Grafik Kartı Artık Monitöre Takılıyor >> Digital Storm, Aura 34 inç ekrana GTX 1080 taktı

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080NVIDIA basit bir grafik kartı geliştiricisi olmadığını art arda gelen atılımlarla kanıtlıyor. Önce sanal gerçeklik oyunları ve sosyal ağlarını destekleyen GTX 1080 kartını çıkardı. Şimdi de Aura 34 inç monitöre ekran kartı takan Digital Storm ile çalışıyor. Her şey grafik tasarımcılar ve oyuncular için.

En süper oyun monitörü

Bırakın on yılı, daha geçen yıl monitörlere ekran kartı takılacak desek kaç kişinin aklına gelirdi? Ancak, bu yaklaşımı 90’larından sonunda Steve Jobs’ın monitörle bilgisayarı birleştiren iMac vizyonunda gördük.

Şimdi de oyuncular için masaüstünde az yer kaplayan ekran kartlı monitörler geliyor. Gerçekten dehşet bir şey, ama aynı zamanda ilginç bir pazarlama deneyi:

34 inç Aura monitöre süper güçlü GTX 1080 grafik kartı takılması ilk bakışta etkileyici olabilir. Siz de bu sistemin diğer PC’lerin tozunu artıracağını düşünebilirsiniz. Peki bu paket tüketici için ne kadar kullanışlı? Teknik özelliklerin ardından bunu görelim.

İlgili yazı: Grafik Kartı Test Sürüşü >> Zotac Nvidia GTX 960 AMP! Edition (4GB)

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

Aura hepsi bir arada PC

Önce fiyatla başlayalım. PC işlemcisi, anakart, RAM ve grafik kartının bir arada yer aldığı bu “monitör bilgisayarın” tam donanımlı, üstün özellikli fiyatı 3000 doları az aşıyor. Bununla birlikte, Aura hepsi bir arada PC’yi her keseye uygun seçeneklerle sunuluyor: Good, Better, Best, Ultimate.

İsimleri de sevdim: İyi, daha iyi, en iyi, en baba! 🙂 Bu noktada taban modelin fiyatını da verelim 1200 dolar. Bu paraya Intel Core i5-6500 işlemci, GeForce GTX 960 4 GB grafik kartı ve 16 GB DDR4 2666 MHz RAM alıyorsunuz. Monitör ise 3440 x 1440 çözünürlüklü WQHD 60 Hz 34 inç kıvrık ekran.

Zotac GTX 960 Amp! Edition 4GB incelemesinde söylediğim gibi, 4GB video RAM 2016 oyunlarını DirectX 12’de +30 FPS hızda Full HD oynatmak için şart. Aura’nın en ucuz temel sürümünün buna izin vermesi harika.

İlgili yazı: Google Oculus Rift Taktı >> Android N Sanal Gerçeklik Platformu Oluyor

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

En baba konfigürasyon

Ultimate sürümde karşımıza 4 GHz Core i7 6700K işlemci, 16 GB DDR4 2666 MHz RAM ve GeForce GTX 1080 8GB Founders Edition çıkıyor.

Windows 10 işletim sistemi kullanan bilgisayarda 500 GB Samsung 850 EVO, 1 TB 7200 rpm hard disk ve Vortex Liquid CPU soğutucu var. Yoksa PC kasası gibi fosur fosur hava üfleyerek gürültü çıkaran bir monitör karşısında rahat çalışamazdınız.

İlgili yazı: Şimdi Sanal Gerçeklik Sosyal Ağları Moda >> vTime Google Cardboard’a geldi

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

Yükseltme seçenekleri

Sisteme RAM, 2 adet SSD, optik sürücü (DVD oynatıcı, Blu-ray vb.) ve hız aşırtılmış 4.4 GHz işlemci takabiliyorsunuz. Tabii bu durumda 4000 dolar ödüyorsunuz. RAM yükseltmeleri en ucuz ve etkili upgrade olduğundan tekil maliyetleri de verelim:

Overclock 49 dolara ve 32 GB RAM de 87 dolara mal oluyor. PC oyuncularının genellikle gözden kaçırdığı bir noktayı da hatırlatmak gerek: İşlemci hızını artırıyorsanız RAM’i de artırmanız lazım (veya RAM’i daha hızlı çalışan low latency -az gecikmeli- bir modelle değiştirebilirsiniz). Yoksa CPU hız artırışından verim alamazsınız.

İlgili yazı: Avegant Glyph >> Görme bozukluğunu düzelten sanal gerçeklik kulaklığı ve sinema sistemi

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

En büyük avantajı ne?

Bir kere temel sürümde gerçek fiyat avantajı var. Benim zamanımda mini PC’ler modaydı, ama 1200 dolara böyle GTX960 ekran kartı eşdeğerli güçlü bir oyun PC’si bulamıyorduk. Diğer avantajı ise kompakt olması, genç insanların üniversite veya lise masasında az yer kaplaması.

Ayrıca tek kabloyla çalışması! Fare, klavye tabii ki kablosuz ve monitörü hem PC’ye hem de şebeke elektriğine bağlamıyorsunuz. Her şey tek elektrik kablosuyla çalışıyor (elbette ses kartını Logitech z5500 gibi bir ses sistemine optik veya koaksiyel kabloyla bağlamazsanız).

İlgili yazı: Facebook ile Gelecek 10 Yılın Yol Haritası >> İnternetten alışveriş yapan botlar geliyor

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

Dezavantajı?

Normalde toplama PC’ler daha ucuz olur (ki hâlâ) öyle. Aynı zamanda toplama PC’ye yeni (daha büyük) ekran kartı ve RAM takmak da daha kolaydır. Hepsi bir arada PC’ler ise bir kez alınır ve eskiyince tümüyle değiştirmek gerekir.

Digital Storm Aura öyle değil; çünkü kendi yükseltme seçenekleri var. Temel sürüm alıp PC eskidikçe Ultimate sürüme geçebilirsiniz (o zaman Ultimate fiyatı ucuzlayacaktır). Ayrıca kasada, pardon monitörde ek RAM, yeni CPU ve büyük grafik kartı için yeterince yer var.

İlgili yazı: Televizyon Savaşları Başladı >> LG ve Samsung’dan HDR destekli 4K TV’ler

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

Ön siparişe açık

“E-ticaretin gücü adına, güç bende artık!” diyorsanız Aura için hemen ön sipariş verebilirsiniz. Teslimatlar Temmuz sonunda yapılacak. Hatta isteğe bağlı olarak Core i7-6950X CPU’dan söz ediyorlar ama bunun fiyatı belli olmadı.

NVIDIA sadece Digital Storm Aura ile işbirliği yaparak değil, başka yollarda da şirketin basit bir grafik kartı üreticisi olarak kalmayacağını gösteriyor. Öyle ki GeForce ekran kartlarını sanal gerçeklik oyunlarını, sosyal ağlarını, Office arayüzlerini ve 360 derece interaktif videoları destekleyecek bir platform olarak sunuyorlar.

NVIDIA CEO’su Jen-Hsun Huang bunu aşağıdaki NVIDIA Ansel videosunda anlatıyor. Sonuçta GTX 1080 grafik kartı ile PC oyunlarını 360 derece videoya alabilirsiniz. “Arkadaşlar bölüm sonu canavarını nasıl yenersiniz?” videoları ve WoW raidleri artık çok daha heyecanlı olacak.

İlgili yazı: Sharp’tan Araba Fiyatına 8K TV

Nvidia-aura-ekran_kartı-grafik_kartı-gtx1080

 

NVIDIA neden atılgan?

Yazıyı kısa bir sektör analiziyle bitirmek istiyorum. NVIDIA’nın asıl rakibi Google; çünkü Google sadece kendi sunucularında kullanmak üzere sanal gerçeklik ve yapay zeka destekli TensorFlow işlemciler geliştirdi.

Bunlar sanal gerçeklik uygulamalarını NVIDIA’dan daha hızlı ve daha az elektrik tüketerek çalıştırıyor. Grafik kartları, işlemci ve yapay zekada asıl rekabet alanı da sanal gerçeklik. NVIDIA, Samsung Gear VR gibi sanal gerçeklik vizörlerinde pili hemen bitirmeyen güçlü GPU’lar geliştirmek zorunda. Ne diyelim? İyi olan kazansın!

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex