Gerçek Fütürizm >> 2016’da Dijital Pazarlama ve İş Dünyasını Değiştirecek 25 Devrimsel Teknoloji

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

Her sonbahar hazırladığım geleceğin dünyası yazılarının 2016 sürümüne hoş geldiniz. Bu yazıda size 2016’da dijital pazarlamayı, iş dünyasını ve günlük hayatı değiştirecek olan 25 devrimsel teknolojiyi anlatıyorum. Özetle önümüzdeki yıl teknoloji ile nasıl para kazanacaksınız?

 

1. Sosyal medyanın ölümü

Klasik anlamda sosyal medya öldü. Sosyal medya artık yapay zeka ve dijital dönüşüm ekosisteminin parçası. Yerini Facebook tıkla ve ara reklamları ile Instant Articles uygulaması gibi e-ticaret çözümleri alıyor. Sosyal medya e-ticarete dönüşürken gerçek zamanlı pazarlama ve içerik pazarlama da yaygınlaşacak. 2016’da bu yeni trendin adı “Mobil Sosyal”.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

2. Facebook arama motoru

Arama reklamcılığı ve sosyal medya optimizasyonu Google’ın temel arama hizmetinin yerini alıyor. Facebook’un algoritması site içi alakalı arama sonuçları göstermekte Google’ı geçecek. Display reklamlar Facebook’ta sosyal reklamlar olarak yeniden hayat bulacak. Müşteri Google yerine daha çok Facebook, Youtube, Pinterest üzerinden ve doğrudan uygulama içinde arama yapacak.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

3. Karanlık sosyal medya

Karanlık sosyal medyanın yerini şirketler ve devletlerin gözetlediği anlık mesajlaşma programları alıyor. Yeni sosyal medya Whatsapp ve Facebook Messenger olacak. Anlık mesajlaşma programlarıyla e-ticarette sipariş ve ikmal (fullfilment) dönemi geliyor. İnsanlar gözetlenmekten kurtulmak için TOR Messenger gibi şifreli mesajlaşma programlarına merak saracak.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016 8

 

4. Mobil bildirim pazarlamacılığı

Push mesajlarında Asya ülkeleri ve Batı şirketlerinin diğer rakipler öne çıkacak. GSM firmalarının cep telefonu kullanıcılarına gönderdiği oyun, uygulama ve içerik bildirimlerinde Huawei gibi operatörlerin daha etkin olduğunu göreceğiz. Buna Hindistan dahil.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

5. Dijital asistanlar

Dijital asistanlardan önce akıllı telefon bildirim pencereleri geliyor: Clean Master akıllı telefon temizlik uygulamasının kilitli ekran bildirimleri buna en iyi örnek. Bu bildirimlerde mobil reklam gösteriliyor ve mobil uygulamalar pazarlanıyor ama aynı zamanda kullanıcıyı yoran çok fazla bildirim var.

Bu nedenle Yo gibi basit ve aptalca gelen sadeleştirme uygulamaları (dijital asistanların ilk formu olarak uygulama yöneticisi uygulamalar) 2016’da hızla yaygınlaşacak. E-ticaret siteleri de bildirim katmanında mobil reklama odaklanmaya başlayacak. Retargeting (yeniden hedefleme) reklam dağımı yapan Adsuit ve RTB House gibi firmaların gelecek yıl bunu kullanması bekleniyor.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

6. Çin ABD’yi geride bırakıyor

Çin inovasyon hızında ABD’yi geçiyor ve bu gelişme hem iç pazarda hem dış pazarda Amerikan markalarının rekabet gücünü sarsacak. Amerika, Çin’i yakından takip edecek ama bazı öncü teknolojilerde Çin’in peşinden gelecek.

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

7. Nesnelerin interneti kör-topal geliyor

Nesnelerin interneti gecikmeli olarak yaygınlaşıyor: Bütün nesneler kablosuz ağlarda birbirine otomatik olarak bağlanamadığı için nesnelerin interneti biraz yavaş gelişecek (internete giren binlerce eşyanın ağ yapılandırması için yapay zeka gerekiyor).

Ayrıca hacker ütü ve sesle bulaşan bilgisayar virüsü örneğinde olduğu gibi, akıllı takılar, akıllı lambalar ve diğer cihazlarda siber güvenliğin sağlanması zaman alacak. İleride ayrıca anlatacağım üzere, nesnelerin interneti 2016’da akıllı evler ve giyilebilir teknolojiler üzerinden gelişecek. Nesnelerin interneti 2020’de 5G ile birlikte Her Şeyin İnterneti olarak tamama erecek.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

8. Giyilebilir bilgisayarlar

2016 yılında giyilebilir teknolojiler, akıllı saat ve akıllı takılar yaygınlaşacak. Ancak internet bağlantısında sorunlar olacak. Farklı markaların giyilebilir akıllı cihazları birbiriyle konuşmakta zorlanacak.

Intel akıllı düğmeler için Curie işlemcisi ve türevleri ile giyilebilir bilgisayar işine girecek. Ancak bu sektör henüz olgunlaşmadı. Örneğin akıllı bilezikler genellikle tek bir işe yarıyor: Fitness bileziği. Giyilebilir teknoloji sektörü henüz olgunlaşmadığı için 2016 Intel açısından sıkı bir mücadele olacak.

Büyük veri analizi ve dijital asistan işine odaklanan IBM ile Microsoft 2016’ya daha sağlam girecek. Ancak asıl Apple’a dikkat edin: iWatch hemen her şeyi yapan bir mobil cihaz olarak ilk kez akıllı telefonların yerini almaya başlayacak (bu yıl çok amaçlı, birden fazla fonksiyonu olan akıllı takılar geliyor).

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

9. Sanal gerçekliğin dönüşü

2016 karma gerçeklik yılı olacak. Google Glass geri kaldı ve piyasadan silinecek (ekran özellikli kontak lensler geliyor), ama Oculus Rift büyük ve hantal olsa da ilk kullanışlı sanal gerçeklik kaskını üretti. Facebook da Oculus Rift ile karma gerçeklik dünyasında öne çıkacak. Çünkü sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik birleşiyor (Terminator vizyonu).

Oculus Rift özellikle askeri dronların uzaktan kumandası ve Elon Musk’ın anlattığı gibi bilgisayar grafik tasarımda kullanılacak. Yalnız Microsoft’un sanal gerçeklik vizörü Hololens’e dikkat edin. Son kullanıcıya ve küçük işletmelere yönelik gelişmiş arayüzü ile dijital eğlence, akıllı ev ve CAD dünyasını baştan yaratacak.

Sanal gerçeklik perakendede bilgisayar oyunları ve interaktif filmlerle geri dönüş yapacak (eski Fenerbahçe Piramit’teki interaktif film konsolunu hatırlayan var mı? Onun sanal gerçeklik versiyonu). Ancak dikey pazarlama için özellikle Skully gibi şirketleri takip etmenizi öneririm.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

10. Z kuşağına hazır mısınız?

Çocuklara odaklanın! Bu yıl Y kuşağı iş dünyası çarkına girdi ve yakında bir kısmı fırsatçı, konformist davranmaya başlayacak. Ancak 2016’da Z kuşağı geliyor. Bunlar internete değil, doğrudan akıllı telefona doğanlar. Hiç kimseye ve hiçbir şeye benzemeyecekler. Y kuşağından çok farklı olacaklar.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

11. Hollywood interaktif streamıng’e kayıyor

Hollywood mu? Modası geçiyor. Dünyayı bölgelere ayırarak ucuz yapımları pahalıya satan Hollywood destekli internet gözetleme trendleri ile dizi ve sinema ekosistemi de değişiyor. Yıldız Savaşları’nın Disney’e satılması ve kitap-bilgisayar oyunu-çizgi roman-film-dizi grubunun tek bir ekosistemde birleştirilmesi bunun ilk adımı.

Peki yeni Hollywood kim? Youtube ve Vine: Hollywood’da para var. Bu yüzden internet videoları, interaktif filmler, tamamlayıcı ekosistem (EU, genişletilmiş evren) mantığını kullanan Hollywood, Youtube benzeri görsel sosyal ağlarda ve Netflix’te yeniden doğacak. İnteraktif diziler, filmler ve tamamlayıcı medya gelecek.

2025 yılında hayran kurguları (fan fiction) Hollywood dizi, film ve markalarının büyük ölçüde yerini alacak. Online oyunların türevi olan kişisel kalıcı dünyalar (persistent worlds) ücretli dijital içeriğin yerini alacak. Bu dünyaları kişisel dijital asistanlar (yapay zeka) yönetecek.

Mıcrosoft Hololens

 

Yapay zekanın yükselişi

Yapay zeka herkesin kendi ücretsiz, özel Star Wars evrenini yaratmasına ve hatta başkalarıyla ücretsiz paylaşmasına izin verecek. Ortada ticari hak olmadığı için telif ihlali işlemeyecek. Bunun ilk yaygın örneklerini 2009-2012 arası video oyunlarında gördük. Öyle ki video oyunlarının konusunu ve hatta sonunu değiştiren modlar geldi (başlangıcı için 1990’lardaki Baldur’s Gate modlarına geri gitmeniz lazım).

Bu bağlamda Hollywood’un ücretsiz dijital içerik dağıtımı için Facebook Instant Articles modeline dikkat etmemiz gerekiyor. Facebook dijital yayıncıların içeriğini doğrudan kendi üzerinde barındırmaya başladı. 2020’de ise tam kapsamlı dijital eğlence dağıtım kanalı olmasını bekliyoruz.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

12. Siber saldırılar artıyor

Sonygate siber saldırı skandalını önlemek için bu yıl siber güvenliğe daha fazla önem vermelisiniz. Sony de siber güvenlik sistemlerini geliştiriyor ama işi zor. Hollywood ve diğer yazılım / oyun / müzik şirketleri korsan filmi önlemek için gözetlenebilir bir internet yarattı, ama şimdi kendi rakiplerinin ve düşmanlarının kurbanı oluyorlar. 2016’da özellikle su, elektrik, telefon şebekesi gibi SCADA sistemlerine büyük saldırılar bekleyin. Rakip şirketler gardını almalı.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

13. Ağ tarafsızlığı kavgası

Ağ tarafsızlığı 2016’da büyük gürültü çıkaracak. Çünkü yapay kıtlıkla çalışan klasik kapitalizmin son 20 yılına giriyoruz. Bazı şirketler internet erişimi ve içeriği satarak para kazanmak istiyor, bu yüzden de internetteki içeriğe erişimi kısmak, yani interneti sansürlemek istiyorlar.

2016’da ağ tarafsızlığı tartışmaları hızla artacak. İnternet bir hizmet mi, yoksa ücretli servis mi sorusu telekom otoritelerinin gündeminde olacak.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

14. Spotıfy ve dijital telif hakları

İnternetten kaçak müzik yayınları, özellikle müzik yapımcılarıyla sanatçılara telif ödemeden yayın yapan internet radyoları müzik sektörü ve sanatçıların belası olmaya devam edecek. Sanatçılar telif hakkı yönetim şirketleri tarafından sansürlü internet iş modeli çerçevesinde galeyana gelerek sömürülecek.

Sömürünün ikinci ayağı ise Spotify, Pandora ve internet radyoları olacak. Sanatçılar hem telif hakkı yönetim şirketlerine büyük paralar ödeyecek hem de internet radyolarından gittikçe daha az telif alacak. Müzik albümü satışları da indirilebilir dijital içerik ve torrent’tan kaçak müzik indirme dünyasında hızla düşecek.

Ayrıca Popcorn Time gibi kaçak video klip ve konser kaydı izleme siteleri aktörleri ve şarkıcıları bunaltacak. Taylor Swift, Garth Brooks ve ACDC gibi sanatçılar ve gruplar dijital müzik dinleme platformlarının telif ücretlerini artırmasını isteyecek.

Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor 3. Fragman

 

Korsan film trendi sürüyor

Türkiye’de sevgili arkadaşım Funda Şen yönetimindeki Wediacorp gibi Youtube içerik lisanslama şirketleri internette ünlü olmak isteyen yeni müzisyenlerin ve mevcut ünlülerin dijital haklarını korumalarına yardımcı olacak.

Dijital müzik sektöründe iki görüş çatışacak: Spotify yanlıları ve internet radyosu yanlıları. Spotify kullanıcıyı istediği müziğe istediği zaman erişmeye alıştırıyor. İnternet radyosu ise müzik albümü satın almaya teşvik ediyor çünkü radyoda ne dinleyeceğinizi (şarkı listesi) radyo seçiyor.

Ancak millet Spotify hizmetine, torrent’tan korsan müzik indirmeye, hatta Turkcell Müzik gibi resmi müzik yayını sitelerine alıştı. O sebeple insanları albüm satın almaya ikna etmek zor. Müzik yayını siteleri de albümleri müzik yapımcılarından toptan fiyatla aldığından (yayın hakkı) sanatçıya verilen telif ücretinin daha da azalmasına yol açıyor.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

15. Müşteri hizmetleri kalitesi düşüyor

Wall Street rekabetin arttığı dijital pazarlama dünyasında markaları sosyal CRM ile daha kötü (!) bir müşteri deneyimi sağlamaya mecbur edecek. Dünya borsalarında paydaşlarla yatırımcıların müşteri deneyimi kalitesine yapılan yatırımları azaltmak istemesi, bu fonların kontrol ettiği şirketleri müşteri deneyimini kısmaya itecek.

Örneğin, Wall Street analiz uzmanlarıyla hisse senedi sahipleri JetBlue CEO’su Dave Barger’i “fazla marka ve müşteri odaklı” olmakla suçladılar. Barger işten çıkarıldı ve böylece biz de önümüzdeki yıl müşterilerden hizmetler için ekstra ücret alındığını, uçak koltuk mesafesinin iyice daraldığını ve müşteri deneyim kalitesinin düştüğünü görmeye başladık. Bu trend sürüyor.

Tek kurtuluş şirketlere eskiden standart sunulan ekstralar için ek ücret ödemek olacak ve müşteri deneyiminde kötüleşme elbette hava yollarıyla sınırlı kalmayacak.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

16. Kitle kaynak fonlar

Kitle kaynak fonlar hızla yaygınlaşacak. Nüfus artışı ile çok kutuplu dünyadan kaynaklanan ekonomik sıkıntılar yaygınlaştıkça büyük sermaye de startup şirketlere yapılan yatırımları azaltmaya başlayacak. Böylece Kickstarter tarzı kitle kaynak fon bulma uygulamaları daha da yaygınlaşacak.

2016’da sineğin yağını çıkaran bir dünya geliyor. Artık “yaratıcı yıkım”, dijital dönüşüm ve geri dönüşüm şirketlerinin bile kitle kaynak fonlarla desteklendiğini göreceğiz. Buna STK’lar da dahil. Onlar da kitle kaynak fonlar yönetecekler.

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

Startup balonu patlıyor

Daha doğrusu İnovasyon demokratikleşiyor. İnovasyon artık büyük şirketlerin ve çokuluslu şirketlerin tekelinden çıkıyor. Ancak bu kolay olmayacak. Özellikle de KOBİ’ler ve startuplar açısından. Çünkü devlete sırtını dayamış olan büyük şirketler kendi modalarının geçtiğini biliyor, ama bunlar para kaybetmemek için önlem alacak kadar güçlü ve akıllı şirketler.

Büyük fonlar startupların yatırım musluğunu kısarak (eskiden ilaç şirketlerinin yaratıcı biyoteknoloji laboratuarlarını satın alarak öldürmesi gibi) genç girişimcileri kontrol etmeye başlayacak. 2016-2018 arasında bir gün startup balonu 2000’lerin başındaki dotcom balonu gibi patlaması bekleniyor. Girişimciler şimdiden konsolidasyona gitmeli ve kitle kaynağa odaklanarak önlem almalı.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

17. Bıtcoın geri geliyor

Bitcoin ve diğer şifreli dijital para birimleri hem merkez bankası sistemi dışında olduğu için büyük sermayeyi kızdırdığından hem de Silk Road gibi platformlarda uyuşturucu / çalıntı kredi kartı satışı gibi yasa dışı ticarette kullanıldığından rakip ekonomik sistemler tarafından kamuoyuna yanlış tanıtıldı. Devletlerin suçu önleme refleksiyle yaptığı propaganda neticesinde vatandaş gözünde değer kaybetti.

Hatta Bitcoin hırsızlığı yapmak isteyen bilgisayar korsanlarının yanı sıra, devletlerin de Bitcoin’i merkezi sisteme entegre etmek için zayıflatmak istediği ve bu amaçla Bitcoin borsasına siber saldırı düzenlediği öne sürülüyor. Ancak siber saldırıların arkasındaki gercek ne olursa olsun halkın şifreli dijital paraya güveni sarsıldı ve böylece dijital paranın evcilleştirilip merkez bankasına entegre edilmesi için gerekli motivasyon yaratıldı.

2015’in en iyi 5 akıllı saati

 

Evcil dijital para

Bununla birlikte dijital para ekonomiye bakış açımızı değiştirdi. Türkiye’de Param gibi dijital, ama şifresiz para birimleri ortaya çıktı. 2016’da video oyunları, kumar ve yetişkinlere yönelik site aboneliğinde kullanılmayan bu tür evcil dijital paralar yaygınlaşacak.

Ancak 2016 yılında şifreli dijital para birimlerinin yeniden ayağa kalktığını göreceğiz. Bitcoin’in yanında, kendi işlemlerinin NSA tarafından takip edilemediği öne sürülen Darkcoin ve Litecoin para birimleri yaygınlaşacak.

Bugün dünyada 163 farklı şifreli dijital para birimi var. Bitcoin Stack akımı gibi trendler anonim hesaplar için şifreli dijital para birimi hareketini tekrar canlandıracak. Her durumda ister Bitcoin olsun ister başka bir para birimi dijital paranın dünya ekonomisinin geleceğini değiştireceği anlaşılıyor.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

18. Biyometrik kimlik doğrulama

E-ticaret sitelerinde mobil ödeme nihayet büyük sıçrayış yapacak. Çünkü yüz tanıma, parmak izi tanıma, hatta taklit edilemeyen anlık parmak damar izi (termal tarama) gibi biyometrik sistemler akıllı telefonla ödeme yaparken banka bilgilerinin çalınmasını önleyecek.

2013’te Amerikalı yetişkinlerin sadece yüzde 6’sı mobil ödeme yapıyordu. 2016’da bunun yüzde 8 olduğunu göreceğiz. Apple Pay sistemi yaygınlaştırmaya öncülük edecek. Mobil ödemeler zaten yaygınlaşıyor.

Bu konuda Starbucks öncü oldu. Starbucks müşterilerinin yüzde 15’i şimdiden mobil ödeme yapıyor. Ayrıca Amerika’da tüketicilerin yüzde 60’ı bağlılık programı ödüllerinden yararlanmak için mobil cihazla ödeme yapıyor.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

19. Kraliçe Cortana

Ödünç alma ve kiralama bağlamında paylaşım ekonomisi canlanıyor. Artık her şey internetten veya fiziksel olarak “istek üzerine” sunulacak. Bu noktada mobil uygulamalar online siparişlerde başı çekecek.

2016 sonunda dijital asistanlar ilk kez e-ticarette yaygınlaşacak. Örneğin, Amazon’un rakibi Jet.com şimdiden online siparişte depoya yakın müşterilere sepetteki toplam ürün fiyatı üzerinden mesafeye bağlı indirimler sunmaya başladı; yani satın alacağınız ürünün fiyatını yapay zeka size özel ve dinamik olarak belirliyor.

Bir sonraki aşama internetten sizin yerinize alışveriş yapan hiper lokal dijital asistanlar olacak. Facebook Messenger’ın dijital asistanı M ile iPhone Siri geliştiricilerinin Viv asistanına dikkat edin.

2016 yılında mobil cihazlarla lokasyon hedefli pazarlama ve sosyal medya pazarlaması yapan e-ticaret siteleri kazanacak. Bağlamsal ve alakalı pazarlamayı 2012 tarihli dijital reklamcılık yazımda öngörmüştüm.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

20. Uçan postacılar

Dronlar (uçan robotlar, otonom insansız hava araçları) lojistik sektörünü kökten değiştirecek. Amazon Prime ve DHL gibi şirketler 2,5 kg’ye kadar hafif kargoları dronlarla dağıtacak. Dronlar e-ticaret şirketleri tarafından ürün gönderiminde kullanılacak.

Askeri dronlar, polisin gözetleme dronları, ambulans dronlar yaygınlaşırken tarımsal ilaçlama, kaçak avlanmayı önleme ve kaçak ağaç kesmeyi engelleme başlıca dron sektörleri olarak öne çıkacak. Dron yarışları da TV ve internetten yayınlanmaya başlayacak. Ancak dronlar sektöre önce B2B olarak girecek.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

21. Birinci Dünya Siber Savaşı

(Kasım ayında ayrıca anlatacağım)

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016 48

 

22. Dikizleniyoruz

Gizliliğinize veda edin. 🙂 Şirketler Gmail’de aradığınız iletiyi bulmanız, online alışveriş yapmanız ve yolda kaza geçirirseniz telefonunuzun ambulans çağırabilmesi için sizi gözetlemek zorunda. Kişisel bilgileriniz ve ardından özel hayatınız daha çok gözetlenecek.

Kişisel verileriniz size bir kuruş para vermeden ve çoğu zaman izniniz alınmadan devletlere, şirketlere ve istihbarat örgütlerine satılacak. İnternetin gözetlenmesi Amerikalı, Çinli ve Avrupalı e-ticaret şirketleriyle reklamcılarına haksız rekabet gücü kazandıracak.

2020’de ise sizi klozet kapağı bile gözetleyecek (beslenme, sigara, alkol alışkanlıklarınıza göre sağlık sigortası riskinizi ölçmek için) ama insanlar önce ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunan akıllı sokak lambalarıyla gözetlenecek (bu bağlamda dünyada milyarlarca sokak lambası ulusal güvenliği sağlamak ve şehirlerde hırsızları yakalamak için gözetleme noktasına dönüşecek).

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

23. Beacon pazarlama

Büyük veri ile beaconlar sosyal CRM’den müşteri yolculuğuna kadar hemen her alanda e-ticareti değiştirecek (buna fiziksel mağazaların aynı zamanda online mağazalara dönüşmesi dahil). Online satışların fiziksel satışları artırdığı ve fiziksel satışların da online satışları artırdığı akıllı mağaza dönemine giriyoruz.

Akıllı telefona yüklü restoran uygulaması ve beacon desteği ile restoranda kendi siparişinizi vereceksiniz. Sensörlü deneme kabinleri ile butik deneyiminiz değişecek, AVM’lerde yolunuzu akıllı telefonla bulacak ve bulduğunuz dükkandaki satış görevlisini akıllı telefonla çağıracaksınız.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

24. Kahraman dükkan web sitesine karşı

Yeni Harris anketine göre 2016’da webroom’lar showroom’lardan daha yaygın olacak (yüzde 46’ya karşı yüzde 69). Kısacası online mağazalar fiziksel mağazaların yerini almaya devam edecek. Artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik destekli interaktif online mağaza vitrinleri yaygınlaşacak. Çünkü:

  • Y kuşağı webroom seviyor.
  • Amazon showroom ve webroom işinde hâlâ 1 numara.
  • Online ve offline mağazalar kurumsal TV yayınları, akıllı ekranlar, beaconlar ve sensörlerle birbirine bağlanacak.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

25. Sosyal CRM yerine Deneyim Bulutu

2016’da “kitlesel kişiselleştirme” ve “tam huni pazarlama” e-ticaretin yeni kutsal kitabı olacak. Bu aynı zamanda markaların düşünme ve iş yapış şeklini de değiştirecek. Sosyal CRM de geride kalıyor. Bu yıl nesnelerin interneti, beaconlar, dijital asistanlar ve bulut bilişim üzerinden “deneyim bulutu” geliyor. CRM bir deneyim bulutuna dönüşecek ve öyle algılanacak.

Bu bağlamda programlı satın alma, retargeting, Facebook içi arama ve sosyal reklamlar reklamcılık sektörünü değiştirecek. Artık blogların ve Onedio gibi listeli içerik sitelerinin “akıllı” mobil reklamlarla, Facebook tıkla ve ara reklamlarıyla VE Twitter-Facebook-Pinterest-Instagram satın alma düğmeleriyle entegre olduğu bir döneme gireceğiz. Öyle ki ortak pazarlama da mobil ortak pazarlamaya dönüşecek.

 

fütirizm-teknoolji-pazarlama-2016

 

Facebook e-ticarete atılıyor

Facebook Instant Articles ile yayıncılar çok kanallı pazarlamaya girecek. Facebook tıkla ve ara reklamları ile gerçek bir aracı e-ticaret platformuna dönüşecek.

Öyle ki pek çok girişimci kendi web sitesini açmadan veya Hindistan’daki büyük e-ticaret şirketleri gibi salt mobil uygulama kullanmadan, sadece Facebook’tan satış yapacak. Önümüzdeki yıllarda Facebook Yemek Sepeti gibi pazar yerlerine rakip olacak.

Evet, 2016 yılına girerken yakın geleceğin teknoloji çözümlerini sizlere 25 madde halinde ve gerçek fütürizm konseptinde sıraladım. Önümüzdeki aylarda bu maddeleri ayrı yazılar halinde açacağım. Gelecek bölümde görüşmek üzere. 🙂

 

En yenilikçi 7 akıllı takı

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir