

10 adımda kemikte ses iletimi

Sistemin teknik adı bu ve şirket kurucuları Key ile Ali de akıllı takı Batband’i yarasayla yunuslar gibi yolunu ses dalgalarıyla bulan canlılardan esinlenerek yarattıklarını söylüyor. Nasıl çalıştığına ve nasıl kullanacağınıza gelince, hemen aşağıda 10 adımda anlatıyoruz.

 

ğiaei

 

1. Başınızın arkasına takılan ve biraz da arkaya kaymış saç taçlarına benzeyen Batband, hiçbir hoparlör kullanmadan sesi doğrudan kafatası kemiklerine iletiyor. Cihazın dış çerçevesi başınızı kavrayacak şekilde yaylı çelikten yapılmış. Elbette kemiği sıkıp başınızı ağrıtmaması için iç tarafı yastıklı.

 

batband 3

 

2. Kemikle ses iletimi teknolojisinde, ses dalgaları kafatası kemiklerinden canlı dokulara nüfuz edecek özel bir frekansla iç kulağa aktarılıyor. Yoksa sesi doğrudan beyninizde duymanız imkansız. Kafatasında titreşimleri algılayabilirsiniz ama müzik modunda buna gerek yok.

Ancak, görme engellilere yol göstermek gerektiği zaman işin rengi değişiyor. Bu tür sistemler, her seferinde sesli bir uyarıyla insanların dikkatini dağıtmamak amacıyla kafatası kemiklerine özel titreşimler gönderiyor.

Örneğin, başınızın sağ tarafına titreşim göndererek “buradan sağa dön” diyor. Batband şimdilik bu özelliği desteklemiyor ama söz konusu teknoloji görme engellilerle sınırlı değil: Kafa bantlarını aynı zamanda titreşimli navigasyon aletleri olarak da kullanabilir ve hem sokakta hem de AVM’ler gibi kapalı mekanlarda aradığınız yeri kolayca bulabilirsiniz. Sistemin yol tarifi sektöründe devrim yaratması bekleniyor.

müzikçalar kafa bandı 3

3. Kafa bandında ses titreşimlerini üretmek için 3 ayrı titreşim ünitesi bulunuyor. Buna ek olarak telefondan gelen sesli çağrılara cevap vermeniz için bir mikrofon da bulunuyor. Kısacası bu akıllı takıyı diğer akıllı telefonlarla eşleştirebiliyorsunuz (ki bu açıdan akıllı kafa bantlarının akıllı saatlere rakip olabileceğini düşünüyorum).

 

müzikçalar kafa bandı 5

 

4. Kafa bandının sol tarafında Batband’i açıp kapatmak için bir düğme var. Bu düğmeyi telefonlara cevap vermek veya meşgule almak için de kullanabilirsiniz.

 

müzikçalar kafa bandı 6

 

Şöyle:

 

müzikçalar kafa bandı 7

 

5. Kafa bandının sağ tarafında ise müzik sistemini kontrol etmek için dokunmatik bir sensör bulunuyor.

 

müzikçalar kafa bandı 8

 

6. Resimde gördüğünüz gibi bu da bir tür dokunmatik kaydırma çubuğu. Ön kısmını iki kere tıklarsanız müziğin sesini açıyor.

 

müzikçalar kafa bandı 9

 

7. Kaydırma çubuğunun arka kısmını iki kere tıklarsanız müziğin sesini kısıyor.

 

müzikçalar kafa bandı 10

 

8. Önceki şarkıya geçmek için parmağınızı arkaya kaydırıyorsunuz.

 

müzikçalar kafa bandı 11

 

9. Sonraki şarkıya geçmek için de öne kaydırıyorsunuz.

 

müzikçalar kafa bandı 12

 

10. Nitekim kafa bandını ilk kez takan hanımefendi “Wow!” Psikolojisine girdi bile.

 

batband (2)
Swag

 

Batband günlük hayatta gerçekten işimize yarayacak olan ilk akıllı takı. Bir kere, dokunmatik özellikleri sayesinde insan vücudunun doğal tasarımına uyuyor. Örneğin akıllı telefon ekranları gibi teknolojinin bize zorla dayattığı hantal bir arayüz kullanmak yerine, Batband’i doğal el hareketleriyle kolayca kontrol edebiliyoruz.

Ayrıca bizi kulaklarımızı ağrıtan “kulak üstü” telsiz kulaklıklar takmaktan da kurtarıyor. Gerçi bu kulaklıklar ağır olmasına rağmen kulak içi kulaklıklardan çok daha kaliteli ses üretiyor ve aynı zamanda renkli plastiği sayesinde kalabalıkta dikkat çekmenizi de kolaylaştırıyor. Amerikalılar bu lifestyle özelliğine “swag” diyor.

Ancak hafif, fonksiyonel ve minimalist tasarımları seven biri olarak Batband’e bayıldım ve ürün çıkar çıkmaz satın alacağımı söyleyebilirim. 🙂

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex