Babür Özden Yine Başardı >> Nesnelerin İnterneti Arama Motoru MAANA 40 Milyon$ Yatırım Aldı

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_dataAslında bir reklam platformu olan Google arama motoru sadece dizine eklediği web sayfalarını arıyor. Fizikçi Stephen Wolfram’ın geliştirdiği akıllı arama motoru Wolfram Alpha ise “ulusal gelir” gibi bir arama yaptığınızda web’i tarayıp size özel belge derliyor ve önünüze koyuyor. Ancak MAANA hepsinden farklı. O bir nesnelerin interneti (IoT) arama motoru. Peki neden 40 milyon dolar yatırım aldı?

Az başa saralım

Babür Özden’i Superonline kurucusu olarak tanıdık. Superonline’dan sonra girişimciliği sürdüren Özden, 2012 yılında iki ortağıyla birlikte MAANA’yı hayata geçirdi. Evet, evet o mana: Hayatın manası anlamında mana. Nesnelerin internetine “mana” veren arama motoru.

Nesnelerin interneti nedir?

Fitness bilezikleri gibi akıllı takılar, giyilebilir dronlar, tabletler, akıllı telefonlar ve laptoplardan oluşan yeni internete nesnelerin interneti diyoruz. Ancak, nesnelerin interneti sadece akıllı takılar ve giyilebilir teknolojilerden (wearables) ibaret değil.

Özünde nesnelerin interneti (IoT) “internete giren tüm elektrikli ve elektronik cihazlar” demek. Bugün buna çipli kredi kartı, çipli pantolon düğmesi, telefon, tablet, akıllı takı, buzdolabı, e-kitap okuyucu, Akıllı TV, internet bağlantılı otomobiller, akıllı kettle ve seks robotları dahil (bu terim ürkütmesin, çünkü fitness bilezikleri yatakta uyuyup uyumadığınızı anlıyor).

Ancak gelecekte her şey internete girecek. Bu yüzden IoT geliyor diye sevinmemiz gerek. Hele girişimciyseniz daha çok sevinmeniz gerek; çünkü pek yakında bir televizyonun içindeki bütün elektronik parçalar, bir otomobilin yakıt memesi ve hatta ruj kabınız bile internete girecek!

Bu da bir yandan özel hayatı ortadan kaldırırken öte yandan hastalıkların ve kazaların önlenmesi gibi kritik yararlar sağlayacak.

İlgili yazı: İnternet özel hayatı nasıl öldürdü?

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Nesnelerin interneti her şey. Sadece bilgisayarlar değil. Milyarlarca elektrikli ve elektronik alet. 20-30 yıl içinde ise GDO olarak insan vücudu.

 

Endüstriyel internet motoru MAANA

Google arama motorunun tek rakibi Yandex değil. Bugün Google’ın ilgilenmediği alanlarda arama hizmetleri veren başka arama motorları var. Bunlardan biri internete sansürsüz ve gözetlenmeden girerek istediğiniz web sayfasını açmanızı sağlayan TOR ağı.

Google’ın hiç endekslemediği ve yerini bilmediği için aradığınızda size de gösteremediği pek çok web sitesini barındıran TOR gizli servislerini kullanarak kendi özel sayfanızı açabilirsiniz. Ardından bu sayfayı sadece güvenilir şirket çalışanlarıyla paylaşarak ticari sırlarınızı daha etkili şekilde koruyabilirsiniz. Tabii bir de anonim arama motorları var ama akıllı arama motoru bambaşka bir şey.

İlgili yazı: İnternette sansürü TOR Browser ile aşın

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Giyilebilir cihazlar (örneğin akıllı takılar) nesnelerin internetinin tüketici yüzü. Bir de kurumsal yüzü var. MAANA buna yönelik.

 

Akıllı arama motoru nedir?

Fizikçi Stephen Wolfram’ın geliştirdiği akıllı arama motoru Wolfram Alpha sadece internette aradığınız bilgiyi içerme ihtimali olan sayfayı bulmakla kalmıyor. Aynı zamanda aradığınız bilgiyi bulup önünüze getiriyor.

Örneğin, Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) diye bir arama yaptığınız zaman Google’ın tek yaptığı şey sizi aradığınız belge, bilgi veya grafiği bulmanızı özellikle zorlaştıran o kullanışsız TÜİK sayfasına yönlendirmektir. Wolfram Alpha bununla yetinmiyor.

Bunun yerine, önceden tek tek ziyaret ederek endekslediği ve veri merkezine kaydettiği TÜİK sayfalarının içeriğini tarıyor. Ardından GSYİH bilgisini topluyor ve interaktif PDF formatında size özel derleyerek önünüze koyuyor.

İlgili yazı: Google Katili MEMEX akıllı arama motoru TOR ağını gözetlemek için geliştirildi

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Türk girişimci Babür Özden ve ekibi dünyanın ilk nesnelerin interneti arama motoru MAANA’yı geliştirdi. MAANA şirketlere yönelik bir endüstriyel internet arama motoru.

 

Reklamcı değil, gerçek arama motoru

Kısacası Wolfram Alpha ile veri madenciliği ve büyük veri hamallığı yapmıyorsunuz. Wolfram Alpha, reklamcı kafasıyla çalışan Google gibi sizi alakalı web sayfasının kapısına kadar götürüp tek başına bırakmıyor.

Google gibi “Bana ne? Müşteri sayfada ne ararsa arasın” deyip sizi unutmuyor. Siz de güya arama motoru kullandığınız halde ilgili sayfada yer alan bilgiyi elle aramak zorunda kalıp vakit kaybetmiyorsunuz.

Wolfram Alpha web’de aradığınız bilgiyi sizin için buluyor ve hemen blogda, sunumda, raporda kullanacağınız şekilde derleyip formatlayarak önünüze getiriyor.

İlgili yazı: Raspberry Pi 3 Çıktı >> Nesnelerin interneti ve Windows 10 destekli

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
MAANA ile bir motor parçasının yıpranma oranını, hangi motora takıldığını, üreticiyi-tedarikçiyi ve diğer tüm detayları görebilirsiniz.

 

Peki ya MAANA?

Gerek Google gerekse Wolfram Alpha bireysel kullanıcıya yönelik arama motorları. MAANA ise kurumlara yönelik bir arama motoru. Endüstriyel internet ve nesnelerin interneti arama motoru. Bu ne demek?

Örneğin Samsung diyecek ki “Geçen ay satmaya başladığım monitörle ilgili kullanıcı şikayetleri alıyorum. Durup durup bozuluyor. Ancak sorun değil. Monitörün içindeki bütün parçalar internete bağlı. Hemen MAANA ile arayıp hangi parçanın çabuk arızalandığını bulayım.”

Ardından şöyle bir senaryo gelişecek: “Vay kurnaz yan sanayi üreticisi! Bana kaliteli parça sattım dedi, ama bir şekilde kalite güvence testlerimizi aldatıp üç ayda bozulan parça göndermiş. Yaktım çıranı tedarikçi!”

İlgili yazı: Raspberry Pi İle Gerçek İnternet Hızını Ölçün >> Servis sağlayıcıya hızımı artır deyin

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
MAANA 2012 yılında IBM’in karşısına çıkan büyük veri analiz motorlarından biriydi. Ancak, nesnelerin interneti arama motoruna dönüp büyük veriye “mana” vererek IBM’in önüne geçti.

 

Hayat kurtaran arama motoru

Geleceğin akıllı televizyonları kendine teşhis koyup hangi parçaların çabuk arızalandığını bulacak. Ardından MAANA’yı kullanarak bunu TV modeli, seri numarası ve parçanın seri numarasıyla birlikte üreticiye bildirecek. Üretici de MAANA ile o parçanın izini tedarikçiye kadar sürebilecek.

Şimdi bunu yolcu uçakları için düşünün. Bir uçağın düşmesine yol açabilecek kritik bir parçanın arızalanmak üzere olduğunu önceden tespit edebildiğinizi varsayın. Bunu şimdiden yapıyoruz.

MAANA sayesinde hızlı parça arama yaparak o uçak düşerse hava yoluna değil de kazanın gerçek sorumlusu olan uçak üreticisine dava edebileceğinizi ve tazminat alabileceğinizi düşünün. Nesnelerin interneti arama motoru MAANA bütün bunlara izin verecek.

İlgili yazı: Nesnelerin internetine buçuklu internet 4.5G neden yetmez?

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
MAANA petrol şirketlerinin petrol kuyularında, hava yollarında ve diğer kuruluşlarda kullanılıyor. Bu da kullanıcı arayüzü. Büyütmek için resmi tıklayın.

 

Babür Özden vizyonu

MAANA endüstri 4.0 için tasarlanan ve büyük veri analiziyle çalışan bir nesnelerin interneti arama motoru. Aslında dünyanın ilk nesnelerin interneti arama motoru. Yukarıdaki örnekte anlattığım gibi makinelerin doğrudan makinelerle konuşmasını sağlayan bir arama motoru.

Üstelik MAANA ortak bir IoT iletişim protokolüyle (ortak internet dili) çalışacak ve nesnelerin internetinin bugüne kadar yaygınlaşmasını önleyen iki büyük sorundan birini çözecek; yani yapılandırma sorununu.

Böylece akıllı bir buzdolabı veya internete giren kettle aldığınız zaman evde modem ayarlarını yapmak zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca kettle ve buzdolabı da konfigürasyon yapmaya gerek kalmadan birbiriyle konuşabilecek.

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Yıpranan parça takibiyle uçak kazalarının azaltılmasına ve gerçek sorumlunun bulunmasına yardımcı olacak.

 

40 milyon $ yatırım aldı

Shell Technology Ventures ve Saudi Aramco’’nun yanı sıra şirketin mevcut yatırımcılarından olan Intel Capital, GE Ventures, Chevron Technology ve Frost Data Capital, MAANA’ya bugüne kadar 26 milyon dolar yatırım yaptı. Kısa sürede bu yatırımlar 40 milyon dolara ulaştı.

Yatırım göçebeleri

“Kozan hocam, yatırım göçebesi de ne demek?” derseniz Babür Özden’in şirketi kurduktan sonra hemen yatırımcı avına çıktığını ve daha tek bir satır kod yazmadan 73 şirketin kapısını çaldığını söyleyebilirim. Bu şirketler Fortune 500 listesinde yer alıyor.

Silikon Vadisi’nde dünya çapında ünlü bir girişimci olan ve aynı zamanda Amerika’da girişimci olmak isteyen gençlere destek sağlayan TurkishSpark’ı kuran Babür Özden’den sadece ismine güvenerek yola çıkmasını bekleyemezsiniz. Elbette ki hesap kitap yaptı ve yatırımcıları MAANA’ya çağırdı.

İlgili yazı: Teknoloji Geçidi >> Doğum gününde sevdiklerinizi mutlu edecek en iyi 50 teknoloji ürünü

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
2020’de 4 milyar cihaz nesnelerin internetine bağlı olacak ve nesnelerin interneti 4 trilyon dolarlık bir pazar oluşturacak.

 

Sadece kapital bulmadı

Babür Özden bunu sadece sermaye bulmak için yapmadı. Aynı zamanda endüstriyel arama motoru MAANA’nın çalışması için bu projeyi bütün büyük şirketlere tanıtması gerekiyordu. Şirketler MAANA’yı kullanmalı ve arama motorunun interneti tarayarak veritabanını genişletmesini sağlamalıydı. MAANA’nın büyük veri analiz yazılımı olarak son 4 yılda kazandığı mevcut müşteriler ilk kullanıcılar oldu.

Nitekim sistemin sağlıklı çalışması için gereken büyük veri entegrasyonu ancak böyle tamamlanabilir ve MAANA’ya yatırım yapan şirketlerin diğerlerinden 1 sıfır önde işe başladığına emin olabilirsiniz.

Yatırımcı şirketler MAANA’nın ilk kullanıcıları olarak rekabette hızla öne geçecekler. Buna fabrikadaki üretim müdürlerinin yerini alacak olan ERP yazılımlarının optimize edilmesi de dahil.

İlgili yazı: Dijital dönüşümde yapay zeka devri >> Hitachi üretimi artırmak için robot müdür aldı

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Her şey bilgisayar oluyor ve internete bağlanıyor.

 

Nasıl kuruldu?

Babür Özden MAANA’yı 3 yıl önce LinkedIn’de tanıştığı ortaklarıyla kurdu. Gerek Skype’tan konuşarak gerek WebEx gibi firmalara ulaşarak ve gerekse Sony video oyunları ustası Rob Povey gibi yüksek maaşlı isimleri şirkete katarak bu işi başardılar.

Onlar da 15 yıllık kariyerlerini bırakıp şirkete geldiler; çünkü geleceğin bilgi (aslında bilgelik) ekonomisinin, yani büyük veri yerine “anlayış” kullanan (büyük veriyi anlamlandıran) dijital ekonominin geleceğinin MAANA gibi bir akıllı arama motorunda yattığını biliyorlardı. Öyle ki bu vizyoner kadroya yazılım kitaplarının satışı dünyada milyonları bulan Allen Jones gibi teknoloji duayenleri de katıldı.

İlgili yazı: Girişimciye hemen para kazandıran 15 dijital pazarlama teknolojisi

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Her şey. Şehirler…

 

Kadınların yönetiminde

MAANA’nın 5 kişilik üst düzey yönetim kadrosunda iki başarılı kadın yer alıyor. Bunlardan biri tanınmış büyük veri şirketlerinden Datameer’den gelen Azita Martin. Diğeri ise pazarlamayı üstlenen Microsoft çıkışlı Tara Prakriya.

O zaman net bilgi

Babür Özden MAANA’nın kurucu ortağı ve CEO’su olarak işin başında bulunuyor. Donald Thompson Kurucu Ortak ve Teknoloji Genel Müdürü olarak MAANA yazılımının geliştirilmesini yönetirken, Azita Martin Pazarlama Genel Müdürü ve Tara Prakriya da Ürün Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Devrimsel şirketin en az kendisi kadar yenilikçi satış konuşması ise özetle şöyle: “İnsan uygarlığını ve dünya ekonomisini sırtında taşıyan milyarlarca makine ve cihaz var. Bunlar da enerji, iletişim, su, kanalizasyon, ulaşım ve trafik gibi altyapıları kontrol ediyor. MAANA bu sistemin daha verimli, güvenli ve temiz işletilmesi için gereken bütün bilgilerin anında bulunmasını sağlayacak.”

“Bugün internet altyapısı 16 milyar web sitesini birbirine bağlıyor ve internetin başlıca arama motoru Google. Oysa bugün yeni bir internet kuruyoruz. Bunun adı endüstriyel internet ve yakın bir gelecekte milyarlarca araç, cihaz ve makine birbirine bu ağdan bağlanacak. Nesnelerin internetinin arama motoru MAANA olacak. MAANA makinelerin dilini konuşacak ve makinelerin doğrudan birbiriyle konuşmasını sağlayacak.”

İlgili yazı: 2016’da Dijital Pazarlama ve İş Dünyasını Değiştirecek 25 Devrimsel Teknoloji

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Hatta deriniz… Deriniz bile internete girecek. Ekran ve depolama alanı olacak.

 

Nasıl çalışıyor?

Google’da televizyon anahtar kelimesiyle arama yaptığınız zaman size televizyonla ilgili web siteleri ve sayfalarını gösteriyor. Oysa MAANA’da “x28sd11” kodu ile arama yaptığınız zaman bunun jet motorlarında kullanılan bir parça olduğunu anlayacak.

Aynı zamanda dünyada bu parçanın olduğu jet motorlarının hangi hava yollarında uçtuğu ve en son hangi uçuşlarda o parçadan kaynaklanan bir sorun görüldüğünü bulacak.

MAANA o parçayı kullanmayı bilen bütün teknisyenleri listesini de çıkaracak. Hangi şirkette, hangi ofiste, hangi ülkede çalıştıklarını; hangi dili konuştuklarını ve ne tür bir eğitim aldıklarını gösterecek (yeter ki sisteme üye firmalar bu bilgileri kullanıma açsın). Böylece farklı markaların teknisyenleri arasında iletişim kopukluğu olmayacak.

İlgili yazı: Televizyon Savaşları Başladı >> LG ve Samsung geleceğin HDR destekli 4K TV’lerini duyurdu

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Microsoft Hololens’in sanal gerçekliğin yerini alan karma gerçeklik vizyonu, aslında nesnelerin internetinin yeni kullanıcı arayüzüdür.

 

Lınkedın gücü

Babür Özden başlıca iş bağlantılarını Linkedin ile kurduğunu söylüyor ve Facebook kapansa hiç özlemeyeceğini, ama Amerika’da Linkedin olmayan bir iş dünyası düşünemediğini ekliyor. vTime sayesinde sosyal ağlara sanal gerçeklik geldiğine ve Hololens tarzı karma gerçeklik ile akıllı gözlük destekli dijital avatarlar 5 ila 30 yıl ötede olduğuna göre yarının girişimcilik dünyasını hayal edin!

Peki ya teknoloji devleri?

IBM, Microsoft ve Oracle gibi firmalar bu konuda geri kaldılar. Sektörde MAANA öne geçti ve ağır toplar önce MAANA’ya yatırım yapıyor. MAANA ve türevleri / benzerleri nesnelerin internetinin gelişmesiyle birlikte hızla Skynet tarzı global ölçekte dağıtık bir yapay zekaya dönüşme potansiyeline sahip (tabii insan türünü yok etme amacı olmayacak).

İlgili yazı: Facebook’un gelecek 10 yıla yönelik yol haritası

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
Peki siz nesnelerin internetini nasıl takıp takıştıracaksınız?

 

Google’a rakip mi?

Kısa ve orta vadede rakip değil; çünkü ikisi farklı alanlarda hizmet veriyor. Google bir reklam yayıncılık platformu. Asıl amacı ve temel gelir kapısı kullanıcılara reklam göstermek. MAANA ise nesnelerin internetinde çalışan bir endüstriyel arama motoru.

Geleceğe bakış

Nesnelerin interneti önümüzdeki 10-15 yılda Bitcoin gibi dijital şifreli para birimlerinin, Safe Network gibi gözetlemeye dayanıklı dağıtık internet ağlarının, Blockchain gibi güven ağı ile zincirleme kimlik doğrulama sistemlerinin ve akıllı takıların sayesinde nesnelerin ekonomisine dönüşecek.

İşte bu dünyada kanalizasyon atıklarından elektrik şebekesine, organik süper bilgisayara dönüşen insan beyinlerinden mikroskobik sensörlerden oluşan akıllı toza kadar her şey internete bağlanacak ve nesnelerin internetinde birbiriyle konuşacak. MAANA ve türevleri bu internetin arama motorları olacak. Bu süreçte akıllı takılar da Terminator görüşlü kontak lensler, akıllı toz ve organik sticker elektroniğe dönüşecek.

İlgili yazı: Telepatik internet geldi >> İnsanlar arası düşünce transferine hazır mısınız?

Mana-babür_özden-nesnelerin_interneti-arama_motoru-big_data
O bir akıllı takı ve şimdiden satışta.

 

Gerçek fütürizm

Telepatik internet sayesinde insan, makine, yerkabuğu, okyanuslar, biyokütle ve atmosfer birbiriyle aynı dili konuşacak. İnsan dili ve doğal dil telepatik internette MAANA gibi endüstriyel arama motorlarının öncülük ettiği teknolojik yakınsamayla birleşecek. Çok mu uçtuk? 5 yıl sonra bunlar sıradan cümleler olacak ve 20 yıl içinde önemli ölçüde yaygınlaşacak. 😉

Yazıyı sonlandırırken bütün bu dönüşümün 4D printerlar ve programlanabilir organik madde üzerinden gerçekleşeceğini söylemek istiyorum. Gerçekten de nesnelerin interneti, MAANA, dijital asistanlar, yapay zeka ve 3D printerlar önümüzdeki 10 yılda teknolojiden nasıl para kazanacağınıza yön verecek.

Bir girişimci olarak bütün bunlar nasıl olacak diye merak ediyorsanız 12 Mayısta Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek olan Endüstri 4.0 forumunda yapacağım 4D printer sunumuna beklerim.

Nesnelerin interneti ve sanal gerçeklik

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir