Kontrollü Güç >> Telefon pil ömrünü uzatmak için en çarpıcı 5 yöntem
|Galaxy S4 telefonumu yanlışlıkla kırıp acilen yeni telefon almak zorunda kaldığımda General Mobile Android One’ı denemeye karar verdim. Android One’da yüklü olan Lollipop sürümünün donanıma özel yazıldığı ve gömülü uygulama barındırmayan telefonun hızlı çalıştığı söyleniyordu (iPhone gibi).
Doğrusu “marka” Android telefonlarda izinsiz olarak sürekli yeniden başlayan gömülü uygulamaların RAM’i doldurup telefonu yavaşlatması ve pili tüketmesinden bıkmıştım. Bahane ile 2600 TL’lik telefonlardan daha hızlı çalıştığı söylenen GM Android One’ı test edeyim dedim. Bu yazıda hem test sonuçlarını paylaşıyor hem de telefonda pil ömrünü uzatmakla ilgili 5 ipucu sağlıyorum.
İlk bölümde ister iPhone olsun ister Android, telefonda pil ömrünü uzatmakla ilgili genel tavsiyeler bulacaksınız. Bonus kısmında ise Android One’da pil ömrünü uzatmak için neler yapabileceğinize değineceğim. Hiçbirimiz tatil dönüşünde şarj hizmeti vermeyen bir otobüste telefon pilinin bitmesini istemeyiz. Hemen başlayalım. 🙂
1. Gereksiz uygulama kurmayın
Telefonunuzdaki mobil uygulamalar ücretsiz değil. Aslında en değerli şeylerimizden biri olan kişisel bilgilerimizi kullanıyor ve bunları üçüncü taraflara satarak para kazanıyorlar. Peki bunun telefon pilinin hızlı bitmesiyle ne ilgisi var?
Çok ilgisi var, çünkü telefonlardaki uygulamalar arka planda çalışıyor ve Clean Master gibi bir pil-RAM yönetim uygulaması kullansanız bile sürekli yeniden başlayarak pili bitiriyor. Ayrıca RAM’i, yani cihazınızın belleğini azaltıyor. Bu da işlemcinin çok çalışıp ısınmasına ve pili daha hızlı tüketmesine yol açıyor.
Kısacası telefona kullanmadığınız hiçbir uygulama kurmayın. Samsung gibi markalarda ise telefona gömülü olarak gelen uygulamaları güncellemeyin veya güncellemelerini kaldırın. Ayrıca kullanıcı sözleşmelerini kabul etmeyin. Böylece gömülü uygulamaların en azından RAM’i doldurmasını önlemiş olursunuz.
İlgili yazı: Laptop ve tablette pil ömrünü uzatmanın en pratik 10 yolu
2. Ekran parlaklığını azaltın
Telefonda en çok pil tüketen parça cihazın ekranıdır. Parlaklığı kısın. Bugün telefon ekranları piyasada satılan en kaliteli Full HD TV ve monitörlerden daha ileri teknoloji içeriyor ve hepsi de öğle güneşiyle mücadele edecek kadar parlak ekranlar. Ayrıca üreticiler telefonu ürün standında satmak için ekran parlaklığını fabrika ayarıyla açıyor.
Kısacası telefonun fabrika ayarlarını değiştirin, otomatik parlaklık özelliğini kapatın ve resimde olduğu gibi elle kendi parlaklık ayarınızı yapın. Resme bakınca telefon parlaklığını çok kıstığımı sanabilirsiniz ama tersine, bu düşük ayarda bile ekranı güneşli yolda gayet rahat görebiliyorum.
İkinci olarak ekran kilit süresini maksimum 1 dakika olarak ayarlayın. 30 saniye olarak da ayarlayabilir ve ekranın otomatik olarak kapanmasıyla pil tasarrufu yapabilirsiniz; ama 30 saniye aktif kullanım için çok kısa bir süre. Öyle ki ekranı kullanmak için sürekli kilidi açarak uyku modundan çıkmak zorunda kalacaksınız. Bu da pil tüketimini artıracak.
Oysa ekran kilidi süresini 1 dakika olarak belirlerseniz telefonu ekran kapanmadan daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bu sırada arka plandaki uygumalar da uykuya geçerek pil tüketimini azaltır.
3. Titreşimi kapatın
Titreşim mekanik bir olay ve titreşim oluşturmak için kullanılan kinetik enerji fazla güç çekiyor. Üstelik yeni telefonlar eski telefonlar kadar güçlü bir şekilde titremiyor. En azından telefonu uzun süre kullanamayacağınız zaman titreşimi kapatarak pil tasarrufu yapabilirsiniz. Titreşimi genellikle ses ayarlarından kapatıyorsunuz.
4. Senkronizasyonu (eşitleme) kapatın
Eşitleme özelliği, örneğin Samsung marka bir telefonunun rehberini Facebook kişileriyle senkronize etmenizi sağlar. Bu yüzden de bana göre son derece gereksiz bir uygulamadır. Çünkü telefonda Facebook yüklü ve bu uygulamanın kendi arkadaş listesi var.
Eşitleme sürekli olarak Wi-Fi veya 3G kullanıyor. Bu hem internet bağlantınızı yavaşlatıyor hem de telefonun uykuya geçmesini önleyerek pil tüketimini hızlandırıyor. Aktif internet bağlantısının da fazla güç harcadığını unutmayın.
Aynı zamanda eşitlemenin telefonun hafızasını doldurarak RAM’i ve depolama alanını kısıtlayacağını, bunun da pil tüketimini artıracağını akılda bulundurun. Android telefonlarda eşitlemeyi “hesaplar” altında kapatabilirsiniz (Twitter ve diğer uygulamalar da buna dahil).
5. GPS ve interneti kesin
Akıllı telefonda interneti kesmek telefonu aptal etmek demek ve bu da cihazın kullanım mantığına aykırı. Ancak telefonun internet bağlantısını kesmeden de pilden tasarruf edebilirsiniz.
Örneğin GPS özelliğini (konum) sadece Google ve Yandex Haritalar gibi bir navigasyon hizmetini kullandığınız zaman açın. Check-in yaparken de aynı mantık geçerli. Örneğin ben GPS’i sadece Instagram ve Swarm’da check-in yaparken açıyorum.
Wi-Fi alanı (hotspot) özelliğini telefon şarja takılıyken kullanmaya gayret edin, yoksa çok pil tüketiyor. Bluetooth bağlantısını açık unutmayın ve Wi-Fi bağlantısı olan noktalarda 3G yerine Wi-Fi kullanın (3G pil tüketimini artırıyor).
Bonus: Androıd One’da güç tasarrufu
Android One, Android’in özel bir sürümü ve bu sürümü destekleyen telefonların donanımını çekirdek kod düzeyinde (kernel) destekliyor. Böylece iPhone’da olduğu gibi yüksek pil tasarrufu sağlıyor.
Android One telefonlar ayrıca tüm yazılım güncellemelerini anında alıyor. Örneğin Lollipop 5.0 Samsung’a yeni gelirken ben Android 5.1.1 yüklü bir telefon satın aldım. Üstelik 5.1.1’de uyku modu gibi gelişmiş özellikler bulunuyor.
Bu da uygulamaların telefonu kullanmadığınızda otomatik olarak kapanmasını sağlayarak pil ömrünü uzatıyor.
Clean Master kurun
Bonus 1: Bu uygulama RAM ve pil yönetimi yapıyor. Aynı zamanda otomatik olarak başlayan uygulamaları uyutuyor ve birçoğunun telefonu başlatırken yeniden açılmasını önlüyor. Böylece RAM’i temiz tutuyor.
Clean Master’ı diğer telefonlarda kullanabilirsiniz ve ben de Galaxy S6’da test ettim ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Lollipop 5.1.1 Android One ile çok daha iyi sonuç alıyorsunuz. Çünkü Samsung’un gereksiz gömülü uygulamalarının tersine, General Mobile’da Clean Master bir uygulamayı kapatırsa o uygulama gerçekten kapalı kalıyor.
Düzenli temizleyin
Bonus 2: Clean Master ile günde en az bir kez temizlik yapın (1). Ara sıra telefonu hızlandırın (2) ve telefonu çantaya koyarken sırasıyla bu iki adımı uyguladıktan sonra bir de Tek Tık Uyut kısayolu ile uygulamaları uyutun (3).
Bonus 3: Türkiye’nin internete uyguladığı gözetim ve sansürü aşmak üzere VPN kullanıyorsanız bunu sadece gizli browser sekmelerinde açın. Normal kullanımda ise VPN’i kapatarak pil tasarrufu edin. Ayrıca VPN’i kapattıktan sonra Clean Master Tek Tık Uyut kısayol düğmesine de basın.
Fotoğraf biriktirmeyin
Bonus 4: Android One ayarlarından uyku modunun her zaman açık olduğunu kontrol edin ve pil ömrünü korumak için telefonu boşalmadan şarj etmeyin. Bu konuda General Mobile kullanıcıları çok şanslı. Çünkü Lityum polimer pilleri var. Bu piller yüzde 30 boşaldığında yüzde 30’dan şarj oluyor. Eskiyen lityum iyon piller gibi kendini yüzde 70 doluyken yüzde 100 dolu sanmıyor.
Bonus 5: Galerideki fotoğrafları Clean Master gelişmiş sekmesi ile yedekleyin ve telefondan silin. Resimlerin Whatsapp, Instagram, ekran görüntüsü, indirilenler gibi diğer klasörlerdeki kopyalarını elle veya Clean Master ile silin.
SD kartı kullanın
Ayrıca mobil uygulamaları ve resimleri SD karta taşıyın. Dinlemediğiniz MP3’leri ve izlemediğiniz videoları telefonda tutmayın. Depolama alanı ne kadar boşsa telefon o kadar hızlı çalışır ve o kadar az pil harcar.
Bu ipuçlarına dikkat ederek telefonumun RAM’inde her zaman 1080 MB boş alan yaratıyor ve aynı anda 6 uygulamayı bile cihaz yavaşlamadan kullanabiliyorum: Telefonumu 4 saat içinde 1 saat video izleyerek, 3 saat internet radyosu dinleyerek ve bu sırada Instagram’a girip e-kitap okuyarak test ettiğimde, pilin yüzde 100’den sadece yüzde 66’ya düştüğünü gördüm. Size de tavsiye ederim. 🙂
Clean master çok süslü çok reklamlı ancak BOŞ bir uygulamadır hiçbir işe yaramaz .. örneğin clean mastere tara komutu verin 1_2 saniyede güya telefonu tarıyor .. milleti enayi yerine koyuyorlar… reklam şahane güvenlik bahane !!!
Flash bellek hard diskten hızlı çalışıyor tabii. Reklam ve casus uygulama. Tüm diğer mobil uygulamalar gibi.
Android güvenlik uygulamalarının virüslere karşı gerçek koruma sağlamadığını uzmanlar söylüyorlar isterseniz nette biraz dolaşın bakın ..
Ben şirket veritabanına bağlanırken çoğu zaman bellek birikiminden dolayı problem yaşıyorum, clean master sayesinde temizleyerek biriken belleği ilk gün ki hızda kullanıyorum, her şeyi de biliyorsunuz
Çoğuna katılıyorum. İlave etmek istediklerim şunlar. Senkronizasyonun kapatılmaması gerektiğini düşünüyorum. Telefon uyku modundayken zaten ayarlarsanız senkronizasyon kapanıyor.
SD kartta mutlaka Class 10 olmalı.
Clean Masterı kesinlikle tavsiye ederim ama ayarlarını iyi yapmalısınız. Ayarlarını yaptıktan sonra elle temizlemeye gerek bile kalmıyor.
Kamerayı sadece fotoğraf veya video çekeceğiniz zamanlar anlık açıp kapatın. Çekmek için bile açık olarak beklemeyin. Telefonda en fazla bataryayı kamera tüketir.
Diğer her şeye katılıyorum. Çok önemli beklediğiniz bir şey yoksa ekstra bildirimleri de kapatın. Kontrolleri elle yapın
Clean Master arıca cihazınızın güvenliğini de sağlıyor. Ekstra güvenlik uygulamasına gerek olmadığını da düşünüyorum
Evet hocam kamera ve bildirimler fazla pil yiyor. Clean Master ayarları için ayrıca yazı yazayım en iyisi. Teşekkürler.
clean master yüklemeyin raminizden yiyor onun yerine greenify indirirseniz faydalı olucaktır