Yapay Zeka Günü – 2 >> Robot ressamlar geliyor ve video oyunu tasarlıyor
|İngiliz kökenli startup Magic Pony insanlar gibi resim çizerek video oyunu ve grafik tasarlayan bir yazılım geliştirdi. “Robot ressam” gerçek resimlere baka baka resim çizmeyi öğreniyor.
Şimdi gözlerinizi kapatarak güzel bir ağaç hayal edin. Her gün çok sayıda ağaç gördüğünüz için bunu yapabilirsiniz. Imperial College London mezunu girişimcilerin kurduğu Magic Pony Technology tarafından geliştirilen yeni “robot ressam yazılımı” da böyle çalışıyor ve resimlere baka baka öğreniyor.
Boşlukları doldurmak
Aslında her şey Bath Üniversitesi’nin TV ve ekran kartlarındaki piksel hamallığına son vermek için 3 yıl önce geliştirdiği yeni yazılımla başladı. Bu yazılım bir video oyunu veya TV ekranında kaliteli görüntü elde etmek amacıyla Full HD veya 4K TV kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyordu.
Bath Üniversitesi’nin yazılımı 60 FPS’lik bir oyundaki karelerin yarısını ekranda kendi çiziyor ve piksellerin arasındaki boşlukları da “piksel klonlama” özelliğiyle dolduruyordu. Böylece SD görüntüyü Full HD izlemeye imkan veriyordu. Hem de çizgilerle pikselleri birlikte çizdiği için gerçekten Full HD kaydedilmiş gibi kaliteli izlemeye!
İlgili yazı: Televizyon Savaşları Başladı >> LG ve Samsung HDR destekli 4K TV’leri duyurdu
Magıc Pony bu yöntemi geliştirdi
Video oyunu tasarımını hızlandırmak için insanlar yerine robot kullanma fikrinden yola çıkan ressam robot, önce 28 yıllık Pool of Radiance gibi eski oyunların ilkel grafiklerini tarıyor. Sonra 8 bitlik bu pikselli grafiklerin arasındaki boşlukları doldurup onları yüksek çözünürlüklü desenlere dönüştürüyor.
Resim çizmeyi bu şekilde öğrendikten ve resmini çizeceği objeleri dünyada tanıdıktan sonra (ki bu sırada Facebook yüz tanıma teknolojisinin daha gelişmiş bir versiyonunu kullanıyor), kendi video oyunu grafiklerini çizmeye başlıyor.
Robotların hayal gücü var mı?
Robot ressam yazılımı resim çizmeyi öğrenmek için Google arama motoru algoritmaları gibi derin öğrenme ve makine öğrenmesi teknolojilerini kullanıyor.
Genç girişimciler iş yüz tanıma ve dijital sanata gelince çok iyi çalışan bir yazılım geliştirmek için telepatik internet (düşünce okuma), sanal gerçeklik bilgisayar grafikleri, sinirbilim, dijital sinir ağları gibi farklı teknolojileri birleştirdiler. Üstelik bunu sıradan bir akıllı telefon işlemcisi ve mobil uygulamayla yaparak deyim yerindeyse “halka indirdiler”.
İlgili yazı: Ne Kadar Hızlı Düşünüyoruz? >> Meraklı profesör düşünce hızını ölçtü
Onlıne oyunlar için
Magic Pony kurucu ortaklarından Rob Bishop bu teknolojiyi lisanslamak üzere şimdiden büyük oyun ve film şirketleriyle görüştüklerini söylüyor:
“Online video akışı büyük ölçüde video sıkıştırmaya dayanıyor. İlk ürünümüz derin öğrenme kullanarak görüntü kalitesini büyük ölçüde iyileştirebileceğimizi gösteriyor. Hızlı GPU’lar da bu yöntemi tüm cihazlarda kullanmamıza izin veriyor.”
Akıllı telefonda fotoğraf kalitesi artacak
Bishop’a göre bu teknoloji akıllı telefonlarla çekilen düşük çözünürlüklü fotoğrafların veya loş ışıkta çekilen grenli / bulanık fotoğrafların kalitesini artırmakta kullanılabilir. Örneğin, Popular Science Türkiye bilim paneli için Ege Üniversitesi’ne gittiğim gün İzmir Konak Pier’de çektiğim alttaki fotoğraf gibi.
İlgili yazı: Facebook ile Gelecek 10 Yılın Yol Haritası >> İnternetten alışveriş yapan botlar geliyor
Sanal gerçeklik için şart
Sanal gerçeklik 3 boyutlu görüntülere insanı kuşatan bir derinlik kattığı için grafik kartlarını çok yoran bir canlandırma sistemi. Bu sebeple resimlerin düşük çözünürlüklü kaydedilip sadece videoları izlerken kalite artırımına gidilmesi gibi dinamik desen çizme teknikleri gerekiyor.
Bir resmin piksellerini, kenarlarını, desenlerini, düz ve eğri çizgileri grafiklere bakarak öğrenen yeni robot ressam yazılımı aslında bunu da yapıyor. Yazılım şimdiden kendi sıvası dökülmüş tuğlalı duvarlarını çizmek gibi görevleri yerine getiriyor.
İlgili yazı: Sharp’tan Araba Fiyatına 8K TV
Sanatın sonu
Her şey Amiga ile çalışırken dijital sanatları geliştiren Andy Warhol’la başladı. Ardından Viyanalı ressam Alex Kiessling’in Long Distance projesi geldi. Kiessling Viyana’da resim çizerken, elinde fırça tutan iki endüstriyel robot kol da Berlin ve Londra’da bu resmin kopyasını çıkardı.
Oysa şimdi elimizde kendi resimlerini çizen ressam robotlar var. Yoksa Hegel’in ta 1808’de Napolyon Avrupa’yı işgal ederken söylediği gibi teknoloji yüzünden sanatın sonu mu gelecek ve sanatçılar da işsiz mi kalacak? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını Yapay Zeka Günü dizimizin 3. bölümü olan robot avukatlarda okuyacaksınız.