Morötesi Işıkla 80 Kez Yazılan Optik Kağıt

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printerBilim insanları mürekkep yerine morötesi ışıkla yazı yazılan optik kağıt geliştirdi. Bozulmadan 80 kez yazılabilen optik kağıt sayesinde, kağıt üretimini artırmak için ağaç kesmeye gerek kalmayacak. Ayrıca beyaz kağıtta kullanılan ve çevreyi kirleten zehirli maddeler de zamanla kullanımdan kalkacak.

Kurşunkalemden pratik

Kurşunkalemle kağıda yazı yazdıktan sonra silgiyle silebiliriz; ama bu hem çevreyi kirletiyor hem de kağıdı yıpratıyor. Üstelik eski yazıdan izler kalıyor. Öte yandan bilgisayar çıktılarıyla dergiler, kitaplar ve gazeteler hep mürekkeple basılıyor ve bunları silmek imkansız. Ancak bu konuda çaresiz değiliz:

California Üniversitesi, Riverdside’dan kimya profesörü Yadong Yin, morötesi ışıkla üst üste 80 kez yazılabilen yeni bir optik kağıt geliştirdi. Üstündeki yazıları 5 gün boyunca koruyabilen yeni optik kağıdı özel kutuda ısıtarak hemen silmek de mümkün.

İlgili yazı: Hint Okyanusu’nda 200 Milyon Yıllık Kayıp Kıta Bulundu

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer
Yeni optik kağıtla böyle güzel bir resmi defalarca çizmeniz ve kopyalamanız mümkün olacak. Üstelik aynı kağıt üzerinde.

 

Nasıl çalışıyor?

Öncelikle bunun için fabrikada yeni tür kağıt üretmeye gerek yok. Mevcut kağıdı alıp üzerine nano-parçacıklardan oluşan ve morötesi (UV) ışığa duyarlı olan özel bir boya sürmeniz yeterli. Böylece sıradan kağıdı 80 kez yazılabilen kullanışlı bir ortama dönüştürüyorsunuz.

Yeni UV boya metrenin milyarda birindeki zerrelerden oluşan iki ayrı nano-parçacık tozunun karıştırılmasıyla hazırlanıyor. Bunlardan biri elektrik akımı uygulandığında, yani parçacıkları oluşturan atomlar ekstra elektron kazandığında saydamlaşan Prusya mavisi pigmenti.

Diğer nano-parçacık ise titanyum dioksit (TiO2). Titanyum dioksit UV ışıkta kimyasal reaksiyonları hızlandırarak kağıda yazmayı kolaylaştıran bir fotokatalitik materyal olarak biliniyor (ışıkla çalışan bir kimyasal tepkime hızlandırıcısı).

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer
“Fiziğin ilkeleri, en azından görebildiğim kadarıyla, cisimleri atom atom hareket ettirmeye engel değil. Bunu yapmak için fizik yasalarını çiğnemeye gerek yok. Prensipte yapılabilir bir şey. Ancak pratikte yapamadık; çünkü biz çok büyüğüz.” Richard. P. Feynman, fizikçi.

 

Önce ikisini karıştırıyorsunuz

Böylece UV boya ortaya çıkıyor. Ardından UV boyayı sıradan kağıda sürüyorsunuz ve kağıt mavi renk alıyor. Sonra, kağıdı özel bir lazer printera yerleştiriyorsunuz. Printerın içinde bulunan UV ışık kafası tıpkı DVD’ye lazerle veri kaydeder gibi çalışarak kağıda yazı yazıyor.

Lazer printer yeterli

UV ışık gören titanyum dioksit elektron salıyor ve bu elektronlar Prusya mavisi pigmentine ulaşarak kağıdın ışık görmeyen kısımlarını saydamlaştırıyor. Böylece UV printer ile optik kağıda yazı yazıyorsunuz. Bu yazı kağıdın üstünde 5 gün kaldıktan sonra kendiliğinden siliniyor.

Ancak, kağıdı alıp özel bir ısıtıcıda yakmadan 120 dereceye kadar ısıtırsanız yazıyı hemen silebiliyorsunuz. Böylece seksen yazı yazmak mümkün oluyor.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer
Kağıt üretilim derken dünyanın akciğerlerini tüketiyoruz.

 

Çevre dostu

Bugün sevdiğimiz kağıdı üretmek için ağaçları kesiyoruz. Özel ormanlar kullandığımız için Amazon ormanlarını kesmediğimizi söylesek bile, kağıdın ham maddesi olan selülozu beyazlatmak amacıyla zehirli kimyasal maddeler kullanıyoruz. Bu da çevreyi kirletiyor.

Üstelik kağıdı kullandıktan sonra çöpe atıyoruz; ama bu çöpler doğada çürürken üstündeki zehirli mürekkeple diğer kimyasalları toprağa vererek doğayı kirletiyor. Elbette kağıdı geri dönüşüme sokabiliriz; ancak bütün kağıtlar geri dönüşüme sokulmuyor.

Ayrıca geri dönüşüm işlemi yeni kağıt üretiminden daha fazla enerji tüketiyor, yine çevreyi kirleten zehirli maddeler kullanıyor ve sıfır üretimden çok daha pahalıya geliyor. UV optik kağıt ise çöpe gitmeden 80 kez kullanılabiliyor. Böylece çevre kirliliği ile küresel ısınmayı azaltıyor.

İlgili yazı: Kağıttan Bilgisayar Çağı Başlıyor >> Mühendisler kağıttan bilgisayar çipi üretiyor

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer

2014’te başladı

UV optik baskı 2014 yılında geliştirildi. Ancak, eski modelde sadece ışık görmeyen yerlere baskı yapılabiliyordu. Bu yüzden de Gutenberg’in 15 yy’da geliştirdiği ilk baskı makinesinde olduğu gibi, kağıda yazılacak yazıyı önce bir kalıba basmak gerekiyordu.

Ardından, bunu bir ışık maskesi olarak optik kağıdın önüne koyup kağıdı UV ışığa tabi tutarak baskıyı gerçekleştiriyorduk. Eski model UV kağıda bu yöntemle sadece 20 kez yazı yazılabiliyordu. Yeni kağıtta ise ışık maskesine gerek yok. Doğrudan lazer yazıcı ile harf basabileceğiz.

İlgili yazı: Kontrollü Güç >> Telefon pil ömrünü uzatmak için en çarpıcı 5 yöntem

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer
Bizler kağıt üretmek için ormanları kesen ve sonra sanat için kağıttan orman yapan garip bir türüz.

 

Kağıt ve toner tasarrufu

Üstelik bu anlattığımız model de bir prototip: Kağıdın ticari sürümüne ise belki yüzlerce kez yazı yazılabilecek. Böylece ofiste çok sayıda not kağıdı, fotokopi kağıdı ve ajanda tutmanıza gerek kalmayacak. Fotokopi makinesi ve printerlara devamlı yeni kağıt takmak zorunda kalmayacağız.

Elbette sık sık mürekkep kartuşu ve toner değiştirmemiz de gerekmeyecek. Böylece ofis sarf malzemelerinden tasarruf edeceğiz. Yadong Yin diyor ki “Görünümü ve dokusu geleneksel kağıtla aynı olan optik kağıdı mürekkep kullanmadan defalarca silip yeniden yazabilirsiniz.”

“UV boyayı sıradan kağıda uygulayabiliriz. Bunun için kağıdı boya tankına daldırabilirsiniz. Hatta deodorant gibi basit bir sprey kullanarak boyayabilirsiniz. Yeni icadımızla modern toplumun en büyük sorunlarından olan hayat pahalılığı ile çevre kirliliğini önleyeceğiz.”

İlgili yazı: AIDS’e Kesin Çare >> Amerikalı doktorlar HIV virüsünü insan DNA’sından sildi

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer

 

Çevreye katkısı

En iyisi kağıt endüstrisinin çevreye nasıl zarar verdiğini ve doğal kaynakları nasıl tükettiğini sayılarla gösterelim: Amerika’daki çöplerin yüzde 40’ını kağıt atıklar oluşturuyor ve ofislerdeki fotokopi makineleriyle printerları beslemek için yılda 68 milyon ağaç kesiliyor!

Nitekim bugüne dek hep kağıt ekonomisini bırakıp elektronik ortama geçelim dedik; ama bir türlü yapmadık. Üstelik romantik bir şekilde buna karşı çıkarken, insanların kağıt kitapları ve mürekkep kokusunu çok sevdiğinden söz ettik. Oysa bu efsanenin en büyük destekleyicisi bizzat kağıt endüstrisi!

İlgili yazı: Şimdi 3D Selfie Zamanı >> Microsoft’tan telefonları 3D tarayıcıya dönüştüren uygulama

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer

 

Çıkar endüstrisi

Bugün tümüyle dijital ortama geçilmemesinin nedeni, selüloz patronlarının kağıt üretimiyle para kazanmak istemesi. Bunu önlemenin iki yolu var: 1) Evde kağıtları kullan-at politikasından vazgeçmeliyiz (UV ışıkla lazer yazıcıda 80 kez yazılabilen optik kağıt işte buna imkan verecek).

2) Tablet, akıllı telefon ve e-kitap okuyucuları kullanmaya başlamalıyız. Peki yayıncıların sırf matbaaları ve kitapevlerini korumak için e-kitapları basılı kitap fiyatına sattığını biliyor musunuz? İsteseler 1 kuruşa bile e-kitap satabilirler. Sonra da korsan kitap bize zarar veriyor diye yakınıyorlar.

Oysa gezegenimizin geleceği çevre kirliliğine yol açmayan sürdürülebilir ekonomide yatıyor. Bunun için de evde yeniden kullanılabilen kağıtlar bulundurma ve tabletten kitap okuma alışkanlığı edinmek gerekiyor. Profesör Yin, “Bir sonraki hedefimiz UV kağıt için yeni bir lazer printer geliştirmek ve 4 renkli baskıya geçmek” diyor.

İlgili yazı: Sentetik DNA İle Çelikten Güçlü İpek Üretiyoruz

kağıt-optik_kağıt-uv-morötesi-printer
Çevre kirliliğini önlemek için e-kitap okuyabilirsiniz. Hem normal kitabın tersine; yazının fontunu, puntosunu, arka plan rengi ile parlaklığını gece-gündüze göre ayarlayabilir ve tablette yorulmadan binlerce kitap taşıyabilirsiniz.

 

Kağıt bilgisayar devrimi

Ancak, bu yazıyı sizler için hazırlamamın başka bir nedeni var; çünkü burada sadece çevre dostu baskı teknolojilerinden söz etmiyoruz. Gelecekte kağıt kadar ucuz laptop üretmekten söz ediyoruz. Ne de olsa UV optik kağıt teknolojisi kağıttan üretilen bilgisayar devrelerini de yaygınlaştıracak.

Böylece sizin de kağıt gibi geri dönüştürülebilen ve kağıt kadar ucuz olan bir bilgisayarınız olacak. Elbette bu bilgisayar suyla ıslanınca eriyip bozulmayacak; ama gerçekten nasıl çalıştığını merak ediyorsanız sizi kağıttan bilgisayar yazısına alalım.

80 kez yazılabilen optik kağıt


1Photocatalytic Color Switching for High-Performance Light-Printable Rewritable Paper

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir