Şeytan Kulağına Kurşun İnternet >> Knocki ile mobilyalar dokunmatik uzaktan kumanda oluyor

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_evBaşlıkta abartı yok: Knocki sıradan eşyalar ve aptal duvarları dokunmatik uzaktan kumandaya dönüştürüyor. İşten gelince kapıyı elle çaldığınızda kilit otomatik olarak açılıyor ve içeri giriyorsunuz. Karanlıkta duvarı tıklatınca düğmeyi elle aramaya gerek kalmadan ışıklar yanıyor.

Knocki en akıllı beacon

Knocki ile yemek masasına veya duvara kapı çalar gibi vurarak mütevazi yuvanızı gerçek bir akıllı eve dönüştürebilirsiniz. Hem de pahalı cihazlar satın almadan ve uzun uzun kurulum yapmadan. Bunun için küçük bir tabağa benzeyen Knocki aparatını masanın üstüne koymanız veya duvara yapıştırmanız yeterli.

Dokunmatik akıllı yüzeyler

Nesnelerin interneti evinizdeki bütün cihazların, buzdolabının ve hatta elektronik etiketli basit bir kalemin bile internete girmesi demek. Akıllı telefonu uzaktan kumanda gibi kullanıp oturduğunuz yerden eve gelen misafire kapı açmak ve bu sırada TV’deki futbol maçını veya yemek tarifi programını kaçırmamak demek.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Router Modem >> Kablosuz bağlantı hızına doping yapın

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Akıllı evler ucuzluyor

Eskiden akıllı evler 20 – 30 bin dolara mal oluyordu. Şimdi tam kapsamlı kurulum 1000 doların altında. Hatta birkaç yüz dolara basit çözümler de var. Knocki ise evinizi elektronik çöplüğe dönüştürmeden tüm basit akıllı ev işlerini sadece 59 dolara yapmanızı sağlıyor. Tek sorun 100 metrekarelik bir evde tam kapsama için en az 4 Knocki satın almak gerekmesi.

Neler yapabilirsiniz?

Nasıl ki akıllı telefonda desen çizerek açılan ekran kilidi var, Knocki aparatıyla da ev kapısının elektronik kilidini açmak için bir kapı çalma melodisi seçebilirsiniz (tık-tıkı-tık-tık-tık!) gibi. Hatta iki tıklama arasında geçen süreyi belirleyerek yoldan geçen insanların veya hırsızların dışarıdan kapıyı çalıp eve girmesini önleyebilirsiniz.

Örneğin en sevdiğiniz şarkıyı bahçe kapınızın şifresi yapabilirsiniz. Güvenlikten taviz vermemek amacıyla işten gelince kapınızı anahtarla açabilir; ama bahçeye çocuk oynatmaya çıktığınız zaman kapının açık kalmasını istemiyorsanız her seferinde anahtarla uğraşmamak için Knocki kullanabilirsiniz. Böylece sadece bahçe kapısını tıklatarak açabilirsiniz.

İlgili yazı: Babür Özden Yine Başardı >> Akıllı Arama Motoru MAANA 40 Milyon$ Yatırım Aldı

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Başka?

Çocuklu evlerdeki küçük çocukların hemen akla gelmeyen bazı sorunları var. Örneğin 5 yaşındaki kızınız düğmeye boyu yetmediği için lambayı yakamıyor olabilir. Ancak, düğmenin yanına bir Knocki yerleştirirseniz duvarın altını bile tıklatarak ışığı açabilir.

Bunun için o minik elleriyle duvara kapı çalar gibi vurmasına da gerek yok. Sıkılınca masada parmak tıklatır gibi yaparak Knocki destekli tüm dokunmatik akıllı yüzeyleri kullanabilir.

Toplantı sunumları

Diyelim ki önemli bir görüşmesindesiniz. Hani şu büyük masanın etrafına toplanıp sunum yaptığınız görüşmelerden birinde. Artık bir sonraki slayda geçmek için mouse, laptop boşluk tuşu veya dokunmatik ekran kullanmak zorunda değilsiniz. Masayı parmağınızla 1 kez tıklatarak sonraki slayda ve iki kez tıklatarak da önceki slayda geçebilirsiniz.

İlgili yazı: Uzaydan İnternet Yarışı >> Airbus internet dronları SpaceX mini küp uydularına karşı

knocki_gesture_remote_control_2

 

İnsan anatomisinden yararlanıyor

Ürün tasarımında ergonomi çok önemli. Örneğin, satın aldığınız akıllı telefon avuca iyi oturmalı ve tek elle selfie çekerken yere düşmemeli. Ancak ergonomi dediğimiz bu şey de insan anatomisine, yani kollarımız ve ellerimizin şekline uygun olmak zorunda.

Sıcak temas bu yüzden hem işte hem aşkta değerli. Bir insanın elini sıkarken güven vermek, sevgiliye sarılmak önemli şeyler. Bütün bunlar insanların dokunma temasına ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor. Bilgisayarlar ve makinelerden önce ne yapıyorduk? Her şeyi elimizle kullanıyor, elimizde taşıyorduk. İşte Knocki bize bu doğal anatomik rahatlığı sağlıyor.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Arayüzlerden bıktık

Web arayüzü, dokunmatik telefon ekranında e-ticaret sitesi menüsü… Bütün bu arayüzler dikkat dağıtıyor, üstelik gün içinde vaktimizi çalarak zihnimizi yoruyor ve bizi strese sokuyor. Knocki en azından en sık kullanılan lambayı açmak veya slaydı kaydırmak gibi basit komutları parmakla tıklatarak kullanmamızı sağlıyor.

Akıllı ev en yorucu olanı

Düşünün, Smart TV teknolojisi eskidi bile ve akıllı telefon, tablet, laptop, modem, printer, akıllı saat, akıllı takıların satışı hızla artıyor. Kısacası evimizde türlü elektronik eşya var. Akıllı evlerde buna lamba düğmesi ve uzaktan kumandalı kombi gibi cihazlar da ekleniyor.

Gerçekten akıllı ev kullanmak istiyorsanız yoğun ev ve iş hayatında bu cihazların hangi birine koşturacaksınız? Özellikle de eviniz dinlenmek istediğiniz kalenizse. Knocki sizi akıllı ev hamallığından kurtarıyor.

İlgili yazı: 4.5G İle Vatandaşa 1 Nisan Şakası >> Maksimum hız hayal çünkü fiber yetersiz

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Nasıl çalışıyor?

Texas merkezli Swan Solutions şirketinin geliştirdiği disk şekilli bu cihazı duvarlar, kapılar ve masalar gibi katı yüzeylerin üzerine yerleştiriyorsunuz. Ardından bu yüzeyleri, mobilya ve eşyaları dokunmatik nesnelerin interneti kumandasına dönüştürüyorsunuz; yani internete giren tüm cihazları tıklatarak uzaktan kumanda ediyorsunuz.

Yapışkanlık özellikle önemli: Metal, granit, mermer, astarlı duvar, ahşap, taş… Bir evde birçok farklı yüzey ve yapı malzemesi bulunuyor. Knocki bütün bu yüzeylere yapışıyor ve üstünde kaymadan duruyor (ahşap masaya yapıştırmıyorsunuz tabii). Ayrıca Wi-Fi kablosuz bağlantıyla iletişim kuruyor.

İlgili yazı: Dünyanın en iyi 5 VPN sağlayıcısı (Nisan 2015)

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Uygulaması var

Knocki bir mobil uygulama ile çalışıyor ve tıklamaları da mobil uygulama ile aparatlara programlıyorsunuz. Öyle ki telefondan kablosuz hoparlörle eve müzik yayını yaparken, masayı hızla tıklatarak yürütme listesindeki şarkıları rastgele çalmanız da mümkün.

Swan Solutions kurucu ortaklarından Jake Boshernitzan, Knocki “Evimizdeki duvarları, mobilyaları, kapıları vb.’ni interaktif olarak kullanmamızı sağlamak için pazara sunulan ilk çözüm” diyor.

Aslında Knocki teknolojisi akıllı telefon donanımı kullanıyor. Aparattaki ivmeölçer parmağınızın yüzeyde yarattığı titreşimleri ölçüyor. Sıradan AA pille çalışan aparatın pilin hemen bitmemesi için uyku modu bulunuyor. Önce standart tıklamayla cihazı etkinleştiriyor ve ardından programlandığınız şekilde masayı tıklatıyorsunuz.

İlgili yazı: Sansüre Karşı TOR ve Orbot Rehberi >> Twıtter ve Facebook engellenirse nasıl girersin?

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Bulut tabanlı uygulama

Knocki rastgele tıklamaları önceden programlanmış bilinçli tıklamalardan ayırabiliyor. Ardından Wi-Fi ile internete girerek Swan Solutions sunucularına bağlanıyor. Sunuculara yüklü yapay zeka yazılımı tıklamalarınızı yorumlayarak sunum slaydı oynatmak gibi programlanan işlemlerin yapılması talimatını veriyor.

Elbette ilk akla gelen soru şu: “Peki, müzik ritmini alete programlayabiliyorsam Knocki’nin müzik çalarken kafası karışıp kendi kendine çalışmasını nasıl önleyebilirim?” Swan Solutions bunun için basit bir çözüm buldu: Knocki’yi akustik olmayan (doğrudan müziğe duyarlı olmayan) bir hareket algoritmasıyla planlıyorsunuz. Hatta ellerinizi birbirine çarparak alkış modunda çalıştırmak da mümkün. Bu da gereksiz aktivasyonun önüne geçiyor.

İlgili yazı: Müzik Dinleme Zevkinizi Kökten Değiştirecek 13 Enstrüman

 Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev
Restoranda tıklayarak garson çağırın ve sipariş verin.

Menzil

Knocki’nin iki tür menzili var. Wi-Fi menzili ve tıklama titreşimlerini algılama menzili. Wi-Fi menzilini optimize etmek için internetin az çektiği odaları router ile ana modeme bağlayarak evin dört bir yanına kaliteli Wi-Fi hizmeti sunmanız lazım.

Tıklama olayı biraz daha zor. Ahşap masalar, şifonyer vb.’nin tıklama menzili 2 metre (cihazla tıklama arasındaki mesafe). Ancak teorik maksimum menzil 3,6 metre. Aparatın asıl avantajı ise masanın altına veya duvarla dolap arasına bile yerleştirebiliyor olmanız.

Knocki aparatlarının evi damgalı eşeğe dönüştürmesini istemiyorsanız bunları eşyaların arasına yerleştirerek gözlerden gizlemeniz mümkün. Ancak en iyisi tıklamaları önce test edip cihazın iyi sinyal alıp almadığını kontrol etmek.

İlgili yazı: Konuşkan Bilgisayar UBI’yi prize takıp dairenizi Akıllı Eve dönüştürün

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Hırsız alarmı

Knocki çok marifetli. Öyle ki aparatı evinizin güvenlik sistemine bağlayabilirsiniz ve siz evde yokken biri kapıyı çalarsa hırsız alarmını tetikleyebilir, güvenlik kamerasını açabilir veya siz yokken eve biri geldi diye telefona SMS atabilir.

Boshernitzan nesnelerin internetine doğru açıdan yaklaşıyor ve “Akıllı teknolojileri sadece düşük maliyetlerle üretmek istemiyoruz. Aynı zamanda bunların herkes için kullanışlı olmasını istiyoruz” diyor. Knocki anne-babalara çocuklarıyla daha kolay ilgilenmelerini sağlayacak serbestliği tanıyor.

İlgili yazı: Kulaklıkla Müzik Dinlemeyi Unutun >> Bu kafa bandı doğrudan beyninizi titretiyor

Knocki-nesnelerin_interneti-swam_solutions-akıllı_takı-akılı_ev

 

Restoranlar ve beaconlar

Bugüne kadar hep restoranlarda beacon teknolojisi ile masadan telefonla sipariş verebileceğimizi söyledik. Oysa masaların altına Knocki yerleştiren bir restoranda daha kolay sipariş verebilirsiniz! Masaya vurun ve garson gelsin. El işareti veya seslenmeyle uğraşmayın.

Knocki bize nesnelerin internetinin gerçek potansiyelini gösteriyor: Geleceğin dünyasında interneti illa ekrana bakarak kullanmak zorunda değiliz. Knocki’nin isteğe bağlı reklam ve fiziksel web potansiyelini ise ayrı bir yazıda anlatacağım. Ancak asıl konu başka.

Sansürlü internet

Akıllı evlerdeki cihazlar hızlı internet ve yüksek bant genişliği istiyor. Bunların bizdeki gibi internet hizmetlerinin yavaşlatıldığı bir ülkede verimli kullanılması zor. Örneğin, Knocki Amerika veya Avrupa’daki bulut sunucularına bağlanmak zorunda. İnterneti kısan Türkiye’nin nesnelerin ekonomisine öncülük eden nesnelerin interneti teknolojisine nasıl geçeceğini doğrusu merak ediyorum.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex