5G İnternet Ne Zaman Gelecek?
|5G internet ile 8 GB’lık filmi telefona 1,6 saniyede indireceksiniz. Aynı şeyi sokakta 4G’de yapmaya kalkarsanız en az 3 dakika bekliyorsunuz. 3G bağlantısında ise bir saatten fazla sürüyor. Son zamanlarda 5G internet geldi haberleri basında çıktı ama gerçeği yansıtmıyor. Şimdi size gerçek 5G’yi anlatacağım.
5G internet sayesinde akıllı telefonu kablosuz Wi-Fi bağlantısıyla TV’ye bağlayacak ve telefonda oynattığınız 4K filmi salondaki televizyonda izleyeceksiniz. Öte yandan, buna izin veren telefon hiç yorulmadan sizi 1-50 Gbps ile internete bağlayacak. Sadece sizi değil elbette. Akıllı evdeki tüm eşyaları, akıllı prizleri, akıllı lambaları ve bilgisayarları da internete bağlayacak.
Ülkemizde 4G kullanımı oldukça gecikmişken bu bizim için ayrı bir sorun. İnternetin gözetlenmesi interneti yavaşlatıyor. Üstelik ülkemizde altyapı (santraller, şebeke, fiber internet) yetersiz olduğu için 4G’yi ideal hızda kullanamıyoruz. Şehir merkezlerinde bile bağlantımız 3G’ye düşebiliyor. 5G internet daha zor.
İlgili yazı: Qualcomm’dan 5 Kat Hızlı 5G Modem
5G internet vizyonu
5G internet teknolojisinin hedefi evinizdeki tüm cihazları, monitör ve televizyonları akıllı telefona bağlamak ve aynı zamanda en az 1 GB/saniye ile internete girmenizi sağlamak. 2015’te düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde şirketler bu hedeflerini açıkladılar.
Sonuçta evimizde 5G hızında fiber internete girmek yeterli değil. Akıllı telefonların yolda internete girmesini sağlayan mobil internetin de bunu desteklemesi gerekiyor. Bu açıdan bakarsak 5G internet Starbucks gibi paylaşımlı Wi-Fi alanlarında bile kişi başına 100 Mbps hız sağlayacak.
İlgili yazı: Özgür ve Ücretsiz İnternet Meshnet
Aşılması gereken zorluklar
Bir de meselenin teknik boyutu var. 5G için 1 milisaniye gibi son derece düşük gecikmeli bir veri paketi aktarım teknolojisi gerekiyor. Veri paketi aktarım gecikmesinin 3G’den kat kat hızlı olan 4G teknolojisinde bile 50 milisaniye olduğunu düşünürsek bu büyük bir gelişme. Bunu elde etmek zaman alacak olsa da 5G kendi kendine giden sürücüsüz arabalar için şart.
Akıllı evler ve akıllı takılar
5G teknolojisi nesnelerin interneti, giyilebilir bilgisayarlar, akıllı takılar, laptoplar ve akıllı telefonları internetten birbirine bağlayacak. Böylelikle yolda internete girmek bağlamında mobiliteyi büyük ölçüde arttıracak.
Nitekim “bağlı dünya” olarak lanse edilen nesnelerin internetinin bu yıl 2 milyar kullanıcıyı mobil internete bağlaması bekleniyor. 2020’de 2,87 milyar kullanıcıdan bahsediyor olacağız. Bütün insan nüfusunu internete bağlamak içinse nüfus artışına bağlı olarak en az 20 yıl beklememiz gerekecek. Ardından internete bağlanmak öyle sıradanlaşacak ki muhtemelen “internete girmek” sözünü bile kullanmayacağız (telepatik internet).
İlgili yazı: 4.5G İle Vatandaşa 1 Nisan Şakası >> Maksimum hız hayal çünkü fiber yetersiz
Ne işimize yarayacak?
5G’nin pratikte ne işimize yarayacağını merak ediyorsanız Nokia endüstriyel veri ağları direktörü Ulrich Dropmann’ın sözlerini aktarabiliriz:
“Diyelim ki yolda 5G internet ile ağa bağlı bir araba kullanıyorsunuz. Bu otomobil şehirler arası yollarda zaten kendi kendine gidecek. Uykunuz geldiği zaman direksiyonun başında güvenle uyuyabileceksiniz; ama sadece bu da değil. Diyelim ki ileride kaza oldu ve yol tıkandı. Otomobil trafikte sıkışmayın diye uygun yerden sapacak ve randevunuza geç kalmayacaksınız.”
Öyleyse ne zaman geliyor? Uzmanlar regülasyon boyutunu ve altyapı yatırımlarını da düşünecek olursak 5G’nin 2020’de geleceğini söylüyor. Ancak bu biraz iyimser bir yaklaşım. 5G’yi önce bir avuç insan kullanacak ve bu standart ancak 2025’te büyük şehirlerde yaygınlaşacak.
tarihte hiç olmadığı kadar yüksek elektro manyetik alanlara maruz kalıyoruz. youtube’da 4K ya da ileride 8K çözünürlükte kedi videoları izleyelim derken kanser olma hızımız ne denli yükselir orası bilinmez 😉 352×288 çözünürlüklü yayınlarla UHF zamanları daha mı iyiydi neydi…
İşin ilginci birçok bilim adamı da elektromanyetik radyasyon zararsız, elimizde sağlıksız olduğuna dair delil yok diyor. Ben bunu doğru yönde yeterince araştırma yapılmadığına bağlıyorum. Ancak bilim adamları bilimsel açıdan elektromanyetizma kanser yapar demek safsatadır diyor.
İnsanlığın şuan odaklandığı nokta kapitalizmin kötü yanı sayesinde sadece insanların keyfi oldu. Teknolojik gelişim yok, sadece insanlar uyuyakalırsa diye teknoloji üretiyoruz. İşimiz gücümüz insanın keyfi olmuş, bu şekilde hiçbir zaman gekişemeyeceğiz. Yavaş çalışan beyinlerimizi hızlandırmalıyız ilk işimiz bu olmalı. Direksiyonda uyuyakalmaya çözüm bulmaya uğraşmak yerine yeni teknolojiler geliştirip bilim yolunda ilerlemeliyiz. İnsanlığın keyif yönünde ilerlemesinin sonucu olarak matrixvari bir şekilde bilgisaya bağlanıp beyinlerimize mutlu olma yada zevk alma sinyalleri göndereceğiz. Madem amaç mutlu olup keyifli yaşamak, o zaman bir kaç damla sıının kölesi olmuşuz demektir.
Elbette yüsek hız daha iyi. Dünyada 5g ye geçebilen veya hemen geçecek bir yer yok diye biliyorum.
En büyük sorun ise diyelimki gelecek ay 5G tüm dünyada standart oldu, söylediğiniz gibi 8 gb filmde 6 sn. de indi (tabi onu yazacak kadar hızlı bir saklama cihazı pratik kullanım için henüz yok) 8 gb veriyi işleycek anında kaydedecek işlemci ve donanım şu an için satılmıyor. Yani bu teknolojiye geçtik kime yarayacak? O yüzden başlığınızı doğru bulmuyorum.