Fotoğrafı Tabloya Çeviren Uygulama Prisma

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğrafRusların yeni fotoğraf düzenleme ve filtre uygulaması Prisma nihayet Android’e geldi. Ressam uygulama Prisma, Instagram fotolarını yapay zeka ile Van Gogh tarzı sanat eserine dönüştürüyor. Peki “derin öğrenme” ve dijital sinir ağları kullanan Prisma nasıl çalışıyor? Birlikte görelim.

İzlenimci ressam, pardon mobil uygulama

Yaz başında yayınladığım Robot Ressamlar yazımda sizlere bilgisayarların dünyayı okula giden çocuklar gibi deneme yanılma yöntemiyle öğrenmesini sağlayan makine öğrenmesi (derin öğrenme) yazılımlarından söz etmiş ve yapay zeka artık insan kadar iyi resim çiziyor demiştim.

Rusların akıllı telefonları yetenekli birer sanatçıya dönüştüren Prisma uygulaması da ressam bilgisayarların ilk örneği oldu. Prisma şimdiden günlük 1 milyon kullanıcıyı aştı ve aşırı talep nedeniyle sunucuları yavaşlamaya başladı; ama neden?

İlgili yazı: Çeviri Büroları ve Çevirmenin Geleceği >> Yapay zeka video oyunu çevirisi yapar mı?

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf

 

Basit filtre uygulaması değil mi?

Prisma basit bir filtre uygulaması değil. Bu yazılım aslında telefonunuzda çalışmıyor. Prisma’yla çektiğiniz veya galeriden açtığınız fotoğrafları hesabınızı kullanarak uygulamanın sunucularına gönderiyor, yani görselleri karşıya yüklüyorsunuz.

Ardından, Prisma’nın sunucuları fotoğraflarınızı tıpkı Google Analytics ile bir sitenin anahtar kelime ve trafik analizini yapar gibi analiz ediyor.

Prisma sunucuları fotoğraflarınıza basit bir filtre atmıyor. Makine öğrenmesi ile fotoğraflarınızın şeklini şemalını, renklerini, gölgelerini, gri tonlarını öğrenip bunları izlenimci ressam akımına göre yeniden çiziyor ve telefonunuza gönderiyor.

İşte bu yüzden Prisma’nın Android sunucularında ilk gün aşırı yoğunluk vardı. Karşıdan yüklemeler hizmeti yavaşlatmıştı.

İzlenimci robot ressam

Robotlar da yazılımla çalıştığı için bilgisayar ressam ve robot ressam terimlerini birbirinin yerine kullanmam sizi şaşırtmasın. Hele Webmaster Tools ile web sitenizin “robot.txt” dosyasının entegrasyonunu yaptıysanız hiç şaşırtmasın. Robot yazılım terimi size aşina gelecektir! 😉

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf

 

Prisma nasıl çalışıyor?

Bu yazı bir kullanım kılavuzu değil. Prisma’yı nasıl kullanacağınızı öğrenmek istiyorsanız yardım sayfalarına göz atabilirsiniz. Ancak Prisma’nın nasıl çalıştığını, nasıl bir yazılımın sıradan telefonları izlenimci ressamlara dönüştürdüğünü merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Bugün size ressam yazılımları anlatacağım.

Her şey Facebook yüz tanıma ile başladı

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde Facebook, kullanıcıların kim olduğunu fotoğraflarına bakıp anlayan bir yapay zeka yazılımı geliştirdi. Fotoğraflarımızda kendimizi ve tanıdıklarımızı etiketleyerek bunu da yazılıma biz öğrettik. Adına yüz tanıma dedik.

İkinci olarak 2013’te yayınladığım Vektör Tabanlı Dinamik Videolar Pikseli Öldürecek adlı yazıda anlattığım gibi, düşük çözünürlüklü filmleri sadece piksel klonlamayla değil yapay zeka ile işleyerek gerçekten 4K çözünürlükte oynatan yazılımlar geldi.

Böylece güçlü bilgisayarlar eski video CD’leri bile Blu-Ray gibi oynatabilecekti. Hatta Saniyede 16 ve 24 kareyle çekilen filmlerdeki karelerin arasını kendi çizdikleri bulanık karelerle (progresif teknik) doldurarak bunları Hobbit gibi 48 fps, hatta 120 fps ile oynatabilecekti (hem de gözü yormayan yumuşak geçişlerle).

İlgili yazı: Yapay zeka kanun yazacak, mali müşavir botları gelecek

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf
Gelecekte Instagram check_in’lerine yapabileceğiniz bir örnek.

 

Prisma çağı

Ardından, bilim insanları Facebook yüz tanıma ile film görüntü kalitesi artırma yazılımlarını birleştirip ilk ressam yazılımları ürettiler. Ben de bunu artık video oyunlarının resimlerini bilgisayarlar çizecek yazımda anlattım. İşte Prisma ressam bilgisayar devrimindeki son gelişmedir.

Prisma; Picasso, Monet, Van Gogh, Munch, Levitan ve Kandinsky gibi ünlü ressamların tarzından ve Amerikan süper kahraman çizgi romanları ile Barbar Conan fantezi çizgi romanı illüstrasyonlarından esinlenerek fotoğraflarınıza 33 farklı filtre uyguluyor.

Fotoğrafları bu filtrelere göre baştan çiziyor. Hatta farklı filtreleri istediğiniz sırada birleştirip özelleştirilmiş filtreler yaratmanıza izin veriyor.

İlgili yazı: Robot bilim insanı atomları lazerle kontrol etti

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf
Google’ın DeepDream yapay zeka yazılımı ressamlığa soyundu ve ünlü çizer Alon Moore’un resimlerini baştan yarattı.

 

Peki gerçek sanat mı?

Bu sorunun teknik cevabı bu saatte, bu yazıya sığmaz. Aslında felsefe meraklıları için harika bir konu; ama bunu dijital sanatlar üzerine yazacağım ayrı bir yazıda hakkını vererek anlatmaya çalışacağım (İş sanat felsefesi olunca kimse ben bunu yalayıp yuttum diyemez. J ).

Ancak, size basit bir kriter verebilirim: Gerçek sanat konusunda tüm sanat teorisyenlerinin uzlaştığı noktaya göre sanat eseri seri üretim değildir. Fabrikada otomobil üretir gibi sanat yapamazsınız

Bu konunun özgür irade var mı, yoksa yanılsama mı? Kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi ile özgür irade, ahlak, hukuk ve siyaset teorisi arasındaki ilişki nedir gibi açılımları var; ama bunlar da başka yazıların konusu. Özetle Prisma’nın filtreleri seri üretim olduğu için Prisma’nın fotoğrafları da sanat eseri değil.

İlgili yazı: Hitachi Üretimi Artırmak İçin Robot Yönetici İşe Aldı

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf

 

En popüler 50 ücretsiz uygulamadan biri

Prisma o kadar başarılı ki iTunes’da Instagram ve Pinterest’in önüne geçti ve dünyanın En Popüler 50 Ücretsiz Uygulaması listesine giren ilk fotoğraf düzenleme yazılımı oldu.

Hani dijital sinir ağları?

Yazının başında makine öğrenmesi, derin öğrenme ve dijital sinir ağlarından söz ettim; ama bunların ne olduğunu anlatmadım. Doğrusu derin öğrenmeyi anlattığım bir yazı var ve detaylar orada. Ancak burada dijital sinir ağlarının ne olduğunu söyleyebilirim.

Örneğin, Prisma’nın fotoğrafınıza Monet filtresi eklerken sadece sizin görsellerinize baktığını mı sanıyorsunuz? Hayır! Prismanız harıl harıl çalışarak kullanıcıların internette yüklediği bütün fotoğraflara bakıyor. Günler, aylar içinde bunları durmadan analiz ediyor ve daha iyi filtre kullanmayı öğreniyor.

İlgili yazı: Terminator Gerçek Olur mu? >> Filozof Nick Bostrom yapay zeka tehlikesini anlattı

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf

 

İki ay sonra yine bakın

Aynı fotoğrafı iki ay sonra Prisma’ya yeniden yükleyin. Bakalım arada bir fark görecek misiniz? Prismanız filtre kullanmayı öğreniyor ve tıpkı gerçek bir ressam gibi tekniğini geliştiriyor. Yakında kullanıma girecek yeni filtreleri de Prisma geliştirecek, insanlar değil.

İnsanlar sadece yazılıma yol gösterecek ve Prisma filtreleri içinde en popüler olanları seçip uygulamanın yeni sürümlerine ekleyecekler. Öyle ki Instagram filtrelerine yapay zeka eklemezse geri kalacak. İşte dijital sinir ağları bu:

1) Bir uygulamanın birçok farklı kullanıcının fotoğraflarını incelemesi. 2) Yapay zeka kullanan çok sayıda akıllı bilgisayarın özel bir algoritma ile aralarında konuşarak tek bilgisayarın yapamayacağı kadar iyi iş çıkarması (buna 3 yıl var).

Ruslar Google’ı geçti

Haydi itiraf edin: Prisma uygulamasını kimden beklerdiniz? Tabii ki Silikon Vadisi’nden! Oysa Rusların Prisma alternatifi, Google’ın Haziran 2015’te duyurduğu izlenimci DeepDream uygulamasını geçti. Çok kutuplu dünyaya hoş geldiniz. 🙂

İlgili yazı: Yapay Kaslı İnsana Benzer Robot

prisma-yapay_zeka-prisma_android-mobil_uygulama-fotoğraf

 

Bir tavsiye

Okurlarıma ilginç bir oyun önerim var: Google’ın geliştirdiği DeepDream yapay zeka yazılımını tanıtmak için ünlü grafik romancı ve çizer Alan Moore’ın eserlerine filtre uyguladılar. Siz de sevdiğiniz çizgi roman ve roman kapaklarının resmini çekip Prisma’ya atabilirsiniz. Bakalım Osman Hamdi’ye Prisma çeken olacak mı?

Yakında videoya geliyor

3 yıl önceki yazımda gelişmiş filtre yazılımlarının videoları editlemekte kullanılacağını öngörmüştüm. Prisma kurucu ortak ve CEO’su Moiseenkov bu teknolojiyi hayata geçiriyor. Şimdilik bilgisayarlar ve internet çok yavaş. Bu yüzden bir fotoğrafı Prisma ile detaylı işlemek 10 dakika ile 1 saati buluyor.

Ancak sırada videolar var! Eski siyah-beyaz Şarlo filmlerini Monet veya Van Gogh tarzında renkli izlemeye ne dersiniz? Ya çocuğunuzun doğum günü videolarına Prisma çekmeye? Peki Keanu Reeves’in buna benzer filmini kim hatırlayacak? Görüşlerinizi aşağıda yazın.

Google DeepMind

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex