Robot Dalgıç >> 2000 m’ye dalan OceanOne batık şehirler ve mercan resiflerini araştıracak

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıçStanford Üniversitesi ve Suudi Arabistan su altı arkeolojisi için yeni bir robot dalgıç geliştirdi. İnsana benzeyen androit dalgıç batık şehirleri, gemileri ve mercan resiflerini araştıracak. OceanOne adlı robot 2000 metreye dalabiliyor. Peki nasıl çalışıyor? Birlikte görelim.

Suudi Arabistan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST), OceanOne adını verdikleri robot dalgıcı önce su altı arkeolojisi için geliştirmişti; ama uzaktan kumandalı bu robot Kızıl Deniz’in altındaki mercan resiflerini araştırmakta da kullanacak.

İlgili yazı: İnsanlar mı robot oluyor, robotlar mı insana dönüşüyor?

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç

 

Çevreci robot dalgıç

KAUST bünyesinden Doçent Dr. Christian Voolstra ve Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen robotu kontrol eden elektronik parçalar, basınç altında sıkışmayan özel bir yağın içinde yüzüyor. Böylece robotun hassas parçalarını su basıncına dayanıklı olan ve ezilmeyen içi boş bölmelerde saklamaya gerek kalmıyor.

James Cameron’ın Abyss filminde dünyanın en derin çukuruna dalmak için oksijenli sıvı soluyan dalgıcın yaptığı gibi, “sıvı yağ” korumasından yararlanan robotumuz da böcek kabuğuna benzeyen kalın bir zırh kullanmaya gerek kalmadan 2000 metre derine güvenle inebiliyor. Böylece hantallıktan kurtularak denizde çeviklik rekorları kırıyor.

İlgili yazı: Dünyanın En Derin Mağarası

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç
Mercan resiflerini araştıracak.

 

Neden boru hattı yerine mercan resifleri?

İki kolu ve iki eliyle insana benzeyen bu robotu su altına petrol boru hattı ile fiber internet kablosu döşemekte kullanabilir ve mevcut hatların bakımını yapabiliriz.

Ancak, KAUST robot dalgıcı mercan resiflerini incelemekte kullanacak; çünkü küresel ısınma yüzünden ısınan deniz suyu ve hılza artan deniz kirliliği mercanlara zarar veriyor. OceanOne sudaki sıcaklık artışına karşı çok hassas olan mercanların ne kadar zarar gördüğüne bakacak.

İlgili yazı: Hacıyatmaz robot BB-8 nasıl çalışıyor?

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç

 

Neden insana benziyor?

İnsanlar elbette kendi vücudunu kullanmaya alışkın ve insana benzeyen bir robotu su altında kablo bağlantısıyla kontrol etmek de oldukça kolay. Ayrıca insana benzeyen bir robot, denizaltıların tersine, su altında yunusların ve insanların girebildiği her deliğe girebilir.

Batık gemilerin girintili çıkıntılı iskeleti ve su altındaki karanlık mağaralarda bulunan taşlar dalgıçların oksijen tüpü borusunu kesebiliyor. Hafif vurgun yiyen balıkadamlar da deniz altında bayılarak boğulma tehlikesiyle karşılaşıyor. Bu yüzden robot dalgıç kullanmak en ucuz ve güvenli yöntem.

Üstelik robotlar hava solumadığı için derin suda maksimum 20 dakika dalış süresi veren oksijen tüpleriyle sınırlanmıyor ve elbette insanlardan çok daha derine iniyor, ışığın hiç ulaşmadığı karanlık sularda binlerce metre derine dalabiliyor.

İlgili yazı: 7 Adımda Akıllı Robot BB8 Yap

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç
Nasıl çalışıyor? Büyütmek için tıklayın.

 

8 mini manevra iticisi var

8 adet kaportalı fan (mini pervane) kullanan OceanOne hem en dar yerlere girebiliyor hem de dalgalı denizde akıntıya kapılmadan yüzerek konumunu koruyabiliyor.

Su altı arkeolojisi ve arama kurtarma çalışmalarında bu çok önemli bir özellik; çünkü bir robotun su altında geçirdiği sürenin büyük kısmı konumunu korumaya ayrılıyor.

Ancak, OceanOne’ın en büyük özelliği, Meka Robotics şirketinin Google tarafından satın alınmadan önce geliştirdiği son ürün olan esnek robot kolları.

İlgili yazı: Gerçek Demir Adam >> Robot astronot Valkyrie Mars’ı keşfedecek

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç

 

Esnek, çevik ve marifetli

Şu anda sadece robotun bileklerinde sensörler bulunuyor ve bu bile robotun nesneleri neredeyse insan kadar hassas tutmasını sağlıyor; ama bilim insanları yakın gelecekte robotun parmaklarına dokunmatik sensörler takıp maksimum duyarlılık elde edecekler.

Kolları ve kafasında gelişmiş sensörler bulunan robot dalgıç en çevik denizaltılardan çok daha iyi bir yüzücü. Bu yüzden de kırılgan mercan resiflerine zarar vermeden dolaşmak için ideal.

İlgili yazı: Makinedeki Hortlak >> Ex Machina ve robotlar insana aşık olur mu?

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç
Güneş Kral 14. Louis.

 

Televarlık teknolojisi kullanıyor

OceanOne’ı basit bir joystick’le kontrol etmiyoruz. Tele varlık sisteminden yararlanan robotta artırılmış gerçeklik desteği ve haptik geri besleme özelliği var.

Kısacası bu robotu pek yakında Google Cardboard takıp sanal gerçekliğe dalar gibi kullanabileceksiniz ve şimdiden titreşimli akıllı telefon ekranı gibi kolayca kullanabiliyorsunuz.

Tıpkı hızlı giden arabaların yoldan çıkmasını önlemek için otomatik olarak sertleşen direksiyonlarda olduğu gibi, bu robotun uzaktan kumandalı manevra direncini de akıntının şiddetine göre ayarlamak mümkün. Zaten hızını alamayıp mercan resiflerine çarpmasını önlemenin tek yolu bu.

Bu sayede binlerce yıllık batık gemilerden kırmadan çanak-çömlek çıkarabilir, resifleri yakından kameraya alabilir ve petrol boru hatlarının vidalarını sıkıştırabiliriz. Aslında teorik olarak denizaltıları su altında onarabiliriz.

İlgili yazı: Facebook ile Gelecek 10 Yılın Yol Haritası >> İnternetten alışveriş yapan botlar geliyor

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç
Hassas elleriyle arkeolojik kalıntılarını kırmadan insanlarla birlikte çalışmak için tasarlandı.

 

İlk test

Saçına bukleli peruk takıp yüzüne pudra sürerek dolaşmayı moda haline getiren Güneş Kral 14. Louis’nin eski bayrak gemisi La Lune, 1664 yılında Fransa’nın güney kıyısında 100 metre derine battı.

Bugün 100 metreye özel eğitim ve ekipman olmadan dalan insan bulmanız imkansız. Bunu yapabilenler de sınırlı ve bedensel zarar görmemek için bu başarıyı hayatlarında ancak birkaç kez tekrarlayabilirler.

OceanOne robot dalgıç ise günde birkaç kez 100 metreye dalabilir ve bu yüzden ilk görevinde 14. Louis’in batık gemisini araştırdı. Parmaklarıyla dikkatlice uzanıp ağırlığını tarttıktan sonra gemiden çanak çömlek çıkardı.

İlgili yazı: Hitachi Üretimi Artırmak İçin Robot Yönetici İşe Aldı

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç
La lune.

 

Su altı arkeoloğu

Yetmedi, böyle bir vazoyu kapağıyla birlikte çıkardıktan sonra su yüzeyindeki toplama sepetine kibarca bırakıp kapağını da dikkatle kapattı!

Bütün bunları aslında bir insan uzaktan kumanda ile yaptı ama isterseniz siz kendi elinizle deneyebilirsiniz. Bakalım ne kadar kolay? Bir de yapay zeka geliştirip bu işi tek başına yapan robotlar üretirsek neler olacağını düşünün!

Robotun kullanımından sorumlu olan Üsame Hatip, haptik geri besleme destekli kontrol sistemini şöyle açıklıyor: “İnsanı robota çok kullanışlı ve hassas bir şekilde bağlıyoruz. İnsanlar sezgilerini ve deneyimlerini robota bilişsel şekilde aktarabiliyor.”

“İkisi birlikte inanılmaz bir sinerji yaratıyor. İnsan ve robot birlikte hareket ederek insanlar için tehlikeli olan yerlerde çalışabiliyor.” Aslında bu robot insan beyninin su altına ulaşmasını sağlayan fiziksel bir arayüz olarak çalışıyor (donanımsal arayüz). Tıpkı Suretler filminde olduğu gibi.

İlgili yazı: Robotlarda Ultron Çağı >> Bu robot “bilge adam” testini geçti

Robot-dalgıç-oceanone-ocean_one-robot_dalgıç
O artık çürüdü ve deniz tabanında bir leke.

 

Su altındaki toplara sıkıştı

OceanOne batık gemiye dalarken su altındaki iki topun arasına sıkıştı ve insana benzeyen bir yapısı olmasaydı, topları iki eliyle tuttuktan sonra bacaklarını geminin gövdesine dayayarak kendini geri itip kurtulması imkansızdı.

Robot dalgıç için sırada derin denizlerdeki mercan resiflerini araştırmak var. Bunlar Bahamalarda görmeye alıştığımız 3-5 metre derindeki resifler değil. Ancak, gittikçe ısınan ve asitlenen deniz suyu nedeniyle dünyadaki mercanların hızla öldüğünü biliyoruz ve hiç görmediğimiz derin denizler mercanların son sığınağı olabilir.

OceanOne “balta girmemiş” derinliklere dalarak bütün bunları araştıracak ve mercanları kendi el değmemiş doğal ortamlarında inceleyecek. Konuyla ilgili bültende Stanford’un böyle bir ordu robot yaptığı söyleniyor. Yoksa OceanOne robot dalgıç su altı komandosu olarak da kullanılacak mı? Göreceğiz.

Robot dalgıç OceanOne

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir