Google’dan Modüler Telefon Devrimi >> Google’ın modüler akıllı telefonu Project Ara 2015’te 50 dolara satışa çıkıyor

Project Ara ColorsHer yıl 1800 TL’ye yeni telefon almaktan bıktınız mı? Google buna çözüm üretti: Project Ara ve modüler akıllı telefonlar.

Google’ın modüler akıllı telefonu Project Ara, 2015 yılında 50 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Elbette 50 dolara sadece basit bir telefon kapağı satın alabilirsiniz. Ancak bu kapağın içine hangi işlemciyi ve hangi ekranı takacağınıza siz karar veriyorsunuz.

Telefonun işlemcisi 1 yıl sonra yeni uygulamaları çalıştırmak için yavaş kalıyorsa cihazı elden çıkarmaya gerek yok. Tek yapacağınız, yükseltme kiti alarak eski telefona yeni işlemci takmak! Modüler telefonlar Lego blokları gibi sök-tak özelliği destekliyor.

 

 

1Artık telefon fiyatına üretici değil, siz karar vereceksiniz

Günümüzde Firefox OS tabanlı telefonları anlaşmalı olarak ayda “23 kuruş”a satın almak mümkün ve Avrupa Birliği’nde raf fiyatları 60 Euro’ya düştü. Ancak ucuz telefon teknolojisi daha başlangıç aşamasında: Birkaç yıl içinde elektronik devreler kâğıda basılacak ve telefonlar daha da ucuzlayacak.

Google, tüketicilerin her yıl yeni bir telefon satın almaktan hoşlanmadığını biliyor ve Project Ara adını verdiği modüler telefonu bunun için geliştirdi. Modüler teknoloji aynı telefonu yeni parçalar takarak yıllarca kullanmanıza izin veriyor ve bu bağlamda gerçek bir marka bağımlılığı yaratıyor.

 

 

google motorola modular phone main2Pratik ve kullanışlı

Google aynı zamanda gözlük ekran teknolojisinin (Google Glass) tahmin edilenden daha yavaş yaygınlaşacağını da biliyor ve bu yüzden “kontak lens ekranlar” geliştirmeye başladı. Ancak insan gözünde kan şekerini ölçen ve aynı zamanda Google Glass gibi mobil ekran işlevini gören akıllı lenslerin raflarda yerini almasına daha vakit var.

Google Glass yere düşüp kırılabilir, yağmurda içine su kaçabilir. Akıllı kontak lensler de yolda kaybolabilir veya lensleri lavaboda unutabilirsiniz. Üstelik Google Glass’ın fiyatı 1500 dolar. Gözlük ekranlar ve akıllı lensler sıradan gözlükler kadar ucuzlamadıkça, bu teknolojiler kullanıcı arasında yaygınlaşmayacak.

Project Ara modüler telefon işte bu açığı doldurmak için tasarlandı: Bugünkü akıllı telefonlar cebimizde biraz fazla yer işgal ediyor olabilir ama cep telefonları çok kullanışlı.

 

 

para50 dolara ne alabilirsiniz?

Project Ara’nın 50 dolarlık “çıplak” versiyonu telefon kapağı, bir Wi-Fi kablosuz bağlantı modülü ve acil durum pilinden oluşuyor. Dokunmatik ekran, video kamera, NAND flash depolama birimi, SIM kart ve hücresel modem gibi parçaları ise ayrıca satın alınıyor.

Buradaki avantajınız, bütçenize en uygun parçayı satın alabilecek olmanız. Örneğin bilinçli bir telefon kullanıcısı olarak, orta hızda bir işlemciyi rahatlatmak amacıyla 2 GB’lık RAM modülü alabilirsiniz. 16 GB depolama alanında karar kılarken, telefonun şarjının dayanması için 2800 mAh pil kullanabilirsiniz.

Üreticiler bugüne kadar tekelci bir yaklaşımla bize hazır ürün sundular. Piyasayı, fiyatları onlar kontrol ettiler ve açıkçası bizi yıllarca kazıkladılar. Aslında ucuz ve kalitesiz olan ürünleri pahalıya sattılar. Şimdi sıra bizde: Ne kullanacağımıza biz karar vereceğiz, bu hayat pahalılığında bütçe tasarrufu yapacağız.

 

 

3Peki telefonun boyutları?

Öyle ya, 50 dolara satın alacağınız bir telefon kasasına 9 inçlik tablet ekran takamazsınız. Ancak Project Ara telefonlar 3 farklı boyutta sunulacak: Mini boy, orta boy ve jumbo boy. Mini boy 2 inç ekranlar ve orta boy da 4+ inç ekranlar için. Jumbo boy ise Galaxy Note 3 gibi mini tablet boyunda oluyor (ki buna telefon ve tablet arasında bir ürün olduğu için “phablet” diyoruz).

Google aslında modüler telefon teknolojisini Android işletim sistemiyle yıllar önce pazara tanıttı. Sony, Samsung gibi üreticiler Android yazılımını alıp kendilerine göre özelleştirebiliyor, Android için özel uygulamalar yazabiliyordu. Aradaki tek fark sadece Android yazılımının modüler olmasıydı. Sadece telefonun parçalarını değiştiremiyorduk ama artık bu da değişti.

 

 

5a71phonebloks modular phone 645x487Sektörü nasıl etkileyecek?

Modüler telefonlar mobil cihaz pazarında oyunun kurallarını değiştiriyor ve marka tekelini kırıyor. Artık Samsung, HTC gibi belli başlı markalar pazara hakim olamayacak. Mobil dünyanın gerçek kralı parça tedarikçileri olacak. Örneğin Project Ara’nın modüler parçalarını Samsung değil, Samsung telefonların parça tedarikçileri üretebilir. Böylece sanayi devrimi tarihinde ilk kez yan sanayi ana sanayinin önüne geçiyor.

Elbette Samsung da Project Ara için telefon modülleri üretebilir ama ucuza “no-name” üretim yapan yan sanayi ile rekabet edebilir mi bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey, modüler telefon parçalarını kim üretirse üretsin, telefonun kapağında Google yazacak olması. Google bir şekilde para kazanmak zorunda değil mi? 🙂

 

 

Bu tür bir modüler üretici ekosistemi, Android markasını Samsung-Apple tarzı patent savaşlarından uzak tutar ve Google’ı üreticilerin ağız kokusunu çekmekten kurtarır. Tabii bugünkü büyük markaların buna izin verip vermeyeceği ayrı bir konu.

Ancak ellerinde pek bir seçenek de olmayabilir. Japonya’daki tsunami felaketinin 2011’de başta Sony olmak üzere akıllı telefon üreticilerini nasıl zor durumda bıraktığını gördük. Belki de Project Ara ile mobil cihaz sektöründe büyük marka devri kapanacaktır.

 

 

ssNe kadar ince?

Dar kot cebine girecek kadar ince üretilen telefonlara ait TV reklamlarını hatırlayacak olursak, modüler telefonların da pazarda rekabet etmek için ince tasarlanması gerektiğini görebiliyoruz. Öte yandan, modüler sistemler yapısı gereği özel üretim tek parça telefonlar kadar ince olamaz ve Project Ara da bu konuda orta yol tutturmuş durumda.

Project Ara’nın seri üretim versiyonu 10 mm kalınlığında olacak. Bu belki son model iPhone kadar ince değil (7,6 mm) ancak yeterince ince. Modüler parçaların kalınlığının 4 mm olması ve bunun da genelde 10 mm kalınlığında bir telefon “oluşturması” planlanıyor.

Ayrıca, 3B printer kullanarak modüler parçaları çok daha ince ve ucuza üretmek mümkün. Yan sanayi büyük markaların yerini alabilir derken kast ettiğimiz nokta bu. Seri üretim yapan ama ürün çeşitliliğine sahip olmayan büyük fabrikaların, esnek 3B printer atölyeleriyle rekabet etmesi çok zor.

 

 

22Çalışırken söküp takabilirsiniz

Google akıllı telefonlara bugüne kadar sadece veri merkezlerinde kullanılan bir teknolojiyi de ekliyor: Telefonun parçalarını cihaz çalışırken değiştirme özelliği.

Örneğin telefon çalışırken ek modül takarak belleğini yükseltebilirsiniz. Bunun için telefonu kapatmak gerekmiyor. Sök-tak işlemlerini ve elektronik kilitlerin yerine oturmasını ise özel bir yönetici yazılımı kontrol edecek.

 

 

22853116Elektromıknatıs kullanıyor

Öndeki modüller plastik klips sistemiyle takılıyor, ancak arkadaki modüller kalıcı elektromıknatıslarla yerine oturuyor. Bu mıknatısları cihazın pilinden akım çekerek devre dışı bıraktığınız zaman arka modülleri yerinden sökebiliyorsunuz.

Google telefonun arka kapağının sağlam olması için elektromıknatıs sistemini özellikle tercih etti ve telefonu korumak amacıyla 3B printerda basılan modüler kapaklar da tasarladı. Ancak betona düşünce ne kadar hasar alır göreceğiz.

 

 

google glass haftaya satisa cikiyor 5896476 2493 7582 oModüler fayda

Modüler telefonların ilk başta aklımıza gelmeyen avantajları var. Diyelim ki telefonun pili bitiyor ve açık arazide şarj etme olanağınız yok. Siz de internete gireceksiniz ve telefonu kapatmak istemiyorsunuz. Bu durumda kamera modülünü sökebilir ve ana pili desteklemek için kameranın yerine düşük kapasiteli küçük bir ek pil takabilirsiniz.

Ya da diyelim ki yurt dışında tatile gideceksiniz ve roaming ücreti ödememek için kimseye telefon etmeyeceğinizi biliyorsunuz. Bu durumda hücresel modem yerine flaşlı daha büyük bir kamera takarak, tatil anılarını HD çekimlerle kaydedebilirsiniz. Acil durumda arama yapmak için de Skype veya Viber kullanırsınız.

Kısacası modüler telefonlar hem mobil dünyamızı hem de teknoloji sektörünü kökten değiştiriyor. 🙂

 

Google’dan modüler telefon Project Ara

 

 

 

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir