2012 Sosyal Medya Raporu >> Google’da, Facebook’ta neler oldu? Bu yıl neler olacak?

Ideas for Social Media 2013 500x2802013’e girmek üzere olduğumuz şu saatlerde sosyal medyada tam gaz yol aldığımızı söylesek yersiz olmaz. Bu yıl sadece Karanlık Sosyal Medya ve “Üçüncü Veri” gibi önemli değişikliklere tanıklık etmedik. Aynı zamanda Google+, Instagram ve Facebook gibi sosyal ağların da kritik bir dönüşüm sürecine girdiğini gördük. Peki, Bulut Bilişimle birlikte 2013’te neler olacak? Sosyal medya için iletişim ve pazarlama planlarınızı yaptınız mı?

 

Google+ “+1” in ötesine geçti

Google+ 2012’yi Facebook’un B2C performansını yakalamaya çalışmakla geçirdi ve kısmen bunda başarılı oldu. “+1” kavramı önce Facebook’un “Beğen” düğmesini taklit eden basit bir gelişme olarak ortaya çıktı. Ancak, Google+ Kurumsal Sayfa kullanıcıları, artık bunun ötesine geçmiş bulunuyor ve Google+ 2013’te kullanıcılara yepyeni özellikler sunuyor, sosyal medyayı bulut bilişimle birleştiriyor.

Eskiden, Kurumsal Sayfa kullanıcıları yalnızca marka sayfalarını kendi Çevrelerine ekleyen kullanıcıların yayınlarını +1’liyor, paylaşabiliyor veya bunlara cevap yazabiliyordu. Google 2012 yılında bunu değiştirdi. Şimdi Marka Sayfaları normal kullanıcılarının yapabildiği her şeyi yapabiliyor, markalarını Çevrelere eklemeyen kullanıcılarla da paylaşımda bulunabiliyor.

Tabii bunun sosyal medya tarama takip ekipleri için önemli sonuçları var. Artık bir markadan bahsedenleri takip etmek için Google+ üzerinde de tıpkı Twitter’da olduğu gibi #hashtag taraması yapmak ve Google+ Topluluklarını izlemek gerekiyor. Bütün bunlar markaların Google+’ta takipçi kazanmasını hızlandırmak için!

 

psy gangnam styleGoogle+ Analiz Hizmetine ne dersiniz?

Pek yakında, Google+ üzerinden sosyal medya iletişimi yürüten markalar özel bir sayfa etkinliği raporunda, o sayfayla kimin etkileşime girdiğini, sayfayı ziyaret eden kullanıcının nasıl bir işlem yaptığını, kullanıcıların demografik bilgilerini (yaş, cinsiyet vb.), +1, paylaşım ve görüşlerini de inceleyebilecekler. Önümüzdeki haftalarda kullanıma girecek bu özellikle birlikte, Google’ın kapsamlı analiz tecrübesi ve SEO teknolojisini nihayet Google+ kullanan bütün markalarla paylaştığını göreceğiz. Kasım 2011’de, Google+’ın kullanıma girdiği günden beri bunu bekliyorduk.

 

Güney Koreli şarkıcı PSY’ın Youtube’daki Gangnam Style rekoru

Gangnam Style video klipi YouTube’da izlenme rekorları kırdı ve YouTube Blog’una göre 1 Milyar görüntülemeyi aştı. Nitekim 6 Ekim 2012’de, Gangnam Style günde 5 milyon kişi tarafından aranıyordu. PSY sosyal medyayı ve internet TV’yi en iyi okuyan şarkıcı mı oldu dersiniz?

 

instagram on facebookKullanıcıların % 25’i Instagram’ı bıraktı

Bunun nedeni, Facebook’un Instagram sözleşmesinde yaptığı değişiklik: 16 Ocak 2013’te yürürlüğe girecek sözleşmeye göre, ister şirket olun, ister devlet, isterse son kullanıcı; Instagram kullanarak çektiğiniz bütün fotoğrafların sahibi Facebook oluyor. Instagram’ı satın alan Facebook, bu fotoğrafları üçüncü taraflara, şirketlere ve devletlere istediği gibi satabilecek.

Bu aslında, internette kullanıcı bilgilerinin üçüncü taraflarla paylaşılması anlamında, “Üçüncü Veri” tabanlı gerçek bir haksız rekabet sorunu…

Örneğin Türk markası English Home, Instagram’da fotoğraf paylaşarak yeni ürünlerini tanıtıyordu. Instagram’da paylaşılan bu fotoğrafların, tescilli ticari bir markanın telif hakkı kapsamına giren görselleri olduğunu tahmin edebilirsiniz. Şimdi Instagram diyor ki bu fotoğrafların sahibi benim! Böylece Instagram, Lady Gaga’dan Apple’a kadar bütün özel ve tüzel kişilerin marka tanıtım faaliyetlerine, aslında online reklamlarına sahip çıkıyor.

Siz şirket olarak online reklamcılık yapacaksınız ama Instagram ve Facebook gibi sosyal ağlar, sizin reklamlarınızı istedikleri gibi kullanacaklar. Şirketinizin reklamları belki de rakiplerinizin pazar araştırmalarında kullanılacak. Bütün bir reklam sektörünün internete taşındığı şu günlerde, bunun uluslararası boyutta nasıl bir kaosa yol açacağını görebilirsiniz.

Bu sebeple Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu OBA Çalıştayı’nda, online davranışsal reklamcılığın geleceği için, şirket bilgilerinin üçüncü taraflarla paylaşılması konusunun acilen düzenlenmesini önerdim. Türkiye’deki mevcut yasalar, şirketlerin haksız rekabete uğramasını önlemeye yeterli değil.

Bunun Instagram için acı sonuçları oldu elbette: Belki de olumsuz sonuçları göze aldılar ve yeni kullanıcı kazanmaya odaklandılar ama 24 Aralık 2012 itibariyle, Instagram kullanıcıları 16.400.000’den 12.400.000’e düşmüş bulunuyor. Flickr kullanıcı sayısı ise 30 binden 60 bine çıkmış durumda. Galiba Instagram kullanıcıları toplu halde Flickr’a geçiş yapıyor.

 

Karanlık Sosyal Medya

Facebook gibi sosyal ağların, dijital ajansların, tarama takip ekipleri ve SEO’ların gerçek sosyal medyanın yalnızca yüzde 30’unu izleyebildiği ortaya çıktı bu yıl… Oysa kimsenin takip edemediği, henüz reklam veremediği ve sosyal medya iletişimi yapamadığı bir Karanlık Sosyal Medya var.

Bunun içine e-posta yazışmaları, anlık mesajlaşma programları (IM’ler), ICQ gibi sohbet odaları ve Skype gibi video sohbet uygulamaları giriyor. Windows Phone 8 inceleme yazımda ve Karanlık Sosyal Medya başlığı altında konuyu detaylarıyla inceledim.

Bütün bir TTNET ile Phorm olayı, aslında e-postalarımızı izinsiz okuyan bütün DPI derin paket inceleme olayı, hep şirketlerin Karanlık Sosyal Medyayı takip etme ve özel konuşmalarımızı dinleme merakından çıkıyor.

2013’e girmek üzereyken şimdiden hepinize mutlu yıllar diliyorum :). Yeni yılın ilk günlerinde, 2013’ün sosyal medya trendlerini ele alan bir dizi makaleyi blogumda paylaşacağım.

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex