Instagram’da Kare Fotoğraf Sınırlaması Kalktı >> 16:9 geniş fotoğraf da destekleyecek

ğğ3gğ

Twitter’ın 140 karakter sınırlaması varsa Instagram’ın da 4:3 kare fotoğraf zorunluluğu var. Daha doğrusu vardı. Nasıl ki Twitter direk mesajda (DM) 140 karakter sınırını kaldırdı, Instagram da kare fotoğraf sınırlamasını kaldırıyor.

Tabii Instagram sadelik ve insanı sinir edercesine basitlik meraklısı olduğu için bunu aklımıza gelebilecek en temel şekilde yaptı. Telefon ekranında bir simgeye dokununca fotoğrafın 16:9 kadrajına geçebiliyorsunuz.

Nihayet diyeceğim, ama Instasize veya VSCO cam gibi uygulamalar kullanmadan sadece Instagramla yapıp yapabileceğiniz tek şey de bu. 🙂

 

 

Screenshot_2015-08-28-15-18-56Instagram neden bu kadar bekledi?

Tabii ki inatçı olduğundan! Ancak güneş balçıkla sıvanmaz. Instagram’a dikkatli bakarsanız fotoğrafların yüzde 20’sinin Instasize gibi bir uygulama ile resme siyah veya beyaz kenarlar eklenerek Instagram kadrajına oturtulduğunu göreceksiniz.

Evet, bazılarımız mutlaka kare fotoğraf çekmek için kadrajla oynamayı ve kendini başka açılardan kısıtlamayı estetik bulabilir. Ancak içimizden bir çoğu buna sinir oluyordu. Çünkü kapalı mekan fotoğraflarında ve selfie çekimlerinde arkadaşlarımızı çerçeveye sığdırmakta zorlanıyorduk.

 

 

originalAndroid ve iOS’te 16:9 kadraj kullanabilirsiniz

Instagram kullanıcı yabancılık çekmesin diye yenilikleri minimumda tuttu; yani mobil uygulama grafik arayüzü değişmedi. Düğmeler, hizalama çizgileri vb. hep aynı yerde.

Instagram ürün müdürü Ashley Yuki konuyla ilgili açıklamasında şunları söylüyor: “Projeye başladığımızda bu yeniliğe şüpheli yaklaşanlar vardı. Oysa Instagram’da gördüğüm görsellerin beşte biri platformumuzda doğal olarak desteklenmiyor gibiydi ve bu da kötü bir şeydi.”

 

 

largeSiz de Instagram’ın yeni sürümüyle çektiğim test fotoğrafıma bakabilirsiniz. Bu küçük ayrıntıyı fark ettiniz mi bilmiyorum, ama fotoğrafın sol alt köşesindeki düğmeye basarsanız Instagram’ın varsayılan otomatik 4:3’e sığdır modundan çıkıp 16:9 geniş ekran formatına geçebiliyorsunuz.

Sağ taraftaki düğme ise Layout uygulamasına geçiş düğmesi ama fotoğraf düzenleme, kırpma ve sığdırma alanlarında yararlı ek özelliklere sahip Instasize varken Layout yüklemenize gerek bile yok derim. 🙂

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex