Ehang Uçan Taksi Yolcu Taşımaya Başladı
|Çin malı uçan taksi Ehang 184 yolcu taşımaya başladı: Ehang şirketi büyük bir güven gösterisiyle hem kendi CEO’sunu hem de Wang Dong belediye başkan yardımcısını ilk insanlı test uçuşunda yolcu dronuyla taşıdı. Peki pilot olmadan kendi başına uçan Ehang 184 dron taksi nasıl çalışıyor?
Tek kişilik yolcu dronu
Uçan arabalar, roket adamlar ve robot taksileri sizler için önceki yazılarda anlattım. Ancak, Çin’in yolcu dronu Ehang 184 insan pilot tarafından kullanılan sıradan bir minyatür helikopter değil; otopilotla kendi başına uçan gerçek bir dron taksi. Peki yolcuları şehir içinde nasıl taşıyor?
Binaların üstünden uçarak
Ehang kendi geliştirdiği dron taksi prototipini 2016 CES fuarında tanıttı ve tıpkı en büyük rakibi Volocopter ile Passenger Drone gibi tanıtım videosu gösterdi; ama bunun dışında oldukça ağzı sıkı davrandı.
Ancak, aradan zaman geçti ve Şubat ayında test amacıyla da olsa gerçekten yolcu taşıyan Ehang 184’ün ilk videosu elimize ulaştı. Peki nedir bu piyasaları sallayacak dron taksi trendi?
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Toplu taşıma devrimi
Bugün İstanbul gibi bir şehirde, aslında dünyanın her yerinde, toplu taşımanın ücretsiz olması gerekiyor. Oysa toplanan vergilerin sadece kamu hizmeti için kullanılmasına yönelik denetim mekanizmaları işletilmediği için bütçe açık veriyor. Buna belediyelerin kendini kâr amaçlı bir kuruluş olarak görmesini de eklediğimizde ücretli toplu taşımayla karşılaşıyoruz.
Örneğin, İstanbul gibi ortasından deniz (Boğaz) geçen asimetrik bir şehirde otomobil satışlarını artırmak için kara taşımacılığının teşvik edilmesi, metrobüs ile deniz otobüslerinin pahalı olmasına yol açıyor.
Özellikle de Maçka Parkı’nda 199 ağacın sökülmesiyle sonuçlanan tünel çalışması gibi örnekler kamu vicdanını yaralıyor. Ancak, 1 milyar 319 milyonluk nüfusuyla Dünya’nın en kalabalık ülkesi olan Çin, toplu taşıma sorununu çözmek için yolcu dronları kullanmaya karar verdi.
Öyle ki Ehang 184 örneğinde olduğu gibi tek kişilik dronlar veya aynı anda 4 kişi taşıyan Uber Elevate gibi uçan taksi projeleri toplu taşımayı kökten değiştirecek. Böylece insanları havasız metro ve metrobüslere tıkmak yerine şehir içinde havadan taşıyacağız.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Yine toplu taşıma
1000 Ehang 184’ün havada göçmen kuş sürüsü gibi uçarak ve havadaki görünmez caddelerde kıvrımlı nehir gibi akarak aynı anda 1000 yolcuyu taşıdığını düşünün. İşte yolcu dronu, uçan taksi, uçan robot taksi, dron taksi; artık adına ne derseniz deyin, toplu taşımada en yeni teknolojik devrim bu.
Ehang şirketi de acele etmek zorunda; çünkü Çin’in Batılı rakipleri olan Airbus, Intel (evet Intel), Boeing ve Bell Helicopter de şehir içi uçuşları zenginlerle sınırlayan pahalı helikopter teknolojisinin modasının geçtiğini görüyor. Dron Taksi ve Otomotiv Sektörünün Geleceği yazısında anlattığım gibi Uber Elevate, Ehang 184 ve Lilium Aviation karşısında kendi dron taksilerini geliştiriyor ya da Batılı şirketleri teşvik ediyorlar.
Dron taksilerin bir kısmı 8 pervaneli mini helikopter bozması tasarımlar. Ehang 184’ü de bu kategoriye dahil edebiliriz. Diğerleri ise pervane yerine güçlü fanlar kullanarak yerden havalanan kanatlı araçlar. Ancak hepsi de yolcuları şehir trafiği, gürültüsü ve hava kirliliğinin üzerinden uçarak taşımayı amaçlıyor.
İlgili yazı: Gerçek Adem: ilk insan ne zaman yaşadı?
Ehang 184 nasıl çalışıyor?
Her şeyden önce, uçan dronlar elektrikli araçlar. Dahası, yapay olarak eskitilen pilleri satarak telefon ömrünü sınırlayan kurnaz üreticilerimiz sağ olsun, mobil cihaz pillerinin ömrü de çok kısa. Bu yüzden Ehang 184 yelkenli yatlar gibi karbon fiberden üretildi (ne kadar hafif olursa o kadar az pil tüketir ve menzili uzar).
Alüminyum iskeletli Ehang 184 (kanatlı rakiplerini saymazsak) en hızlı yolcu dronlarından biri ve saatte 130 km ile uçuyor. Üstelik 130 km/saatle pili bitene kadar 25 dakika uçabiliyor ki bu da şehir içi 40 km uçmak demek. Nitekim 40 km menzille Boğaz’ı çapraz geçerek İstanbul’da istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.
Güvenlik?
Ehang 184, 7. Kategori tayfunlara dayanacak şekilde tasarlandı ve yerden 100 ila 400 metre yukarıda uçması planlanıyor. Motorları da yedekli: Biri bozulsa bile havada kalabiliyor ve sadece ikisiyle acil iniş yapabiliyor. Hava delikli saydam şişme balon ve darbe köpüğü gibi yolcuyu çarpışmadan koruyan sistemler de sektörde test ediliyor.
İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili
Hızlı şarj özelliği var
İş güvencesi açısından bakarsak hızlı şarjı da var: Ehang 184 pillerini 1 saatte şarj edebiliyor ki bu da ticari güvence demek. Ne kadar hızlı şarj olursa aynı dronla o kadar çok uçuş yapabilirsiniz ve 1000 kişi taşımak için gereken dron sayısı da azalır, küçük bir filoyla düşük maliyetli iş yürütürsünüz.
Ehang 184 test uçuşuna bugüne kadar şirketin CEO’su Huazhi Hu ve Guangzhou, Wang Dong başkan yardımcısı gibi Çinli bürokratlar katıldı. 8,8 km mesafeli test uçuşlarında araç yerden 300 metre yükseldi ve sisin içinden geçti. Şirket aynı zamanda aracı 7. kategori tayfun hızını taklit eden güçlü fan rüzgarı altında uçurduğunu ve daha önce de 15 km’lik uçuş rekoru kırdığını öne sürdü.
Huazhi Hu, “Test uçuşları araçlarımızın ne kadar güvenli ve stabil olduğunu görmemize olanak sağladı” diyor. “Biz ekstrem sporlar yapmıyoruz ve bu bağlamda yolcu güvenliği her zaman önce gelir. Ehang 184’ü başarıyla test ettiğimize göre yakın gelecekte ticari uçuşlara başlamayı umuyoruz.”
Bay Hu haklı; çünkü uçan taksi sektörü sadece teknoloji geliştirmekten ibaret değil. Devletin de dron taksi taşımacılığına izin vermesi ve helikopter rotalarına ek olarak güvenli uçan taksi koridorları belirlemesi lazım. Tüm regülasyonların hazırlanması birkaç yıl alabilir.
Test uçuşu
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
Global iş fırsatları
Geçen yıl Ehang 184 Dubai şeyhleri için görücüye çıktı ve bu yıl da şirket Nevada eyaleti yetkilileriyle Amerika’da test uçuşu yapmak için anlaştı. Her durumda uçan taksi sektörü pahalı metrobüs, metro, otobüs üretim ve işletmeciliğinin yerini almaya başlayacak (yakın gelecekte ve en azından gelişmiş ülkelerdeki büyükşehirlerde).
Böylece hem benzin ve dizel gibi fosil yakıt kullanımını sınırlayarak küresel ısınmayı azaltacak hem de çevre kirliliğini sınırlayacak. Bir de otonom dron taksiler yere düşmeden veya çamaşır iplerine takılmadan insanları güvenle taşıyabilirse şehircilik kökten değişmiş olacak.
Uber Elevate’in hayal ettiği dronların binaların çatı ve balkonlarına konduğunu düşünün. Bunun Star Wars filmlerinde gördüğümüz Coruscant şehrinin gökdelenlerindeki uzay gemisi ile uçan araba iniş platformlarından pek farkı olmaz.
Küresel ısınma dedik de bu gidişle Dünya’nın ortalama sıcaklığının en az 3 derece artmasını engellenemeyeceğini biliyor musunuz? Aslında en iyi çözüm 1 trilyon insanı bile yemyeşil ve temiz doğada yaşatan süper verimli sera kentler kurmak. Trafiğe yakalanmadan hızla eve dönmeniz dileğiyle bilim haberlerini keyifle okuyun.
Kaleminize saglik cok guzel bir yazi her zamanki gibi…