Türkiye’nin 2023 vizyonunu için Bilgi Teknolojilerine Yatırım Şart

turkiye20231AKP’nin 30 Eylül 2012’de gerçekleştirdiği 4. Olağan Büyük Genel Kurulda açıklanan “Ak Parti 2023 Siyasi Vizyonu: Siyaset, Toplum, Dünya” başlıklı toplam 70 sayfalık kitapçığını okuduktan sonra, yeni yazımın başlığı kafamda yer etti: Türkiye’nin kalkınması ve 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması için, Bilgi Teknolojileri (BT) ve telekom sektörüne daha fazla yatırım yapılması şart. Bilişimin GSMH’deki payı yüzde 2,5-3 oranına yükseltilmeli. Bu oran şimdilik yüzde 1,2.

Bence denklem basit: Global kriz etkisini sürdürüyor, şirketlerin Türkiye ve dünyada rekabet gücünü koruması gittikçe zorlaşıyor. Ekonomik kalkınma için, imalattan savunma sanayine ve perakende sektörüne kadar her alanda maliyetlerin düşmesi gerek. Bilgi teknolojileri de internet penetrasyonundan akıllı telefonlara ve bulut bilişime kadar pek çok alanda maliyetleri düşürmenin en etkili ve hesaplı yolu.

Bilişimde Türbülans Çağı

ABD Federal Rezerv Kurulu’nun (Merkez Bankası) eski başkanı Alan Greenspan’ın “Türbülans Çağı” kitabı, Amerika Birleşik Devletleri’nin son 20 yılda BT yatırımlarının GSMH’deki payını artırarak nasıl hızla kalkındığını çok güzel özetliyor. Boyner Yayınların’dan çıkan kitabı okumanızı hararetle tavsiye ederim.

Greenspan’e göre 1987-2006 arasında ABD’nin kalkınmasını hızlandıran en büyük etken, ülkenin çok daha esnek, çalkantılara dirençli, şeffaf ve özerk bir ekonomik yapıya kavuşmasıydı. Greenspan’in kitabı, özellikle 11 Eylül sonrasında dünyanın nasıl bir değişim geçirdiğine odaklanıyor. Ancak, 90’larda ülkelerin durgunluk yaşadığı ve Sovyetlerin çöktüğü çağda, ABD’nin büyümeyi nasıl sürdürdüğünü de açıklıyor. Greenspan, ABD’nin herkesin geleneksel iş modellerine yöneldiği bir zamanda bilgi teknolojilerine yatırım yaparak kalkınmada öne geçtiğini belirtiyor: Dijital, devrim kriz ekonomisinde maliyetleri düşürerek gelişmeyi hızlandırmaktadır.

Hazırladığım yazı dizisinin ilk 2 bölümüne aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz

http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=39257

http://turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=39258

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex