Hava Durumunu Lazerle Kontrol Etmek Mümkün mü?

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırgaBilim insanları kasırgaları lazer ışınlarıyla önlemek ve hava durumunu kontrol etmek için çalışmalarını hızlandırdı. Sonuçta Irma ve Harvey kasırgaları Amerika’ya 290 milyar dolar zarar vererek1 40 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Peki bulutlara lazer ışını göndererek sel ve dolu felaketlerini önlemek mümkün mü?

Hava durumunu kontrol etmek

Petrol, doğal gaz ve kaya gazı küresel ısınmaya yol açıyor. Bu da atmosferin enerjisini artırarak daha güçlü rüzgarlara ve daha şiddetli kasırgalara neden oluyor. Hatta kasırgaların yoldan çıkarak karaya vurmasını sağlıyor.

Nitekim National Geographic dergisi 1980’lerde, okyanusların ısındığını ve kasırgaların yol değiştirerek Florida ve Texas’ı daha sık vurmaya başladığını bildirmişti. Bilim insanları da kasırgalara yol açabilecek bulutları önceden tetikleyerek boşaltmak için fırtına bulutlarına trilyonlarca watt gücündeki lazer ışınlarıyla ateş etmek istiyor.

Böylece fırtına başlamadan yağmur yağmasını sağlayacaklar. Bildiğiniz gibi kuzey ormanları kesildiği için ve küresel ısınmaya bağlı sıcak dalgaları sebebiyle Marmara’daki bulutlar artık Karadeniz üzerinde kolay kolay boşalmıyor.

Örneğin, bu yaz yağmur bulutları tümüyle İstanbul sahillerine indi ve Caddebostan gibi beklenmedik yerlerde bile sel baskınlarına yol açtı. Son dolu felaketinde sadece Kadıköy’de 200 ağaç devrildi ve yüzlerce araç-ev hasar gördü. Bilim insanları lazer ışınlarıyla bunu önlemeye çalışıyor.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırga
Bulutlara lazer ışınları göndererek kasırgaları önlemek, güvenli bölgeye yıldırım düşmesini sağlamak ve yağmur yağdırmak. İşte bilim insanlarının yeni hedefi bu.

 

Yağmur ekmekle karıştırmayalım

Yapay yağmur 1940’larda geliştirilen bir teknoloji ve bulutlara uçakla gümüş iyodür serperek kuraklığa karşı yağmur yağması sağlanıyor. Buna bulut tohumlama da deniyor. Yağmur bombası yöntemi ülkemizde ilk olarak 1990 yılında İstanbul’da İSKİ tarafından uygulandı. Bu yöntem farklı zamanlarda İstanbul, Ankara ve İzmir’de kısa süreli olarak kullanıldı.2

Dünyada 24 ülke bulut tohumluyor

Ancak bu yazıda yağmur ekmeyi değil, lazer ışınlarıyla fırtına bulutlarını erken yağışa zorlayarak dolu, kasırga ve sel felaketini önlemenin mümkün olup olmadığını inceleyeceğiz.

Ne de olsa saatte 280 km hızla esen Irma Kasırgası kategori 5 büyüklüğündeydi ve Amerika’da 10 yıldır bu kadar güçlü bir kasırga görülmemişti; ama fizikçi Jean-Pierre Wolf, lazer ışınlarıyla hava durumunu kontrol etmeye kararlı görünüyor.

İlgili yazı: Dünya’nın ekseni 12 metre kaydı

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırga
Irma kasırgası 40 kişinin ölümüne ve 290 milyar dolar zarara yol açtı.

 

Çözüm odaklı lazer ışınları

Aslında lazer ışınları bulut tohumlamanın ve yapay yağmur yağdırmanın en etkili, en verimli yolu. Bu bağlamda bulut tohumlama teknolojisini son olarak Çin’in 2008 Olimpiyatlarında kullandığını hatırlatalım.

Ancak, Çin tersini yaptı ve havaya roket fırlatarak yağmur bulutlarının boşalmasını sağladı. Böylece yağmurun Olimpiyat açılış törenini bozmasını önledi.

Yalnız kimyasal yöntemlerle bulut tohumlanın ne kadar etkili olduğunu kesin olarak bilmiyoruz; çünkü hava durumu çok karmaşık bir sistem ve yağmur yağınca buna gerçekten bulut tohumlanın yol açıp açmadığını anlamak zor.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırga
2013’te Roma’da yapılan lazerli bulut tohumlama deneyi.

 

Hava durumunu lazerle nasıl kontrol ederiz?

Terawatt gücünde lazer ışınlarını atmosfere göndererek havadaki doğal nemin yoğuşmasını sağlamak ve yapay yollardan bulut oluşturmak mümkün. Böylece su damlacıkları soğuk olan yüksek irtifada buz kristallerine dönüşüyor ve altta hava sıcaksa yere yağmur damlaları olarak ulaşıyor.

Teorik olarak lazer ışınlarıyla ateş ederek Karadeniz’den gelen bulutları Kilyos açıklarında yağışa zorlayabilir ve İstanbul’un sahil kesimlerinde sel felaketine yol açmalarını önleyebiliriz. Eskiden bunu yapamıyorduk; çünkü elimizde yeterince güçlü lazerler yoktu. Şimdi trilyonlarca volt gücünde lazerler var.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırga
Kasırgalar Afrika’dan gelen hava akımlarıyla oluşuyor. Büyütmek için tıklayın.

 

Haydi yapalım!

Hava durumunu lazerle kontrol etmek o kadar kolay değil. Örneğin Caddebostan’da sel felaketi istemiyoruz; ama İstanbul’da kuraklığa yol açmak da istemiyoruz. Bunun için yağmur bulutlarının kısmen kuzeyde kısmen de güney kıyılarında yağmasını sağlamak zorundayız.

Ancak, şimdilik lazer ışınlarıyla bu kadar ince ayar yapmamız imkansız. Yoksa Şili’deki selleri ve California’daki kuraklığı önlemek için lazer ışınları kullanırdık. Yalnız bunun başka ülkelerin yağmurunu çalmak anlamına da geleceğini unutmayalım.

Ne de olsa yağmur bulutları bazen bir ülkede yağmadan başka ülkeye geçiyor. Şimdi Rusya bu teknolojiyi kullanarak yağmuru kendine çekse Karadeniz Bölgesi’nde kuraklık olur. Suriye’nin zamanında Asi Irmağı üzerindeki baraj kapaklarını açarak tarlalarımıza sel baskınıyla zarar verdiğini anımsayacak olursak su savaşlarının mümkün olduğunu görüyoruz.4

Yıldırım tehlikesi

Lazer ışınlarıyla hava durumunu kontrol etmenin bir riski de yıldırım tehlikesi. Ancak işimizi doğru yaparsak yıldırım düşmesi riskini azaltabiliriz. Bilim insanları şimdilik bulutların içinde şimşekler çakmasını sağladılar; ama yere yıldırım düşürmeyi başaramadılar (bunun için birkaç yıl önce New Mexico’da bir lazer deneyi yapmışlardı).

İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırga
Fizikçi Jean-Pierre Wolf lazer ışınlarıyla hava durumunu kontrol etmeye çalışıyor.

 

Hava durumunu onarmak

Sonuç olarak lazer ışınları küresel ısınmaya bağlı olarak bozulan havaları tamir etmemizi sağlayabilir. Küresel ısınmanın ılıman iklimlerdeki en büyük zararlarından biri baharı ve sonbaharı kısaltması ya da ortadan kaldırması: Bunu son yıllarda İstanbul’da gördük.

Geçen yıl Ağustos sonrasında ani yağmurlarla havanın aniden soğuması ve bu yıl ilkbaharın bitmek bilmeyip yaza taşması, bir zamanlar dört mevsim yaşanan ülkemizde artık İngiltere gibi iki mevsim (yaz ve kış) görülebileceğinin belirtisiydi. Soğuk kışlar ve yazın gelen sıcak dalgalarıyla sel felaketleri.

İlgili yazı: Dokuzuncu Gezegen Hakkında Yeni Kanıt Bulundu

hava_durumunu-hava_durumu-lazer-küresel_ısınma-kasırga
Kasırganın yolu.

 

Kanseri tedavi etmek

Bilim insanları henüz hava durumunu lazer ışınlarıyla kontrol etmeyi başaramadılar; ama geliştirdikleri teknolojiler kanserin tedavisinde umut verdi.

Buna göre lazer ışınlarının rengi ile frekansını değiştirerek kanserli hücrelere tek tek nişan almamız ve böylece tümörleri sağlıklı dokulara zarar vermeden imha etmemiz mümkün görünüyor. Bu da küçük ölçekte hızlı yayılan kanser türleri hariç kemoterapi ve radyasyon tedavisi kullanma ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Ancak, Güneş’e bağlı kaçınılmaz küresel ısınma sorunu da var ve bunun önümüzdeki 1 milyar yılda Dünya’yı nasıl etkileyeceğini hemen okuyabilirsiniz. Teknik olarak sonbahara girdiğimiz, ama henüz yazdan çıkmadığımız şu günlerde moraliniz yüksek ve enerjiniz bol olsun.

Irma kasırgası


1Hurricane Irma
2Suni yağış
3Short-pulse lasers for weather control
4TBMM tutanakları

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir