Tutkuların Peşinden Koşarak Mutlu Olun
|Bilimsel araştırmalar tutkularının peşinden koşan insanların daha mutlu olduğunu gösteriyor. Buna sevdiği işi yapmak da diyebiliriz. Peki iş ve okul hayatı ile eğlence arasında nasıl denge kurarız? Gençlere ve genç kalanlara mutluluğun bilimsel sırlarını yazdım.
Abartmayın
İşin özü bu: Bilgisayar oyunu bağımlılığı gibi takıntılı tutkular geliştirmeyin ve bu bağımlılığı görmezden gelip savunmaya geçmeyin. Buna dikkat ettiğiniz sürece hayatta sevdiğiniz şeyleri yaparak mutlu olabilirsiniz. Bunun için de tutkuları saplantıya dönüştürmemek gerekiyor.
Nitekim önemli olan dengeyi kurmak ve psikologlar buna uyumlu tutkular geliştirmek diyor. Tersi ise takıntılı ihtiraslar. Uyumlu tutkuları olan insanların duygu durumu daha pozitif oluyor, yani bu kişiler hayata daha olumlu bakıyor ve yaşadıklarından tatmin oluyorlar.
İlgili yazı: Gerçek Adem: İlk insan ne zaman yaşadı?
Oysa insan olmaya vakit yok
İnsanlar evden işe, işten eve gidiyor (çoğu zaman cebinde sadece dönüş parası olarak). Ne spor yapmaya, ne gezmeye, ne de kitap okumaya vakit bulabiliyor. Bu insanların aileleri de böyle yaşadığı için en önemli eğitim olan aile kültürü de yetersiz kalıyor. Bu kişilerin tutkuları olmuyor.
Ancak mutlulukla ilgili önemli bir nokta var, o da hayata bakış açınız. Buna bardağa dolu tarafından bakmak da diyebilirsiniz. Mesela ailem taşınıyor ve işimiz gücü arasında taşınırken de çok yoruluyor. Ben de anneme “Taşınma yorgunluğuna boş ver. Bu zamanda evden 3 sokak yukarıda, yani mahalle bile değiştirmeden harika bir yere taşınıyorsunuz. En mutlu olman gereken günlerden biri” diyorum.
Buna ek olarak tutkularınızın peşinden koşarken şu hatayı da yapmayın: Tek bir tutkunuz olamaz ve olmamalı da. Birden fazla tutkunuz olmalı. Dahası hayatı yaşarken yeni tutkular bulabilirsiniz. Örneğin bilimkurgu romanı okumayı sevdiğiniz için Kemal Tahir okumaktan vazgeçmeyin. Türk sanat müziği sevdiğiniz için rock dinlemekten vazgeçmeyin.
Unutmayın ki hayatta ve kariyerde en başarılı insanlar farklı tutkular ve disiplinleri bir araya getirmiş olan ruh gezginleriyle dünyevi maceracılardır.
İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili
Örnek aldığımız Japonlara bakınız
Burada bazı politikacıların mutlu ve mesut insanlar yetişmesini pek istemediğini görüyoruz. Sonuçta mutlu insanlar için sosyal refahın da artması gerek ve bu da o yurttaşların maaş ile sigorta artışı istemesi demek. O sebeple yurttaşları evden işe ve işten eve kısır bir beton ile trafik döngüsüne sokmak bazı ülkelerin işine geliyor. Bunlardan biri de örnek almak istediğimiz Japonya:
2 yıl önce Japon başbakanı, “Ülkedeki üniversitelerin sosyal bilimler bölümlerini kapatın, yoksa üniversitelere devlet yardımını keseriz; çünkü bize sadece mühendis gerek” dedi.1 Bunun üzerine 26 Japon üniversitesi sosyal bilimler bölümlerini kapattı. Bunların içinde sosyoloji, psikoloji, felsefe var.
Sanki egemen güçlerin bir planı var: Her ülkede sadece belirli sayıda 10 bin lira maaş alacak kadro sayısı belirliyorlar ve herkese ayda 10 bin lira vermeye niyetleri yok. Oysa herkes sosyal bilimlerde bilgili olursa; yani sadece ana işini yapmayı değil, başka işleri de yapmayı bilirse bu vatandaşlar çok daha bilinçli seçimler yapacaklar. En azından daha bilinçli oy kullanacak ve daha yüksek maaş talep edecekler.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
İşsiz kalmamak için
Peki herkes dört dörtlük eğitim sahibi olursa egemenler ne yapacaklar? Aslında Jack Ma’nın dediği gibi, değer zinciri üretmeye ve etik değerlere odaklanırsak mutlu yurttaşlar en büyük insan kaynağını oluşturarak sürdürülebilir kârlılığı artıracaklar. Bundan yöneticilerin de yararlanmasını beklersiniz.
