Soluduğunuz Hava Kalitesini Ölçen Cihaz ‪Atmotube‬ >> Ofis ne kadar havasız?‬

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot

İş yerinde saat dörtten sonra hava bitiyor. Özellikle de halıfleks varsa alerjik astım riski ortaya çıkıyor. Yolda sigarı dumanı, egzoz ve baca dumanı genzimizi tıkıyor. #Atmotube sensörü ise havanın ne kadar kirli olduğunu ölçüyor. Astım hastalarına şart.

Diyeceksiniz ki ofiste havasız kalıp öksürmeye başladığımız zaman hava kalitesinin azaldığını zaten fark ediyoruz. Öyleyse Atmotube kirlilik sensörüne ne gerek var?

Sağlıklı yaşam için gerekiyor

Çünkü marifet havanın kirlendiğini iş işten geçtikten sonra anlamak değil. Marifet durumu önceden fark ederek pencere açıp ortamı havalandırmak veya kaloriferler yandığı için dışarıda hava daha kirliyse pencereyi kapatıp içeride oturmak.

Özellikle astım hastaları, yaşlılar ve ağır tedavi görenler için erken uyarı şart. Rus NotAnotherOne şirketinin geliştirdiği Atmotube aparatı bize havanın ne kadar kirli olduğunu söylüyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

 

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot

 

Taşınabilir kirlilik sensörü

Atmotube aparatını cebinizde veya anahtarlığa takarak taşıyabilirsiniz. Elbette İstanbul gibi bir büyükşehrin havasını kış aylarında değiştiremezsiniz, ama en azından hangi mahallelerde havanın daha temiz olduğunu görebilirsiniz.

İstanbul’da hava yılın hangi aylarında ve hangi ilçelerde daha temiz? Hatta büyük bir keyifle yürüdüğümüz Caddebostan-Bostancı sahili gerçekte ne kadar temiz? Bunu bize İstanbul Büyükşehir Belediyesi bile söyleyemez ama mini kirlilik sensörü Atmotube anında söyler. 🙂

 

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot

 

Bebekler ve yaşlılar için

Avucunuza sığacak kadar küçük olan Atmotube, kablosuz bağlantı ile akıllı telefona bağlanıyor ve özel uygulamasını kullanarak telefon ekranında havanın ne kadar kirli olduğunu gösteriyor.

Gerçi diğer şirketler de benzer kirlilik sensörleri üretmeye çalıştı, fakat bunlar taşınabilir olmayan konsept tasarımlardı:

California, San Diego Üniversitesi birkaç yıl önce CitiSense sensörlerini geliştirdi ve bu sensörleri kontrol merkezi olarak kullanılan bir akıllı telefona bağladı. Intel de 2010’da Sağduyu Projesi kapsamında ABD, West Oakland’ın hava kirliliğini ölçtü. Oysa son kullanıcı için ilk taşınabilir sensörü Atmotube üretti.

 

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot

 

Ne ölçüyor?

Uçucu organik bileşikler, karbonmonoksit, sıcaklık, rutubet.

Nasıl çalışıyor?

Uygulama hava kirliliğini 0–100 arasında derecelendiriyor. 0 zehirlenip öldünüz demek. 😮 100 ise tertemiz deniz ve kır havasına denk. Atmotube trafikte araç kullanırken de çalışıyor. Böylece tıpkı Instagram check-in haritası gibi, şehrin hava kirliliği haritasını çıkarıp arkadaşlarla paylaşabiliyorsunuz.

Atmotube’ün en büyük özelliği de bu: Akıllı aparat sürekli ölçüm yapıyor ve hava kirliliğini gerçek zamanlı ölçüyor. Hava kalitesi belirli bir seviyenin altına düşünce akıllı telefona bildirim gönderiyor.

Tüp şekilli mini sensörde manuel kontrol düğmesi de var. Böylece hava kirliliğini siz ölçebilir veya otomatik sürekli ölçüm moduna geçebilirsiniz. Atmotube bu modda 10 saniyede bir ölçüm yapıyor.

 

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot 2

 

Pili bitmiyor mu?

Bitmiyor, yani pratikte bitmiyor. Aparatı 60 saniyede bir ölçüme ayarlarsınız tek şarjla 1 ay gidiyor. NotAnotherOne kurucu ortağı Vera Kozyr, temiz ofis ortamında hava kalitesinin yüzde 60-70 olarak ölçüldüğünü söylüyor.

Hava neden saat dörtte bitiyor?

Çünkü çalıştığımız ofisler havasız ve o kadar insanın nefesi akşamüstüne kadar birikerek hava kalitesini düşürüyor. Oksijenin yerini atık solunum gazı karbondioksit alıyor. Karbondioksit öksürüğe, baş ağrısına ve uykuya yol açarak performansı düşürüyor. Kısacası insanı gereksiz yere yoruyor.

Atmotube önceden pencereyi açmanızı veya trafikte arabanın penceresini kapatıp filtreli klimayı açmanızı sağlıyor.

Rus dehası

Aslında Rus nesnelerin interneti şirketi NotAnotherOne’ı Avrupa’da satılan çift ekranlı akıllı telefon Yotaphone’dan tanıyoruz. Yotaphone’u firma ortağı Kozyr geliştirdi. Ruslar nesnelerin interneti (IoT) sektörüne sıkı girdi ve gerçekten son kullanıcının işine yarayan pratik ürünlere odaklanıyor.

İlgili yazı: 2016’da dijital pazarlamayı değiştirecek 25 teknoloji

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot 15

 

Ama 3B printerla basmak zor

IoT gittikçe küçülen ve ucuzlayan akıllı cihazlar sayesinde hızla yaygınlaşıyor. Bu bağlamda 3B printerlar da üretim maliyetlerini azaltıyor. Ancak 3B printer atölyelerinde kirlilik sensörü basmak zor.

Çünkü 3B printerlarda baskı malzemesi olarak kullanılan plastik flamanlar havayı kirletiyor ve Atmotube’ün gövdesi 3B printerda basıldığı zaman aletin sürekli yanlış alarm vermesine yol açıyor (bakış açısına göre gerçek alarm da diyebilirsiniz :p ).

Özellikle Çin’in en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Şenzen’de durum kötü. Şenzen’de kirlilik oranı o kadar yüksek ki Atmotube kapalı ofis havasını daha temiz gösteriyor ve açık hava kalitesini yüzde 50 olarak ölçüyor.

İlgili yazı: Şimdi 3B printerla üç boyutlu selfie zamanı

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot

 

Otomobili havalandırın

Bildiğiniz gibi, yazın sıcakta kapalı kalan otomobiller kötü kokuyor. Kokpitte, iç kaplamada ve koltuklarda kullanılan plastik malzemelerle sentetik kumaşlar havaya zehirli gazlar salıyor. Bu nedenle Kozyr, arabaya binmeden önce kapıları açıp havalandırmayı tavsiye ediyor.

Acaba metrobüs ve otobüslerde ne kadar zehirleniyoruz? Bunu en iyi Kozyr açıklıyor: “Günde 20 bin kez nefes alıyor ve bunu pek fark etmiyoruz; yani hastalanmadan önce nasıl bir hava soluduğumuza dikkat etmiyoruz. Oysa vücudumuz çocukluktan beri düşük hava kalitesinden etkileniyor ve kötü hava ileride sağlık sorunlarına yol açıyor.”

“Baca dumanıyla egzozda bulunan karbonmonoksit gazı ve insan nefesindeki karbondioksit zamanla kalp rahatsızlığı, beyin kanaması, karaciğer ve beyin hasarına, hatta kansere yol açıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda görülen astım ve alerjik astımın sebebi bu. Atmotube buna karşı önceden tedbir almanızı sağlıyor.”

İlgili yazı: Parmağa yara bandı gibi dolanan organik akıllı takılar ve nesnelerin interneti

atmotube-sensör-nesnelerin_interneti-iot

 

Sırada polen sensörü var

Hava kirliliğini ölçen mobil cihazlar çok güzel ama bu daha başlangıç: Halıdaki akarları ve havadaki polenleri de tespit ederek astım hastalarıyla alerjisi olanları tam kapsamlı koruyan yeni kirlilik sensörlerinin satışa sunulmasını heyecanla bekliyoruz.

Indiegogo’da satılan Atmotube’e 79 dolara sahip olabilirsiniz. Siz de alın ve yaşadığınız yerin ne kadar havadar olduğuna bakın.

Atmotube, Ruslardan taşınabilir kirlilik sensörü

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex