Artık Otoyollara Güneş Paneli Döşüyoruz
|Avrupa ve Amerika’da şehirlerarası yollara güneş paneli döşüyorlar. Ucuz ve temiz güneş enerjisi Türkiye için de şart; çünkü teorik olarak güneş enerjili otoyollarla ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının büyük kısmını üretebiliriz. Ancak, bunun için güneş panellerinin yolda gölgelenme ve aşırı ısınma sorununu çözmeliyiz. Ayrıca verimliliğini arttırmalıyız. Dünyada güneş ışığından elektrik üreten en yeni 6 güneş enerjili yolu görelim.
Önümüzde uzun bir yol var
Nitekim Akkuyu nükleer güç santrali için gereken uranyum pahalı ama güneş ışığı bedava; çünkü her gün güneş doğuyor. Bu sebeple Avrupa ve Amerika’daki şirketler, şehirlerarası yolları güneş ışığını elektriğe çeviren güneş paneli sistemleriyle kaplamaya karar verdiler.
Güneş enerjili otoyollar Türkiye gibi otobanlarla kaplı bayındır bir ülkenin yıllık enerji ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilir. Bu teknolojiyi çatı GES sistemleri ve güneş enerjisi santralleriyle birlikte kullanırsak önümüzdeki 30 yılda yüzde 100 güneş enerjisine, temiz ve yenilenebilir enerjiye geçebiliriz.
Aslında güneş enerjisine 10 yılda yaklaşık 3 milyar dolar masraf yaparsak (nüfus artışını da hesaba katarak) Türkiye’nin gelecek 40 yıldaki enerji ihtiyacını karşılamaya hazır oluruz. Hem de gelecekte Rusya’dan doğal gaz satın almadan ve gelecekte de Rusya’ya enerjide yüzde 53 oranında bağımlı olmadan.
İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili
Sanayi tipi güneş paneli geliyor
Ancak, önce güneş paneli verimliliğini artırmamız gerekiyor; çünkü bugünkü teknoloji ile Türkiye elektrik tüketiminin tamamını güneş enerjili otoyollarla karşılamak imkansız. Bunun için de yüksek verimlilikli sanayi tipi güneş hücreleri geliştirmeli ve bunlarla yeni güneş panelleri üretmeliyiz. Dünya güneş enerjili otoyollar için bunu yapıyor.
Siz de aşağıda ilk güneş enerjili otoyol örneklerini okuyacaksınız. Hemen ardından elektrik verimliliği test sonuçlarını göreceksiniz. Çözüm pes etmek değil. Temiz dünya ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için güneş enerjisine yatırım yapmak.
Ben de 5 yıl önce güneş enerjili otoyolları detaylarıyla yazmış ve iki yıl önce bu yazıyı güncellemiştim (yeni verilerle tekrar güncelleyeceğim). Tabii bu arada güneş paneli döşeli otoyollar ticari ürün oldu. Bugün Fransa, Amerika ile Çin kaldırım ve bisiklet yollarını, hatta otoyolları güneş paneliyle kaplıyor. Dünyanın en gelişmiş 6 güneş enerjili yolunu görelim.
İlgili yazı: Gerçek Adem: ilk insan ne zaman yaşadı?
1. Solar Roadways
Solar Roadways yollara güneş paneli döşemek için resimdeki gibi pütürlü kırılmaz camla kaplı güneş paneli birimleri kullanıyor. Bunlar bal peteği gibi altıgen olan, yani minimum yer kaplayarak maksimum yüzey alanı sağlayan güneş panelleri.
Pütürlü oldukları için ıslak havada veya karda üstlerinden geçen araçların kaymasına neden olmuyorlar. Ayrıca ısı farklılıklarından doğan genleşme ve büzülmeye karşı da son derece dayanıklılar; yani soğukta veya sıcakta çatlamıyorlar.
