Twitter ve Youtube Yine Kapatıldı, Sansürü Aşmak İçin VPN Kullanın >> Dünyanın en iyi 5 VPN sağlayıcısı (Nisan 2015)

resizeBugün Facebook, Twitter ve Youtube erişime engellendi. Gerekçe ise kullanıcıların bu sosyal ağlarda savcı eylemiyle ilgili fotoğraflar yayınlamış olması. Seçim yaklaştıkça Türkiye’de internet sansürü artacak. Geçen sefer kendi VPN hizmetinizi kurma rehberi hazırlamıştım. Bu kez de Twitter ve Youtube’a girmek için dünyanın en iyi 5 VPN’i inceleyeceğiz.

Öncelikle şunu belirtelim. Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA herkesi gözetlediği ve Çin’le Türkiye gibi ülkeler de interneti sansürlediği için dünyada VPN kullanımı hızla artıyor. Bugün internet kullanıcılarının yüzde 28’i internete VPN’le giriyor. Siz de bundan sonra VPN’i alışkanlık haline getirmelisiniz, çünkü işlerine gelmeyen her şeyi engelleyecekler.

Globalwebindex’in 2014’ün ilk çeyreğinde yayınladığı rapora göre, VPN kullanıcılarının yüzde 52’si sansürü aşmak istiyor. Yüzde 29’u ise internette gizli kalmak, anonim kalmak istiyor. Dünyada birçok VPN sağlayıcısı var. Peki hangisi en iyisi? Nisan 2015 itibariyle en iyilere bakalım:

 

En iyisini nasıl seçersiniz?

En iyi VPN sağlaycılarını seçmek için şu kriterleri kullanın:

 

  • 1 İnternette nereye girdiğinizin kaydını tutuyorlar mı? (Günlük tutmasınlar)
  • 2 OpenVPN ve şifreleme desteği var mı?
  • 3 Bitcoin kabul ediyorlar mı? (banka ödemelerinden VPN kullandığınızı anlamasınlar)
  • 4 P2P BitTorrent desteği var mı? (Torrent’tan film vb. indirmenize izin veriyorlar mı?)
  • 5 Ücretli VPN’lere aynı anda kaç cihaz bağlanıyor? (bir kullanıcıda en az bir laptop, tablet ve telefona aynı anda izin vermeli)
  • 6 Paylaşımlı veya dinamik IP (internet adresi) kullanıyor mu?
  • 7 VPN hizmeti tablet ve telefon gibi mobil cihaz desteği sağılıyor mu?
  • 8 VPN sunucusu hangi ülkede? (mümkünse Türkiye’de veya internet kaydı tutmayı zorunlu kılan bir ülkede olmasın).
  • 9 VPN şirketi hangi ülkede? (Yurt dışı VPN kullanın)
  • 10 Pahalı mı, ucuz mu, ekonomik mi?

 

Önemli notlar: Türkiye’de birçok VPN hizmetinin abonelik sayfası engellendi. Bu yüzden internete bir arkadaşınızın VPN’li bilgisayarından girin, VPN’e abone olun, setup (kur) dosyasını indirin ve kendi bilgisayarınıza kurun. E-posta adresinize giren kullanıcı ve şifreyle giriş yapın, ardından şifrenizi değiştirin.

VPN bağlantınız şifreli olsa bile VPN tüneline girmeden önce yapılan DNS sorgularından hangi sayfaları açtığınızı görebilirler. Buna DNS leak veya DNS sızıntısı diyorlar. PIA gibi VPN hizmetlerinde DNS sızıntısını önleyen ayarlar var. Ancak VPN hizmetinizi mutlaka sızıntıya karşı test etmelisiniz.

 

 

chinas-censorship-system-upgrade-affects-vpn-services-causes-weird-traffic-spikesBunun için  ‘i tavsiye ederim. Çünkü bu site WebRTC detection testi yapıyor. Bu gelişmiş gözetleme PIA VPN’in DNS sızıntıı önleme özelliğini bile delip sizi gözetliyor. Şansımıza bunu önlemek için Firefox’ta ayar var.

Firefox tarayıcıda adres çubuğuna “about:config” yazın. Sonra çkan ayarlar listesinden “media.peerconnection.enabled” satırına gidin. Ayarını “true”dan “false”a çevirin. Chrome’da şimdilik çözüm yok. Bu yüzden Windows’da mutlaka Firefox kullanın.

PIA için DNS leak protection seçeneğini işaretleyip Firefox’tan yukarıdaki ayarı yapmak yeterli oluyor. Ancak ek önlem için bilgisayarınıza DNScrypt yazılımını kurabilirsiniz. Bu program hem DNS sorgularınızı şifreliyor hem de istediğiniz DNS’i kullanmanızı sağlıyor. Windows sürümü biraz sorunlu. VPN yazılımlarıyla çakışabiliyor. Linux PC’de sorunsuz ve güncel.

 

 

Şimdi Nisan 2015 itibariyle en iyi 5 VPN

1 ExpressVPN, ayda 8,31 dolar

2 IPVanish, ayda 6,49 dolar

3 VyprVPN, ayda 8,50 dolar

4 PIA (Private Internet Access), ayda 6,95 dolar

5 BolehVPN, ayda 9,99 dolar

 

activateExpressVPN

Günlük tutmuyor, tam 78 ülkede sunucuları var, tüm ana platformlarda çalışıyor (Windows vb.), 30 gün para iadesi garantisi var. Ancak aynı anda sadece iki cihaz bağlanabiliyor (bir telefon ve bir laptop gibi).

 

uegğIPVanish

Günlük tutmuyor, güçlü şifreleme var, yüksek hızlı ve verdiğiniz paranın karşılığını alıyorsunuz. Sonuçta 59 ülkede sunucusu var. 15 yıllık bir şirket, Bitcoin kabul ediyor ve paylaşımlı IP adresi destekliyor. Ancak yazılımında sadece temel seçenekler var.

 

VyprVPN-LogoVyprVPN

Chameleon özelliği sayesinde Büyük Çin Güvenlik Seddi’ni bile aşıyor. Türkiye’deki sansür duvarını Çinliler kurduğu için (İsrail de var) VyprVPN’i şiddetle tavsiye ederim. Çünkü kendi bağlantısını bile şifreleyerek tam tünel çalışan ve “VPN yavaşlatmadan” pek etkilenmeyen bir hizmet.

Ancak bunun için ücretli abonelik gerekiyor ve biraz pahalı. Hızlı çalışıyor, 160 ve 256 bit OpenVPN bağlantısı destekliyor. 38 ülkede hizmet veriyor. Android, iOS, P2P desteği var. Aynı anda 3 cihaz bağlayabiliyorsunuz, 7 gün para iadesi desteği var. Sunucular ABD’de ama merkezi İsviçre’de. Bir de tüm sunucularını kendi işletiyor. Ücretli chamaleon özelliği sayesinde kimse VPN kullandığınızı anlamıyor.

 

 

pia-logoPIA (Private Internet Access)

Bitcoin, port yönlendirme, 256-bit AES OpenVPN şifreleme, SHA-256 hash kimlik doğrulama, 4096-bit RSA handshake şifreleme, port değiştirme, DNS sızıntısı koruması, IPv6 sızıntısı koruması, uzak port ve lokal port değiştirme (kısmi VPN tüneli) destekliyor. Kısacası çıplak VPN bağlantılarını siz “bıkın” ve VPN kullanmayın diye bilerek yavaşlatan Türkiye gibi ülkelerde hızlı çalışan bir hizmet.

Aynı anda 5 bağlantı destekliyor, paylaşımlı IP desteği var. Ancak şirket ABD’de ve ücretsiz sürümü yok. Günlük tutmuyor. Ayrıca Android ve iOS desteği mevcut. VyprVPN’le birlikte VPN yavaşlatmadan pek etkilenmeyen az sayıda çözümden biri. Kullanımı kolay ve az kasıp öğrenirseniz gelişmiş seçenekleri var.

 

üaçztüBolehVPN

Bu Malezyalı VPN sağlayıcısı şu anda Çin’de internet sansürünü aşmak için en iyi şirket. Günlük tutmuyor, hızlı çalışıyor, OSX, Windows desteği var, aynı anda 2 bağlantı destekliyor. HK sunucusunu paylaşımlı IP ve P2P destekliyor fakat sadece 128-bit Blowfish OpenVPN şifreleme kullanıyor. Hong Kong ve ABD’Nin Doğu Kıyısı’nda tam tünelli sunucuları var ve kullanıcıların VPN kullandığını gizliyor.

 

 

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir