kodlama programlama programlama dili yazılım yapay zeka

Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili

kodlama-programlama-programlama_dili-yazılım-yapay_zekaRisk sermayesi uzmanı Marc Andreessen kodlama öğrenmenin önemini vurgulamak için “Yazılım dünyayı yiyor” demişti. Ancak kodlama yeterli değil. Kariyer, dijital dönüşüm ve bilgelikte öne geçmek için algoritmalı düşünmek de gerekiyor. Yazılımcılar için en gerekli 16 programlama dilini görelim.

Her şirketin kendi dili var

Benim zamanımda bu söz her şirketin kendi kültürü var anlamına gelirdi; yani bir işe girince yeni şirketin çalışma sistemini de öğrenmeniz gerekirdi. Oysa şimdi her şirketin kendi yazılım dili var. Örneğin Apple’a girecekseniz iOS programlama dili Swift’i bilmeniz gerekiyor.

Google’a girmek için de kendi başına öğrenme yeteneğiyle dünya go şampiyonu Lee Sedol’ü yenen Go dilini öğrenmeniz gerekiyor. Bir dil bir insan, iki dil iki insan derler ya; aynı mantık kodlama için de geçerli. Nitekim öğrencilerim sürekli soruyor: Hocam hangi yazılım dilini öğrenelim? Cevabı bu yazıda.

İlgili yazı: Beyin Formülü: İnsan Beynini Çalıştıran Yazılım Bulundu

 

1. Java

1991 yılında akıllı TV’ler için geliştirilen Oracle Java dünyadaki en popüler programlama dili. Android ve iş uygulamaları geliştirmek için Java bilmek gerekiyor.

 

2. C

Bugün kullanımda olan en eski programlama dillerinden biri; çünkü C 1970’lerin başında tasarlandı. 1978 yılında ise C’nin kutsal kitabı olan 800 sayfalık C Programlama Dili yayınlandı.

3. Python

1989’da oluşturulan bu dilin en güzel özelliği kolay okunabilen kodu. Bu sebeple kodlamaya başlamak istiyorsanız önce Python öğrenin. Yazılım mantığını kavradıktan sonra diğer dillere geçersiniz. Benim zamanımda Commoder 64’te Basic vardı.

Yazılımcı olmadım; ama Kozan hoca zoru nasıl basit anlatıyor derseniz 23 yıldır çizgi roman çevirmem, 37 yıldır bilgisayar oynamam, 26 yıldır felsefe okumam ve nihayet Basic’le tanışmış olmam sayesinde derim.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

 

4. PHP

Web’in üçte birinde PHP kullanılıyor. WordPress, Facebook ve Yahoo gibi büyük siteler PHP’yi tercih ediyor. Ancak birçok programcı da PHP’den nefret ediyor. Öyle ki Stack Overflow kurucusu Jeff Atwood, “PHP gerçek bir dil bile değil, sadece derme çatma bir kodlama yığını” diyor.

 

5. Visual Basic

Microsoft Visual Basic ve ardılı Visual Basic .NET yazdığınız programlarda grafik öğeleri sürükleyip bırakarak değişiklik yapmanızı sağlayan özellikler içeriyor. Eski moda ama hayranları var. Bu arada Commoder BASIC yazılımının da 6502 Microsoft BASIC’ten geldiğini hatırlatalım.

Jack Tramiel bunu Microsoft’tan “bir kere öde ve bir daha telif ödeme” mantığıyla satın almıştı ve bunu yaparken de Microsoft’un kopya başına 3 dolar ödeme teklifini reddetmişti: “Ben zaten evliyim ve ömür boyu kullanım lisansına 25 bin dolardan fazla para ödemem.”

İlgili yazı: Robot bilim insanı atomları lazerle kontrol etti

 

6. JavaScript

Javascript web uygulamalarında kullanılan en popüler programlama dili, ama isim benzerliği dışında Java ile alakası yok. Modern web JavaScript çalışıyor fakat bu çok yavaş bir yazılım dili ve güvenlik açıklarıyla dolu.

Amazon Web Servers bulut hizmetinin yeni dinamik sanallaştırma sistemi, e-posta ile pazarlama uygulamaları gibi arayüzlerde Javascript kullanma gerekliliğini hızla azaltıyor. Firefox tabanlı browserlarda ise Javascript tabanlı virüs saldırılarını önlemek için Noscript eklentisini kullanabilirsiniz.

İlgili yazı: Robot ressamlar geliyor ve video oyunu tasarlıyor

 

7. R

Veri analizi yapanların ve istatistikçilerin favori dili. Google Analytics, veri görselleştirme (dataviz) ve veri bilimi konusunda uzmanlaşmak veya bankacılık, finans, havacılık gibi sektörler için yazılım geliştirmek istiyorsanız R kullanabilirsiniz. Özellikle Google Analytics R’yi çok seviyor.

 

8. Go

Google bunu çok büyük veriyle uğraşması gereken kendi arama motoru için tasarladı. Ancak, güvenilir ve sağlam bir sistem olarak büyük ölçekli kullanımda az bug veren Go çağdaş yazılımcıların da gözbebeği oldu. En hızlı büyüyen programlama dillerinden biri.

9. Ruby

Bu da Python gibi kolay kodlama yapılan 24 yıllık bir programlama dili. Ayrıca Ruby’ye eklenen Rails add-on’u ile çok popüler. Rails sayesinde Ruby tabanlı web uygulamaları geliştirmeniz artık çok kolay.

 

10. Groovy

Bu Java türevi de 2007’de çıkar çıkmaz popüler oldu; çünkü kodlama işini hızlandırıyor. Java koduna kolay eklenen Groovy; IBM, Google ve Target’ın sevgilisi.

İlgili yazı: Dünya Yakınında Süpernova Patlarsa Ne Olur?

 

11. Objective-C

Orijinal C programlama dili o kadar popüler oldu ki birçok türevi çıktı. Objective-C de diğer dillerin özellikleriyle donatılmış bir C türevi. Hâlâ Apple malı Swift’ten daha popüler, ama Swift fena geliyor ve öne geçecek.

 

12. Perl

Bu da NASA’nın 80’lerin başında havacılık ve uzay mühendisleri için geliştirdiği bir yazılım. Perl güçlü ve esnek, üstelik komut satırı işlemede çok hızlı ve rakipsiz. Hatta yazılımcılar arasındaki adı “web’in yara bandı”. Pek estetik ve yalın bir dil değil, ama web sitelerine güncellemelerle hızlı yama yapmak istiyorsanız Perl kullanabilirsiniz.

 

13. Pascal

Pascal adını ünlü Fransız filozof Blaise Pascal’dan alıyor ve bu programlama dili Apple’ın orijinal Macintosh bilgisayarlarında kullanıldı. Aynı zamanda Fransız ve İtalyanların seksenlerdeki gözdesiydi.

Artık Pascal, Object Pascal oldu ve yeni formuyla oldukça yaygın bir sistem. Biz de İtalyan Lisesi’nde otomatik derleyici ve IDE desteği veren Turbo Pascal’ı kullanmıştık. Olivetti PC zamanında dersem yaşım ortaya çıkmaz değil mi? 😉

İlgili yazı: Robot avukat ve mali müşavir botu geliyor

300 Spartalı filminde adamı “Burası Sparta!” diye kuyudan aşağı attıkları ünlü Delfi Tapınağı kalıntıları.

 

14. Delphi Object Pascal

Bu da Apple tarafından 1986 yılında geliştirdi ve asıl amacı programcıların Oracle veritabanlarını diğer sistemlere bağlamasını sağlamaktı (şimdi aklıma yazılımcıların anlayacağı Delfi Kahini örneği geliyor 😉 ). Gerçi Delphi’nin yıldızı yeniden yükseliyor ve bu aralar akıllı telefon uygulamalarında alternatif kodlama dili olarak kullanılıyor.

Oops! Yanlış Swift.

 

15. Swift

Apple, Taylor Swift’le birçok kez papaz oldu ama bu Swift, o Swift değil. Apple Swift, iOS uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırıyor. IBM gibi yüksek profilli Swift severler sayesinde daha da popüler olacak.

İlgili yazı: Baidu Yapay Zeka Kendi Başına Öğreniyor

 

16. MATLAB

Üniversitede fizikçi veya matematikçi olmak istiyorsanız bu matematik programlama dilini öğrenmelisiniz. Matematik laboratuarı sözünün kısaltması olan MATLAB (MATrix LABoratory) özellikle öğrencilere gelişmiş cebir ve görsel işleme programları öğretmekte kullanılıyor.

Önemli not: MATLAB yazılım mühendisleri, programcılar ve bilim insanları tarafından Google Brain gibi gelişmiş yüz tanıma, şekil tanıma, görsel tanıma sistemleri ile diğer yapay zeka uygulamalarını kodlamakta kullanılıyor. Özetle dijital dönüşüm, robotlaşma ve Endüstri 4.0 için MATLAB öğrenin.

İlgili yazı: Google’dan Kendini Şifreleyen Yazılım

Ada Lovelace.

 

Kızlar siz de kodlama öğrenin!

Geleceğimizi kadınlar inşa edecek; çünkü kadınlar gelecek kuşakları yetiştiriyor. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş hayatıyla toplumsal hayatta özgür olmasını istiyorsak kız öğrencilerin fizik, matematik, bilim, teknoloji ve kodlama gibi konulardan en az birini öğrenmesi gerekiyor.

Unutmayın ki dünyanın ilk algoritmasını bir erkek değil, 1852 yılında genç yaşta kaybettiğimiz Ada Lovelace icat etti.

Ada, İngiliz Babbage tarafından geliştirilen ve dünyanın ilk genel amaçlı bilgisayarı olan pirinçten yapılma mekanik hesap makinesinin (Analiz Makinesi) algoritmalarla programlanmasını sağlayan bir kodlama dili tasarladı. Kısacası yapay zekayı ve tekilliğin gelişini Bayan Ada başlattı.

İlgili yazı: Google Brain ile Robot Dedektif Çağı Başladı

 

Aşkın insan

Önümüzdeki 30 yılda robotlar birçok alanda insanların yerini alacak ve 2045’te İşçi ve Memurların Yarısı Robot olacağı için genç kuşakların programlama dili ile kodlama konusunu mutlaka öğrenmesi gerekecek.

Bir de basitçe kodlama yapmak yerine, Bayan Ada gibi daha baştan algoritmalı düşünürseniz dijital bilgeliği kesin yakalarsınız. Ne de olsa günümüzün gözetlenen sansürlü internetinde algı yönetimiyle beyninizi yıkamalarını önlemek için özgür düşünebilmek gerekiyor.

Nitekim 20 yıl sonra insandan zeki yapay zeka geliştirirken ve tekilliğin ardından insan sonrası Aşkın İnsan dönemini başlatırken yeni programlama dillerini kullanacağız.

Bu yüzden kızlı erkekli herkesi kodlama öğrenmeye davet ediyorum; çünkü yakın gelecekte iş ararken size sadece kaç yabancı dil biliyorsun diye sormayacaklar. Aynı zamanda hangi yazılım dilini biliyorsun diye soracaklar. Simülasyonunuz bol olsun. 🙂

Kodlama nedir?


1TIOBE Index
2Redmonk Programming Language Rankings
3Stack Overflow developer survey

72 thoughts on “Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili”

  1. hocam nacizane bir önerimiz olacak:
    ziyaretçileriniz, web sitenize kullanıcı adı ve şifreleri ile kayıt olabilsinler ve kendi profillerinde en beğendikleri yazılarınızı düzenli ve konularına göre sınıflanmış bir halde elleri altında kayıtlı tutabilsinler. ayrıca bu şekilde yazılarınïza konu oluşturan teoriler hakkında bütüncül bir bakışâçısı korunabilir.

    1. Merhaba Martian, çok iyi bir fikir teşekkür ederim. Bunun için temayı özelleştirmek gerekecek. Bunun için konuyla ilgili bir uzman bulmalıyım. Ardından bunu yapabilir miyiz, bakalım.

  2. merhaba hocam yine ben. lichess’de kullandığımdan vazgeçip yerine aldığım yeni nickneymimde bir uzak doğu dövüş sanatıyla yakın batı imkansız telafuzunu birleştirdim.
    yazınızı 6 ayda unutmuş ve farkında olmadan ikinci kez okumuşum.
    İlk okumada farketmediğim ilgili makale atıflarınızda 2 , 4 ve 5 numaralı kaynaklarınız dikkatimi çekti. nezdinizde bilhassa güneş gözünü almasın diye teleskoba şemsiye takan centilmen nasa’ya ve iskoç gaydasını sol bemol döngülerle döndüre döndüre programlayan rize tulumuna selamlarımı sunarım.

  3. Merhaba hocam size bir konuda soru sormak istiyorum. Şu anda Biyomedikal mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim ve C programlama dilini öğreniyoruz 4. sınıfta da Matlab dersi alacağız fakat ben ileride mesleğimde kendime referans olarak gösterebileceğim bir dil daha öğrenmek istiyorum sizce hangi dili öğrenmeliyim hangisi daha uygun olur?

  4. Hocam ben sözel doğmuş sözel yaşamış muhtemelen sözel gözlerini yumacak bir insanım. Sizce kodlama matematik bilmeden de yapılabilir mi ? Öğrenmek istiyorum ama öğrenebilir miyim emin olamıyorum.

  5. hocam merhabalar benim sorum cok var aslında ama sadece bir konuda doğrulamak istiyorum algoritmasın aslında Ada Lovelace icat etmedi algoritmasını icat eden kişi El-Harezmi’ bulmuştur ve Hisab-el Cebir ve El mukabala kıtabındada yayınlamıştır isterseniz bakabilirsiniz saygılar hocam

  6. Merhaba hocam benim kızım yurtdışında biyomedikal mühendislik okuyor. Kendisi özellikle Matlab konusunda desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu konuda uzaktan erişim sağlanabilecek yöntemlerle desteğinizi almak mümkün müdür detaylar için görüşmek isterim saygılar

  7. Merhabalar,
    Yazınızı ilgi ile okudum, programlamaya başlamaya hevesli olan arkadaşlar için ön bilgilendirme mahiyetindeki Türkçe içerikler çok gerekli, emeğiniz için teşekkürler. İzninizle şunu da belirteyim MATLAB, “MATrix LABoratory” kelimelerinin kısaltması olacak. Teşekkürler.

  8. Burhan Toprak

    Merhaba hocam benim bir kaç sorum olacaktı

    JavaScript,HTML,CSS,Python,Java,C#,C++,C, Bunları bilsek fazlasıyla yeter mi ya da başka öğrenmemiz gereken bir şey var mı ?
    Yazılım dillerini internetten öğrenebilir miyiz ?
    Yazılım mühendisi olmak için en az kaç dil bilmek gerekir ?

    1. Merhaba Burhan, şimdilik bunları bilmek fazlasıyla yeter ama Keras ve R gibi yapay zeka derin öğrenme dilleri ile modüllerini de öğrenmek gerekir. Evet, yazılım dillerini internetten öğrenebilirsin. EDX.org, Coursera, Udemy sitelerine bak. EDX.org lisans ve yüksek lisan düzeyinde MIT ve Harvard dahil, dünyanın en büyük üniversitelerinden self-paced alabileceğ4in online dersler içerir. En iyisi odur.

    1. Bilmiyorum, bu öğrenme hızına bağlı. Her bir yazılımda ustalık düzeyi için 3000 saatlik üniversite ders programı alman gerek. Büyük usta olmak için de 10 bin saat gerek. Sadece iş günü dersek hafta sonları ve tatiller dahil 30 yıl. Bence birkaç dile odaklan. Birini çok iyi bil. Her dile minimum 1000 saat ayırmalısın ama bu işler öyle olmaz tabii :).

      1. Melik Ayan

        Merhabalar Çok Muhterem Hocam,Öncelikle Yazdığınız Bilgilendirme Yazısı İçin Teşekkür Ederim,Elinize Emeğinize Sağlık.Benim Sormak İstediğim,Fikrinizi Almak İstediğim Husus Şudur Ki ; Lise 2. Sınıfta Öğrenim Göreceğim Bu Sene İtibariyle..Daha Önce Arudino İle İlgili Eğitim Gördüm Fakat Bir Proje Yapma İmkanımız Olmadı.Hem Yazı İyi Değerlendirip,Hem De Gelecekte İstediğim Meslek Olan Yazılım İçin Bir Kaç Dil Cebe Atmak İstiyorum.Gelecek Sene İçinde Projelerde Zorlanmamak Ve de Bilgi Birikimim Olsun İstiyorum.Kısacası,Bana Önerebileceğiniz Bir Öğrenme Biçimi Ve Dili Var Mıdır ? Pascal’dan Başlayacam,Temelden Olsun İstiyorum.Arudino’ya Da Devam Edecem.Tavsiyelerinizi Bekliyor Olacağım…Kalın Sağlıcakla..

        1. Merhaba Melik. Python ve R dilleri ile makine öğrenmesi çalışmanı öneririm. Özellikle de R Keras modülü ile. Bunun dışında büyük veri analizi, derin öğrenme ve veri görselleştirme, ayrıca Google TensorFlow ile öğrenme transferi odaklanman gereken noktalardır. Her biri ayrı bir ders-eğitim konusudur.

        2. Ürün tasarımlarına ve akıllı yapılar ve şehirlere entegre teknolojiler için en çok kullanılan programlar nelerdir nasıl ve nereden öğrenebilirim?Mimarım bu konulara ilgi duymaya başladım o yüzden danışmak istedim şimdiden teşekkürler

    2. Merhaba Hasan Derin
      Bence eğer istersen bunu kısa sürede bitirirsin. Tabi doğru çalışmak da önemli.

    3. Merhabalar hocam. Öncelikle yazınıza bayıldım çok yol gösterici oldu. Şu an 14 yaşındayım ve bu yaz 1 kodlama dili öğrenmek istiyorum ilerde oyun ve web tasarlama konuları ile uğraşıcam sizce nerden başlamalıyım

  9. Merhaba hocam, bir şey sormak istiyorum.
    Ben kodlama öğrenmek istiiyorum ve kodlama öğrenmeye nerden başlamalıyım bilmiyorum, bir kaç arkadaşıma sordum ilk C yada C# öğren dediler. Bazısı ilk algoritma öğren dediler bazısı ise kitap al ordan öğren dedide dediler. Hocam ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim. ( Kısaca bir kaç sorum var.)
    1.İlla kitap almam gerekiyormu, intarnetten adam akıllı öğrenemezmiyim?
    2.Bilgisayar özellikleri ne olmalı birkaç kişi güçlü olması daha iyi dedi.
    3.Ben bu yıl üniversite sınavına gireceğim 1 hafta kaldı ondan sonra yazımı programlamaya ayıracağım, yani düşüncem bu bu zamanda ne kadar öğrenebilirim?
    4.Makine mühendisliğine gitmeyi düşünüyorum 4 yılın sonunda enerji alanında yüksek lisans yapmayı istiyorum ve yapabilirsem bir arkadaşımla uçaklarla ilgili bir projemiz var onu halletmek istiyorum. Sizce bunlar için hangi programlama dilini yada dillerini öğrenmeliyim.
    Cevaplarsanız çok mutlu olurum hocam. 🙂

  10. Ömer Faruk

    Hocam merhaba ben şuanda lise 1 e geçtim ve kendi şirketimi yani girişimci olmak istiyorum sizce hangi dili nasıl ve ne kadar sürede öğrenebilirim

  11. Hocam merhabalar,
    Merak ettiğim bir konu var. Ekonomi bölümünde okuyorum ve programlama dilleri öğrenmek istiyorum. Sizce hangi dilleri öğrenmek ileride daha çok işime yarar?

    1. R programlama dili ve Keras modülü ile derin öğrenme ve makine öğrenmesi. Tensorflow ile öğrenme transferi. Python ve generative adversorial network (gan) algoritmaları ve capsule network. Hem programlama dillerini hem de makine öğrenmesini söyledim.

  12. Merhabalar hocam, lise 3’e geçtim birkaç programlama dili öğrenmek istiyorum. Şu anda okulda C# öğretiliyor yani diziler, arraylistler e kadar falan geldik, acaba onu devam mı ettirsem yoksa başka bir dile mi geçiş yapsam ?

    Yapmak istediğim ağırlıklı olarak masaüstü uygulamaları geliştirmek, biraz da Veri alışverişi, Network tarzı geliştirmeler yapmak istiyorum. Ama yeni, popüler ve kolay değilde, biraz orta seviye ve sisteme daha yakın bir dilin olduğu programlama dilleri nedir acaba ?

    Nasıl başlamalıyım ? Yani tamam programlama dilimi seçtim diyelim öğrenmeye başladım 2-3 ufak program yazdım geliştirdim kurcaladım falan o sırada neler araştırmam, hangi terimleri öğrenmem gerekir ?

    Son olarak bu konuda ki türkçe kaynaklar yeterli midir yoksa derine inmem gerekir mi kaynak olarak ?

    Okuduğunuz için teşekkürler, iyi günler dilerim.

    1. Merhaba Toprak. Öncelikle üniversitede yapay zeka ve robotik okuyacak şekilde şimdiden kendine bir yol çiz. Bununla ilgili Cem Say’ın Yapay Zeka kitabını oku. İngilizceyi çok iyi öğren. EDX.org üzerinden AI ve robotics araması yap. Çıkan kurslardan birini bitir. Bu alanda iki ayda bir ücretsiz kurs bitirebilirsin. Harvard gibi üniversiteler veriyor. Sadece sertifika alman parayla, ama almasan da Linkedin profilime bakarak kendine benzer bir CV oluştur. Aldığın dersleri yaz. Ödüller, sertifikalar kısmına ekle. Bunlar öğrenme hızını kendi belirlediğin kurslar. Yurt dışına erasmus veya tatille gidersen gitmeden önce tatil yapacağın yere yakın startupları google üzerinden tara. Onları ziyaret et. Burada çalışmak veya staj yapmak için ne gibi özellikle sahip olmalıyım diye sor. İş böyle aranır, ta liseden ve network böyle kurulur. Üniversitede yapay zeka ve robotik okurken yurt dışı hocalara yaz, onlarla arkadaş ol, yurt dışı üniversitede yüksek lisans şartlarını öğren. Almanya’da İngilizce ders veren üniversiteler var örneğin. Kendini hızlandırılmış bütünleşik doktoraya hazırla. Kodlama, R programlama dili, Python ve R Keras modülü öğren. Google tensorflow ve learning transfer özelliklerini internetten kullanmaşı ve robok programlamayı öğren. Kendine Arduino veya Pi kitleri al. Starbasekozan kanalımdaki videoları izleyerek kendine yol çiz. Bir hedefin olursa onu gerçekleştirmek için atacağın adımlar bellidir. Böylece hedefini gerçekleştirebilirsin. Sevgiler.

  13. HTML olmasa gözleriniz bu yazıyı okuyamaz kör olurdu kod olarak görseydi hocam atlamış sanırım.

    1. HTML önemli tabii. Benimki HTML’nin ötesine geçmek ve diğer gerekli dilleri yazmak bağlamında. Yazı ortaokul öğrencilerini yönlendirecek şekilde özellikle basit ve kısa yazıldı.

      1. Merhaba hocam,

        Ben 7. Sınıfa gidiyorum ve Yazılım mühendisi olmak istiyorum.Bunun için neler yapmam yada hangi konularda kendimi geliştirmem gerek?İlgilenirseniz sevinirim. Buarada yazınız çok bilgilendiriciydi.

        1. Merhaba Ayşenur. Öncelikle Java, Python, Lisp, Prolog, and C++ Ayrıca şu tür kursları al. Yapay zekaya odaklanmanı öneririm. Bankacılıktan, sibergüvenlik ve endüstriyel nesnelerin internete kadar birçok alanda kullanalabilirsin. Kodlamayı mutlaka öğren. Python ve R programlama dili (ve Keras modülü), Google Tensorflow ile öğrenme transferi… Nesne tanıma, derin öğrenme, türetken hasım algoritma ağları (GAN), bilişim hukuku ve etik açıdan da GAN ağları üzerinden özbilinçli network ağları üzerine çalışabilirsin. Online reklam hedefleme ve dijital pazarlama da buna odaklanıyor ama önce yaratıcı ol. Düşünmeyi, öğrenmeyi öğren. Eğitimin önemini kavra.

  14. Merhaba
    Sadece saat yazılımı için hangi programlama dilini öğrenmek gerekiyor.Biraz bilgi verir misiniz.

  15. Merhabalar hocam. 2023 gibi Üniversite tercihi yapacağım ama bilgisayar mühendisliğini seçmelimiyim emin değilim. Mesleğin gelecekteki durumu nedir acaba?
    Bu arada 3 yazılım dili biliyorum. Python , C , Javascript.

  16. İsmail, kodlamaya python ile başlarını kesinlikle tavsiye ederim Sakın c ve c# ile başlama zor diller çünkü makine diline daha yakın güçlü bir bilgisayara gerek yok çünkü oyun oynamiyacaksin veya bir bilgisayar kontrolü (uzaktan) ufak bir tez pc si olabilir kaynak olarak biraz youtube girip araştırırsan bulursun pdf de indirebilirsin. Günümüzde makine mühendisliği ile yazılım mühendisi arasında fark kalmadı makine mühendisliği. Donanımların nerde olduğunu öğrenip direk dil öğretiyorlar. He 1 haftada dil bitiremezsin 1-2 ay sürer söylediğin saçmalik kb.

  17. Merhabalar Hocam
    Ben lise 2. Sınıf öğrencisiyim ve gelecek de Mekatronik Mühendisi olmak istiyorum bir yandan programlama dilleri öğrenip kendimi geliştirmek bir yandan da üniversite sınavına hazırlanmak istiyorum bana bir önerisi olan var mı?

    1. Merhaba Osman,

      Yapay zekaya odaklanmanı öneririm. Bankacılıktan, sibergüvenlik ve endüstriyel nesnelerin internete kadar birçok alanda kullanalabilirsin. Kodlamayı mutlaka öğren. Python ve R programlama dili (ve Keras modülü), Google Tensorflow ile öğrenme transferi… Nesne tanıma, derin öğrenme, türetken hasım algoritma ağları (GAN), bilişim hukuku ve etik açıdan da GAN ağları üzerinden özbilinçli network ağları üzerine çalışabilirsin. Online reklam hedefleme ve dijital pazarlama da buna odaklanıyor ama önce yaratıcı ol. Düşünmeyi, öğrenmeyi öğren. Eğitimin önemini kavra.

  18. Hocam Merhaba Ben 5. Sınıf Öğrenci Olmama Karşın JavaScript , HTML ve discord.js Biliyorum. Sizce Hangi Kodlama dili ile devam edeyim? Ben Kodlamamı Glitch Üzerinden Yapıyorum.

  19. sayın hocam evimizdeki bilgisayar çok eski birazda yavaş öğrendiklerimi uygulama için sorun olur mu ? Bu dilleri öğrenmek için kaynağımız ne olmalıdır?

  20. 12-13 yıl önce önlisans programından mezun oldum. Yanlış şirketler beni yazılımdan soğutup meslekten kopardı. Şimdi tekrardan başlamak ıstiyorum sıfırdan. Hangi diller ve branş ile başlarsam birkaç yıla yeniden sektöre dönebilirim. Ticarette para kazandım lakin içimde ukte kaldı. Bir-çok arkadaşım kariyer yaptı. Yaş 35-36 lara dayandı. Çok mu geç kaldım.

  21. hocam merhaba bu soru benim için çok önemli. Makine mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Ansys tarzı programların yaptığı analizleri hocalarımız kendileri kod yazarak da yapıyor ama fortran kullanıyorlar. Fortran için kaynak çok az alternatif bir yazılım dili öneriniz var mı? Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

  22. Merhabalar hocam bu kodlamaya aşık
    bir insan olarak 7 sene için de otomasyon sitesi yapıp sahiplerine bırakıp tatmin olmayan biri olarak bu sözleri buraya döküyorum. Simdi yeni bir meslek edindim kendime ait dm gruplari oluşturdum. Organik yolla takipci yukseltebiliyorum . Ama doguda yaşayıp sadece online bir görüşme sonunda güven kazanmak çok zor. Bir website isteyen birine ne kadar güvenilirliği hem karşı tarafa hem kendime kanıtlamak duygusal zayıflık olduğunu düşünüyorum. Suan kendime instagram üzerinden gruplar oluşturup kurum ve sahsi hesaplari 2 haftada yüksek k dediklerimiz takipçiye kavusturabiliyorum. Ama bu kadar bilgiye rağmen issizim inst:ilknurgorkem24

  23. Yiğit Bİngöl

    merhaba hocam 0 dan yazılıma başlangıç için ne kullanmalıyım çok hevesliyim bu iş için teşekkür ederim

  24. Ali İsmail

    Merhaba Kozan hocam ;
    Benim durumum biraz karışık, biraz da umutsuz vaka olabilir. Şöyle ki yaşım 42, aslında makine mühendisliği eğitimi aldım ama gelin görün ki bu yaştan sonra yazılım öğrenmeye merak saldım. Aslında hayatım boyunca hep merak etmiştim ama bir türlü fırsat olmadı. 42 yaş yazılım öğrenmek ve kariyer değiştirmek için çok mu geç acaba? iyi bir yazılımcı olmak günümüz dünyasında evden çalışarak mümkün müdür?( Günde ortalama 5 saatimi ayırabiliyorum)
    Şimdiden teşekkür eder, samimi cevabınızı rica ederim.

    Not: C# ile başladım. Oyun alanı yada robotik alanına merak duyuyorum hatta bu sebeble elektronik de öğrenmek gibi bir niyetim var.

  25. Ümü'dusta

    3 kişi bir 8088’in (8086 değil) başında, kafamıza kakılan embesil GWBASIC kodlarını anlamaya çalışırken Screen10 komutunu keşfetmiş ve dünyam değişmişti. Sonra hevesle QBasic ve Pascal. Ama milenyuma “çok” kala bitti… Şimdi Pascal kelimesini okuyunca burnumun direği sızlamadı değil hani. Bir süre önce, arduino denen zımbırtıyı az kurcalayınca, zevk için C ve java öğrenmeye kalktım :))) Ancak sıfırdan öğretmeye çalışan derslerin sıkması, sadece syntax’i öğrenebileceğim kaynaklara nokta atışı yapamamak galiba kırdı hevesimi. “Genşlere” merhaba dünya yazma çabalarında başarılar. Neden yazdım ki? Bilemedim… Sadece yazmak için belki.

  26. hocam bilgisayar programcılığı okuyorum sizce hangi programlama dilini öğrenmeye başlamalıyım

  27. Hocam merhabalar, adım Arzu, 38 yaşındayım, yazılımcı olmak istiyorum, kızım 15 yaşında şuanda lise 2 yazılımcı ve bilim insanı olmak istiyor, ben ondan ilham aldım, aynı anda çocuğuma destek olmak istiyorum, kafa kafaya vererek daha iyi sonuç alırız. Kızım hem sayısalcı, hem sözelci, aynı zamanda okulda kodlama gördü.Ben ise hocam yeniyim bu işte. Sorum şudur efendim:
    Ben hangi kod veya programları öğreneceğim, kızım hangilerini. Saygılarımla.

  28. Erdal SEMERCİ

    Hocam merhaba web tasarımı ve kodlama okuyorum başlangıç için hangi programı önerirsiniz?Şimdiden teşekkür ederim.

  29. Programlamaya ilk başlayacak kişiler için en ideali gerçekten Python, öncelikle programlama mantığını bu dil ile öğrenilebilir. Sonrasında ihtiyaca göre diğer dillere geçiş yapılabilir.

  30. hocam merhabalar. ben lise 2 öğrencisiyim ve ileride yazılım mühendisliği okumak istiyorum. İleriye hazırlık olarak ta bu dilleri öğrenmeye başlayacağım. Sizce ilk başta hangileriyle başlamalıyım

  31. Ziyaretçi

    Hocam Flutter ve Dart’ı unutmuşsnuz… Flutter ile tüm platforumlarda (web, Windows, macOS, GNU/Linux, IOS, Android) geliştirme yapılabiliyor

  32. Merhaba hocam. Ben Beslenme ve Diyetetik 2. Sınıf öğrencisiyim. Henüz yazılım ve programlamaya dair hiç bir şey bilmiyorum. Sadece ortaokulda bilgisayar dersinde Scratch programıyla sizin gibiler için kodlama diyemeyeceğimiz düzeyde sağa sola gitme hareketi, komut vs. yapmıştık o kadar 🙂 Ben mezun olduğumda bir uygulama hazırlamak veya web sitesi kurmak istiyorum. Bunun için o vakte kadar öğrenmek istiyorum. Fakat bu hedeflerim için hangi dili bilmem daha uygundur bilmiyorum.

    1)Hem öğrenebilme kolaylığı açısından hem de uygulama tasarlayabilmeme uygun olan kodlama dili hangisidir?

    2)kitap edinmeli miyim?
    Youtube üzerinden videolarla ve pratikle öğrenemez miyim? Uygulama tasarlamama yeterli olmaz mı?
    Kitap edinmem şartsa da hiçbir bilgim yokken kitaptan anlar mıyım?

    Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. Yazınızın sonundaki bayanların da yazılım öğrenmesi gerekliliği hakkındaki düşünceleriniz için de ayrıca teşekkürler.

  33. Ali Törön

    Hocam merbaba ben 7. Sınıf ögrencisiyim html ve css i ögrendim javascrip i ögreniyorum sizce sosyal medya yapmak için php mi ögrenmeliyim yoksa başka bir dil mi ögrenmeliyim?

  34. Mehmet Harun

    Hocam merhabalar yazılım öğrenmeye yeni başladım c dilini öğreniyorum youtube den ve freelencer olarak (dijital göçebe) yaşama gibi bir hayalim var sizce hangi programlama dillerini öğrenmeliyim? Yani freelencer olanlar daha çok hangi programlama dillerini kullanıyorlar? sonrasında ileriki zamanda da robotik kodlama da öğrenmek istiyorum. Cevaplarsanız sevinirim:)

  35. Hocam javascript öğrenme aşamasında kolaylık olması amacıyla bilerek java ve biraz C’ye benzer olarak tasarlanmıştır. Çoğunlukla javaya benzediğinden dolayı javascript adını almıştır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version