Microsoft Linkedin’i 26,2 Milyar Dolara Satın Alacak >> Peki neden Linkedin?

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklikMicrosoft kariyer sosyal ağı LinkedIn’i 26,2 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Şirket LinkedIn’e hisse başı 196 dolar ödeme yapacak ve LinkedIn CEO’su Jeff Weiner görevinin başında kalarak doğrudan Microsoft CEO’su Satya Nadella’ya rapor verecek. Peki neden satın alıyor? Cevabı yazıda.

LinkedIn bağımsızlığını koruyacak

Tarih tekerrürden ibarettir. Ancak Microsoft, Nokia satın almasıyla yaptığı hatayı tekrarlamak istemiyor. Bu nedenle LinkedIn’in işleyişine karışmayacak ve profesyonel meslek sahiplerine yönelik kariyer sosyal ağının marka imajı ile şirket kültürünü korumasına izin verecek.

Microsoft konuyla ilgili açıklamasında Facebook’un Whatsapp’ı satın almasında olduğu gibi firmanın özerkliğine korumasına imkan tanıyacaklarını söyledi. LinkedIn kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Reid Hoffman ile Weiner’ın şirketin satışını canı gönülden desteklediğini ekleyen Microsoft, LinkedIn yönetim kurulunun da kararı onayladığını belirtti.

İlgili yazı: Avegant Glyph >> Görme bozukluğu düzelten sanal gerçeklik kulaklığı & mobil sinema sistemi

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik
Ortak açıklama zamanı.

 

Satın alma yıl sonuna tamam

LinkedIn hisseleri şirketin Microsoft’a satılacağı haberinin duyulması üzerine yüzde 47’den fazla değer kazandı. Duyurudan önce geçici olarak dondurulan Microsoft hisseleri ise tekrar işlem görmeye başladıktan sonra yüzde 4 değer kaybetti.

Nadella haberi Microsoft çalışanlarına bu sabah duyurdu. LinkedIn CEO’su Jeff Weiner da personeline konuyla ilgili bir duyuru yaptı.

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en hızlı 10 modem

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik
Office 365 LinkedIn’le birleşecek ve Delve özelliği sayesinde, sarı sayfalardan blog önerileri ve CRM çözümlerine kadar birçok alanda kapsamlı bir akıllı arama motoruna dönüşecek.

 

Önce övgüler

Nadella açıklamasında şunları söyledi: “Bu anlaşma dünyanın lider profesyonel bulut sağlayıcısı olan şirketimizi dünyanın lider profesyonel sosyal ağıyla birleştiriyor. Bir süredir LinkedIn hakkında bilgi topluyor ve sosyal ağların bulut hizmetlerinde nasıl fark yaratabileceğini düşünüyorum.”

“LinkedIn ekibinin muhteşem bir iş başardığı ve girişimin 433 milyondan fazla meslek sahibiyle çok etkileyici bir sosyal ağa dönüştüğü ortada.”

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik
Hololens destekli gerçek bir sanal sosyal ağ geliyor. Hem kariyer, hem üretim, hem tasarım hem de pazarlamada tam entegrasyon artık çok yakın.

 

LinkedIn Microsoft yazılımlarına entegre edilecek

Nadella, LinkedIn sosyal ağının gerçek bir platform olarak Microsoft Office’e entegre edileceğini duyurdu. Office programı bilgisayar başında belirli bir işi tamamlamaya çalıştığınızı anladığı zaman, LinkedIn tıpkı sarı sayfalar gibi davranarak size işinizi yapacak kişiyi önerecek.

Örneğin internette tesisatçı arıyorsanız Microsoft size semtinizdeki musluk tamircisini önerecek. İşte bu yüzden Microsoft, Google ve Facebook kişisel dijital asistanlar, bot ekonomisi ve büyük veri analizi üzerinden herkesin rakibi diyorum. Microsoft bunu Windows 10 ile internet gezinmenizi gözetleyerek ve Office 365’teki Delve akıllı arama özelliğinden yararlanarak yapacak.

Microsoft işini düzgün yaparsa Türkiye’den Obama’nın katılacağı Global Girişimcilik Zirvesi’ne davet edilen Armut.com’a bile rakip olabilir. Ben de aynı sebeple şirketlere, “Büyük veri toplamak yetmez. Büyük veriyi mutlaka anlamlandırın ve hem analiz edilmiş verinizi hem de kendi geliştirdiğiniz analiz algoritmasını mutlaka lisanslayın” diyorum.

İlgili yazı: Sansüre Karşı TOR ve Orbot Rehberi >> Twitter ve Facebook engellenirse nasıl girersin?

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik

 

Akıllı arama motoru ile sosyal ağlar birleşiyor

Bunu özellikle ara başlığa taşıdım; çünkü Microsoft’un LinkedIn’i satın almasının en büyük iki nedeninden biri bu.

Daha önce Facebook, Google’a rakip bir arama motoru geliştirmek için düğmeye basmıştı. Öyle ki Facebook zaman tünelinde arama yapan kullanıcılara Google’dan daha alakalı arama sonuçları göstermek istiyor. Microsoft da Office Delve ile LinkedIn’i birleştirerek en akıllı arama motoru olma peşinde.

LinkedIn, Office’e bağlanarak yazdığınız yazıdan hangi proje üstünde çalıştığınızı anlayacak ve ardından LinkedIn duvarınızda ilgilendiğiniz konuyla ilgili son haberleri gösterecek (Flipboard mobil uygulamasının anahtar kelimelerle yaptığı şeyi daha akıllı bir şekilde yapacak).

İlgili yazı: Dünyanın en iyi 5 VPN sağlayıcısı (Nisan 2015)

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik

 

Global beyin

Natella diyor ki “Kişilerle kurumların gücüne güç katmak için ortak bir görev peşinde koşuyoruz. Office 365’i ticari kullanım olarak geliştirir ve [Online CRM çözümleri sunan] Dynamics’e odaklanırken yaptığımız bu satın alma anlaşması, iş süreçlerinde üretkenliği baştan yaratma iddiamızı gerçekleştirmemizi sağlayacak.”

Natella gayet net anlatmış aslında. Satır aralarını yorumlarsak “Bireyler ve şirketlerin her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde kişiselleştirilmiş arama, kişisel pazarlama, CRM ve iş süreçlerini tek bir global beyinde bir araya getireceğim, dünyanın en büyük kütüphanesi olacağım” diyor.

İlgili yazı: Yapay Zeka Günü – 2 >> Robot ressamlar geliyor ve video oyunu tasarlıyor

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik

 

Veri entegrasyonu şart

“İnsanların nasıl iş bulduğunu, becerilerini geliştirdiğini, pazarlama yaptığını, işini yerine getirdiğini ve sonuçta başarıya ulaştığını düşünün. Bunun için meslek sahiplerinin dünyaya bağlı olması gerekiyor. Bunun için LinkedIn’in genel ağındaki meslek sahiplerine ait bilgilerin Office 365 ve Dynamics’teki bilgilerle birleştirmek gerek.”

Geçen ay Sevgili Ercüment Büyükşener’in Bilgi Üniversitesi’nde verdiği dijital dönüşüm dersinin sezon finaline konuk öğretmen olarak katıldığımda, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine tam da bunu anlatmıştım:

Günümüzde ister dijital dönüşüm, ister e-ticaret, ister dijital pazarlama yapın akıllı veri entegrasyonu şart.

İlgili yazı: IBM Kuantum Bilgisayar Yaptı >> İnternette üniversitelerin kullanımına açtı

Microsoft-LinkedIn-kariyer-sosyal_medya-sanal_gerçeklik

 

Microsoft LinkedIn’i neden satın aldı?

Yazımızın sonunda bu noktayı ayrıca belirtmek istiyorum, çünkü Natella’nın açıkça belirtmese de teknolojik tekillik 2045’te dünyayı değiştirmeden önce yapmak istediği bir şey daha var. O da Microsoft’un geliştirdiği Hololens karma gerçeklik vizörü için bir sosyal ağ platformu bulmak.

Yeni medya destekli çok kanallı pazarlamada sanal gerçeklik günümüzün en etkili interaktif iletişim kanalı olmak üzere. Microsoft da bunun için akıllı telefonları 3D printer için tarayıcıya dönüştüren basit bir uygulama geliştirerek işe başladı.

Ancak, Hololens Microsoft’un vTime gibi bir sanal gerçeklik sosyal ağı geliştirmesini sağlayabilir. Örneğin LinkedIn satın almasından sonra, Hololens sanal gerçeklik destekli televarlık toplantılarının yapılmasını sağlayabilir.

360 derece video teknolojisi sayesinde iş adamları bulundukları ülkeden ayrılmadan yurt dışı toplantılara dijital avatarlarıyla katılabilecekler. Microsoft’un ileride bunu Skype’a ekleyerek gerçek bir karma gerçeklik iletişim dünyası kurmasını bekliyoruz. 🙂

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex