Şimdi Elektrikli Bisiklet Zamanı >> Dünyanın en yenilikçi ve en sağlıklı 5 e-bisikleti

elektrikli_bisiklet-bisiklet

Tesla Motors elektrikli otoları yaygınlaştırarak trafikte temiz enerji devrimi yaptı. Ancak şimdi sağlıklı yaşam zamanı ve elektrikli bisikletler de hem spor yapmanıza hem de USB girişi ile akıllı telefon şarj etmenize izin veriyor. Bugün sizlere 2015’in en yenilikçi 5 elektrikli bisikletini yazdım.

Motosiklet yerine e-bisiklet

Çünkü yorulana dek e-bisiklete binip spor yapabilir, sahilde çevreyi kirletmeden ve gürültü yapmadan dolaşabilir, yorulunca da saatte maksimum 30 km hızla eve dönebilirsiniz.

Ancak e-bisiklet ile elektrikli motosikletin iki farklı taşıt olduğuna dikkat etmeliyiz: Örneğin e-bisiklete takılı olan elektrikli motor, sağlıklı yaşam ve mevzuat gereği sadece yorgunken pedal çevirmenize yardım ediyor. Yoksa kullandığınız araç e-bisiklet değil, elektrikli motosiklet olurdu 😉 .

Üstelik e-bisikleti ehliyet almadan, elektrikli motosiklet gibi tescil ettirmeden2 ve elbette yolda tabletle akıllı telefonu şarj ederek kullanabiliyorsunuz. Şehir hayatından biraz uzaklaşarak sağlıklı yaşam sürmek isteyen stil sahibi sürücü için bundan iyisi Şam’da kayısı. 🙂

İlgili yazı: Telefonda pil ömrünü uzatmanın 5 pratik yolu

elektrikli_bisiklet-bisiklet

 

Büyük ve kârlı bir pazar

Blog yazılarında faydalı bilgiler vermeye dikkat ediyorum ve bu sözüm de e-bisiklet işine atılmak isteyen girişimciye: 2015–2023 arasında global e-bisiklet satışları 360 milyonu aşacak.1 bu nedenle şimdi Türkiye’de e-bisiklet üretmenin tam zamanı. Hele Caddebostan sahilinde radyolu bisikletlerin çoktan moda olduğunu düşünecek olursanız.

E-bisiklet satmak için en vurucu satış noktaları:

  • E-bisikleti elektrikli motosiklet gibi tescil ettirmek zorunda değilsiniz.
  • Yayalar tarafından bisiklet olarak algılandığı için yolda sessiz giden e-motosiklet gibi gözden kaçmıyor.
  • Bu sebeple de dalgın yayalarda kazaya sebebiyet vermiyor (Sahilde küçük çocukları ve köpekleriyle yürüyüşe çıkanlar için önemli).

3B printerda bas ve sat

Girişimciye son tavsiyem e-bisiklet geliştirmenin motosiklet üretmekten çok daha ucuz ve kolay olduğu. Şimdiden sanayi tipi 3B printerla e-bisiklet basmanın yollarını arasınlar. Ancak, laf lafı açarken dünyanın en marifetli 5 e-bisikletini sıralamayı unutmayalım.

1. Gı FlyBıke

elektrikli_bisiklet-bisiklet

Öncelikle bu bisikleti hemen ikiye katlayıp arabanın bagajına koyabiliyorsunuz. İkincisi mobil cihazlarla bağlantı kuran kendi uygulaması var. Ayrıca siz bisiklete binerken elektrikli motor şarj oluyor. Böylece şebeke elektriğine takıp fatura ödemiyor ve enerji tüketimini artırarak küresel ısınmayı hızlandırmıyorsunuz.

Bisiklete binmekten yoruldunuz mu? Sorun değil. Gi FlyBike 60 km boyunca sizi saatte 25 km ile taşıyor. Daha kısa mesafelerde ise USB bağlantısı ile mobil cihazlarınızı şarj ediyor. Yakında fitness bilezikleri ve sağlıklı yaşam uygulamalarıyla da çalışacak. Fiyatı 2000 dolar ve önümüzdeki aylarda çıkıyor.

 

2. OKO

elektrikli_bisiklet-bisiklet

Tek şarjla 40 km yol alan OKO bu yılın en stil sahibi e-bisikletlerinden biri. Hollandalı Biomega tasarımı OKO Formula 1 yarış arabalarıyla aynı materyallerden üretildiği için sadece 18 kg ağırlığında; yani dağcılık çantasından yüzde 50 hafif! Üstelik sürücüye hafif ve esnek bir alüminyum gidon sunuyor.

Ancak OKO’ya en çok mühendisler ve teknisyenler bayılacak. Çünkü diğer e-bisikletlerin tersine motoru bisikletin arkasına değil, ortasına yerleştirerek ağırlık merkezini optimize etmişler. Ön siparişe açık olan dengeli bisikletin fiyatı 2300 dolar.

 

3. Otocycle RacerR

elektrikli_bisiklet-bisiklet

Barcelona merkezli şirketin e-bisikletini diğer markalardan ayıran en önemli özelliği, kısmen geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş olması. Çevreciler sözüm size: Bunu alırsanız hem çevre kirliliğini hem de küresel ısınmayı azaltacaksınız.

Otocycle’ın e-bisikleti teknoloji meraklısı sürücüleri de memnun ediyor. RacerR’ın etkinliklerde eşantiyon olarak verilen powerbank’lerde olduğu gibi 5 kademeli LCD paneli var ve bu panel elektrikli motorun şarj düzeyini gösteriyor.

E-bisikletin tasarımı da ikinci dünya savaşının askeri kurye motosikletlerini andırıyor. Özellikle de büyük farıyla size Harley Davidson havası kazandırıyor. Buna bir de radyo taktınız mı tamam! Otocycle RacerR saatte 25 km hızla gidiyor ve tek şarjla 60 km menzile erişiyor. Tek sorun henüz satışa çıkmamış olması.

 

4. Genze

elektrikli_bisiklet-bisiklet

Genze sürücüye damardan girecek olan bir e-bisiklet, çünkü yeni Tesla model S’e takılan Samsung pillerle çalışıyor. Ağır işçi Samsung pilleri sadece pedal çevirmeyi hızlandırmıyor. Aynı zamanda bisikleti pedal çevirmeden de götürüyor. Bu moda geçtiğiniz zaman mobilete benzeyen bir e-motosiklete dönüşüyorsunuz.

Genze’nin hafif pilleri 4 saat içinde şarj oluyor ve bisikletin tam ortasında yer alan bu pilleri şarj etmek için kolayca çıkarabiliyorsunuz (koca bisikleti salona sokamazsınız ama pilleri çıkarabilirsiniz). Genze motosiklet modunda saatte 35 km hıza ulaşıyor.

Genze’de bulunan kullanışlı LCD monitör bisikletin hızını, pedal çevirme yardım düzeyini ve diğer kontrollerini gösteriyor. Şu anda iki modeli satışta: Biri e101 spor bisikleti, diğeri ise e102 gezi bisikleti ve ikisi de 1500 dolar (bu özelliklerle sudan ucuz).

 

5. Ford MoDe:Flex

elektrikli_bisiklet-bisiklet

Haziran ayında Ford son akıllı bisiklet konsepti olan MoDe:Flex modelini tanıttı. Akıllı bisiklet dedik, çünkü bu model akıllı telefona bağlanıp navigasyon uygulamasını kullanıyor. Aynı zamanda hava durumunu gösteriyor, fitness ve sağlıklı yaşam uygulama bilgilerine erişiyor ve trafik sıkışıklığını bildiriyor. Üstelik ikiye katlanıp taşınabiliyor.

Ford yeni modelin yoldaki çukurları önceden haber veren bir titreşimli uyarı sistemi olduğunu söylüyor (bu sistem kablosuz bağlantı ile Apple Watch’u titretiyor) ama sistemin çukurları nasıl gördüğünü açıklamıyor.

Belki de Ford’un e-bisikleti bir tür ultrason cihazı ile önünü görüyor. Çukur uyarısının inşaatlarla delik deşik olan Kadıköy yollarında hayat kurtaracağına eminiz ve Ford’un yeni modeli bir önce satışa çıkarmasını bekliyoruz.

MoDe:Flex

2E-bisiklet mevzuatı: Sürekli gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızın en fazla 25 kilometreye ulaştıktan sonra veya pedal çevirmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler denetime tabi tutulmayacak. Ancak Genze gibi modellerin tescilli olması gerekiyor. Yoksa Karayolları Trafik Kanunu’nun 25. maddesi gereğince cezası 172 TL.

1https://www.navigantresearch.com/newsroom/annual-sales-of-e-bicycles-are-expected-to-surpass-360-million-by-2023-according-to-navigant-research
2http://www.haberler.com/elektrikli-bisikletler-icin-trafik-denetimi-7552402-haberi/

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex