Okullar İçin Yeni Mobil Uygulama Brainly >> Öğrenci soruyor, arkadaşları cevaplıyor

Brainly-bulut_okulları

3 yıl önce sizler için bulut okulları yazı dizisini hazırladım ve gelecekte öğrencilerin ders sorularını telefona yüklü mobil uygulamaya soracaklarını söyledim. Brainly sosyal öğrenme ağı ile Türkiye’de bu devir başladı: Öğrenciler ödev sorularını Brainly mobil uygulamasına soruyor ve arkadaşlarıyla öğretmenleri birkaç dakika içinde cevap veriyor. Hem de zor matematik soruları için resimli çözümlerle.

Peki bulut okulları nedir? Öğrencilerle öğretmenler akıllı telefon uygulamaları ile ders sorularını yanıtlayarak birbirine nasıl yardımcı oluyor ve bulut okulları uzaktan eğitim sektörünü nasıl değiştiriyor? Bu soruları Brainly sosyal eğitim ağının kurucu CEO’su Michal Borkowski’ye yönelttim ve online eğitimde self help ile kitle kaynak kişisel gelişimin geleceğini sizler için masaya yatırdık.

Beyin fırtınası

Dünya çapında aylık 50 milyondan fazla öğrenci, öğretmen ve eğitim gönüllüsünü okul derslerinde birbirlerine ücretsiz yardım edebilmeleri için bir araya getiren Brainly uygulaması öncelikle bütün öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sunuyor.

Türkiye’de Eodev.com sitesi üzerinden “Birlikte Öğreniyoruz” sloganıyla hizmet veren Brainly, öğrencilerle öğretmenleri okul derslerinde birbirlerine ücretsiz yardım etmeleri için bir araya getiren bir sosyal eğitim platformu olarak hizmet veriyor.

 

Brainly-bulut_okulları

 

Sosyal öğrenme ağı

Ancak öğrenciler ve öğretmenler sadece birbirlerine soru sormakla sınırlı değiller. Aynı zamanda, Brainly alıştırma ve test sorusu arama motorunu kullanarak matematik sorusu çözümleri ile diğer ders örneklerine anında ulaşabiliyorlar.

Bu uygulama hem Türkiye’deki eğitim sistemine uygun olarak Türkçe arayüz ve bilgi tabanıyla hizmet veriyor hem de öğrencilerin yurt dışına açılmasına izin veriyor. Nitekim Ekim ayında, Eodev mobil uygulamaları iOS ve Android üzerinde kullanılan yeni Brainly mobil uygulaması ile birleşerek global bir eğitim platformu oldu.

 

Brainly-bulut_okulları

 

Türkçe sorun Amerika’dan cevaplasınlar

Küresel Brainly uygulaması, öğrencilerin yurt dışında yaşayan ve Türkçe konuşan arkadaşlarıyla iletişime geçmesini de sağlayarak derslerde doğru bilgiye ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Global ölçekte çalışan bulut okulları sistemi, öğrencilerin ülkemizdeki ezberci eğitimin sınırlamalarını aşmasını ve yurt dışına çıkmadan dünya vatandaşlığına adım atmasını sağlıyor.

Böylece okulda verilen eğitimden memnun olmayan ailelerin çocukları da yurt dışı kurslar için harcama yapmaya gerek kalmadan, ücretsiz olarak gelişmiş eğitim standartlarını yakalıyor. Buna tarihten örnek verelim:

Brainly-bulut_okulları

Eğitimde fırsat eşitliği

Tarihte ilkokuldan liseye örgün öğretimin ortaya çıkma sebebi yoksul, varlıklı tüm ailelerin çocuklarına düzgün eğitim vermekti. Okullar özellikle kendi özel öğretmenini tutamayan ailelerden gelen çocukların eğitim standartlarını yakalamasına ve kalabalık bir arkadaş çevresiyle sosyalleşmesine izin verdi.

Bulut okulu konseptini kullanan Brainly gibi sosyal eğitim platformları ise öğrencilerin hem kitle kaynak kişisel eğitim sistemi ile kendi kendinin özel öğretmeni olmasını sağlıyor hem de okulda ders çalışmasını kolaylaştırıyor. Ancak bulut okullarının geleceğini merak ediyorsanız kısa bir ipucu verebiliriz.

 

Brainly-bulut_okulları

 

Sanal dünya sınıfları

Bulut okulları önümüzdeki yıllarda sanal gerçeklik ile artırılmış gerçekliği birlikte kullanmaya başlayacak. Microsoft Hololens ile Oculus Rift gözlükleri ve vizörlerinde kullanılan karma gerçeklik görselleştirme teknolojisinden yararlanan öğrenciler farklı ülkelerdeki okullara internetten bağlanacaklar.

Dokunmatik hologramlardan oluşan televarlık sisteminden yararlanan öğrenciler sanal sınıflarda birlikte okuyacak ve dünyanın en iyi öğretmenlerinden ders alacaklar.

Bu sistem önce üniversitelerde ortaya çıkacak ve World Science Üniversitesi’nin devamı olarak hem MIT’den şimdi olduğu gibi online uzaktan eğitim sertifikası ve daha sonra online diploma almaya izin verecek hem de telepatik internetin yaygınlaşmasıyla birlikte farklı bir boyuta taşınacak. Ancak bulut okullarının yaygınlaşmasına 5 ila 10 yıl var. Bu süreçte ise Brainly uygulaması ile Eodev.com sitesi gibi çözümler öğrencilerin ders çalışmasına, sosyalleşmesine ve evinde oturarak yurt dışındaki arkadaşlarını tanımasına yardımcı olacak.

İlgili yazı: 2016’da dijital pazarlama ve iş dünyasını değiştirecek 25 teknoloji

Brainly-bulut_okulları

 

Matematik ve fiziği sevdiriyor

Brainly şirketinin Türkiye portalı olan Eodev.com sitesi, 2012’den bu yana Türkiye’de aylık 5 milyondan fazla öğrenciye hizmet veriyor.

Brainly gibi mobil eğitim uygulamalarından yararlanan öğrenciler fizik ve matematik gibi zor dersleri sıkılmadan çalışıyor ve sınavlarda daha yüksek notlar alma imkanı yakalıyor. Bu da öğrencinin öğrenme isteğini, yaratıcılık ve merak duygusunu kamçılıyor. Özetle bulut okulları çocuklarımızın ezberci eğitim sistemiyle körelmesini önlüyor.

Öğrenciler Brainly uygulamasını telefonda çalıştırarak sisteme üye oluyor ve giriş yaptıktan sonra, gayet sade bir tasarıma sahip olan arayüzdeki arama kutusuna öğrenmek istediği soruyu soruyor. Soruyu diğer bir kullanıcı arkadaş yanıtlıyor ve bu da öğrenciler arası dayanışmayı geliştirerek onları sosyalleştiriyor.

 

Brainly-bulut_okulları 18

 

Ezberci değil, global eğitim

Ancak bulut okulları sadece öğrencileri desteklemiyor, aynı zamanda öğrencilerin velinimeti olan öğretmenlerin de kendilerini yetiştirerek öğrettikleri derslerle ilgili son gelişmelerden haberdar olmasını sağlıyor. Bu da Türkiye’de hangi okulda olursa olsun eğitim kalitesini artırıyor.

Ara eleman değil, sanatçı ve yönetici

Brainly uygulaması gibi çözümler öğrencilerin İngilizce’den teknik resim ve fiziğe kadar tüm derslerde çevreye açılmasını, Z kuşağı olarak ders çalışarak sosyalleşmesini, medeni cesaret kazanarak bakış açısını genişletmesini ve yeni kariyer fırsatlarına hazırlanmasını sağlıyor.

Kısacası bulut okulları uygulamaları öğrencilerin ister bu ülkede kalsınlar, ister yurt dışında eğitim alsınlar kendini doğal yatkınlıklarına göre en güzel şekilde yetiştirmelerini, bilgilendirmelerini ve her şeyden önemlisi de özgür ve yaratıcı bireyler olarak kendilerini gerçekleştirmelerini kolaylaştırıyor.

 

İlkokuldan üniversiteye
İlkokuldan üniversiteye

 

Mobil ödev arama motoru

Brainly CEO’su Michał Borkowski, global Brainly mobil uygulamasınının yeni özelliklerini şöyle sıralıyor: “Yeni arama motoru fonksiyonu sayesinde öğrenciler sınavlara hazırlanırken, kompozisyon veya performans ödevleri ile ilgili sınıf projeleri yaparken ihtiyaç duydukları tüm ders konularını araştırabilecekler. Tüm konuların ve sınıf seviyelerinin tek bir uygulamada toplanması sayesinde gereken bilgiye ulaşmak çok daha kolay olacak.”

Doğrusu bu heyecan verici sözleri okuduktan sonra Borkowski’ye ulaşmak araştırmacı blogger olarak boynumun borcu olmuştu ve kendisinden bulut okulları ile Brainly projesinin geleceğini anlatmasını istedim. Aşağıda gördüğünüz gibi sorularımı da sakınmadım. İngilizce’den çevirerek aktarıyorum:

 

Brainly-bulut_okulları

 

1. Braınly platformu nedir ve nasıl çalışıyor?

Brainly öğrencilerin diğer öğrencilerden öğrendiği bir platform. Dünyanın en büyük sosyal öğrenim topluluğu ve Türkiye’de Eodev.com üzerinden hizmet veriyor. Brainly uygulaması ilkokuldan üniversiteye kadar tüm öğrencileri bir araya getirerek sınıf dışı eğitimi çekici, etkili ve ödüllendirici bir hale getiriyor.

Öğrenciler matematikten bilim, tarih ve ötesine uzanan bir çizgide becerilerini geliştirmek için arkadaşlarına bağlanıyor. Şirketimiz Polonya, Kraków merkezli ve Berlin’de ofislerimiz bulunuyor. ABD genel merkezimiz New York şehrinde. Brainly şu anda 35 ülkede, 12 dilde hizmet veriyor ve buna Türkçe dilindeki Eodev.com sitesi dahil.

 

Brainly-bulut_okulları

 

Oyunlaştırma kullanıyor

Brainly (Eodev.com) ile ev ödevi ve derslerle ilgili bir sorunuz varsa veya sadece konu hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız sorunuzu gönderiyorsunuz ve birkaç dakika içinde başka bir öğrenciden net cevap alıyorsunuz.

Konu hakkında kesin bilgi sahibiyseniz çalışıp çabalayarak elde ettiğiniz bilgiyi diğer öğrencilerin sorduğu sorularla paylaşabilirsiniz. Ne kadar çok soru cevaplarsanız o kadar çok soru alıyor ve Yeni Başlayan seviyesinden Dahi seviyesine yükselerek çevrenizde kredibilitenizi artırıyorsunuz. Brainly’nin özü doğru cevabı vermek ve doğru cevap almak. Bu sistemde en bilgili öğrenciler, en iyi ve doğru bilginin sağlanması için Moderatör olarak çalışıyor.

 

brainly

 

2. Sosyal öğrenim konseptinizi açıklar mısınız?

Brainly olarak iki prensibimiz var: Her şeyden önce öğrenciler dahil herkesin güçlü olduğu yanlar bulunuyor. İkincisi, öğrenmenin en iyi yollarından biri soru sormak ve soru cevaplamaktır. Çevrenizdeki insanlara yardım etmeleri için soru sormanız, kendi çözemediğiniz bir problemle karşılaştığınız zaman yapılacak en doğal şeydir. Öğrenciler ezelden beri gruplar halinde ders çalışıyorlar.

Brainly onlara nerede olduklarına bakmadan yardıma ihtiyaç duydukları anda bilgi değiş tokuşu yapmaları için bir online araç veriyor. Okulda okurken en zeki arkadaşınıza bir problemi çözmede yardım etmesi için nasıl soru sorduğunuzu hatırlıyor musunuz? Neden 50 milyon kişiye soru sorabilecekken sadece tek bir arkadaşa sorasınız? Üstelik ücretsiz.

Brainly-bulut_okulları

3. Nasıl kuruldu, ilham kaynağınız neydi?

Okuldayken birçok şeyin öğrenme sürecimi etkilediğini gördüm: Öğretmenlerin yaklaşımı, kaynaklar ve ders saatleri bunlardan bazıları.

Açıkçası öğrencilerin hiçbir zaman eğitime eşit erişim sağlayamadığını gördüm. Daha sonra Soru-Cevap platformları kurmaya başladım ve komünite desteğinin gücünü fark ettim. Bu yüzden 2009 yılında Polonya’da Zadane.pl platformunu açtım. Bu, Brainly’nin ilk platformuydu.

Web sitemiz pazarlamaya hiçbir harcama yapmadan bir yılda 1 milyon kullanıcıya erişti. Daha sonra Rusça sürümünü hazırlamaya karar verdik. Sitemiz benzer bir büyüme hızı gösterdi. Bu da dünyadaki bütün öğrencilerin okulla ilgili problemlerde birbirlerine ihtiyacı olduğunu ve işbirliği yaparak birbirlerine yardım etmek istediğini gösteriyordu.

 

Brainly-bulut_okulları

 

4. MMOC’tan farkı nedir?

MMOC’un açılımı Büyük Çaplı Açık Online Kurs. Bu geleneksel üniversite derslerini online ortamda sunmanın bir yolu ve genellikle okullarla üniversiteler tarafından kullanılıyor. Bu sistem final sınavı ve sertifika gerektirebiliyor.

Brainly ise ortaokulla lise öğrencilerine yönelik 50 milyonluk bir global komünite ve okulla ilgili sorularda birbirlerine yardım etmelerini sağlıyor. Biz öğrencilere içerik sunmuyoruz. Ancak okul konuları dahilinde öğrenciler istedikleri soruları sorabiliyorlar.

Topluluk birkaç dakika içinde cevapları sağlıyor ve daha sonra bunlar moderatör ekibiniz tarafından doğrulanıyor. Brainly aynı zamanda oyunlaştırma öğeleri kullanıyor ve böylece biz de hem zeka küpü hem de eğlenceli bir platform oluyoruz. Ancak Brainly bir okul değil.

 

Brainly-bulut_okulları

 

5. Taciz ve kötüye kullanımı denetleyen bir sistem var mı?

Kesinlikle! Dediğim gibi, Brainly bir topluluk. Bu toplulukta dünya çapında 1000’den fazla moderatörümüz var. Bunlar tüm içeriğin soruya uygun olmasını sağlıyor, kullanıcılarımızın güvenliğini koruyor ve Brainly’nin eğitim platformu sınırları içinde kalmasına yardım ediyor.

6. Gizliliği korumak için önlemleriniz var mı?

Gizlilik bizim için çok önemli. Belirli bir kullanıcı grubuyla çalıştığınız zaman kullanıcılarınızın güvenliği ve gizliliğini korumaya hazır olmanız gerekiyor. Bu nedenle biz de ebeveynler ve öğretmenler dahil, dünya çapında birçok odak grubuyla çalışıyoruz. Aynı zamanda tüm platformlarımızda COPPA uyumluluğu var (ABD, Çocukların Online Gizliliğini Koruma Yasası).

7. Yabancı dilde yardım almak mümkün mü?

Şimdilik farklı dillerdeki platformlarımız kendi ayrı bilgi tabanıyla çalışıyor. Bunun bir nedeni de farklı ülkelerin farklı müfredatlarının olması ve öğrencilerin genellikle bulundukları yere göre ders çalışması. Aynı zamanda 35’ten fazla ülkede öğrenci kullanıcılarımız var. Belki gelecekte uluslararası bilgi paylaşımından yararlanabiliriz.

 

Brainly-bulut_okulları

 

8. Türkçe mobil uygulamanın yeni özellikleri neler?

Uygulamamızın son sürümünde uzun zamandır beklenen yeni özellikler ekledik. Bunların arasında canlı arama fonksiyonu, özel mesajlaşma sistemi ve dosya ekleyerek cevap verme imkanı bulunuyor.

9. Türkiye aktif mobil kullanıcı sayısı?

14 Eylül – 14 Kasım 2015 arasında ortalama 100 bin mobil uygulama kullanıcısı ve 2 milyon 800 bin mobil site kullanıcısı vardı (Bundan kastımız web sitemize mobil cihazlardan ulaşan kullanıcılar).

10. Geleceğe yönelik planlarınız nedir?

Küresel ve yerel pazarlarda büyümeyi planlıyoruz ve görevimiz dünyadaki tüm öğrencilerin bilgiyi işbirliği yapan komünitelerle paylaşarak bilgi edinmesini sağlamak. Aylık kullanıcı sayımız 50 milyona ulaştı, ama dünyada 1,2 milyar öğrenci var. Dolayısıyla yolumuz uzun.

 

Brainly-bulut_okulları

 

11. Gelir modeliniz ne?

Brainly tüm dünyada ücretsiz olarak kullanılıyor ve kullanıcılarımızdan hiçbir şey için ücret almıyoruz. Şu anda global topluluğumuzu büyüterek platformumuzu kusursuzlaştırmaya odaklanıyoruz. Gelecekte yüz milyonlarca aylık kullanıcıya ulaştığımızda heyecan verici gelir fırsatları doğacak ama şimdilik önceliğimiz bu değil. Sadece az sayıda pazarda bazı çözümleri test ediyoruz.

12. Nesnelerin interneti ve sanal gerçeklik ekleyecek misiniz?

Gelecek bizi şaşırtabilir ama şimdilik gündemimizde bu tür değişiklikler yok.

13. Bulut okulları tümüyle ücretsiz olacak mı?

Neden olmasın? Muhtemelen sandığımızdan yakın olacak bu. Dünyanın büyük üniversiteleri şimdiden bulutta eğitim işbirliğine başladı. Pazarda çok sayıda uzmanlık isteyen ve genele açık olan sempozyum var ve bunlar sahadaki profesyonellere mesleki bir değişimin geldiğini gösteriyor. Yakında i-Öğrenciler, i-Öğretmenler ve i-Yöneticilerle karşılaşabiliriz. Rekabet artışı okulları harç almaktan vazgeçirebilir. Brainly gelecekteki değişimi heyecanla bekliyor. 🙂

 

Brainly-bulut_okulları

 

14. Uzaktan eğitimin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

MOOC pazarı önümüzdeki birkaç yılda katlanarak büyüme potansiyeli gösteriyor. Özellikle de akıllı telefonlar, e-okoyucular, akıllı takılar öne çıkıyor. Bütün bunlar online bilgi paylaşımında birbirine bağlanıyor.

Brainly’yi KhanAcademy veya Lynda.com ile karşılaştırırsak her ikisinin de gelişen MOOC pazarında en önde gelen şirketler arasında yer aldığını görüyoruz. Hedef kitle ve yöntemlerimizin biraz farklı olduğunu söyleyebiliriz ama genel formatımız benziyor.

Her ne kadar Brainly eğitim kursları sağlamasa da MOOC daha kapsamlı bir sektöre dönüşebilir ve bu durumda Brainly ortak bilgi paylaşımında başarılarıyla kendini gösterecektir.

 

Brainly-bulut_okulları

 

15. Öğretmenler Braınly üzerinden ders verebilir mi?

Şimdilik video eğitim gibi özellikler eklemedik. Ancak farklı pazarlardaki moderatörlerimiz arasında öğrencilere ilgili konularda en iyi cevapları sağlayan gönüllü öğretmen ve eğitim profesyonellerimiz var.

Öğrenciler aynı zamanda sorularını öğretmenlere özel mesajla gönderebiliyorlar ve bu da özel ders almaya benziyor. Sonu sorarken fotoğraf paylaşma özelliği ve en yeni ürün güncellememizle gelen cevaplara dosya ekleme özelliği aslında “ders vermeyi” kolaylaştırıyor.

 

Brainly-bulut_okulları

 

Öyleyse bulut okulları nereye gidiyor?

Borkowski ile söyleşimiz çok aydınlatıcı oldu. Net sorulara, net cevaplar aldık ve bulut okullarının hızla geliştiğini bizzat sektör uzmanından doğruladık. Bana göre sosyal eğitim platformlarındaki en büyük yenilik, Türkiye’deki bir öğrencinin İngiltere’deki bir öğrenciye İngilizce soru sormasına izin veren tam kapsamlı bir mobil uygulama geliştirilmesi olacak.

Ancak, her ülkenin müfredatı farklı olduğu için bunu pratikte uygulamak kolay değil. Ayrıca farklı sunucuları global internette birbirine bağlamak da Facebook gibi kapsamlı bir yatırım getiriyor, ama Brainly nasıl bir yol izlerse izlesin faydalı bir çözüm olmaya devam edeceğini görüyoruz.

Gelecekte ise yabancı dil desteği sunarak öğrencinin ufkunu açacak olan global uygulamaları heyecanla bekliyoruz. Bu uygulamalar özellikle ülkemizdeki yetersiz biyoloji ve tarih derslerinin sınırlarını aşmayı sağlayacaktır.

 

Brainly-bulut_okulları

 

Yabancı dilde eğitim

İtalyan lisesi mezunu olarak matematik, fizik, İngilizce, İtalyan dili ve edebiyatı, kimya, biyoloji, geometri, felsefe, psikoloji, teknik resim ve beden eğitimini İtalyanca görme şansımız oldu. Ayrıca sırf meraktan İtalyanca tarih ve coğrafya kitaplarını okuyarak tarih derslerimizin dışına çıkma fırsatı da buldum.

Bu bizim için çok ufuk açıcı oldu ve eğitim kurumları, girişimciler ile öğretmenlerden en büyük dileğim öğrencilere en az iki dilde eğitim veren bir global bulut okulu sisteminin kapısını açmaları. Gelecekte dijital asistanlar evde ders çalışırken öğretmenlerin yerini almaya başlayacağı için Brainly gibi uygulamalar bu yönde atılan doğru bir adım.

 

Brainly ile bulut okulları başladı

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir