Hem Uçan Hem Yüzen Dron >> Hibrit Naviator denizaltı gibi suya dalıyor

naviator-drone

Rutgers Üniversitesi havada uçan ve sonra denize dalıp su altında giden Naviator adlı çok amaçlı bir dron geliştirdi. Dronlar günlük hayatta hızla yayılıyor: Bir yandan Amazon Prime Air ile e-ticaret için havadan teslimat yapan dronlarla tanışıyoruz, öte yandan bizi gözetlemek için askeri amaçlarla kullanılan dronlardan çekiniyoruz.

Ancak ABD Donanma Araştırmaları Bürosu’nun ayırdığı fonu kullanan Rutgers Üniversitesi hiç çekinmeden denizaltında giden dron geliştirdi. Proje üzerinde çalışan doktora öğrencisi Marco Maia konuyu şöyle açıklıyor:

“Donanmanın denizaltı torpil tüpünden fırlatılan ve suyun altından giden dronları var ama bunlar tek kullanımlık. Artık ne yapıyorsa yapıyor fakat işini bitirdikten sonra çöpe gidiyor. Bu nedenle bizden birçok kez kullanılabilen bir dron geliştirmemizi istediler.”

İlgili yazı: Uçan Telefon PhoneDrone

naviator-drone

 

Aynı zamanda sivil amaçlı

Rutgers Üniversitesi’nin marifetli dronu Naviator helikopter ve uçaktan fırlatılıyor, havada tek başına uçuyor, gerekirse suya dalıyor ve biraz su altında gittikten sonra tekrar yüzeye çıkıp üsse dönüyor.

Doç. Dr. Javier Diez yönetimindeki ekip tarafından tasarlanan Naviator donanma gemilerinin su altında kalan kısımlarını paslanmaya ve sabotaja karşı kontrol edecek. Hatta suya dalabildiği için gemileri kızağa çekmeden ya da dalgıç kullanmadan bakım-onarım da yapabilir.

İlgili yazı: Uçan ambulans dron ve uçan pizzacı

naviator-drone

 

Diez yeni dronun marifetlerini şöyle sıralıyor: “Şu anda konuştuğumuz birçok uygulama var. Gemileri kontrol edebilirsiniz. Köprüden uçurup suya daldırarak tamire ihtiyaç olup olmadığına bakabilirsiniz. Petrol sızıntısı varsa denize ne kadar yayıldığını görürsünüz.”

Naviator henüz deney aşamasında ama daha ağır yükler taşıması için çalışmalar devam ediyor ve ne yazık ki bunların arasında torpillerle çeşitli patlayıcılar da olacak.

Dalgıç dron

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex