VPN Engellemeyi Aşmanın En kolay 5 Yolu
|Dünyada birçok ülke interneti sansürlemek için VPN hizmetlerini engelliyor. Netflix gibi internet TV servisleri abonelerinin hizmet vermedikleri ülkelerden bağlanıp maç, dizi ve film izlemesini istemiyor. İnternette istediğiniz siteye girmek için VPN engellemeyi aşmanın 5 yolu nedir?
VPN engelleme yöntemleri
ISP’ler VPN engellemeyi başarmak için şu yöntemleri kullanıyor:
- IP adresini engelleme.
- DPI (derin paket incelemesi ile VPN bağlantısını görüp kesme)
- Portları (VPN bağlantı noktalarını) engelleme veya yavaşlatma.
- DNS filtreleme (siteleri DNS listesinde engelleme)
- Saydam vekil sunucular üzerinden DNS zehirleme veya DNS korsanlığı (örneğin Google DNS seçseniz bile ülkenizdeki resmi sunucu kendini Google DNS olarak tanıtıp araya girebilir).
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
VPN kullandığınız zaman
İnternet trafiğinizi internet servis sağlayıcınızdan gizliyorsunuz. Özellikle tam tünel VPN kullandığınız zaman DNS sorgularınız bile şifreleniyor ve bunlar VPN DNS sunucusu üzerinden yürütülüyor. Böylece ISP şirketleri hangi sitelere girdiğinizi DNS sorgularına bakarak gözetleyemiyor.
Bu yüzden VPN engelleme geldi
Artık dünyada birçok ülke VPN’e bağlandığınız sunucuları yukarıdaki yöntemlerle engelliyor. Bu yüzden sansürü aşmakta kullandığınız en popüler VPN’lere erişemiyorsunuz. Bunun en büyük sorumlusu ise OpenVPN protokolü.
En popüler, en güvenli ve aynı zamanda ücretli VPN hizmetleri OpenVPN bağlantısıyla çalışıyor. Ancak Çin gibi ülkeler ve çok sayıda ISP, şifreli OpenVPN SSL bağlantısı ile normal güvenli web (HTTPS) bağlantısını 443 bağlantı noktası üzerinden ayırt edebiliyor. Böylece VPN bağlantısını kesiyor.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Kısacası
Artık Çin ile İran gibi ülkeler VPN engellemeyi garantiye almak için VPN sunucularının IP adreslerini engellemekle yetinmiyor. Doğrudan OpenVPN protokolünü engelliyor. Böylece VPN sunucusu ile portları değiştirseniz veya port yönlendirme kullansanız bile OpenVPN bağlantısı kuramıyorsunuz. Şimdi buna rağmen VPN engellemeyi aşmanın 5 yolunu görelim.
1. SSTP destekli VPN’ler
SSTP protokolü kullanan ve kendini port 443 üzerinde sıradan HTTPS bağlantısı gibi gösteren bir VPN hizmeti kullanın.
İlgili yazı: VPN Engeli Türkiye’de Nasıl Aşılır?
2. OpenVPN karartma
Ne yazık ki Çin artık DPI kullanarak kendini HTTPS gibi gösteren SSL şifreli tam tünel VPN bağlantılarını gerçek HTTPS’den ayırt etmeyi başaran bir gözetleme sistemi kullanıyor. Büyük Çin Güvenlik Seddi yetkisiz bir SSL bağlantısı görünce bağlantıyı 30 dakikalığına kesiyor.
Bunu aşmak için OpenVPN obfuscated destekli bir VPN hizmeti kullanabilirsiniz. Bunun için sunucularına OpenVPN XOR yaması yapmış bir VPN hizmeti bulmanız gerekiyor. Bu aracı kullanarak OpenVPN bağlantısının veri paketi metadata’sını karıştırıp güvenlik duvarının görmesini engelliyoruz.
İlgili yazı: VPN engelleme aşmak için Stunnel kullanın
3. Gelişmiş VPN tüneli kullanma
A) OpenVPN bağlantınızı Stunnel gibi bir yazılım kurarak SSL ile şifreleyebilirsiniz. Kısacası VPN internet bağlantınızı şifreler ve site engellemeyi aşar. SSL şifreleme de VPN bağlantınızı şifreler ve VPN engellemeyi engeller. İnternetiniz yavaşlar ama hiç değilse sansürsüz olarak gezinirsiniz.
B) OpenVPN protokolü kullanan bağlantınızı SSH tüneliyle de şifreleyebilirsiniz (güvenli kalkan). SSH bağlantısı biraz daha yavaş; ama çok daha güvenlidir. Çin sansürünü aşar.
İlgili yazı: NSA VPN Şifresi Kırmayı Öğrendi
4. Port değiştirin
Bir ülkede OpenVPN bağlantısını tümüyle engellemek çok zor. Örneğin Türkiye Batı şirketleriyle çalışıyor ve bazı bankalarımız Batılılara satılmış bulunuyor. Ayrıca bankalarımız mobil şubeler ve internet şubelerinde VPN teknolojisi kullanıyor.
İyzico gibi ödeme hizmeti sağlayıcıları da güvenli internet bağlantısı kullanıyor. Tüm sahtecilik önleme sistemleri güvenli bağlantılar üzerinden çalışıyor. Böylece internetten alışveriş ederken online ödeme yaptığınızda kredi kartı bilgileriniz çalınmıyor. Türkiye’de tüm VPN protokolleri engellenirse bu sistemlerin hiçbiri çalışmaz.
İlgili yazı: Sansüre karşı kendi VPN sunucunuzu kurun >> Çocuğun anlayacağı dilde VPN rehberi
Evet port değiştirin
En basit çözüm. Port 443 mü engellendi? VPN sunucusuna bağlanmak için başka bir port kullanın. Ne yazık ki bu yöntemle VPN engellemeyi başarmak çok kolay. Sonuçta VPN bağlantıları sadece 3-4 alternatif port üzerinden yapılıyor. Bu portlar üzerinden gelen VPN bağlantılarını engellediler mi biter.
Ancak, o zaman da söz konusu portlar üzerinden hiçbir bağlantı çalışmaz. Bu yüzden ülkeler genellikle bazı popüler VPN hizmetlerini fişliyor ve direk onların IP adreslerini engelliyor. Bu durumda port değiştirme işe yaramıyor.
İlgili yazı: Dünyanın en iyi 5 VPN sağlayıcısı
5. VPN engellemeyi aşmak için hizmet değiştirin
Kendinize engellenmemiş ücretsiz VPN arayın. Bunları tek tek deneyin. Hangisi engellenmemiş bakın. Az bilinen VPN hizmetlerinin sizi gözetleyeceğini unutmayın. Ancak, amacınız sadece sansürü aşmaksa başkasının sizi sıradan vatandaş olarak gözetlemesi sorun olmayabilir.
Yine de bu VPN’lerin veri kotaları var ve kotanızı aşınca bağlantınızı yavaşlatıyorlar. Bunu önlemek için sadece sansürü aşmanız gerektiği zaman ücretsiz VPN kullanın. Lütfen hangi VPN’i kullandığınızı kimseye söylemeyin.
İlgili yazı: Akıllı Telefona Superman Görüşü
Bonus: DNS değiştirin
DNS değiştirici kullanıp ilgili siteye mobil uygulama üzerinden girebilirsiniz. Gözetleneceksiniz ama sansürü aşmış olacaksınız.
Bonus 2: TOR Browser ve Orbot kullanın
Bazı ISP’ler özellikle mobilde TOR protokolünü tümden engelliyor. Ancak bunu aşmanın yolları var. Temel yöntemleri TOR Browser ve Orbot rehberlerinde yazdım. VPN engellemeyi aşmak için kullanılan diğer yöntemleri de ayrıca yazacağım. Özgür internet sizinle olsun.
Esenolsun azizim, yazılarınızı bir kaç gündür okuyorum, açıkcası çok beğendiğimi söyleyebilirim. Fevkalade..
Fakat, özgürlükler-sınırsız iletişim gibi konularda durum zat-i şahanelerinizin bahsettiği kadar basit olamayabiliyor maalesef.
Lâlettayin, basit ve yarar sağlamak icin başlayan bazı uygulamalar devlet ve “kamu” güvenliği açısından önlenemez sorunlara yol açabiliyor.
ABD, Fransa, İngiltere, ve benzeri ülkeler son teknoloji imkanları ile sosyal medyada ve yahut gerçek hayatta daha “fikir aşamasında” iken tepesine binip (bakın buradan doğru, yanlış, demokratik-anti demokratik olmasından Bahs etmiyorum. Hulâsa, dünya devi devletlerin doğruları ve yanlışları ilke edindiğini zann etmiyorum. Çıkar esastır.) yok ediyorlar.
Bizatihi, henüz devletimiz ve ulusumuzun o bilince ulaşmadi.
Yazdıklarını büyük bir zevk ile takip etmeye devam edeceğim, zaman ayırıp okuduğunuz icin minnettarım..
Hazır değiliz diyerek özgürlüğü bekletirsek asla özgür olamayız. Planlama önemli ama başlamak bir işi bitirmenin yarısıdır.
Hazır olmaktan bahsetmedim bayim, özgürlüktende bahsetmedim.
Özgürlük ve Hak kavramları birbirine zıttır. Özgürlüklerin en yoğun hissedildiği ülkeler en katı kurallara sahip ülkelerdir.
Hakların kısıtlandığı ülkeler ise “her türlü” özgürlüğe sahiptir. Sovyet Rusya’sında insan oldurme özgürlüğü 20-30 bin dolardan başlar, Çin’de Uygurların dusmanlik yapma özgürlüğü ise neredeyse ücretsizdir. Türkiye’de siyasilere küfür etmek de ücretsizdir. Hatta bazı arkadaş ortamlarında gereklidir.
Dünyadaki bütün siyasi devrimler, hak’larla ilgilidir. Fransız devrimi, ekim devrimi, nasyonal sosyalist devrim.. özgürlükleri düzenleyerek insan ve yurttaş “hak”larıni arttırmaktadır.
Özgürlük bencilliği getirir, zamanla marjinalesir, keskinleşir. Bunun zararlı olamayacağını kimse iddia edemez. İnsanoğlunun gelişmesi ve dünya refahını arttırması gerek, bunun içinde fokuslanip daha çok çalışmalıyız. Özgürlük düşkünü bir genç kuşak yapay zekanın kurbanı olabilir diye düşünüyorum..
https://www.doileak.com/
merhaba kozan bey bır sorum var ipleak ve dnsleak herhangi bir sızıntı gostermezken doileak comda. timezone diffrence da bulundumuz yeri gösteriyor taraycının saat diliminden bağlandımız ülkenin saat dilimi eşleşmiyor bu da bizi anonnim olmaktan cıkarıyor bu durum çözülebilir mi
VPN hizmeti alırken nelere dikkat etmek gerektiğine dair bir yazı hazırlar mısınız? Mesela nordvpn ve expressvpn şuan benim gördüğüm kadarıyla çok popüler ama neden popüler? log kaydı tutma,bulunduğu ülkeler vs gibi kriterlere göre nasıl değerlendirme yapılacağına dair bir yazı olsa güzel olur. Bunun yanında vps alıp vpn kurmak ve bu tarz şirketlerden hizmet almanın artı ve eksilerini anlatmak vpn kullanmak isteyenler için yol gösterici olacaktır.
Merhaba ome tv gibi vb.chat sitelerinde vpn kullansak bile ülke değiştiremiyoruz hep yerel ağ Türkiye üzerinden bağlanıyoruz bunu aşmanın hiçbir yolu yokmudur..?
Var ama anlatamam. Okuyup engelliyorlar.
Hocam merhaba (Merhaba ome tv gibi vb.chat sitelerinde vpn kullansak bile ülke değiştiremiyoruz hep yerel ağ Türkiye üzerinden bağlanıyoruz bunu aşmanın hiçbir yolu yokmudur?)bu soruya cevabınızı özel olarak yapabilirmisiniz?
Mail atarsanız evet.
iyi günler üstad
kamu kurum ağlarında çok büyük çaplı vpn ve blacklist word engeli var bunu aşmanın bir yolu var mı denemediğim vpn kalmadı sertifika kullandırarak nettte sınırlı surf yapabiliyoruz yardımcı olabilir misiniz?
Hocam merhaba (Merhaba ome tv gibi vb.chat sitelerinde vpn kullansak bile ülke değiştiremiyoruz hep yerel ağ Türkiye üzerinden bağlanıyoruz bunu aşmanın hiçbir yolu yokmudur?)bu soruya cevabınızı özel olarak yapabilirmisiniz?