Dahası altlarında LED lambalar var ve bu yüzden yere döşenmiş LED TV gibi çalışıyorlar: Solar Roadways yollarına yazı yazmak ve bunları yön gösteren yol tabelası ya da uyarı levhası gibi kullanmak mümkün. Öyle ki “ileride toprak kayması veya yol çalışması var” yazabilirsiniz. Hatta geyik ya da ayı çıkabilir diyebilirsiniz.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Fiber internet
Bildiğiniz gibi yollar zaten kazılmış ve doğada zaten yol açılmış durumda; yani güneş paneli ile elektrik üretmek için 700 bin zeytin ağacı kesmek gibi bir sıkıntıya girmeye gerek yok. Petrol tükenirken asfalt da pahalandığı için güneş enerjili otoyollar aslında çok ekonomik.
Dahası yolun altındaki blokaj malzemesinin içine fiber internet döşeyebiliyorsunuz. Kısacası güneş enerjili otoyollar ile iletişim ve ulaşımı tek bir bakanlık halinde birleştirmek her zaman mümkün olacak. Tabii bu yollar bozulunca veya heyelanla kapanınca karayollarına da haber verecek.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Geleceğe bakış
Ancak, bir ülkenin enerji ihtiyacının tamamını güneş paneli kaplı otoyollarla karşılamak; inşaat şirketlerinden karayolları müdürlüğüne, petrol şirketlerinden termik santral işletmecileri ve enerji dağıtım şirketlerine birçok kurumun gelir modeline aykırı olabilir.
Burada güneş panellerinin şimdilik bunu imkansız kılan yolda gölgelenme, aşırı ısınma ve düşük verimlilik sorunlarını aştığımızı varsayıyoruz; ama önce bu sorunları çözmeliyiz. Yine de güneş enerjili otoyollar için şimdiden ürün ticarileştirme yaparsak geleceğe hazır oluruz.
Nitekim Solar Roadways’in St. Louis otoyollarını güneş paneli ile döşeme projesi bürokratik sebeplerle iptal oldu. Bununla birlikte Arabistan yarımadası ve Hindistan, Solar Roadways için büyük pazarlar. Öyle ki şirket yöneticileri Güney Kore, Avustralya, Dubai, Abu Dabi ve Avusturya gibi ülkelere güneş enerjili otoyol döşemeyi planlıyor (Avusturya’nın Arap ülkeleri kadar ışık almayan bir kuzey ülkesi olduğuna dikkat edelim).
İlgili yazı: Standart Mumlar ile Evrenin Genişlemesini Ölçüyoruz
2. Fransa
Fransa daha 2016 sonunda toplam 2880 adet güneş paneli ile kaplı olan 1 km uzunluğunda ve demo amaçlı bir güneş enerjili otoyol açtı. Bu yol Fransız şirketi Colas’ın Wattway panelleriyle kaplandı. Bunlar Solar Roadways kadar gelişmiş değil ama başka avantajları var:
Örneğin, üstlerinden geçen araçların ağırlığı altında ezilmeyecek kadar sağlam paneller. Sadece LED lamba, fiber internet ve akıllı yol (nesnelerin interneti) gibi ileri teknolojileri desteklemiyorlar. Ancak bu paneller Amerikan çözümünden daha ucuz, daha ince ve daha hafif olan ürünler.
Özellikle turistik bölgelerde doğal ve kültürel dokuyu bozmadan kullanılmaya son derece uygunlar. Hatta 1 km’lik Wattway yolu 3400 kişilik bir kasabanın bütün sokak lambalarını besliyor.
Bu açıdan, enerji ihtiyacının büyük kısmını nükleer güç santrallerden karşılayan Fransa’nın bile güneş enerjisine geçtiğine dikkat edelim (biz ise Mersin, Akkuya’da nükleer santral inşa ediyoruz).
İlgili yazı: Biyonik Böbrek ile Diyaliz Derdine Son
3. Colas Wattway ve Georgia
Amerikalılar Avrupa pazarına girmeyi düşünürken Fransızlar Georgia eyaletine geldiler bile. Bu bağlamda Ray C. Anderson Vakfı, Alabama ile Georgia sınırında 50 metrekarelik bir demo yol döşedi. Bu sistem vakfın yaklaşık 30 km uzunluğundaki bir hat üzerinde test ettiği yenilenebilir enerji teknolojilerinden sadece biri.
Diğer sistemlerin arasında ise yol kenarında bulunan ve yoldaki pislikleri yağmur suyu ile otomatik olarak temizlemek üzere tasarlanmış olan çevreci drenaj kanalları ve elbette Tesla elektrikli araçlar için güneş paneli destekli şarj istasyonları bulunuyor.
İlgili yazı: 5 Soruda Paralel Evrenler
4. Çin’de güneş enerjisi
Çin dünyanın en büyük termik santral endüstrilerinden biri ve kömür yakarak hem çevreyi kirletiyor hem de küresel ısınmaya yol açıyor. Bununla birlikte Çin dünyanın güneş enerjisine en hızlı geçen ülkesi. Yine de 1,3 milyarı aşkın nüfusunu tümüyle güneş enerjisine geçirmesi en az iki kuşak alacak.
Her durumda Qilu Taşımacılık Geliştirme Grubu, Jinan’da 1 km’lik güneş enerjili test otoyolu açtı: Altta yalıtım malzemesi, ortada güneş paneli ve üstte hazır olun, SAYDAM BETON var. Bu da çok önemli; çünkü saydam beton kaplı yollar üstünden 10 tonluk hafriyat kamyonu geçse bile çökmez.
Bu kez iki yönlü 5875 metrekarelik bir yoldan söz ediyoruz (ilk etapta 1080 m uzunluğunda bir yol yapıldı). Bu aslında Jinan şehrinde kullanılan otobanın bir bölümü ve bu şeritlerden günde 45 bin araç geçiyor. Yolu inşa eden Qilu Transportation Development Group Co. söz konusu yolda günde 800 konutu besleyecek kadar güneş enerjisi üretebileceklerini öne sürüyor.
Türkiye 2017 yılının ilk 6 ayında 138 milyar 251 milyon 643 bin kilowatt saat ektrik tükettiğine göre, Çinlilerin haklı olması halinde, sadece 1 km’lik güneş enerjili otoyolun neler yapabileceğini görebilirsiniz. Ancak, bazıları yoldaki güneş panellerini çalmışlar (muhtemelen teknoloji hırsızlığı yapmak için) ve yol daha sonra onarılmış. Peki Hollanda ne yapıyor?
İlgili yazı: Periyodik Tabloda Keşfedecek Kaç Element Kaldı?
5. Güneş enerjili bisiklet yolları
Hollanda çevre koruma alanında en ileri ülkelerden biri olduğu için önce güneş enerjili bisiklet yolu açtı. Krommenie kasabasına döşenen yeni güneş panelleri (pdf) aslında arabaların ağırlığına dayanamayan zayıf tasarımlar.
Ancak, üstlerinden geçen elektrikli bisikletleri şarj ediyorlar. Böylece yaşlı veya engelli insanlar yorulmadan bisiklet kullanabiliyor.
Yine sayılarla konuşacak olursak bu bisiklet yolu bir yıl içinde metrekarede 70 kilowatt saat elektrik üretmiş; yani üç konutun yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar enerji sağlamış. Üstelik o kadar estetik bir yol ki hiç göze batmıyor ve şehir dokusunu bozmuyor.
İlgili yazı:Yapay Zeka Nedir ve Nasıl Çalışır?
6. Güneş enerjili kaldırımlar
Güneş enerjisinin artan nüfus ve ağır sanayi ihtiyacını karşılamak üzere ne kadar ölçeklenebilir olduğunu görmek için güneş enerjili kaldırımlara da bakalım. Örneğin, Platio şirketi Budapeşte’deki Prologis tesisinin kaldırımlarına güneş paneli döşedi.
Güneş paneli derken bunlar aynı zamanda piezoelektrik destekli; yani mekanik enerjiyi de elektriğe çeviriyor. Kısacası hem güneş ışığından elektrik üretiyor, hem de yayalar yolda yürürken adımların yarattığı titreşimden elektrik üretiyor.
Öyle ki Budapeşte’deki sistem pik kapasitede 720 watt elektrik üretiyor ki bu yolu döşemenin sadece 1 gün aldığına dikkat ederseniz güneş enerjisinin farklı enerji üretim sistemleriyle ne kadar uyumlu olduğunu görebilirsiniz.
İlgili yazı: Uzayda Uzaylı Göstergesi Dyson Küresi mi Var?
Henüz çok yetersiz
Oysa güneş enerjili yolların elektrik verimliliği henüz çok düşük. Öyle ki bugünkü teknoloji ile konut çatısına kurulan 3 Kw/s’lik mini güneş enerjisi sistemleriyle (mini GES) rekabet etmesi mümkün değil. Dolayısıyla bu sorunlar çözülmeden, güneş enerjili otoyolların Türkiye’nin elektrik ihtiyacının tamamını üretmesi de mümkün değil. Bundan hareketle gerçek test sonuçlarını görelim:
Öncelikle genel bilgiler: Yola döşenen güneş panelleri güneşi görmek için çatı panelleri gibi uygun açıda değil. Bu yüzden güneşi zor görüyor ve verimliliği azalıyor. Ayrıca üzerinden geçen araçlar ve hatta yayalar tarafından kolay gölgeleniyor. Yüzde 5 gölgelenmesi bile verimliliği yüzde 50 azaltıyor.
Ayrıca panellerin üzeri kar, yağmur, çamur ve tozla kaplanacak. Bu da tıpkı Mars’a gönderilen Opportunity robotunun donarak bozulmasına yol açan mevsimlik kum fırtınalarında olduğu gibi, panellerin elektrik üretimini daha da azaltacak.
Bunun dışında paneller çatıdaki gibi rüzgarla soğumayacak. Yollarda çok ısınacak. Kısacası asfalt yumurta pişirecek kadar sıcak dediğimiz şey gerçekleşecek. Bu da panel verimliliğinin azalmasına yol açacak. Nitekim sıcaklıktaki her 1 derecelik artış verimliliği yüzde 0,5 azaltıyor.
Dahası var
Bu panellerin üzerine soğuktan çatlamaması ve üzerinden geçen araçlar tarafından ezilmemesi için kalın camlar veya saydam plastik levhalar koyacağız. Bu da panelin aldığı ışığı azaltacak. Söz konusu veriler ışığında güneş enerjili otoyolların gerçek enerji verimliliğini görelim.
İlgili yazı: Yağmurdan Elektrik Üreten Güneş Paneli
Fransa
Fransa’daki Tourouvre-au-Perche yolunun günde 800 kilowatt saat elektrik üretmesi gerekiyordu. Sonuçta 2800 metrekarelik alana sahip olan bu yolun yapılması 5 milyon avroya mal oldu. Kısacası Kilowatt saat başına yol maliyeti 11 bin 905 avro oldu.
Öte yandan, yolun günde 409 ve yılda 150 bin kw/h elektrik ürettiği görüldü. İngiltere’de ortalama bir ev günde 10 kw/h elektrik kullanıyor. Bu durumda yolun kapasite faktörü, yani gerçek verimliliği yüzde 4 oluyor (Kapasite faktörünü ortalama güç çıkışını potansiyel maksimum güç çıkışına bölerek hesaplıyoruz).
Güneş enerjisi santralleri
Güneş enerjili otoyolları güneş enerjili santrallerle karşılaştırırsak şunu görüyoruz: Bordeaux’daki Cestas güneş enerjisi santrali, yüzde 14 kapasite faktörü ile yılda 300 bin kw/h elektrik üretiyor. Maliyeti ise 360 milyon avro veya kurulu kw/h başına 1200 avro. Kısacası güneş enerjili otoyollardan 10 kat ucuz ve 3 kat fazla elektrik üretiyor.
İlgili yazı: Güneşimiz Nasıl Isı ve Işık Saçıyor?
Solar Roadways
Şimdi ABD’nin Solar Roadways şirketine bakalım. Bunların panelleri çok akıllı: Alttan fiber internet geçmesi planlanıyor, üstelik paneller LED ışıklı ve kışın kardan donmasın diye alttan ısıtma sistemi var.
Şirket yöneticileri Idaho, Sandypoint’e üçüncü kuşak paneller yerleştirerek 13,9 metrekarelik bir alanı kapladılar. Bu da 1529 kw/h kurulu güç kapasitesi demek. Bunun maliyeti 48 bin 734 dolar oldu; yani kurulu kw/h başına 32 bin 366 dolar ki bu açıdan Cestas güneş enerjisi santralinden 20 kat pahalı olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak, adil olmak açısından Cestas’ın güneş enerjisini ölçeklediğini, yani yüksek kapasiteli olduğunu belirtelim. Yaklaşık 14 metrekarelik test yolu elbette aşırı pahalı olacaktır. 150 kartvizit basmakla 1500 kartvizit basmanın aynı paraya gelmesi gibi bir şey bu.
Sonuç olarak Solar Roadways her 1610 metrelik yolda, şerit çizgilerinin yerini alacak LED yol aydınlatmanın, 106 mw/h elektrik tüketeceğini; ancak panellerin de buna karşılık olarak 415 mw/h elektrik üreteceğini hesaplamıştı. Isıtma sistemi de 2,28 mw/h elektrik tüketecekti.
İlgili yazı: Uzay Sondası Parker Adeta Güneş’e Dokunacak
Oysa öyle olmadı
Solar Rodaways sisteminde kullanılan LED aydınlatma, en ideal verimlilikte bile yararlı gücün yüzde 25’ini tüketiyor. Buna ısıtma tüketimini de eklediğimizde, 6 günlük LED aydınlatma ile ısıtmanın, Solar Roadways yollarının ürettiği elektriğin tamamını kullanacağını görüyoruz.
Öte yandan, Sandypoint test yolu 6 ayda sadece 52,397 kw/h elektrik üretti. Bu da yılda 104,8 kw/h ediyor. Demek ki sadece yüzde 0,782 verimlilikle, Cestas güneş enerjisi santralinden 20 kat düşük randımana karşılık geliyor.
Tabii bu testin Amerika’da az gün ışığı alan, kışları uzun ve karlı geçen, aynı zamanda panellerin gölgelenmesini artıran kalabalık bir şehirde yapıldığını hatırlatmamız gerekiyor. Öyleyse bundan ne sonuç çıkarabiliriz?
- Güneş panellerinde LED aydınlatma kullanmayın.
- Şimdilik klasik yol şeritleri kullanın (boya yapın).
- Isıtma sistemi kullanmayın (ama karda, donda ısıtmasız zor).
- Güneş enerjili otoyolları bol ve dik açıyla güneş alan tropik enlemlere kurun.
- Binaların gölge yaptığı yollardan kaçının.
- Şehirler yerine, Arizona tarzı çıplak ve düz şehirlerarası yollara odaklanın.
İlgili yazı: Immortus: 100 Km’de 0 Litre Yakan Güneş Enerjili Araba
Endüstri 4.0 mühendislerine not
Lafı uzatmayalım: Bugün biz havanın kapalı olduğu yağmurlu günlerde yağmur damlalarından elektrik üreten güneş paneli imal ettik. Yetmedi pencerelere cam gibi döşenen saydam güneş panelleri tasarlıyoruz. Kısacası güneş enerjili otoyollar için yeni ve yüksek verimlilikli güneş panelleri de geliştirebiliriz. Ayrıca yolların yüzey alanı büyük ve yollar her yerde. Bu da elektrik üretimini ölçeklenebilirlik ile artırmayı sağlıyor.
Nitekim Elon Musk’ın SolarCity şirketinin ürettiği güneş kiremitleri bir çatının tamamından elektrik üretmeyi sağlıyor. Ayrıca güneş ışığı ve hatta güneş ısısından elektrik üreten grafen boya tasarlıyoruz; yani gelecekte duvar yazıları, renkli giysileriniz ve rujla ojeleriniz bile güneşten elektrik üretecek.
Güneş enerjili otoyolların verimliliğini artırmak için farklı teknolojileri bir arada kullanabiliriz. Örneğin, LED lambalı yol şeritleri yerine, ışıktan elektrik üreten grafen boyalı şeritler çizip güneş enerjili otoyolda elektrik üretimini önemli ölçüde artırabiliriz.
İlgili yazı: Çin Ay’dan Helyum 3 Füzyon Yakıtı Getirecek
Güneş enerjisinin avantajları
Güneş enerjisi yük takibi destekliyor; yani bir doğal gaz santrali arıza yaparsa İstanbul’un eksilen elektriğini anında karşılıyor. Gündüz ürettiğiniz elektriği duvar pillerinde depolayarak akşam evde kullanıyorsunuz (hatta doğal gaz santrali elektriğini bile Powerwall pillerde depolayabiliriz!). Dahası baz yük gerektirmiyor.
Türkiye’de yeni mevzuat gereği, yurttaşlarımız da kendi evlerinin çatısında elektrik üretebilecek ve bu elektriği dağıtım şirketlerine satabilecekler. Tek sorun 3 kilowatt saatlik bir sistemin lisans bedelini, güneş enerjisinin en büyük rakibi olan enerji dağıtım şirketlerine ödemek zorunda olmamız.
Aslında Türkiye’de maliyetler azalmıştı, ama doların yükselmesi nedeniyle tekrar yükseldi. Öyleyse Türkiye güneş enerjisi sektöründe nasıl dijital dönüşüm yaparız? Güneş enerjisini rekabetçi maliyetler ile nasıl ölçekleriz?
İlgili yazı: Lazer Işınlı Güneş Enerjisi Uydusu Geliyor
Türkiye’de yüzde 100 güneş enerjisi
Bu rüyayı nasıl gerçekleştirebiliriz? Bunu asimetrik güneş enerjisi yol haritası belirleyerek yapabiliriz:
- Devlet çatı mini GES maliyetlerini anahtar teslim 5000 TL’ye çekecek teşvikler getirmeli.
- Almanya gibi dengesiz büyümemek için öncelikli teşvik bölgeleri seçilmeli (İzmir ve Antalya gibi).
- Teşvik oranları, bol güneş alan güney enlemleri ve az güneş alan kuzey enlemlerine göre ayarlanmalı.
- Mini GES’ler için gereken teknik onayları, bunların direkt rakibi olan elektrik dağıtım şirketleri VERMEMELİ.
- Teknik onay adı altında, yurttaştan 15 yıllık elektrik faturasının peşin alınması önlenmeli.
- Mahsuplaşma sorunu çözülmeli; yani çatıda elektrik üretip satan kişilere devlet DİREKT ÖDEME YAPMALI.
- Elektrik sattığın için size para vermem, ama gelecek ayın elektrik faturasından indirim yaparım DENMEMELİ. Bu konuda KKTC örnek alınmalı.
Bunun yanında
- Güneş paneli parçalarının ithalatına kolaylık getirilmeli. Ayrıca güneş hücresi üretimi yerli ve milli olmalı. Kuluçka merkezleriyle ve OSB’ler ile mutlaka teşvik edilmeli.
- Konut çatıları, fabrika çatıları, güneş enerjisi santralleri, turistik yörelerde güneş enerjili bisiklet yolları VE güneş enerjili otoyollar birlikte kullanılmalı.
- Türkiye’nin 30 yıl içinde yüzde 100 güneş enerjisine geçmesi için bir yol haritası belirlenmeli. 30 yılda artacak elektrik tüketimi hesaplanmalı.
- Güneş enerjisi üretimi kadar, güneş enerjisinin termal olarak uzun vadeli depolanmasına da yatırım yapılmalı. Güneş enerjisinin en büyük eksiği uzun vadeli güç depolama sorunudur.
- Doğal gaz ve kömür sektörünün güneş enerjisi verimsizdir söylemine itibar edilmemeli. Tersine, temiz güneş enerjisi ile sizden daha verimli elektrik üreteceğiz diye önlem alınmalı. Ar-Ge yapılmalı.
İlgili yazı: Güneş Enerjisi 30 Yılda 19 Trilyon $ Kazandıracak
Teknolojiye yatırım
Pencereye cam gibi takılan saydam güneş panelleri, nano-kıllı 3B holografik güneş panelleri, SolarCity tarzı güneş kiremitleri, yüzde 40 verimli üstün güneş panelleri, yağmurda bile elektrik üreten güneş panelleri ve saydam beton gibi teknolojilere yatırım yapılmalı.
Şirketlerimiz Çin’den güneş hücresi ve inverter satın alıp bunların montajını yapmak yerine; kendi güneş hücrelerini ve kendi inverterini üretmeli. 3D printer ile basılan ve çatıya duvar kağıdı gibi döşenen esnek güneş panellerine yatırım yapmalı.
Özetle montaj sanayisinden Ar-Ge sanayisine geçmeliyiz. Böylece Almanya’ya yüzde 8 ucuza ihracat yaparak zor rekabet eden bir endüstri olmaktan çıkarız. Bunun yerine, katma değerli ürün ve hizmet üreterek 10 yıl sonra da para kazanabilen bir sanayi oluruz (Zaten yüzde 8 maliyet avantajının yüzde 3’ü Almanya’ya Çin’den yakın olmamızdan kaynaklanıyor).
İlgili yazı: Konutlar İçin Ucuz Güneş Enerjisi Rehberi
Mini GES pahalı
Ancak, bu yazıda ev sahiplerini ve kiracıları da düşünerek çatısına mini GES kurmak isteyenler için bir mini alışveriş listesi hazırladım. Bunlara ikinci el otomobil fiyatını gözden çıkararak anahtar teslim sahip olabilirsiniz.
- Güneş Panelleri 265 Watt (Adedi ihtiyacınıza göre) (Cama cam öneririm, polikristal de olur)
- 3-10 Kw İnverter (1 Adet)
- Kontrol ve İzleme Sistemi (1 Adet)
- Sabit Montaj Yapısı (1 Set)
- DC Kablolama (100-300 metre)
- Toplama Panosu (1 Set)
- AC Kablolama (Ortalama 75 Metre)
- İşçilik
- Harç, teknik onaylar vb.
İlgili yazı: Güneş Enerjisi Depolayan Termal Akaryakıt
Güneş paneli ile enerji bağımsızlığı
Enerji bağımsızlığını elde etmek için güneş enerjisine yatırım yapmalıyız. Bunun için de sektörü destekleyerek maliyetleri düşürmemiz gerek. Örneğin, 2 yıl öncesine dek Türkiye’de mini GES denilen 2,5 Kw/h’lik çatıda güneş enerjisi sistemleri kurmak anahtar teslim 8800 dolara mal oluyordu.
Gerçi 22 Şubat 2018 itibariyle mini GES maliyetleri 6500 dolara düşmüştü; ama güncel kurla 3 kw/h çatı anahtar teslim maliyeti bugün 34 bin 500 TL’yi aşıyor. Bu sorunu çözmemiz lazım. Ben de Türkiye’nin bütün şirketlerine sesleniyorum: Apple yeni genel merkezinin çatısını güneş panelleri ile kapladı. Siz de güneş enerjisine geçerek sektörü teşvik edebilirsiniz. Özellikle veri merkezi şirketleri soğutma maliyetlerini GES ile karşılamak isteyecektir.
Tesla’nın yılda 35 gigawatt saatlik elektrik depolamaya yeterli sayıda pil üreteceği Gigafactory’nin çatısı güneş panelleriyle kaplanıyor. Fabrika rüzgar enerjisinden de destek görüyor. Peki sadece Bursa’da kaç otomotiv, ağır sanayi ve tekstil fabrikası var? (Unutmayın ki güneş enerjisi 30 yılda dünyaya 19 trilyon dolar kazandıracak).
Biz de yeni mevzuattan yararlanıp OSB elektriğini güneş enerjisi santralleri, güneş paneli kaplı fabrika çatıları ve rüzgar gülleriyle üretirsek ülkemiz hızla kalkınır. Endüstri 4.0’ı gerçekleştirip uluslararası rekabet gücünü artırmamız için enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız. Bunu bize ancak güneş ve rüzgar enerjisi sağlar. Sağlıcakla kalın.
Colas Wattway
1SolarRoadways
2Colas Wattway
3A new topology to mitigate the effect of shading for small photovoltaic installations in rural sub-Saharan Africa
4Solar photovoltaic output depends on orientation, tilt, and tracking
5La route solaire normande produit deux fois moins d’électricité que prévu
6Electricity generation: facts and figures (pdf)
7Europe’s largest solar park: Squeezing out maximum energy from the minimum land space
8Solar Roadways – Research & Findings – Phase IIB Research
Yazılarınızı ve bilimsel çabalarınızı çok tatmin edici ve ilgi çekici buluyorum.Uzay,yıldızlar,gezegenler,galaksiler, gökyüzü ve evren bilinmeyenlerle dolu.Bizleri bu konuda aydınlattığınız için çok teşekkürler..Yeni yazılarınızı merakla bekliyorum..