Dokunmatik Ekran Değil, Dokunmatik Deri >> Küçük ekran sorununu e-deri SkintTrack çözecek

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil

Akıllı saatler yaygınlaşmıyor, çünkü ekranları küçük ve zor kullanılıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi Bu sorunu çözmek için insan derisini dokunmatik ekrana dönüştüren elektronik deri geliştirdi: SkinTrack ile parmağınızı ekran yerine kolunuza sürerek akıllı saat kullanabilirsiniz. Star Wars’ta olduğu gibi havaya dokunmatik hologram yansıtan telefonlar gelene kadar SkinTrack işimizi görecek.

Dokunmatik ekran modası geçiyor

Bir yazımda insanlığın en büyük sorunu yalnızlık demiştim. Ancak, geçen gün boynum tutulduktan sonra insanlığın en büyük probleminin kireçlenme olacağına karar verdim; çünkü işte, yolda ve misafirlikte asosyalleşerek sürekli küçük telefon ekranına bakıp boynumuzu kırıyoruz!

Bu sistem bütün vaktimizi telefon ekranında geçirip bize reklam göstermek isteyen Facebook’un çok işine yarıyor; ama artık ekran bağımlılığından kurtulmamız lazım.

İri parmaklarımız küçük telefon ve akıllı saat ekranlarına sığmayınca derimizi touchpad gibi kullanmaya imkan veren SkinTrack en iyi çözüm gibi görünüyor. Laptoplarda yıllardır faresiz touchpad kullandığımız için bunca yıl ne bekledik diye hayıflanmamız lazım aslında. 😉

İlgili yazı: Akıllı Dövme >> Güneşte kalınca renk değiştirip uyaran elektronik UV çıkartmalar

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil

 

Geç olsun ama güç olmasın

Bugün akıllı takıların önündeki en büyük engel ekran: Ekranlar akıllı telefonların boyutunun küçülmesine ve cihazların hafiflemesine engel oluyor. Ayrıca telefonda kullanım kolaylığı açısından büyük ekran üretmek pil tüketimini artırıyor ve şarjın çabuk bitmesine neden oluyor.

En iyi çözüm orta boy ekranlı telefonlar üretmek ve bunları insan derisini touchpad’e dönüştüren elektronik deri teknolojisi SkinTrack’le birlikte kullanmak. Carnegie Mellon Üniversitesi Geleceğin Arayüzleri Grubu insan derisini dokunmatik ekrana dönüştüren SkinTrack teknolojisini geliştirdi.

İlgili yazı: Dokunmatik Hologramlar >> Bu ekranı yanağından çekebilirsiniz

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil

Saat takmaya alışığız

Yapılan araştırmalar insanların en çok tercih akıllı takıların kol saati, küpe, bilezik ve kolye olduğunu gösteriyor. Nitekim 80’lerin Casio saatlerinden beri akıllı saatlere alışığız. Ayrıca en doğal arayüz bebeklikten beri kullanmaya alıştığımız kendi vücudumuzdur. Öyleyse neden kolumuzu dokunmatik ekran olarak kullanmayalım?

Nasıl çalışıyor?

Elbette derinize ekran takıp sizi cyborga (biyonik adama) dönüştürerek değil. Bunun yerine, parmağınıza verici anten işlevi gören ve çok az elektrik tüketen bir çipli yüzük takıyorsunuz. Akıllı saatin kayışını da radyo sinyallerine duyarlı olan ve çipli yüzük sinyallerini alan bir anten kayışla değiştiriyorsunuz.

Bunun için işaret parmağınıza yüzük takıyorsunuz ve kolunuza dokunduğunuzda yüzükten kol derisine düşük voltajlı elektrik akımı geçiyor. Akıllı saat kayışındaki elektrotlar bu sinyali algılıyor ve parmağınızın koldaki konumunu tespit ediyor. Sistem bu açıdan laptop touchpad’i gibi çalışıyor

Kayıştaki dört elektrot sinyalleri farklı açıdan görüyor ve üçgenleme yöntemiyle parmak konumunu saptıyor. Sistem aynı zamanda parmağın koldaki hareketini ve nereye gittiğini de izleyebiliyor. Üstelik kışın üşümeyisiniz diye, sistem kazak üstünden de çalışıyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi yüksek lisans birinci sınıf öğrencisi Yang Zhang, “SkinTrack’in en güzel yanı kullanıcıyı rahatsız etmemesi. İnsanlar günlük hayatta kol saati ve yüzük takmaya alışkın” diyor.

İlgili yazı: Nixie dronu koluna saat gibi tak, kuş gibi uçur

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil
Deriyi bu bilimkurgu videosunda olduğu gibi gerçek bir ekrana dönüştürmek için parmak izleme teknolojisinin gelişmesi şart. SkinTrack bunun öncüsü.

 

Derinizi kanvas olarak kullanın

SkinTrack sayesinde telefon tuşlarını akıllı saat ekranına basarak değil de parmağınızı deriye basarak çevirebiliyorsunuz. Elbette derinin üzerine telefon tuşu ekranı yansıtılmıyor (bu teknoloji henüz hayal ürünü).

Ancak, mavi noktanın akıllı saat ekranında hangi tuşların üzerine geldiğine bakarak numara çevirmek mümkün (bu iş fareyle laptop kullanmaya benziyor). Deri üzerindeki parmak konumunun sürekli olarak takip edilmesi, ekranı parmakla yukarı aşağı kaydırmak ve menüler arasında gezinmek gibi bütün işlemleri “dokunmatik deriyle” yapmanızı sağlıyor.

Oysa deriyi kanvas olarak kullanabilirsiniz dedik değil mi? Gerçekten de akıllı saat ekranına parmakla dokunarak bir uygulama kısayolu seçip bu kısayolu sürükle-bırak işlemiyle deriye taşımak mümkün. Böylece Twitter uygulamasını bileğinize yerleştirebilirsiniz.

Elbette bunlar görünmez kısayollar ve derideki yerlerini tek tek hatırlamanız gerekiyor. Öte yandan, deriye kalemle kısayol yerlerini çizerek hatırlamayı kolaylaştırabilirsiniz (tam lise öğrencisi kopya çekme tarzı 🙂 ). Bütün bunlar akıllı saatte oyun oynamayı da kolaylaştırır. Angry Birds sapanını germek için kolunuzda daha çok yer olması gibi.

İlgili yazı: Havadan enerji emen vampir telefon

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil
Deriye yara bandı gibi esnek ekran yapıştırmaktan iyidir. Kim bu kablolu yapışkan ekranı kullanmak ister?

 

Harf de çizebilirsiniz

SkinTrack derinize harf çizmeye de izin veriyor. Örneğin akıllı saatte gelen bir çağrı görüntülendiğinde İngilizce Silence’ın baş harfi olan S’i derinize çizebilir ve çağrıyı cevaplamak yerine cihazı meşgule alabilirsiniz.

Elbette SkinTrack kusursuz bir çözüm değil ve düzeltilmesi gereken yerler var. En büyük sorun çipli yüzüğün pilinin bitmesi. Her ne kadar nesnelerin interneti için kullanılmayan Wi-Fi modem sinyalleri ile havadan enerji çeken ve böylece düşük güçlü işlerde pilsiz çalışan elektronik devreler yapılsa da (RFID çipleri gibi) bu teknoloji SkinTrack prototipinde kullanılmıyor.

Ayrıca yakındaki akıllı telefon ekranları, hatta floresan lambaların yaydığı elektrik yüzüğün kafasını karıştırıyor. Elektronik derinin düzgün çalışması için SkinTrack’in ortam gürültüsünden (elektromanyetik parazit) izole edilmesi gerekiyor. Bunu cihazın kendi sinyallerin bozmadan yapmak son derece zor.

İlgili yazı: Organik Akıllı Takılar >> Parmağa yara bandı gibi sarılan esnek aksesuarlar

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil
Bunu istiyoruz.

 

Sağlık açısından güvenli

SkinTrack akıllı telefon ve akıllı saatten çok daha düşük bir güç alanı üretiyor. Bu sebeple deriye ve vücuda zarar vermiyor. Tek sıkıntı araştırmacıların seri üretimi düşünmemesi. Yine de hayal kırıklığına gerek yok. Google geçen yıl Project Jacquard ve Project Soli’yi geliştirdi.

İlki kumaşlara takılı teller yardımıyla giydiğiniz ceketin kolunu dokunmatik ekran olarak kullanmayı sağlıyor. Diğeri ise Samsung Galaxy S4’ten beri bildiğimiz Air View teknolojisi; yani ekrana dokunmadan telefonu yakından el hareketleriyle kullanmaya izin veriyor.

İlgili yazı:  Gücü Kullan! >> Laptop ve tablette pil ömrünü uzatmanın en pratik 10 yolu

Skintrack-dokunmatik-dokunmatik_ekran-dokunmatik_deri- mobil
Ama önce bu var. Hiç değilse akıllı saat ekranına parmağı deride gezdirerek harf bile çizebiliyoruz.

 

Yakın gelecekte

Ancak, e-deri teknolojisinin yaygınlaşması için önce bileziğe sığan mini projektörler geliştirmemiz gerek. Bunlar insan derisine telefon ekranı yansıtmalı. Ardından SkinTrack ile deriyi gerçekten dokunmatik ekrana dönüştürebilirsiniz.

Ne işe yarar peki? Örneğin, telefonlarda ekran kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır ve bilezik şekilli akıllı telefon yapmayı sağlar. İlk dokunmatik deri sistemleri 2020’den önce raflarda yerini alacak.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex