Görüş ve önerilerinizi kozand@gmail.com üzerinden veya aşağıdaki form vasıtasıyla tarafıma iletebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda size geri dönüş yapılacaktır.
Görüş ve önerilerinizi kozand@gmail.com üzerinden veya aşağıdaki form vasıtasıyla tarafıma iletebilirsiniz. Göndermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda size geri dönüş yapılacaktır.
Matematiği çok sevmem, sevdirmek istemem uğraş alanıma girer.
Selam, Stunnel’i olan bir VPN (Private İnternet Access gibi aylık hazır koruma hizmeti sunan program) varmıdır?
Vypr VPN
İnternet bağlaya biliyormuyuz uydudan
Ayda 55.000. Tl elektirik tüketimi olan sitenin yönetim kurul başkanım. Rüzgarın bol olduğu site iki bloktan oluşuyor. Biri 40, diğeri 20 katlı. Çatıya pervanesiz olandan koyup enerji elde etmemiz mümkünmü? Bu konuda görüşmek istedim.
Enerji bakanlığı belli bir kw a kadar izin veriyor enerji üretiminde ama belli izinlerle elektrik üretile bilir bununla ilgili birkaç proje mevcut
Renk körü gözlüğü almak istiyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz
stunnel destekleyen vpn sunucu varı bildiğiniz…
Selamlar.
Doğuştan engelli bir çocuk var ..babasının maddi durumu yerinde çocugun yürümesi için çok istekli sizler bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz .
Lütfen bir baba nin çığlığı dur .bu.
renk korluğum var tabi hangi renklerde olduğunun bir testi yapılıp gozluk önermenizi ve almak istiyorum ivedilikle ,tesekkurler
Blogunuzu keşfettiğimden beri entelektüel şok içerisindeyim. Yazdığınız konuları inanılmaz detaylı bir şekilde anlatmanız çok faydalı oluyor. Bana göre büyük bir iş yapıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim
Hocam öncelikle iyi günler ben vpn kullanırken yasaklı sitelere erişim sağlayabiliyorum lakin mesela romanyadan bağlandığımda ve dns leak testi yaptığımda google ve kendi vpn şirketimin sunucularını aynıanda görüyorum bu durumda yasaklı sitelere erişebildiğim halde yine de bir dns sızıntısıyla karşı karşıya olduğumu düşünüyorum?Böyle bir şey olabilir mi? Sağolun
Operada entegre vpn var tum yasakli siteleri aciyo telefondan.deneyin
heavy metaldeki derinliğiniz nedir? bu tarz müzikle derinlemesine ilgileniyorum(şu an sufi metal türünü dinliyorum ).saygılar.
Power metal
Hocam finlandiyeli doktor lavinto makalenizde evren genişlemiyormu diyor yoksa hızlı genişlemiyormu diyor tam olarak anlayamadım saygılar…
uzayda yeni bir cisim keşfedildi niku adındaki bu cisimle hatta cisimlerle ilgili düşünceniz nedir
Bir blog yazısı ile cevap vereyim. 🙂
Hocam bir YouTube kanalı açmalısınız
Çok etkileyici bir siteniz var. Konuların ele alınış şekli ve detaylı ama basit biçimde anlatılması çok başarılı. Tebrik ederim. Takip etmekten zevk alacağım.
Teşekkür ederim Altan.
Kozan Bey Merhaba…son yılların en iyi (Türkçeye çevrilmiş) ilk on popüler bilim kitabı ile son yılların ilk on bilim kurgu sinema filmini yazabilir misiniz? Saygılarımla….
Hüseyin buna hemen cevap vermek vakit alır. Bakacağım.
Şimdiden teşekkürler…Boş kalabilirsem vergi+bilimkurgu+gülmece karşımı, 250-300 sayfalık bir deneme (Galaksinin birisindeki bir galaksi adliye mahkemesinin tarafımı bilirkişi olarak görevlendirip rapor aldırılmasına karar vermesi üzerine, bu mahkemeye sunulmak üzere uzaysal bir mali rapor) yazmak istiyorum, tabiî ki becerebildiğim kadarıyla:))
Merhaba ben fizikle ilgili her şeyi öğrenmek istiyorum bunun için bana yardımcı olmanızı istiyorum
Merhaba Yusuf. Turkcell Zeka Gücü için Hazırladığım Uzay Bilimlerine Giriş eğitimini alabilirsiniz.
Merhaba,
VPS sunucular ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Uygun fiyatlılar, bağlantı yöntemi, ayarlar, modem ayarları gibi.
böyle bir yazınızı bulamadım, teşekkür ederim.
Bir sanal sunucu aldım ama kullanamıyorum aruba.com , sizin söylediğiniz işlemleri burada yapabilir miyim* Öneriniz nedir, teşekkürler.
Hazır bir yazınız var ise lütfen adres verebilir misiniz?
İyi çalışmalar.
İyi günler hocam,ben önümüzdeki seneden itibaren ingilizce mütercim tercümanlık okumayı planlıyorum.Siz bu sektörün içindesiniz,ileriye dönük verebileceğiniz tavsiye var mı acaba?
Merhaba Barış. Çeviri yapma, Türkçe söyle. Can Yücel’in Hamlet çevirisi gibi. Olmak ya da olmamak değil, bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin?
Kozan Bey merhaba ;
Birçok yazınızda devirdaim makinalarını mümkün olmadığına söylediniz buna inanıyorum çünkü mantıklı geliyor. Ama bir video kafamı karıştırdı.Belki izlemişsinizdir şu pervaneliern üzerine yapıştırdığı mıknatıslar ile elektrik üreten adam. Video linkini veriyorum eğer izleyip açıklayabilirseniz çok sevinirim.
Sevgili Okan, izledim. Olay şu o gördüğün pervaneler bir arada büyük pervanenin ürettiği elektrikten daha fazlasını üretemez; çünkü 1 sistemin toplam enerjisi değişmez. 2) Eenerjinin tamamını işe dönüştüremeyiz (küçük pervane). Termodinamiğin ikinci yasası.
SAYIN HOCAM KIRŞEHİR Lİ BİR MEKANİK HOCAMIZ YERÇEKİMİ ETKİSİ İLE ÇALIŞAN BİR DEVRİDAİM MAKİNASI YAPIP ÜNİVERSİTEYE SUNDU
hocam Smith bulutu ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum
Merhaba Bülent. Hafta sonu yazacağım. Bugün (1 Aralık), Popular Science Türkiye yazarları olarak Yıldız Teknik Davutpaşa Kampüsünde panelimiz var (15.00-17.00). Akşam da Bilgi Üni. öğrencilerime online dersim var. Hafta sonuna kadar bekleteceğim seni. 🙂
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Kozan Bey merhaba,
Yapay Zeka ve Robotlar konusundaki yazılarınız merak ve ilgi ile takip ediyoruz. Buna dayanarak, İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Dergisi’nin “İnsan-Robot Etkileşimi ve Yapay Zeka” teması ile hazırlanmakta olan 75. Sayısı için sizden bir yazı talebinde bulunduk ancak, mesajlarımıza bir yanıt alamadık. Sizin için mümkünse bu sayımızda Elon Musk konusunda bir yazınızı yayımlamak isteriz. Sizinle nasıl temas kurabiliriz?
Saygılarımızla,
Hatice Yazıcı
Yayın Yönetmeni
0212 291 34 75
0541 300 89 14
Merhabalar,
Verilen internet adresindeki konu ile ilgili araştırma projesi hazırlıyorum. Konu ile ilgili özellikle popüler kültürde işlenişi araştırıyorum. Yazıdaki Nathan Never çizgi roman sayısı ve Mass Effect video oyunu hakkında bilgi bulamadım. Bu konuda ve buna benzer konuda bilgi ve düşüncelerinizi paylaşır mısınız?
Teşekkür eder, iyi günler dilerim.
https://khosann.com/bilim-adamlari-dnaya-veri-depoladi-organik-bilgisayarlar-ve-annesinin-hafizasiyla-dogan-bebekler-ne-zaman/
Övgüleri kanıksamış olabilirsiniz. Ama sakıncası yok. Mükemmel Türkçe anlatımlarınız için Sizi kutluyorum ve herşey için teşekkür ediyorum.
merhaba Kozan bey
Öncelikle Sitenizdeki makaleleri çok begendim
Super materyaller ve gelecekle ilgili makalelerinizi sabirsizlikla bekliyorum
sitenin facebook sayfası var mı? Sizinle facebookta sohbet etmek isterim 🙂
Merhaba Batuhan, Facebook, Instagram veTwitter şahsi hesaplarım var.
İyi güzel ancak yazılarınızda referans belirtmelisiniz, araştırmak istediğim konulara ait yazılarınıza kaynak bulamıyorum?
Yazılarımda doğrudan hakemli bilimsel dergilerden referans veriyorum. Sayfanın sonuna kadar inip dipteki kaynakları kontrol edebilirsiniz.
Kozan bey merhabalar . Hemen konuya gireceğim . Dün arkadaşlarla uzay hakkında sohbet ederken ağzımdan ‘ uzaydan öğrendiğimiz teknolojilerde var ‘ dedim . Ama sonra google bakınca hiçbir bilgi bulamadım . Sanırım popsci den okuduğum bi makale sonucu böyle bir cümle kurdum . Siz bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz ? ilginiz için tşk. iyi çalışmalar
Mrb kardes cevabini bulamadigim bir sorum var uzayda hava ve oksijen olmadigina gore fuzeler nasil atesleme yapabiliyor aya ilk gidildiginde ay modulu nasil geri geldi yani oksijenin olmadigi ay yuzeyinde ay modulunun motoru nasil atesleme yapabildi cevabin icin simdiden tesekkurler
Roketler kendi havasını yanında götürüyor: oksijen tankı.
Çooook teşekkürler eline emeğine sağlık sizin gibi birini bulmuşken bir sorum daha var güneşin ışıkları bize 8 dakikada geldiğine göre radyo sinyalleride ışık hızıyla yol aldîğına göre marstaki robota nasanın gönderdiği sinyaller neden 2 saat gibi çok uzun bir zamanda gidiyor
Mars iletişim gecikmesi çift yönlü maksimum 48 dakikadır. Mars-Dünya uzaklığına göre değişir.
Hocam başarılarınızın devamını dilerim allah sizi ve sizin gibileri bu ülkeden eksik etmesin
Sn hocam hubble uzay teleskopunun 1 milyar dolar gibi bir maliyetinin olduğunu öğrendim suriyeli göçmen kardeşlerimize bile 6.5 milyar dolar harcayabilecek kapasitede bir ülke olduğumuzu düşünürsek neden bizim uzay araştırmalarımız yok iletişim uydularımızı bile başka ülkeler vasıtası ile gönderdiğimizi göz önüne alırsak bu alanda acil çalışmalara başlamamız lazım değilmi saygılarımla
Türkiye kalem erbabı yetişen ve icat yapılan bir ülke olmalı.
Hocam bu çürük diş kendini onaracak yazınız çok ilgimi çekti. Bu yöntem Türkiye de hangi hastanelerde uygulanıyor.
Acil şifalar İsmail. Şimdilik büyük çürük deliklerine uygulanamıyor. Türkiye’de yok. Yurt dışında klinik deneyler var. Yazıda hangi üniversiteler olduğunu yazdım.
Merhaba sayın demircan yazılarınızı sıklıkla okuyorum ve emekleriniz için size teşekkür ederim sizi çok yakında tanımıyorum ama tanıdığım kadarı ile değerli bir insan olduğunuza kanaat getirdim İşin özü insan olarak ve bir blogger olarak size ve yaptığınız işe büyük saygı duyuyorum. Emeğinize teşekkürler. Bu arada merak ettiğim bir konu vardı ve düşündüm bu konuda araştırmanız var mı yok mu bılmıyorum ama varsa bana kaynek gonderın yoksada sizin bu konuda yazı yazabileceğinizi düşündüm ondan sıze bu e mail atmak istedim.
Konu : Lazer silahları hakkında bilgi sahibimisiniz Amerikanın bu sabah gazetelerdeki lazer silahı ne kadar gerçek olabilir gerçek mi ? ayrıca Aselsanın geliştirmeye çalıştığı lazer silah gerçek mi gerçek olabilir mi bu lazer silah atom bombasından daha stratejık bir silahmıdır. Lütfen bu konu hakkına bildirkeriniz ve araştırmalarınızı benımle paylaşın yada okurlarınızla .
Şimdiden teşekkür ederimi.
Lazer silahlarıyla ilgili olarak yazdığım yazıların linklerini buraya ekliyorum. Aselansan’ın lazer silahını henüz incelemedim. Lazer ışınları ile Göğe Açılan Pencere Lazer Işınlı Güneş Enerjisi Uydusu Geliyor Lazer Yelkeni Starshot Gerçek Ölüm Yıldızı Süpernovalar Gerçek Yıldız Savaşları Gerçek Yıldız Savaşları >> Savaş uçaklarına takılan sıvı lazer topu HELLADS füzelerin yerini alıyor
Bir senedir ankilosan spondilit rahatsızlığı tanısı konuldu eşime (39 yaş erkek) ancak sinfoni ve şuan embral kullandığı halde ağrı gecmeyince bazı tetkikler sonucu AVN olduğu sol bacakta aşırı deformasyon olduğu tespit edildi sağ bacak ve beldede görülmekte kök hücre tedavisi uygulaniyormu veya sıvı nakledilir mı ne yapmalıyız son çare protez mı olmalı ( çok çok riskli dediler proflar ) nolur acil cevap verin
uzaydan gelen ışık geçmişten geldiğine göre ,
gözlemci ışığın arkasından baktığında nasıl bir yorum yapmalıyız.
Işık hızında zaman durur. Fotonlar için zaman akmıyor. Her şey ışığı oluşturan fotonlara göre. Işık hızını aşmak ise çelişkidir; çünkü evrendeki her noktayı aynı anda kaplardınız.
Hocam iyi günler size bir süredir kafamı kurcalayan bir konu hakkında danışmak istiyorum. Zaten çevremde danışabileceğim başka kimse de yok. Henüz daha 21 yaşındayım ve farkındalığım henüz çok düşük seviyelerde. Askeri okul öğrencisi idim okulların kapatılması ile sivil eğitim hayatımı geri döndüm. Uçak teknolojileri ile ilgili bir bölümümde eğitim görüyorum. Bu bölümde Termodinamik, Temel Aerodinamik, Akışkanlar Mekaniği gibi bölüm derslerim var. Bu derslere fonksiyonsuz hesap makinası olmadan girmek çok akıllıca değil. Bir gün derse hesap makinasız gittim insanlık hali unuttum işte. Derste kim ne yapıyor diye boş boş bakınmaya başladım ilgi alanım olan anime-manga tarzı bir kaç resim çizdim. Sonra, belki kağıt üzerinde çözerim diye soruyu yazıp uğraşmaya başladım. Normalde 15-25 satır sürecek bir soruyu uyduruk bir kaç işlemle çözdüm. Aklıma ilk okulda hacadan bağımsız saçma sapan yöntemler ile çözdüğüm geometri ve matematik soruları aklıma geldi. Acaba eğitimi bilerek mi karmaşık hale getiriyorlar her şeyi daha da zor hale getiriyor olabilirler mi. Belki de insan zihniniz sonsuz kapasitesinden korkuyorlardır. Bu yüzden her şeyi formülüze edip bir bulmaca haline getiriyor olabilir mi? Hocaya gösterdim şansa bulduğumu söyledi sonra bir kaç soruda daha işe yaradığını söyleyince ben ilk defa görüyorum dedi. Böyle bir yöntemin her zaman kullanabileceğim bir şey olmadığını işimi şansa bırakmamam gerektiğini söyledi. Halbu ki insan beyni bir makina değil neden girdiyi direk formülize edip yerine koyayım doğaçlayabilme gibi bir yeteneğimiz var. Acaba bizi kısıtlamaya mı çalışıyorlar paranoyak olduğummu düşünmüyorum sadece meraktan soruyorum. Hocam hiç bu şekilde düşündünüz mü ? Bel ki de bu şekilde zorlaştırarak rekabeti körüklüyorlardır. Sonuçta herkes bilim insanı olamaz dünyaya çöpçüde lazım. Böyle mi düşünüyorlar yoksa ?
Sevgili İbrahim, sen bulduğun şeyleri internetten bilimsel siteleri gezerek kontrol et. Başka bir hocaya, prof1esöre danış. Gerekirse İngilizce bilen biri yardımıyla Reddit ve quora’ya sor. Öğretmenin niyeti hakkında senaryo yazma. Buna enerji ve vakit harcama. Boş ver. kendini yetiştirmeye odaklan. Senin bulduğun şeyin doğru olup olmadığını ancak konuyu bilen biri söyleyebilir.
Sn hocam dunyanin gunesin etrafindaki 1 yillik turu sirasinda kusbakisi olarak baktigimizi farzedersek ozellikle gunesin arkasinda aylarda buyuk ayi ve kucuk ayi ve kutup yildizi gibi yon bulmamiza yardim eden yildiz kumelerinin gorulmesinin imkansiz oldugu gibi bir fikre kapildim halbuki tum zamanlarda onlari hep ayni yerinde goruyoruz aydinlatabilirmisiniz sonsuz saygi ve tesekkurlerimle
Merhaba Selim. Gece göğü Güneş’e bakmıyor.
Siteniz çok güzel türkiyede bu tarz bi site yaparak bilimi yaydığınız için teşekkür ederim.Ellerinize sağlık kolay gelsin.
Android cihazlar için bi uygulama kursaydınız ne güzel olurdu. Veya varsa böyle bişey benmi bilmiyorum
Merhaba ben IEEE YTÜ öğrenci kulübü üyesiyim. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İletişim, bilişim, elektronik, mekatronik, haberleşme, yazılım ve telekomünikasyon sektörleri başta olmak üzere tüm teknolojiyi en güncel gelişmeleri ile mercek altına alarak sektörün öncülerini öğrencilerle buluşturma hedefiyle İLTEK (İletişim ve Bilişim Teknolojileri) Günleri etkinliğini düzenlemekteyiz. Bu sene 13.’sünü 20-21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Etkinliğimiz hakkında size bir mail yollamak istiyorum.
Merhaba Yasemin. Etkinliğinizde başarılar dilerim. kozand@gmail.com adresine gönderebilirsin. Sevgiler.
Merhabalar Kozan Bey,
Kendimi yapay zeka, derin öğrenme ve makine öğrenmesi konularında geliştirmek istiyorum, özellikle de derin öğrenme alanında.
Bu 3 alan içiçe ancak hangi sırayla takip etmemi önerirsiniz?
Merhaba Erhan: Kodlama, yapay zeka, makine öğrenimi, derin öğrenme doğru sıradır.
Abi bişi sorcam sen ateist misin?. Tabi öyle olman bişi değiştirmez soruyorum okadar.
Bir fizikçi olarak bloğunu çok sevdim başarılarının devamını dilerim. Bu arada sadece meraktan siz ateist misiniz tabi bu saçma veya alakasız gelebilir kulağa ben sadece meraktan soruyorum. Ana dal fizik okudum ve nükleer fizikte doktoramı bitirdim, bunu neden mi söylüyorum çünkü siteniz içerik bakımından çok başarılı. Tutum burayı başkalarınada önericem .
Beğeniniz için teşekkürler. Dini görüş bildirmiyorum.
Kozan Bey merhabalar;
Bu içeriği daha önce de yollamıştım size ama, başka bir problem yoksa eğer, sanırım size bir şekilde ulaşmadı..
Sormak istediğim; aşağıdaki konuya ilişkin bir yazınız mevcut mudur?
http://www.independent.co.uk/news/science/universe-exist-cern-universe-matter-bizarre-behaviour-scientists-a8015216.html
Şöyle bir başlığınız var ama içerik tam olarak örtüşmüyor gibi:
https://khosann.com/cern-evren-yok-olmali-demedi/
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Böyle bir sitenin varlığı ve emekleriniz için ise ne kadar teşekkür etsek az..
Saygılar
Merhaba Riboz, babamın inme geçirmesi sebebiyle uzun süre yorumlara bakamadım. Şimdi geri dönüyorum. Evet, ilgili yazım budur. Yazılarım orijinal olduğu ve konuyu açıklamadan önce genel bilgi verdiği için İngilizce haberlerle tam olarak örtüşmeyebilir. Rica ederim, hep daha iyisini yapmaya devam edeceğim. Sevgiler.
Merhabalar hocam bişey sora bilirmiyim bu akıllı gözlük le ilgili bilgi ala bilirmiyim görme engelliler için olan
Kozan Bey selamlar.Ben gelecekte fizik ve matematik alanında başarılı bir bilim insanı olmak istiyorum.Ancak bilmediğim birçok terim var(şu an ortaokulda okuyorum ve özellikle matematikte bilmediğim çok fazla konu var).Kendimi MEB’in müfredatını beklemeden hızlı bir şekilde geliştirmek istiyorum.Bunun için bana önerebileceğiniz kaynaklar var mı? Cevap verebilirseniz çok mutlu olurum.Şimdiden çok teşekkürler.İyi akşamlar.
Merhaba. İngilizcenizi geliştirerek EDX.org sitesindeki online micro master sertifikalı programlarına katılın. İstediğiniz konuyu arama kutusundan aratıp kayıt olarak seçin.
Kozan Hocam merhaba…evrende ışık hızını, ışık bile aşamıyor ve tüm gözlemciler için hızı sabit. Yani gözlemciden sabit bir hıza sahip, ayrıca ışık hızına doğru yaklaşılırken zaman dışarıdaki gözlemcilere göre yavaşlıyor.
Işık hızı neden tüm gözlemciler için sabit? Bu durum uzayın yapsından mı kaynaklamıyor? Ben ışık hızının sonsuz yada sıfır olduğunu ,ancak uzay ve zamanın yapısından dolayı sabit bir hızda algılandığını düşünüyorrum.
İyi pazarlar…
Merhaba sorunuzun muhatabı ben değilim ama cevaplandırayım dedim.Sorunuz Şu neden ışık hızı bütün gözlemcilere göre aynı?
Şimdi iki farklı gözlemcimiz olsun.Birisi yeryüzünde diğeri ise ışık hızının %90’ı ile giden bi arabada.
Yine klasik olarak arabada şoför farlarını yaksın.Şimdi yer yüzünden bakan gözlemcimiz arabanın farlarındaki ışığı ışığın kendi hızında yani saniyede 300.000 km olarak görüyor burada bi sorun yok.Ama arabada giden gözlemcimiz ışık hızının %90 hızıyla gittiği için 300000*9/10 hesabından saniyede 270.000 km hızla gidiyor ve ışık hızı ile arasındaki fark 300.000-270.000=30.000 km/sn şimdi klasik fiziğe göre arabadaki gözlemci ışığı saniyede 30.000km/sn olarak görmesi lazımdı ama öyle değil çünkü ışık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar yeryüzündeki on saniye arabadaki bir saniye olacak şekilde yavaşlar yani arabada 1 saniye geçinceye kadar normalde 10 saniye geçer ve 30.000*10 =300.000 hesabıyla arabadaki gözlemcide ışığı normal hızıyla görür.Bu her zaman böyledir fizik içinde bulunduğunuz zamanı ışığı her zaman sabit hızda göreceğimiz şekilde yavaşlatır.Gözle gördüğünüz evrendeki fizik yasaları hep ışık üzerine şekillenmiştir
Merhaba Kozan Bey,
Otonom araç mühendisliği, Uçan arabalar ve Robot yazılım mühendisliği konularının Türkiye’de geleceği var mı? Bu alanlardan size hangisi en yakında zamanda Türkiye’de istihtam sağlayabilir.?
Siz olsaydınız bu 3 alandan hangisini öğrenmeye başlardınız? Veya hangi sırayla öğrenirdiniz?
İyi haftasonları…
Sn hocam son günlerde kafamı kurcalayan bişey var nasanın mars projesinde kullandığı araçlar resmen kaplumbağa hızıyla hareket ediyor bunun yerine dron ve benzeri bir araç neden kullanılmadı kullanılmıyor çok değerli görüşlerinize ihtiyacım var saygılarımla
Marsta atmosfer çok seyrek.Dolayısı ile dünyada sorunsuz çalışan küçük bir drone’u marsta çalıştırmak için modifike etmeniz gerekli.Dünyada küçük 4 pervane ile havalanabilen bir drone marsta havalanmak için 50 adet pervanesi olmak zorunda.(50 rakamını uydurdum.Aradaki farkı anlamanız için)Kaldı ki mars roverları üzerinde bir çok elektronik cihaz taşıyor ve çok ağırlar.Yani marsın seyrek atmosferi bu kadar ağır bir dronu kaldırmaya yetmez.
Hocam: Türkiye’de CRİSPR İle tedavi uygulayan merkezler varmıdır. yoksa hangi Ülkelerde vardır . Konu ile ilgili bilgi verebilirmisiniz. Teşekkürler
Merhaba Arda, bunu araştırıp yanıtlayacağım.
BU UZAYDA YALNIZ DEĞİLİZ!!!!!!
Merhaba
Benim 9 yaşında kızımda tip 1 diyabet tanısı konuldu şü anda hastanede yatmakta bu konuda kesin tedavi nedir yardımcı nasıl olursunuz
Merhaba eşim gözüne sert bi cisim ile darbe almıştı ve göz arkasını göremedikleri için riskli oldunu spylediler 2 ameliyat gecirdi ama suan tek gozu tamamen gormuyor tedavisi mumkun mu cvp verin lutfen
Selamlar. Bu ülkede yaşamaya nasıl katlanabiliyorsunuz? İpucu varsa, alabilirim. Teşekkür ederim.
İşimi sevmek, ailemi sevmek, kendimi sevmek, insanları sevmek…
Hocam büyük hayranınızım. Çölde vaha gibisiniz.
Kozmos, izafiyet ve kuantum ile ilgili çoğu şeyi artık kıyısından ucundan anlıyorum. Sade ve benim gibi newton mekaniği kafası olan bir mühendise pencere açtığınız için teşekkür ederim. Nice konularla devam etmeniz dileğiyle.
Selamunaleyküm hocam ben Atatürk Üniversitesi nde Makine mühendisliği bölümünden Hüseyin Gündüz. 4. Sınıf öğrencisiyim ve ana tasarım 1 dersinde grafen yapılı kompozit malzeme tasarımı konusunu inceliyoruz. Grafeni incelerken hızlı şarj etme ve yüksek hafıza özelliğini inceleyip bu konuda üniversitemizdeki hocalarımızdan belki tanırsınız Doç. Dr. Hakan TEMUR hocamızdan yardım akdık. Yalnız tam olarak grafen ile hidrojeni ve diğer metal veya bileşijleri nasıl kullanacağımızı tam anlayamadık. Bize yardımcı olabilirseniz çok seviniriz. Grup öğrencileri: Hüseyin Gündüz, Kenan Köprücü,Mustafa Yıldırır, Büşra Atkesen, Serdar Özzdemir, Furkan Işık, Cesim Dayı. Ve Grup Danışmanları: Prof. Dr. Hamit Akbulut, Prof. Dr. İhsan Efeoğlu, Dr. Öğr. Üy. Ruhi Yeşildal. Bu azimli gençleri kırmayıp telefonumuza da dönnerseniz bize ülkemize ve insanlığa çok büyük bir faydanız daha olacaktır. Tel no: 0536 932 84 15 HÜSEYİN GÜNDÜZ Tirebolu Giresunlu Erzurum Atatürk Üniversitesi nde Makine mühendisliği öğrencisi. Çok teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Öncelikle balıkgözü etkisi yaratmayan kaliteli bir mercek kullanmak gerekir. Ancak, balona kusursuz mercekli bir kamera koymak da zor. Bunun için videonun kare kare ve ufuk çizgisinin de piksel piksel yazılımla incelenmesi gerekir. O zaman pozitif eğiriyi fark edebiliriz. Resimlerde görüldüğü gibi. Ancak, 100 km irtifada Dünya’nın yuvarlaklığı mercek deformasyonunu yenecek kadar belirgindir.
Merhaba hocam
Uzun zamandır takipçinizim ve sayenizde uzay ile alakali idrak edemediğim bir sürü şeyi kavradım , geçenlerde aklıma bir soru geldi bizim güneşimiz var ve ısıyı ışığı sağlıyor ama güneşin de çoğu yıldıza göre aslında küçük bir yıldız olduğunu da biliyoruz ve galaksimizde milyonlarca yıldız var aynı güneş-dunya ilişkisi gibi olan başka bir yıldız yok mu örneğin 9. bir gezegenden bahsediliyor ya ona aynı güneşin dünyadan uzaklığı kadar uzak olan orayı ısıtacak hayat verecek bir yıldız yok mudur. Plütondan diplere doğru gidildikçe belki de orada da güneş muadilinde bı yıldız vardır.. bilinebilir mi bu
Merhaba Nuhat, dokuzuncu gezegen iddialarıyla ilgili en güncel yazımı burada paylaşıyorum. Hayır, böyle bir yıldız olamaz. Olsaydı WISE teleskopu en soluk yıldızı bile çoktan görürdü. Dokuzuncu Gezegen Hakkında Yeni Kanıt Bulundu.
Hocam merhabala, ben sizin gibime bilime meraklı bir üniversite öğrencisiyim. İlk üniversitemi bitirdikten sonra evren ve kuantum fiziğiyle uğraşmak istiyorum. Sizce Türkiyede hangi bölümü seçebilirim ? Bu konuda idealist bir insanım diyebilirim. Özellikle uzay araçlarına aşırı merakım vardır.
Merhaba Orçun. Fizik ve havacılık ve uzay sanayisi bölümlerini seçebilirsin. Başarılar. Aynı zamanda İngilizceni geliştir ve EDX.org sitesine giderek 8 haftalık sertifikalı kozmoloji ve astrofizik derslerini al. Böylece daha üniversitede iken kendini geliştir. Bu sertifikaları Linkedin profiline ekle. Şimdiden yurt dışı üniversiteleri tara. Kozmoloji vb. alanlarda birkaç hocayı tespit et. Bu profesörlere İngilizce o üniversitede okumak – yüksek lisans yapmak istediğini söyle. Yol göstermelerini iste. Sertifika programlarını ve araştırmalarını göster. Geleceğini bugünden planla!
Mrb lar hocam size bir sorum olacak higgs bozonu kuarkmidir yoksa üst kuark mı yada bunlar birbirinden ayrı şeyler midir cvp verirseniz sevinirim
Higgs bozonu kuark değildir. Bozonlara enerji parçacıkları ve kuarklara da madde parçacıkları diyebiliriz. Bozonlar fizik kuvvetlerini iletirler (fiziksel etkileşimler). Bozonlar bunu diğer parçacıkların arasında gidip gelerek yaparlar. Higgs bozonu da öyle yapar.
Gözümde görme kaybı var kök hucre konusunda bilgi almak istiyorum
Hocam ben daha Lise-2’ye yeni geçmiş bir çocuğum. Kendimi geliştirmekten oldukça zevk alıyorum lakin temelim buna yetmiyor -daha lise fiziği, matematiği bile bilmiyorken. Felsefeye yöneldim şu anlık ama onun dışında ne yapabilirim bilmiyorum. Bu arayış içinde bulabildiklerime soruyorum bu soruyu; kendimi geliştirmek adına bir yol gösterirsen müteşekkir olurum^^
saygıdeğer kozan hocam.yazilarinizi ilk çıktığı anda takip eden bir okuyucumuzun.bir yazıda sibernetik robot teknolojisinden bahsedermisiniz.terminator rev 9 gerçeğe dönüşecekmi?
Gelecekte bu teknolojileri kullanan robotlar üretilecek. Ancak Terminator üreteceğimizi sanmıyorum.
Stellarator fiziğinde füzyon enerjisi için önerebileceğiniz simülasyon programı var mı?
Merhaba Hakan Bey. Plazma fiziği icin VSim kullanabiliriz.
From by Hakan /BODRUM/TURKEY
Kuantum vakumu en düşük enerji durumu(ZPE) olarak söylüyorlar bu konuyla çok alakam olmadığı için soruyorum. Kuantum vakum bir enerji alanı mı yoksa durum mu.Enerjiye sahip bir durumsa enerjinin olması için bir alan(yer) olamsı gerekmez mi?
Cevaplarsanız sevinirim.
Rastgele salınımların gerçek uzayda var olmasına gerek yok. Faz uzayı yeterli.
bi makalenizi okumustum ve ingilizlerin bi sözünü yazmistiniz ” gercek bakanin gözlerindedir” gibi birşey yazmistiniz.Belki tam cumle bu degildi.Bana dogru cumlenin ingilizcesini yollar misiniz.Yada o makaleni. Saygilarimla
“Truth is in the eye of the beholder” was originated by Ruth Hubbard in her 1988 essay, Science, Facts and Feminism. … It means the perception of truth is subjective. “Beauty is in the eye of the beholder” was coined by Margaret Wolfe Hungerford in her 1878 novel, Molly Baun.
Hocam merhabalar;
Büyük patlamadan kalan ilkin ses dalgaları yazısını okudum. Uzayda hacim kaplamayan karanlık madde üzerine düşününce, ve madem galaksilerin oluşumu akustik bir fenomene dayanıyorsa; sözde “var olmayan” karanlık enerji veya karanlık madde fenomenlerinin Auditory Distortion Products akustik fenomeniyle bir ilgisi olup olamayacağını merak ettim.
Sevgiler
Karanlık madde hacim kaplıyor.
basic programlamayı iyi bilen varmı çok acil
sn. hocam oksijenin olmadigi ay atmosferinde ay modulü nasil calisiyor birde bu modulun kalkis goruntuleri nasil cekildi
cevabiniz icin simdiden tesekkurler
Ay modülü oksijen tankları taşıyordu. Ay’a kamera bırakıldı.
Hocam merhabalar ,Doktorasını yapmakta olan bir mühendisim. Tüm bu yazıları bir ekiple mi yapıyorsunuz tek başınıza mı? Sizi ilgiyl okuyup youtube dan izlediğimi bildirmek isterim. Verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ederim.
Merhaba Olcay Bey, doktorunuzda başarılar dilerim. Bilimsel kaynaklardan yararlanarak tek başıma yazıyorum.
inanilmaz! yaklasik 1 aydir her gun sitenize girip bir seyler okuyorum. gercekten takdir ediyorum çalısmalarınızın devamını diliyorum
ve bir de youtube kanali 🙂
Dünya dışı yaşamın varlığı halinde zeka seviyesinin insan zekası ile hemen hemen eşdeğer olduğuna yönelik bir yazınız vardı. Açıklamalarda ise evrende evrim dikkate alınarak dünyaya yaşamın temel yapılarını oluşturan unsurların taşınması ile evrende bu unsurların çok yakın zamanda oluştuğuna yönelik ifadeler vardı. Yazıyı tekrar bulamıyorum. Şayet bulabilirseniz bu yazıyı tekrar benimle paylaşma imkanınız mevcut mudur?
Bilimkurgu filmler izlerken bilimsel gerçeklere aykırılıkları fark ediyorsunuzdur. En temel olanları bile olsa kısaca bahsedebilirseniz sevinirim.
selam hocam ben şunu merak ediyorum crispr cas9 mevzusunu yaşayan bir insan yaptırabilir mi?
Evet.
Merhaba tüm yaşamının Göreliliğin Yanlış olduğuna adayan Özgen ERSAN bey var. Ben kendisine, ışık hızı tüm gözlemciler için aynı hızda ise, görelilik yanlış olduğunda, nedensellik ilkesinin bozulacağını yazdım, Ancak, tüm yaşamının geri kalanını Görelilik Teorisinin Yanlış Olduğunu ispatlayamaya adadığı için dolayısı ile ikna olması imkânsız.
Merhabalar hocam, Avasküler negroz hastalığım var kemik büyütme (kök hücre) nakil ile ilgili yazınızı gördüm Türkiye’de varmıdır çürümüş kemiği iyileştirme gideceğimiz hangi üniversite hangi Prof yönlendirirseniz size zahmet çok zor günler geçiriyorum yaşım 34.
16/12/2020 tarihli yazınıza akıllı you tube eşleştirmesi ile (TESADÜF)ettim.yazmak istedim….ilkokuldayken bilim teknik okurdum.o yıllarda kuzenim üyeydi…ben de ilkokuldayken sanırım gelişim yayınlarından çıkan bilim dergisini okuyordum.ne yazık ki yayın hayatı uzun süreli olmadı.dergide 2000 yılındakı olimpiyat oyunları oyuncularının hayali çizimleri vardı.ABD ve SSCB…sporcuların kanadı çıkacak sanıyorlardı.sizce çıktı mı saygıdeğer hocam.Bir biyolog um .fakat Halley kuyruklu yıldızının etkisi ile astronomiye ilgim var.covit le birlikte vaktimiz var….ben de internetten tekrar yapıyordum…TESADÜF size rastladım.Bana sorarsanız tesadüf diye bir şey yoktur….Kuantum fiziği etkisi….tüm zamanlar yaşanmış olabilir mi?
BEN de İSTANBUL ÜNİVERSİFTESİ MEZUNUYUM.OKURKEN VAKTIM OLSAYDI PSIKOLOJI VE FELSEFE DERSLERINE GIRMEK ISTEDIM….NE YAZIK KI DERSLER ÇAKISIYORDU…
BİR HOCAMIZ BIZE SUREKLI BIG BANG TEORIDEN SORU SORARDI.
BU ARADA SIZ MUHTEMELEN BEYNINIZIN HER IKI YARIM KURESINIDE AKTIF KULLANIYORSUNUZ.BEN BUNA IKI KUTUP DIYORUM.INSANLAR GENELDE TEK TARAF KULLANIRLAR…
KADIN BEYNI YA DA ERKEK BEYNI DENIR.BU KISININ KADIN/ERKEK OLMASINA DEGIL ANNE KARNINDAYKEN MARUZ KALDIGI HORMON DEGISIMLERIDIR.BIR SÜRÜ ETKEN VAR…GOK OLAYLARIDA BUNA DAHIL….16sı GEZEGENLER ACISINDAN ONEMLIYDI.ONCESINDEDE GUNES TUTULMASI OLDU. GÖK YUZU 16 SINDA COK FARKLIYDI.BULJNDUGUMUZ YERDEN ÇOK NET GORULUYORDU.SAYGILARIMLA HOCAM
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Fotonik bölümü hakkındaki görüşleriniz neler
Büyük emekle kurulmuş olan değerli bir kurum.
Merhaba hologram ile simülasyon arasında ne fark var cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Simülasyon 3B, hologram 2B’dir. Evren 2B hologram mı? Kütleçekim dalgaları gösterecek
Merhabalar Sevgili Hocam Uzay ve uzaydaki cisimler hakkında temel bilgiler edinip, İlk aşamada gökyüzünü ve cisimleri ( yıldızlar,gezegenler v.s) gözetleyebileceğim bir teleskop einmek için ne yapmalıyım…Bu konuda önerdiğiniz bir eğitim proğramı veya basılı kaynaklar varmıdır..Teşekkür ederim
Merhaba Hüseyin. Studio Canlı mobil uygulamasında Uzay Bilimlerine Giriş dersimi alabilirsin.
Sn. Demircan,
Gezinirken rastladım. Işığın her gözlemci gözüne c değeri ile ulaştığı doğrudur. Bunu açık olarak şu linkteki son şekilde görebilirsiniz: https://www.researchgate.net/publication/349338847
Fakat, teorinin “foton tüm gözlemcilerden c hızıyla uzaklaşır” ön kabulü hatalıdır.
Esenlikler…
Merhaba Özgen Bey. Işık hızını neden ölçemezsiniz yazıma yanıt verdiğinizi varsayıyorum. Yazının ana fikri de o zaten. Bu bir ön kabuldür.
Sn.Demican
samanyolu ve andromedanın kendi eksenlerindeki dönüş hızları nedir.Bunlar hangi hızla ve zamanda çarpışacaklar. Bu iki galaksi şu an birbirlerinden ne kadar uzaktalar,ve birbirlerine toplam hangi hızla yaklaşmaktadır. Tşk.
Saniyede 210 ve saniyede 225 km. Son verilere göre 4 milyar yıl sonra. Uzaklık ~2,2 milyon ışık yılı.
merhaba.
bu böyle bir blog’u hazırladığınız için teşekkür ederim.
samanyolu galaksisi saatin hangi yönünde döner?
hoşça kalın.
Uzayda yukarı-aşağı tercihi yoktur. Bu yüzden galaksiler bakış açınıza göre saat veya saatin tersi yönde döner. Samanyolu’nun sarmal kolları Samanyolu ile aynı yönde dönüyor. Evren izotropiktir. Bakış açımıza göre galaksilerin yarısı saatin tersi ve yarısı da saat yönünde döner.
Bilgi almak istiyorum
Optik norit hastası kızım 13 yaşında gözum bulanık görüyor dedi gittik göz sinirleri olmuş denildi nörolojik tedavi uygulandı fakat hiç bir gelişme yok 16 buçuk yaşında şuan tedavisi mümkün mü teşekkürler
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim,bilgilendirmeler için.
hocam bir devridaim makinesi yaptım desem.
İmkansız derim.
Kozan bey iyi ki varsınız!
Lavoisier haklıysa evrende hiçbir şey yoktan var olmaz, var iken de yok olmaz. Peki ama insanlar ve bazı canlılar düşünce üretiyorlar. Düşünce sadece soyut bir kavram değil, metafiziksel olarak Nakledilebilir bir tür enerji olabilir mi? Düşüncelerimiz nihayetinde evrende görünmeyen bir yer Kaplıyorsa mesela karanlık enerji olarak mı birikiyorlar? Karanlık enerjiyi gösterebilecek bir teknolojiye ulaşırsak Bu Birikintileri arayarak uzaylıların yerlerini saptaya bilirmiyiz?
Merhaba Tuğrul Bey. rica ederim. Siz de iyi ki varsınız. Evrende hiçbir şeyin yok olmaması entropinin olmadığı anlamına gelmiyor. Entropi düşüncelerin milyarlarca yıl boyunca doğada saklanması ve okunaklı olmasını engelleyecektir.