Kısacası yaratıcı olan ve etik değerler üreten gerçek aydınlar robotlar yüzünden işsiz kalmayacaklar. Ancak, bazılarının amacı “1000 kuruş yerine 100 kuruş kazanayım. Ancak hepsi benim olsun ki kontrol de bende olsun” tarzında statükoculuk olunca bunu anlatmak zor oluyor.
İlgili yazı: Uranüs Gezegenine Dev Bir Cisim Çarptı
Eşitlik değil, adalet
Bu nedenle tutkusuz insanlar gerçekten yetersiz kalıyorlar. Size naçizane tavsiyem hayatta en az bir tutkunuzun olması (resim, müzik vb.). Mutlaka bir tutkunuz olsun ama aşırıya kaçmayın.
Ben de bir yandan Bilgi-Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi olarak ders veriyor ve diğer yandan da kurumlara dijital dönüşüm, endüstrü 4.0, yapay zeka ile blockchain gibi alanlarda danışmanlık yapıyorum. Ancak, hemen her gün paylaştığım yazılardan bildiğiniz gibi blog yazmayı da çok seviyorum. Bu benim tutkum.
Bunun yanı sıra spor yapmak, çini mürekkebiyle resim çizmek ve her fırsatta ülkeyi gezmek de var ki çektiğim amatör resimleri Instagram hesabımda görebilirsiniz. Aslında şiir yazmaktan anlamasam da şiir okumayı seviyorum.
Hatta geçenlerde bir arkadaşım senin şiir okuyacağını sanmazdım dedi. Bunu tüm iyi niyetiyle söyledi, eleştirmek için değil. Yine de bu, birden fazla tutku sahibi olmanın toplumda yaygınlaşması gerektiğini gösteriyor; çünkü hem kendi farkındalığınızı hem de dostlarınızın farkındalığını artırıyor.
Öyleyse tutkunu yarat
Sonuçta mühendis arkadaşlarım, teknoloji şiire engel değil ve sanatçı arkadaşlarım sanat da teknolojiye engel değil. Şansımıza, katıldığım hemen tüm etkinliklerde üniversiteli gençlerin bunun farkında olduğunu görüyorum. Resim yapan biyolog ve mühendisleri gördükçe ülkemizin geleceğine dair umudum artıyor.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Pozitif güçlendirme
Örneğin uzaya ve evrene meraklı olduğumu biliyorsunuz, ama okuduklarımı sadece kozmoloji açısından değil; ekonomi evreni, siyaset evreni, iş dünyası, oyun teorisi gibi açılardan da ele alıyorum. Böylece sizlere diğer web sitelerinde bulunmayan detayları aktarabiliyorum.
Elbette hepimizin pek çok ilgi alanı var ve sizlerin daha iyisini yaparak kendinizi geliştireceğinize eminim. Ancak, şimdi yazımıza bilimsel kaynaklarla devam edelim; çünkü mutluluğun bilimsel sırrından söz ediyoruz.
Mobil İnternette Video İzleme Rehberi
Mutlu olma araştırmaları
2016 yılbaşından birkaç gün önce, hakemli Mutluluk Araştırmaları Dergisi’nde bir makale yayınlandı. Bu makalede birden fazla ilgili alanı ve en az bir tutku sahibi olmanın (yemek yapmak, çiçek yetiştirmek, akvaryum yapmak) insanları nasıl mutlu ettiği araştırıldı.2
Örneğin kaç tutku yararlıydı? Bir, iki? Peki üç veya daha fazla tutku sahibi olmak zararlı mıydı? Doğrusu, Benjamin Schellenberg ve Daniel Bailis bu araştırmayı yaparken, tutkuların insanı otomatik olarak mutlu edeceğine dair bir önyargıyla işe başlamadılar.
Gerçekten de mutluluğun insanlara karşılıksız olarak yardım etmek gibi sosyalleşme becerileriyle (sosyal zeka) alakalı olduğunu biliyoruz. Ancak, araştırmacılar tutkularla hobilerin de kişisel gelişime katkı yapacağını ve insanı mutlu edeceğini düşünüyorlardı.
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
Mutluluk anketi
Araştırmaya katılan öğrenciler hayattan ne kadar memnun olduklarını gösteren bir anket de doldurdular. Öğrencilerin yüzde 31’nin bir tutkusu vardı ve bunun yarısı sağlıklı tutkulardı.
Yüzde 54’ünün ise iki uyumlu tutkusu vardı ve bunların bir kısmı hobiydi. Tutkuların üçte biri sağlıklı, üçte biri sağlıksız ve üçte biri de karışık tutkulardı (biri sağlıklı, diğeri sağlıksız tutku).
Araştırmacılar önceki testleri doğrular şekilde, en az 1 uyumlu tutku sahibi olan kişilerin, takıntılı kişilerden ve hiçbir hobisi olmayan öğrencilerden (katılımcıların yüzde 15’i) daha mutlu olduğunu gördüler.
İlgili yazı: 2045’te İşçi ve Memurların Yarısı Robot
Sihirli sayı?
Ayrıca bir değil, iki tutkusu olanların daha mutlu olduğunu gördüler. Elbette daha mutlu insanların neşeli aktivitelerle daha fazla vakit geçirdiğini söylemek ve dolayısıyla mutlu olmalarının tutkularıyla ilgisi olmadığını düşünmek mümkündü.
Ancak araştırmacılar iki tutku sahibi olanların, her tutkuya son derece kısa bir süre ayırdıkları zamanlarda bile, hiç tutkusu olmayan öğrencilerden daha mutlu olduğunu tespit ettiler. Üstelik bunlar sadece tek tutku sahibi olanlardan daha mutluydu. Kısacası iki tutku sahibi olmak insanı daha çok mutlu ediyordu.
İlgili yazı: Robotlaşma yüzünden sürücüler 2027 ve cerrahlar 2053’te işsiz kalacak
İki hobi iyidir
Bu nedenle Benjamin Schellenberg, “Hayatta en az bir tutku sahibi olmak mutluluğun peşinde gitmek için önemli” diyor, “ama en iyisi birden çok tutku sahibi olmak”. Psikologlar araştırmanın devamında mutluluğun kaç tutkuya kadar arttığını araştıracaklar. Ayrıca insanların neden birden çok tutku sahibi olabildiğine bakacaklar.
Öyleyse ne yapıyoruz? Küçük ve büyük şeylerden mutlu olarak tutkularımızın peşinden koşuyoruz! Tutkuların hazır liste olmadığını biliyor, hayatta yeni şeyler keşfetmeye ve yeni tutkular yaratmaya hazırlıklı oluyoruz ki yaratıcılığımızı koruyalım.
Mutluluğun bir araba, hatta sağlık ve para gibi elde edilebilecek bir nesne olmadığını da dikkat ediyoruz. Mutluluk bir nesne değil, hayata bakış açısı ve tavırdır. Çocuklarınız, anne-babanız, sevdikleriniz için akılda tutun: Mutlu olmayan, mutlu edemez. Kendini sağlıklı bir şekilde sevenler ise başkalarını da sağlıklı bir şekilde severler.
Ünlü Çin düşünürü Laozi ne demiş? “Sözlerimizdeki şefkat güven yaratır. Düşüncemizdeki şefkat derin içtenliği getirir. Şefkatle vermek ise sevgiyi yaratır.” Kibre karşı empatinin gücünden yararlanın ve sağlıklı bir şekilde mutlu kalın.
Aşırı sporlarda ilk 10
1Japan’s Education Ministry Says to Axe Social Science and Humanities
2Can Passion be Polyamorous?
Gerçekten başarılı ve içeriği dolu bir site. Fermi paradoksunu araştırırken kendimi burada buldum. Fırsat buldukça sitenin geri kalanını da talan edeceğim.
Teşekkür ederim Emrah. Siteyi hemen her gün güncelliyorum. Beklerim.
Mevcut bilgi birikimi ve aldığı sınırlı eğitim düzeyi cihetiyle, anlayamadığı bir kısım hususları hayal gücüyle tamamlamaya çalışan birisi olarak, bazı makalelerinizde yazdıklarınızın aklımda kurguladıklarımla benzeşmesine çok şaşırdım. Özellikle evrenin yapısı ve oluşumuna yönelik olanlarda. Bana da keşke fizikçi olsaydım dedirttiniz ya. Sade anlatımınız için teşekkür ederim.
Esin kaynağı olabildiysem ne mutlu bana. Bilgi paylaştıkça güzel ve bunun için de anlaşılır olması gerekiyor.
Şu ana kadar keşfettiğim en iyi blog. Birkaç cümlelik popüler yazılar yerine konuyu derinlemesine irdeleyen ama akademik makaleler gibi teknik terimlerle anlaşılmaz hale getirmeyen çok değerli yazılarla dolu. Hayranlık ve ilgiyle takip ediyorum.
konuyla biraz alakasız ama bişey soracaktım astronomiye amatör seviyede meraklı bi insanım ve teleskop almak istiyorum bana güzel bi teleskop önerebilecek olan var mı uygun fiyata?mümkünse telefon koyup video kaydedebilen tarzdan olursa sevinirim 🙂
mailim: halitc65@gmail.com
Merhaba Halit. Şu yazımı okuyabilirsin -> Amatör Astronomi İçin Teleskop Rehberi