Uzay Oteli 2020 Yılında Açılıyor

uzay_oteli-bigelow-axiom_space-iss-uzay_istasyonuTuristlere müjde! 2020’den itibaren uzaya çıkabileceksiniz: Bigelow şişme uzay modülleri, yeniden kullanılabilen SpaceX roketleri ve uzay balonları derken; iki şirket ortaya çıkarak uzay turizminin 4 yılda başlayacağını söyledi. Bigelow Aerospace ve Axiom Space şirketleri uzay oteli açmayı planlıyor.

Zenginler uzay oteli kuracak

Geçen hafta düzenlenen 2016 Uluslararası Kişisel ve Ticari Uzay Uçuşları Sempozyumu’nda konuşan şirket sözcüleri, 2020’den itibaren uzaya turist taşıyacaklarını söylediler. Nitekim Bigelow uzaya hafif yükle ucuza çıkmak için şişme uzay modülleri geliştiriyor ve bunlardan birini uzay istasyonunda test ediyor.

2015 Eylül ayında NASA’dan emekli olan Michael Suffredini tarafından kurulan Axiom Space de ileride özel uzay istasyonu (uzay oteli) inşa etmek üzere kendi modüllerini geliştirmek istiyor. Rekabet iyidir; ama ben otelcilik zengini Bigelow’a turizmde büyük tecrübe sahibi olduğu için daha çok şans veriyorum.

Bir kere şirketin balon gibi şişen BEAM modülü çoktan uzayda test ediliyor ve uzay istasyonu yarın öbür gün emekliye ayrıldığı zaman, şişme modüller yeni istasyon için çok ucuz bir alternatif olacak. Hatta Mars’a insan götürecek ilk geminin yaşam alanlarını da hafif olması için şişme modüllerden inşa etmek mümkün.

İlgili yazı: Dünyamızın uydusu Ay hakkında en şaşırtıcı gerçekler

ExoMars Sondası Mars’a Robot İndiriyor
Bigelow şişme uzay modülü 2018’de kadar uzay istasyonu hava kilidinde test edilecek ve laboratuar olarak kullanılacak.

 

NASA destekliyor

Uzay istasyonunun Bigelow modülünü test etmesinin en büyük sebebi tabii ki bilimsel araştırmalar; ama sadece uzayda yaşam araştırmaları değil. Sonuçta NASA’nın zaten uzayda yaşam deneyimi var.

Başta uzay istasyonunda 1 yıl kalan Scott Kelly olmak üzere birçok NASA astronotu uzayda 1 yıla yakın süre geçirdi ve yerçekimsiz ortamda yaşamı test etti. Ancak, NASA yörüngede insan bulundurma işini uzay oteli şirketlerine bırakınca gözünü ve bütçesini Mars’a insan göndermeye odaklayabilecek.

Otelcilikten uzay turizmine geçmeye hazırlanan Robert Bigelow konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Özel sektör topluluğu olarak bunu başarırsak NASA sadece tek noktada değil, yörüngedeki birçok noktada büyük miktarda para tasarrufu sağlayacaktır.”

Bigelow’un BEAM modülü şu anda uzay istasyonunda test ediliyor ve 2018’de modül yerinden sökülünce uzay istasyonunda boşalan hava kilidine bu kez Axiom Space’in geleneksel metalik modülü takılacak. Bu arada Bigelow şirketi de iki B330 modülünü uzayda birleştirip 4 kişilik ilk uzay oteli inşaatını tamamlayacak. Şişme modüllerde üç otel görevlisi de kalacak. Otelde kalacak zenginleri ise Elon Musk’ın SpaceX şirketinin geliştirdiği Dragon 2 mürettebat kapsülü taşıyacak.

İlgili yazı: ExoMars Sondası Mars’a Robot İndiriyor

uzay_oteli-bigelow-axiom_space-iss-uzay_istasyonu
Axiom Space’in geleneksel uzay modülü.

 

Uzay istasyonu hurdaya çıkana dek

Bigelow kendi modülünü 2018’de çıkaracak; ama Axiom Space modülü uzay istasyonuna 2020’den önce kenetlenmeyecek. Ancak, bu modül uzay istasyonu 2025’te emekli olana kadar kullanılacak ve biz de bütün bunları dolar milyarderi Dennis Tito’ya borçluyuz.

2001 yılında Dennis Tito uzay oteli sektörünün önünü açmak için uzay istasyonuna Soyuz uzay kapsülüyle uçmuş ve 20 milyon dolar karşılığında gezegenin ilk uzay turisti olmuştu. Tito’dan sonraki 10 yıl boyuca dünya zenginleri uzay istasyonuna konuk oldular. Bu yolculuklar 2011’de son buldu.

Bununla birlikte uzay turizmini yeniden canlandırmak isteyen NASA Başkanı ve eski astronot Charlie Bolden, uzay oteli açıklamasında, “Canlı bir kullanıcı topluluğu geleceğin uzay istasyonlarının uygun maliyetli ve ekonomik olmasını garanti altına alacaktır” dedi.

Bu noktada Bigelow’un dahice bir tasarıma sahip olan şişme modüllerinin hem uzay istasyonunda hem de asteroit madenciliği için kurulacak Ay üslerinde kullanılacağını belirtelim. Ancak, geçenlerde yapılan yeni bir buluşla Ay’a gitmenin çok tehlikeli olduğunu anladık.

İlgili yazı: Uzaya Merdiven Dayadık >> 2035’te dünya yörüngesine uzay asansörü ile çıkacağız

uzay_oteli-bigelow-axiom_space-iss-uzay_istasyonu
Ay’da ölümcül mikro meteor yağmuru var.

 

Ölümcül meteor yağmuru

Ay’da atmosfer yok ve bu yüzden uydumuzun yüzeyini mikro meteor yağmurları delik deşik ediyor. Bunlar bir astronotun başlığını, kapalı Ay kamyonlarını ve Ay üslerinin camını mermi gibi delebilir.

Üstelik Ay’a giden Neil Armstrong ve arkadaşlarının da ölümden kıl payı kurtulmuş olabileceklerini düşünüyoruz; çünkü son ölçümlere göre ayda tehlikeli mikro meteor yağmuru sanılandan 100 kat sık gerçekleşiyor.

İlgili yazı: Uzay Milleti Asgardia 2017’de Kuruluyor

uzay_oteli-bigelow-axiom_space-iss-uzay_istasyonu
En iyisi Ay üssünün üstünü toprakla örtmek.

 

Ay sondaları sağ olsun

Bu önemli bilgiyi bize 2009’dan beri Ay’ı araştıran Ay Yörünge Keşif Aracı (LRO) sağladı. LRO sondasının çektiği 14 bin fotoğrafı arka arkaya ekleyip animasyonlu gif yapınca Ay yüzeyinin mikro meteoritlerle kısa sürede delik deşik olduğunu gördük.

Emerson Speyerer ve ekibi Nature’da yayınlanan araştırmasında LRO uydusunun Ay’da 222 yeni krater tespit ettiğini söyledi. Bu kraterlerin çapı 1 metre ile 50 metre arasında değişiyor. 50 metre zaten bomba sayılır. 1 metrelik krater ise basit bir Ay üssünü yok etmeye yeterli.

Ancak, asıl tehlike mermi gibi ölümcül mikro meteorlar. Düşünün; Ay’da son 7 yılda uydudan görülecek kadar büyük 222 yeni krater oluştuysa Ay yüzeyine günde kaç milyon mikro meteor yağıyor acaba? Sadece bu değil! Bir de krater oluşurken yukarı sıçrayan erimiş taş damlalarının yol açtığı mini kraterler var. LRO bunlardan 47 bin tane saydı.

İlgili yazı: Uzay Balonu >> 3D printerla balon basın ve ucuza uzaya çıkın

uzay_oteli-bigelow-axiom_space-iss-uzay_istasyonu

 

Ay kabuğu sürprizi

Ders kitaplarında yazanları hatırlayın: Derler ki Ay’da deprem olmaz ve atmosfer de yok. Bu yüzden Ay yüzeyi 4 milyar yıldır değişmeden kalmıştır. Yanlış! Bilim insanları sözünü ettiğimiz mikro meteor yağmurları yüzünden Ay yüzeyinin her 81 bin yılda ve mikro ölçekte tümüyle yenilendiğini buldular.

Kısacası 80 bin yıl sonra Apollo astronotlarının ikonik ayak izleri bile Ay yüzeyinden silinmiş olacak. Bu sebeple Ay’daki şişme modüller kalın bir zırha sahip olmak zorunda; yoksa mikro meteor yağmurları odaların duvarını delebilir.

Ancak, en iyisi Ay otellerinin üstünü Alacahöyük gibi toprakla örtmek. Bu doğal kalkan astronotları koruyacaktır. Her durumda ben insanlığın uzaya yerleşmek için bütün engelleri aşacağına dair inancımı koruyorum. Sonuçta işin ucunda keşif merakı ve para var. 🙂

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex