Twitter Neden Facebook’a Benzemek İstiyor? >> Anne-babamızın dikkatini çekmek için
|Twitter yeni profil tasarımını kullanıcılara salı gününden itibaren sunmaya başladı. Twitter profilinin yeni görünümü Facebook sayfalarını andırıyor. Bunun nedeni de Facebook’u tercih eden ana akım kullanıcıları ve orta yaş kitleyi kendine çekmek.
Facebook gençler arasında gittikçe daha az kullanılıyor, ama bu B2C modelinde Facebook’un kan kaybettiği anlamına gelmiyor. Facebook’un anavatanı olan Amerika’daki kullanıcılarının sayısı yüzde 60 azalmış olsa da Facebook diğer ülkelerde kullanıcı sayısını hızla artırıyor.
Twitter’ın neden Facebook’a benzemeye çalıştığı sorusunun cevabı da burada yatıyor. Peki Twitter başaracak mı? Yeni profil görünümünün çok daha renkli ve albenili olduğu kesin. Ancak Twitter hayranları bu atılımın nasıl sonuçlanacağını merak ediyor.
Belki de Twitter, Facebook’tan farklı olan mikro blog tasarımıyla bu kadar kullanıcı kazanmıştı. Belki de Twitter fark yarattığı için sevdiğimiz Twitter. Biz de “taklitler asıllarını yaşatır” sözünü “Twitter’ın da bildiği var” tespitiyle birleştirelim ve bu yenilikleri birlikte inceleyelim.
Öncelikle Twitter kullanıcı profillerinde yatay tasarımlı, geniş ekran zaman akışına geçti. Ayrıca yeni Twitter, Facebook’un fotoğraf ağırlıklı zaman tüneline çok benziyor. Oysa bunu sadece Facebook’u taklit etmek şeklinde görmek hata olur. Twitter’ın yapmak istediği şey Facebook kullanıcılarına da hitap etmek.
Bu da sosyal medya pazarlama uzmanlarının yeni profilde dikkat etmesi gereken ilk detay. Facebook sokaktaki adama da hitap ediyor. Ancak Twitter’ın daha çok gençlere yönelik olan mikro blog akışı, elimizdeki pazarlama seçeneklerini biraz sınırlıyor.
Elbette bugüne kadar sosyal medya iletişiminde Facebook ve Twitter’ı birlikte kullanıyorduk; ama Twitter ile Facebook’ta farklı bir dil kullanıyor ve farklı kampanyalar düzenliyorduk. Şimdi iki sosyal ağ birbirine benzemeye başladı. Bu durumda yapmamız gereken şey Twitter ile Facebook arasındaki nüanslara odaklanmak ve Twitter kampanyalarını buna göre düzenlemek.
Aslında işimiz zorlaştı. Şimdi çok daha yaratıcı olmak zorundayız, çünkü iş sosyal medyaya gelince Twitter hâlâ Twitter. Twitter hâlâ Facebook’tan farklı ve her ne kadar Facebook’un hedef kitlesi Twitter kullanmaya başlayacak olsa da çekirdek Twitter kullanıcılarını salt Facebook mantığıyla kazanamayız. Önce buna odaklanalım, nüanslı VE yaratıcı kampanyalar planlayalım.
İçerik hedefli değil, bağlamsal reklamlar
Aslında Twitter’daki bütün bu tasarım yenilikleri 2 yıldır sosyal medyaya hakim olan bir trendin sonucu: 2012’den beri sosyal ağlar birbirine yakınsıyor. Pay Pal ile Linkedin arasındaki ilişki bile güçleniyor. Kısacası sosyal ağlar artık kendini basit bir mesaj tahtası olmaktan çıkarmak istiyor. Bulut bilişimin gücünden yararlanarak, kullanıcılarına kapsamlı iletişim çözümleri sunmayı hedefliyor.
Bu noktada sosyal ağlar birbiriyle kuru kuruya rekabet ederek ve birbirinin kullanıcılarını, müşterilerini kapmaya çalışarak ayakta kalamayacaklar. Twitter ve Facebook’un aynı zamanda işbirliği yapması gerekiyor.
Hep bana olmaz, al gülüm ver gülüm
Bu şimdiye dek tek yönlü bir akıştı. Facebook, Twitter’ın pasladığı tweetlerden yararlanarak zaman tünelindeki konuları zenginleştiriyordu. Bildiğiniz gibi Twitter’dan ayarları açarsanız, tweetleriniz Facebook’a da gönderiliyor.
Yalnız Twitter’ın Facebook içeriğinden yararlandığını pek söyleyemeyeceğiz. Yeni profil değişikliği biraz da bu açığı kapatmak için geliştirildi. Öyleyse sosyal medya pazarlamasında dikkat etmemiz gereken ikinci trend şu:
Tüketici ikisini de kullanacak
Hem Twitter’da hem Facebook’ta fark yaratın, ama hedef kitlenizin de artık Facebook ve Twitter’ı birlikte kullanacağını unutmayın. Üstelik tüketiciler Twitter ve Facebook’ta farklı roller üstlenerek, farklı karakterler sergileyecekler.
Örneğin ben Twitter’da öncelikle bilişim-teknoloji ve sosyal medya haberleri üzerine yoğunlaşıyorum. Facebook’ta ise aile sohbeti de yapıyorum. Gezdiğim, gördüğüm yerlerin fotoğraflarını paylaşıyorum. Bu da benim iki mecrada farklı tüketici profilleri oluşturduğumu gösteriyor.
Twitter’da Foursquare check-in’lerinden yararlanalım
Öyleyse bir buzdolabı markası olarak, beyaz eşyada enerji tasarrufu gibi yeni teknolojileri Twitter’da paylaşabilirsiniz. Ancak bununla sınırlı değilsiniz. Midpoint gibi mekanlarda yediğimiz süslü yemekleri evde nasıl yapacağımız ve buzdolabında bayatlamadan nasıl saklayacağımıza dair tweetler de paylaşabilirsiniz. Gittiğimiz mekanları Fousquare ve Facebook’ta paylaşıyoruz, öyle değil mi?
Twitter’ın yeni profili içerik pazarlamayı (content marketing) sosyal medyanın odağına koyuyor. Bundan yararlanmalıyız. Twitter yılbaşında 4. mali çeyrek sonuçlarını açıkladı. Bu noktada Twitter’ın kullanıcı sayısını artırdığını gördük, ama aynı zamanda kullanıcıların Twitter kullanma oranı düşmeye başlamıştı. Retweet ve favoriler azalıyordu.
Twitter sadece çağrı merkezi değil
Bunun sebebi sıradan kullanıcının Twitter’ın “teknik görünümünden” biraz ürkmesi. Twitter bunu değiştirmek için somut pazarlama raporlarına dayalı bir adım attı. Bizim de bunu dikkate almamız gerekiyor. Hani hep “engagement” diyoruz ya, yukarıda anlattığımız şekilde angajman kurallarını değiştirmemiz gerekiyor.
Twitter’daki kullanıcılarla artık teknik servis mantığıyla iletişim kurmaktan vazgeçelim ve sadece teknolojiye odaklanmayalım. Tüketiciye doğrudan ürün ve hizmetimizin faydalarını anlatalım, oyunlaştırma mantığı ile ürünümüzü günlük hayatta nasıl kullanabileceklerini de örnekleyelim.
İnfografik yetmez, dijital pankartlar lazım
Twitter’da dijital pankartlar, ürününüzle ilgili slogan bannerları kullanmaya ne dersiniz? Veya infografikleri biraz daha renklendirip basitleştirerek sunmaya? İnanın bazen ben bile sosyal medya infografiklerinden bıkıyorum, ama evime yeni aldığım buzdolabıyla ilgili esprili bir banner veya beyaz eşyanın nasıl çalıştığını anlatan eğlenceli bir infografik görürsem üstüne atlarım!
Kısacası Twitter’da düzenlediğiniz görsel kampanyalarda, akşam evine yorgun argın dönen beyefendinin, hanımına buzdolabınızla ilgili ilginç bir görseli yemek masasında tabletle gösterebileceği çekici bir şey yaratmaya çalışın.
Twitter’ın artık insanları etiketlemenize izin verdiğini biliyorsunuz. Bu tür dijital pankartlar hazırlayıp basit grafikleri kişi etiketlemeyle birleştirerek, mini foto galerisi halinde kampanya tweetleri atabilirsiniz.
Stratejiye değindik, şimdi Twitter profilinin yeni özelliklerine bakalım.
1) Kullanıcı profil fotoğrafı daha büyük.
2) Başlık resmini özelleştirebilirsiniz.
3) En çok paylaşılan tweetleriniz diğerlerinden daha büyük gösteriliyor.
4) Tweetlerden birini RebelMouse’ta olduğu gibi sayfanın başına iğnelemek mümkün.
5) Yeni zaman tüneli ayarları: Tüm tweetler, sadece resimli tweetler, sadece videolu tweetler, sadece tweetler veya cevaplar arasından seçim yapabilirsiniz.
Twitter’ın en büyük eksiği neydi?
Elbette ki eski tweetlere erişmek! Telefon, tablet veya PC’de sayfayı yenilediğimiz anda, not almayı unuttuğumuz o güzel tweetler ekrana üşüşen yeni tweet kalabalığında kaybolup gidiyordu. Birçok kullanıcı bundan rahatsızlık duyuyor.
Örneğin ben beğendiğim bir tweeti kaçırmadan önce e-posta hesabımla ya da readibility.com ile paylaşıyorum. Çünkü aklımız defter değil, belki de yeni bir kampanyaya esin kaynağı olacak o tweeti hemen bir yere kaydetmemiz lazım.
Öyle Evernote’la olacak iş de değil, bize kolay erişim sağlayan bir sosyal medya hizmeti gerek. Örneğin Readability: Tweeti veya tweetin linkini Readability ile paylaşın, okuma listenize ekleyin ve o makaleyi Readability.com üzerinde büyük harflerle rahat okuyun. Üstelik Gmail’de olduğu gibi etiket ve yıldız da ekleyebilirsiniz.
Twitter’ın yeni profili, eski gönderileri Facebook zaman tünelinde geriye gider gibi kolayca bulmanızı sağlıyor. Mikro blog iyi fikir, kısa mesajların insanları kısa ve net konuşmaya itmesi ve yaratıcı sosyal medya kampanyalarını teşvik etmesi de güzel bir şey. Ancak bu, daha iki dakika önce gördüğümüz faydalı bir tweeti gözden kaybedeceğimiz anlamına gelmiyor.
Yeni tasarımda, popüler tweetler kullanıcı profili sayfalarında diğerlerinden daha büyük gözükecek. Böylece hiç değilse neyin popüler olduğunu bir bakışta anlayacağız. Bu da sosyal medya pazarlamasında kritik bir avantaj.
Şimdi bunu Twitter’daki tüketici trendlerinin, yani ünlü trend topic’lerin Facebook’tan daha hızlı değişiyor olması özelliğiyle birleştirin. İşte yakaladığımız avantaj bu. Anı yakalamak ve böylece hedef kitleye de gerçekçi bir anı yakala mesajı vermek. Ancak bu daha başlangıç: Twitter yakın gelecekte marka tweetlerinizi daha kalıcı kılacak özellikler de ekleyecektir.
Neden önce yeni kullanıcılara?
Bu bizim gibi eski kullanıcıları biraz rahatsız edebilir, ama Twitter ders çıkarmak gereken akılcı bir marka taktiği uyguluyor. Eski kullanıcılar eskiye alışık oldukları, belki biraz da tutucu oldukları için yeni profili hemen benimsemeyebilirler.
Aslında Twitter biz eskilere yeni Twitter’a alışma şansı veriyor. Aynı zamanda Twitter’a yeni abone olan ana akım kullanıcıları da son yeniliklerle anında tanıştırıyor. Sonuçta satın alma gücü kitlelere aittir. Biz teknoloji meraklıları halimizden memnunuz, ama Twitter reklam almadan yaşayamaz ve reklamcılara hitap etmenin yolu da kitlelere hitap etmekten geçiyor.
Marka iletişiminde yeni fırsatlar
Yalnız bunu Twitter’ın sosyal ağ olarak “aptallaşması” şeklinde algılamayalım. Evet, biz pazarlamacılara yeni Twitter’da daha çok iş düşüyor, ama aynı zamanda “aptal pazarlama” devrinin kapandığını da anlamamız gerek.
Yeni profil, sosyal medya strateji uzmanları ve Twitter hesap yöneticileri için altın değerinde bir fırsat. Akılcı kampanyalar ve çarpıcı mesajlar ile markanızı sadece reklam ünlüsü değil, aynı zamanda tüketicilerin tercih ettiği gerçek bir fikir önderi haline getirebilirsiniz. Trendlere yön vermek, “trend setter” olmak ve farkınızı ortaya koymak istiyorsanız, yeni Twitter’ı şimdiden incelemeye başlamanızı öneririm.