Şimdi 3B Selfie Zamanı! >> Microsoft akıllı telefonları 3D tarayıcıya dönüştüren uygulama geliştirdi

microsoft 3B selfie mobilefusion 4

Microsoft’un geliştirdiği MobilFusion uygulaması akıllı telefonları 3B printerla çalışan üç boyutlu birer tarayıcıya dönüştürüyor.

Artık siz de akıllı telefon video kamerasını kullanarak resmini çekmek istediğiniz kişileri ve manzarayı üç boyutlu olarak tarayabilir, hatta 3B selfie’nizi çekebilirsiniz. Ardından tek yapacağınız şey MobilFusion tarama verilerini 3B printera aktarmak ve 3B selfie’yi R23D gibi yerli bir printerda basmak.

Herkes kendi biblosunu basacak

Bugün Özdilek AVM’deki bir dükkan bile 3B selfie çekme ve 3B printerda basma hizmeti veriyor. Eskiden fotoğraflarımızı Yalçınlar’da tab ettirirdik. Sonra renkli printerda 20 TL’ye kaliteli fotoğraf basma hizmeti geldi. Şimdi de 3B printerda kendi biblonuzu basma hizmeti geldi.

Ancak akıllı telefona biraz meraklıysanız ve bütçeniz elveriyorsa uygun fiyatla kendi 3B printerınızı satın alabilir ve Microsoft’un MobilFusion uygulamasıyla 3B resimlerinizi tarayarak kendi biblonuzu kendiniz basabilirsiniz.

 

microsoft 3B selfie mobilefusion 6

 

Dükkanda basıyorlarsa ne gerek var?

Çünkü herkes Microsoft’un geliştirdiği 3B sanal gerçeklik vizörü HoloLens’i satın alacak kadar zengin değil ve içimizden birçoğu da sırf ileri teknolojiden yararlanmak için başına koca bir sanal gerçeklik kaskı takmak istemiyor.

Yazılım devi Microsoft da akıllı telefonları 3D tarayıcıya dönüştüren MobilFusion uygulamasını sanal gerçeklik kaskı takmak istemeyenler için geliştirdi. Yeni mobil uygulama, HoloLens veya Oculus Rift gibi pahalı bir sanal gerçeklik sistemi satın almak zorunda kalmadan 3B selfie çekmenize izin veriyor.

 

microsoft 3B selfie mobilefusion 1

 

Yarının dünyası ile bugün arasında köprü

MobileFusion uygulaması gelecekle şimdiki zaman arasında bağ kuruyor ve HoloLens gibi yenilikçi ama pahalı teknolojilerin peşinden koşmak yerine günlük hayatta ekonomik olarak kullanabileceği yaratıcı teknolojiler arayan kesimin ihtiyaçlarını gideriyor.

Oxford Üniversitesi doktora adayı Peter Ondruska ve Microsoft araştırma stajyeri Peter Ondruska konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Bu sistem sayesinde fotoğraf çekmeye benzer bir şey yapıyoruz ama aslında nesnelerin 3B resmini çekiyoruz.

 

microsoft 3B selfie mobilefusion 71
Microsoft’un MobileFusion uygulaması ile 3D tarayıcıya dönüşen akıllı telefonunuz sizi ve çevrenizdekileri işte böyle tarıyor. Ardından bu bilgileri 3B printera aktarıp 3B selfie çıktınızı alıyorsunuz.

 

Google Project Tango’dan farkı ne?

Şimdi Project Tango da ne diyeceksiniz. Google Project tango diye yeni bir akıllı telefon geliştiriyor. Bu telefon 3B selfie çekmeyi donanım bazında destekleyecek, yani telefonda Structer Sensor gibi özel bir 3D tarama sensörü olacak (iPhone’a takılan bir 3D tarama aksesuarı).

Ancak Microsoft MobileFusion sizi yeni bir telefon satın almak zorunda bırakmıyor. Bunun ne yararı var derseniz doların 3 TL’yi aştığını ve telefonların ateş pahası olduğunu hatırlatmak isterim. Üstelik bu daha başlangıç:

Kamuoyunda Vestel vergisi olarak da tanınan yeni vergi ile telefonlara ayrıca yüzde 10 zam gelecek; fakat MobileFusion sizi bu dertten kurtarıyor ve piyasaya birkaç yıl sonra çıkacak olan yeni bir telefona teknoloji yaygınlaşmadan önce büyük paralar vermenizi önlüyor.

 

microsoft 3B selfie mobilefusion 2
Aile hatırası

 

İnternet bağlantısı şart değil

Autodesk’s 123D Catch de 3B selfie çekmeye yarayan bir uygulama ama MobileFusion ondan daha iyi bir yazılım çünkü fotoğraf çekerken Wi-Fi bağlantısı kurmayı gerektirmiyor. Kısacası tarlada bile 3B selfie çekebilirsiniz ama bu tür uygulamaların sadece 3B selfie ile sınırlı olduğunu sanmayın.

Dinozor kemiklerini araştıran bir paleontolog, eski insanların taş aletlerini sınıflandıran bir antropolog veya Eski Yunan tapınaklarını gezen bir turistseniz internetin olmadığı açık arazide geziyor olabilirsiniz. Mobilefusion sayesinde telefonunuz internet bağlantısı olmadan da çalışıyor. Microsoft Research’ten Pushmeet Kohli’nin dediği gibi “Her şey telefonun içinde olup bitiyor.”

 

microsoft 3B selfie mobilefusion 3
Sevgiliye armağan.

 

Nasıl çalışıyor?

Elbette telefonun kamerasını yöneten özel bir 3B algoritmayla. Proje yöneticilerinden Shahram Izadi’nin dediği gibi amaç “3D taramayı herkesin kullanabileceği basit ve pratik bir şey” haline getirmek. Teknolojiyi küçültüp mobil uygulama formatında akıllı telefona sığdırmak.

“En harika yanı da ne biliyor musunuz? Herkesin cebinde olan ve cep telefonu kamerası dediğimiz şu sensörü aldık ve 3D tarayıcıya dönüştürdük.”

Özel yazılım kamerayla çektiğiniz videodaki kareleri birbiriyle karşılaştırıp derinlik haritası çıkartıyor. Ardından bu haritayı kullanarak kareleri tek bir hareketsiz 3B fotoğraf modeli halinde birleştiriyor. 3B printer da bu bilgi ile 3B selfie çıktınızı alıyor. Yeni mobil uygulama 3D tarama için sadece akıllı telefonun işlemcisini kullanıyor.

Ayrıca 3B model gözlerinizin önünde yaratılıyor. Böylece profesyonel fotoğrafçı gibi ekrana bakarak resimde kritik detayların eksik olup olmadığını ve taramayı tekrarlamak gerekip gerekmediğini anlayabiliyorsunuz. Elbette 3B model için objenin etrafında dolaşıp her yönden kameraya almanız gerekiyor. Bu işlem panorama fotoğrafı çekmek kadar sürüyor.

 

microsoft 3B selfie mobilefusion 5

 

iPhone, Android ve Windows Phone uyumlu

Microsoft ekibi şu anda uygulamayı iPhone’lar, Android ve Windows telefonlarda çalışacak şekilde geliştiriyor ve Ekim ayında düzenlenecek olan Uluslararası Karma ve Artırılmış Gerçeklik Sempozyumu’nda tanıtacak.

Peki ya görüntü performans ve kalite?

Testlerde görüldüğü kadarıyla MobileFusion standart boyutlardaki bir eşyayı, nesneyi ve insanı 20 saniyede 3B olarak tarayabiliyor. Ancak, kaliteyi merak ediyorsanız bunu Microsoft dışında şimdilik kimse bilmiyor.

Sonuçta Tango ve Structure gibi donanımlar özellikle 3B selfie çekmek üzere tasarlandı. MobileFusion ise mevcut telefonlarda çalışacak olan bir yazılım (gerçi RAM ve CPU gücü açısından yeni telefonlarda çalışma ihtimali daha yüksek). Bu nedenle MobileFusion’un görüntü kalitesi daha düşük olabilir.

Her durumda Manyetik Solucandeliği yazısında ele aldığım gibi tabletler ve akıllı telefonların mobil MR cihazlarına dönüşeceği bir çağa giriyoruz. Bu nedenle 3B selfie çağına girdiğimizi de şaşırmamak gerekiyor. Ekim ayındaki sempozyumu iple çekiyorum ve sizi gelişmelerden haberdar edeceğim. 🙂

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex