Lockheed Martin Mars İstasyonu Kuracak

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-slsLockheed Martin şirketi 2028’te Mars’a insanlı uzay gemisi göndermeyi planlıyor. Ay yörüngesinde kurulacak NASA istasyonunda inşa edilecek gemi Mars’a gidince yörüngeye girip uzay istasyonu olarak çalışacak. Böylece astronotlar Mars’ı uzaydan ve havadan keşfedip iki uydusuna ayak basacak.

Yerden kalkmak zor

NASA Mars’a insan göndermek için 3 sistem geliştiriyor:

  • Alçak Dünya yörüngesine maksimum 150 ton yük taşıyacak olan SLS sistemi.
  • Ay ve Mars’a inmek için Orion mürettebat kapsülü.
  • Ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yapımı olan ESM servis modülü (yakıt depoları, oksijen tankları ve elektrik jeneratörleriyle birlikte Orion’ın menzilini 1000 günlük uzay seferlerine kadar artırıyor).

Lockheed Martin ise sistemin kalbini; yani iki ucuna birer Orion kapsülünün bağlanacağı ana gemiyi inşa edecek. Uzay gemisi çok ağır olacağı için SLS roketleri ile Dünya’dan parça parça fırlatılacak, Ay yörüngesinde birleştirilecek ve Mars’a astronot taşıyacak. Ancak Mars’a inmeyecek, bunun yerine yörüngeye girip uzay istasyonu olarak çalışacak.

Astronotlar 6 ay boyunca Mars’ı yörüngeden tarayacak ve gezegenin detaylı haritasını çıkaracak. Buna ek olarak uzaktan kumandalı dron ve ciplerle kızıl gezegeni hem havadan hem yerden keşfedecek. Böylece ikinci Mars seferinde astronotların Mars’a inmesi için en güvenli yerleri bulacak. Astronotlar aynı zamanda Mars’ın asteroitten bozma iki uydusu olan Phobos ve Deimos’a inecek.

İlgili yazı: Europa ve Enceladus Okyanusları Hayata Elverişli

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls
NASA’nın yeni SLS roketi astronotları ve Ay kapsülü Orion’ı yörüngeye fırlatacak. SLS Mars gemisinin, Mars ve Ay istasyonlarının parçalarını da yörüngeye taşıyacak.

 

Robert Zubrin itiraz ediyor

1990’ların başında Mars’a ilk astronot seferlerini planlayan Lockheed Martin emeklisi ve Mars Derneği kurucu başkanı Zubrin, Mars Davası kitabında bu tür dolaylı planlara şiddetle karşı çıkıyor. Araya Ay üssü ve Ay istasyonu sokan pahalı uçuşların hem vakit hem para kaybı olduğunu söylüyor.

Haklı da: Amerika’da iktidar 4 yılda değişiyor ve NASA bütçesi de her yıl yenileniyor. Bu nedenle tamamlanması 20 yıl alacak olan 30 milyar dolarlık bir proje ile Mars’a insan göndermek zor. Bu paranın 10 yıl içinde ödenmesi gerekiyor.

Nitekim NASA’nın Genel Denetim Ofisi son raporunda uzay ajansının bugüne dek sadece SLS, yer sistemleri ve Orion’a toplam 23 milyar dolar harcayarak bütçeyi çoktan aştığını söyledi. Üstelik devlet Mars için gereken paranın sadece üçte ikisini verdi ve bu gidişle Mars’a insan göndermek zor dedi.1

Peki neden Lockheed Martin doğrudan Mars’a gitmek yerine araya Ay yolculuğunu sokuyor? Sonuçta ek masraflar Mars’a insan göndermenin sürekli ertelenmesine yol açıyor.

İlgili yazı: Renk Körlüğünü Düzelten Gözlük

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls
Orion kapsülü Ay’a yolculuk konfigürasyonu.

 

Para kazanma ve güvenlik

Lockheed Martin’e göre 2028’te Mars yörüngesine, 2030’dan sonra ise Mars yüzeyine insan gönderilecek. Tek seferde doğrudan Mars’a gitmek yerine kulağı tersten göstermenin nedeni ise NASA’nın Amerika’nın bütün havacılık ve uzay şirketlerine para kazandırmak istemesi.

Sonuçta NASA ve Amerikan başkanları yıllarca bu şirketlerle uzaya insan gönderdi. Hepsiyle sıkı bağları var ve bu tür şirketler de ihale kapmak için sıkı kulis yapıyor. Oysa NASA’nın 1960’lardaki yıllık bütçesi bugünün parasıyla yaklaşık 27,5 milyar dolar ediyor. 2017 bütçesi ise sadece 19 milyar dolar!

O zaman 10 yılda harcanan bu parayla Ay’a insan gönderdik; ama uydumuz Ay bize 2 gün, kızıl gezegen Mars ise 6 ay uzak. Kısacası uzay teknolojisi hazır, fakat Mars uzak olduğu için bu iş yine 30 milyar dolara gelecek.

Lockheed Martin para kazanmak amacıyla kendi tasarladığı Mars gemisini savunuyor. Oysa Elon Musk, 2025’ten sonra Mars’a yerleşmek için 100 kişi göndermek istiyor. Bunun için de Lockheed Martin’in gemisinden çok daha gelişmiş bir uzay aracı kullanacak!

İlgili yazı: Ay’a Gitmedik Komplo Teorilerini Çürüten 10 Kanıt

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls
Orion kapsülü asteroit ve Mars yolculuğu konfigürasyonu. Mars yolculuğunda ana gemiye iki Orion bağlanacak.

 

Mars gerçekleri

Buna rağmen NASA neden Musk’ı seçmiyor derseniz birkaç sebebi var: Diğer şirketlerin kulis yapmasına ek olarak SpaceX şirketinin ürettiği yakıt tankı ve yakıt doldurma uygulamaları insanlı uçuşlar için NASA testini geçemedi. SpaceX 2018’e kadar sistemi yenileyecek ve tekrar teste girecek.

Buna ek olarak NASA Mars’a insan göndermenin riskli olduğunu söylüyor. Bu sebeple “Özel sektör şimdilik Dünya-Ay arasında takılsın, ben Mars’a devlete sırtını dayamış gedikli şirketlerle gideceğim. Böylesi ölümlü kazaları önlemek için daha güvenli” diyor.

Sonuç olarak Elon Musk’ın Mars projesine güvenmeyenler ve “Birisi Mars’a gitsin de kim olursa olsun” diyenler Lockheed Martin ve diğer şirketlerin hantal projelerini destekliyor.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Router Modem

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls
Büyütmek için tıklayın.

 

Peki Mars gemisi nasıl çalışıyor?

  • Orion: Dünyanın 1000 günlük uzay seferlerini destekleyen ilk insanlı derin uzay kapsülü olan Orion, Mars’a ek olarak Ay seferleri ve asteroit madenciliği için tasarlandı.
  • Uzay Fırlatma Sistemi (SLS): SLS roketi alçak Dünya yörüngesine 70, 100 ve 150 tonluk yararlı yük fırlatabilecek. Mars istasyonu olarak iş görecek uzay gemisinin laboratuarları, habitatları ve diğer modüllerini SLS uzaya fırlatacak. NextSTEP projesi kapsamında habitatları Lockheed Martin inşa edecek.
  • Güneş enerjili iyon motoru: Daha önce belirttiğim gibi, bir uzay gemisinin ikinci büyük maliyet kalemi roket yakıtıdır. Yakıt roketlerin ağırlığını artırıyor ve yerden kalkmasını zorlaştırıyor. Bu yüzden Mars gemisi Ay yörüngesinde inşa edilecek ve az yakıt yakarak roketlerini ateşleyip Mars’a gidecek.

Ancak, manevra yakıtı olarak iyon motorları kullanacak. Böylece ağırlığını azaltıp yakıttan tasarruf edecek. Mars’a gönderilecek küçük dronlar ile istasyona gönderilecek olan küçük yük gemileri de iyon motoruyla çalışacak. Böylece lojistik harcamalar büyük ölçüde azaltılacak.

Lockheed Martin sefer planı

Şirketin inşa edeceği uzay gemisi Mars yörüngesine 6 astronot gönderecek. 2018’de başlayan hazırlıklar 2030 varış tarihli ilk insanlı Mars seferiyle tamamlanacak.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls
Büyütmek için tıklayın.

2018_LM

2018 EM-1: SLS ve Orion insanlı uzay uçuşu testi.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2019_LM

İnsanlı SLS roketi fırlatma iptal / kurtarma roketi testleri.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2020_LM

Mars Rover 2020 Yüzey keşif ve numune alma amacı.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

MBC 2021

Ay yörüngesinde insanlı uzay istasyonu inşaatı.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

MBC 2022

Mars’a gönderilen gelecek kuşak uydular ile Dünya arasında iletişim testleri.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

MBC 2023

Güneş enerjili iyon motoru Ay test uçuşu.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2024

Ay yörüngesine insanlı uçuş. Laboratuar ve motor testleri.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2025

Mars ile Dünya arasındaki bir asteroite insanlı yolculuk: Trump’ın son bütçe kısıtlamaları asteroit seferinin iptal edilmesine yol açacak; ama bu, Mars’a insan gönderme şansımızı artırıyor.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2026

Mars’a insanlı uzay gemisinden önce güneş enerjili iyon motoru kullanan özel bir güneş paneli modülü gönderilecek. Uzay gemisi Mars yörüngesinde istasyon olarak çalışırken, araca bağlanacak olan ek modül de kesintisiz güç kaynağı olarak çalışacak.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2027

Mars gemisinin uçuş öncesi testleri.

Lockheed_Martin-mars-orion-nasa-sls

2028

Mars’a insanlı yolculuk 2028’de başlıyor ve 2030’dan sonra Mars’a ilk insanın ayak basması planlanıyor. Bu önemli; çünkü Mars’ta hayat olabilir ve Dünya’da hayatın yok olma tehlikesine karşı yedek gezegen olarak mutlaka Mars’a gitmemiz gerekiyor.

1NASA’s Mission To Mars

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir