SpaceX Amerika’nın Yeni Uzay Mekiği X-37B’yi Fırlatacak
|SpaceX şirketi ABD Hava Kuvvetleri’nin geliştirdiği mini robot Uzay Mekiği X-37B’yi bu yıl uzaya fırlatacak. Amerikan ordusu en son 2015 yılında fırlatılan ve uzayda 718 gün boyunca tek başına uçarak rekor kıran X-37B’nin yeni görevini sır gibi saklıyor. Peki gizemli robot uzay mekiği ne işe yarıyor ve nasıl çalışıyor?
Robot uzay mekiği
1981 – 2011 arasında 30 yıl uçan insanlı uzay mekiğinden esinlenen ve sırasıyla NASA, İleri Savunma Araştırmaları Projeler Dairesi (DARPA) ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilen X-37B’nin özel görevleri kamuoyundan sır gibi saklanıyor.
Ancak, hava kuvvetleri X-37B’nin gelecek uzay seferlerinde kullanılacak gelişmiş teknolojileri Dünya yörüngesinde test eden bir robot uzay mekiği olarak tasarlandığını duyurdu.
Elbette 2010-2017 arasında 4 uçuş yapan X-37B’nin her seferinde uzaya ne taşıdığı devlet sırrı olarak saklanıyor. Bu da uçan daire hikayelerine alışkın ABD kamuoyu arasında uçuk söylentilere yol açıyor; ama biz öncelikle robot uzay mekiğinin nasıl çalıştığını anlatalım:
İlgili yazı: Jeff Bezos ve Richard Branson Uzayda Kapışıyor
Küçük boy uzay mekiği
Sadece 8,8 metre boyunda olan X-37B gerçekten de orijinal uzay mekiğinin küçük ölçekli bir maketine benziyor. Yerden dikey olarak kalkıyor ve eski uzay mekikleri için açılan pistlere uçak gibi iniş yapıyor.
Dünya’ya geri dönerken atmosferdeki ilk hız kesme manevrasından sonra delta kanatları ile uçarak yeryüzüne yaklaşıyor. Ayrıca sırtında kapaklı bir kargo bölmesi bulunuyor ve kargo kapaklarını açarak yükünü uzaya bırakıyor.
8,8 metre uzunluğunda, 2,9 metre yüksekliğinde olan ve kanat açıklığı 4,6 metreye ulaşan bu uzay mekiği bir avcı uçağından daha küçük. Dolu yakıt depolarıyla birlikte toplam 5 ton gelen araç bir kamyonet ağırlığında ve kargo bölmesinin de kamyonet kasası kadar büyük olduğuna bakılırsa (2,1 x 1,2 m) Dodge pick up’lar kadar yük taşıyabiliyor (800 – 3000 kg).
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Uçuş yüksekliği
Robot uzay mekiği yerden 177 ile 805 km yüksekte, yani alçak Dünya yörüngesinde uçmak üzere tasarlandı. Karşılaştırma açısından Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) 400–410 km irtifada bulunduğunu belirtelim.
Yakıt ve motor
X-37B’nin burnunda JP-8 zenginleştirilmiş jet yakıtı (kerosen-gazyağı) taşıyan bir depo bulunuyor. Bugüne dek uzaya iki kademeli Atlas 5 roketi ve Beyaz Şövalye fırlatma uçağıyla çıkan mekiğin kıç tarafında, yörünge manevraları ve atmosfere geri dönüş için hidrojen peroksit tankıyla beslenen bir roket motoru yer alıyor.
NASA X-37 programına 1999 yılında başladı ve başlangıçta iki araç üretmeyi planladı: Bir yaklaşma ve iniş test aracı (ALTV) ve bir de yörünge aracı (OV). Ardından, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA bu programı NASA’dan devraldı ve böylece X-37 uçuşları devlet sırrı oldu.
1986 yılında 7 astronotun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Challenger uzay mekiği kazasından sonra, sivil NASA’ya ek olarak kendi uzay projelerini tasarlamaya ve böylece yedekli gitmeye karar veren DARPA, X-37’yi askeri ihtiyaçlara uygun yeni teknolojilerle geliştirdi. Böylece 2006 yılında yeni mini robot uzay mekiği X-37-B ortaya çıktı.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Neden?
Açıkçası 2003 yılında Discovery mekik kazası yaşanmış ve bu kaza da astronotların hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. İkinci trajik kaza askerlere daha küçük, basit, etkili ve güvenli uzay araçları geliştirmeleri gerektiğini hatırlattı.
Örneğin, tek kademeli olarak tasarlanan X-37B’nin ilk uçuşları o kadar başarılı oldu ki söz konusu uzay mekiği bu kez de ABD hava kuvvetlerine devredildi. Devletin ve sivil kuruluşların farklı birimlerinin bir arada etkili şekilde çalışmasını sağlayarak teknoloji transferini hızlandırmayı amaçlayan Hava Kuvvetleri Hızlı Beceriler Ofisi, DARPA’dan alınan mekikleri Colorado’ya taşıdı.
Schriever Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki 3. Deneysel Uzay Filosu’na devredilen X-37B şu anda Boeing Hayalet İşler departmanı tarafından geliştiriliyor. Tabii işin içine devlet sırrı girince yurttaşlar arasında dedikodular da eksik olmuyor.
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
Neyse ki bu kez uzaylı söylentisi yok
Aslında Mart ayından beri Amerikan kamuoyunda X-37B programıyla ilgili kıyamet kopuyor. Seçmenler ödedikleri vergilerin ne olduğunu bilmedikleri bir uzay aracına harcanmasını istemiyor. Bu bağlamda X-37B’nin bir uzay silahı olduğunu düşünenler var.
Buna göre Amerika, gerekirse Çin ve Rusya’nın uydularına saldırmak için robot uzay mekiği geliştirdi ve bu mekik kargo bölmesinden füze ateşleyerek saldırıya geçebilecek. Ancak bu senaryo neden yanlış derseniz:
Öncelikle Amerika uzayı silahlandırırsa uluslararası anlaşmaları çiğnemiş olur ve bundan cesaret alan Rusya ile Çin aynısını Amerika’ya yapar. İkincisi Amerika, Çin ve Rusya’nın savaş uçağından atılan füzelerle uzaydaki uyduları vurma kabiliyeti var. Bunun için büyük ve ağır bir uzay mekiğine gerek yok.
Bazı Amerikalılar ise aracın Çin uzay istasyonu Tiangong 2’yi gözetlemek için tasarlandığını söylüyor ve bu da dijital dönüşüm süreçleriyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanan bir hata:
Kimse kısa ömürlü bir uzay istasyonunu gözetlemek için 10 yıllık uzay programı yapmaz. Zaten Tiangong 2 ile X-37B farklı yörüngelerde uçuyor ve istasyonu uzaktan gözetlemek için mevcut casus uydularla standart yer teleskopları yeterli.
İlgili yazı: Herkes Nerede?
Gerçekçi analizler
Bu konudaki senaryolar arasında en akla yatkın olanı, X-37B’nin alçak yörüngede uçan bir casus uzay mekiği olması. Bu tür bir mekik uydular gibi sabit yörüngelerde dönmeyen ve dolayısıyla yerden atılan katil füzelere kolay hedef olmayan bir mobil gözetleme sistemidir.
Ancak bu açıklama da pek makul değil: Bir kere casus uydulardan çok daha büyük olan robot mekik uzaktan gayet net görünüyor. İkincisi üzerinde hiçbir kamera yuvası bulunmuyor. Üçüncüsü de Amerika’nın zaten yüksek irtifa askeri dronları ve casus uyduları var. Bunun için robot uzay mekiğine gerek yok.
İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi
Kısacası ordu doğru söylüyor
Bu kez Amerikan ordusu oldukça dürüst davranıyor. X-37B gerçekten de yeni askeri uzay teknolojilerini Dünya yörüngesinde test etmek için geliştirilmiş olmalı. Ancak, bu program Amerika’nın isterse uzaya silah çıkarabileceğini de göstererek diğer ülkelere uyarı niteliğini taşıyor.
X-37B yedi yılda dört kez uçtu: Nisan 2010’da fırlatılan OTV-1 uzayda 224 gün kaldı. Mart 2011’de gönderilen OTV-2 ise aracın standart uçuş süresi olan 270 günü aşarak yörüngede 468 gün kaldı. Haziran 2012’de yollanan OTV-3, 674 günle rekor kıldı.
Ancak, 20 Mayıs 2015’te fırlatılan ve 7 Mayıs 2017’de Dünya’ya geri dönen OTV-4 uzayda 718 gün kalarak yaklaşık 2 yıl boşunca kesintisiz uçmayı başardı. ABD hava kuvvetleri bu uçuşlarla hem robot uzay mekiği parçalarının dayanıklılığını hem de askeri yüklerin kullanım ömrünü zorlu uzay şartlarında test etmiş oldu
İlgili yazı: 5 Soruda Paralel Evrenler
Uzay donanması
Buna karşın Çin ve Hindistan’ın Dünya’ya ucuza enerji sağlayacak temiz nükleer füzyon teknolojisi için Ay’dan helyum 3 çıkarmaya hazırlandığını unutmayalım. X-37B’nin ardılı olacak robot uzay mekiklerinin de 160-2000 km irtifadaki alçak Dünya yörüngesinde devriye gezeceğini ekleyelim.
Kısacası Amerika yeni robot uzay mekiği ile asteroit madenciliği ile Ay yolculuklarını kontrol etmek ve diğer ülkelerinin Amerikan ekonomisini yıkacak şekilde uzay yarışında öne geçmesini önlemek istiyor olabilir. Bu durumda X-37B uzak geleceğin uzay donanmasının ilk örneğidir.
Öyleyse biz de insanlığın Güneş Sistemi’ne yayılacak olmasıyla birlikte uzayın silahlandırılmaya başlayacağını söyleyebiliriz. Sonuçta Amerika doları petrole bağladı; ama petrol tükeniyor. Rusya, İran ve Katar’da ise Batı-Atlantik ittifakından çok daha büyük doğal gaz rezervleri bulunuyor.
İlgili yazı: Akıllı Telefona Superman Görüşü
Elon Musk neden önemli?
Üstelik Hindistan ve Almanya’da hızla yaygınlaşan temiz güneş enerjisi, süper güçlerin enerji tekelini kırarak sokaktaki adamın bile tek kuruş kaçak kullanım bedeli ödemeden kendi elektriğini üretmesine izin veriyor. Dolayısıyla Dünya’yı kontrol etmenin yolu artık uzaydan geçiyor.
Peki yeni X-37B mekiğini uzaya fırlatacak olan SpaceX şirketinin artık askeri uçuşlara da hazırlanmasından hareketle, önümüzdeki 20 yılda uzay yarışı nasıl gelişecek? Onu da Elon Musk’ın yeni Mars roketi doğal gazla çalışacak ve Ay Üssü Alfa ne zaman yazılarında okuyabilirsiniz. 😉
bence amerikalılar değilde çin amerikayı korkutmaya başladı. 😀 Crispr konusunda dahi batının önüne geçtiler.
Uzaya cep telefonu büyüklüğünde uzay aracı gönderilebilir mi? Muhetemelen Küçük olduğu için mini bir asteroid tarafından ezilir, işe yaramaz hale gelir.
Bu araç el büyüklüğünde küp uydular fırlatacak ve daha büyük, araba büyüklüğünde uydular.