Snowden Dinlenemeyen Telefon Yaptı

Snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme2012’de NSA teşkilatının tüm interneti gözetlediğini dünyaya duyuran Edward Snowden şimdi de internette gözetlenemeyen telefon yaptı.1 Özel SIM kart kilidi kullanan yeni telefonu kapattığınızda internetten gönderilen bir sinyalle cihazı gizlice açarak sizi dinlemeleri ve kameraya almaları imkansız.

iPhone 6 için tasarlandı

İnternetin Prisma gibi en popüler uygulamaları önce Apple Store’a geliyor. Snowden bile geleneği bozmadı ve dünyanın internetten gözetlenemeyen ilk telefonu iPhone 6 oldu. Snowden ve Andrew Huang yeni telefonu Amerika’da yayınlanan bir video konferansta MIT Medya Laboratuarı’na tanıttılar.

Nasıl çalıştığına gelince, düzeneğin birkaç parçası var. Bunlardan biri iPhone 6 için özel tasarlanan bir akıllı telefon pil yuvası. Yeni pil yuvası iPhone 6’nın dahili antenlerine giden elektrik sinyallerini gözetliyor.

Böylece telefonu kapattığınız, hatta plini çıkardığınız halde arka planda çalışarak sizi dinlemeye çalışan bir uygulama varsa bunu tespit ediyor. Pil yuvasının küçük bir tek renkli ekranı var ve içinden çıkan küçük teller iPhone’un SIM kartı yuvasına bağlanarak devre kartından geçen sinyalleri okuyor.

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem

snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme
Telefon gözümüz kulağımız oldu ama kimin için görüyor, kimin için dinliyor?

 

Hangi sinyalleri okuyor?

Bunlar GPS (telefonun bulunduğu konumu Google Haritalar Instagram, Swarm vb. uygulamalara gönderen konum alma hizmeti,) Bluetooth bağlantısı, evde ve kafelerde kullandığınız Wi-Fi kablosuz internet bağlantısı ve hücresel modem; yani telefonun baz istasyonuna bağlanmasını sağlayan verici.

Yukarıda sayılan bütün bu hizmetler iPhone 6’daki iki anteni kullanıyor ve telefon kapalıyken bu antenlerin sinyal alıp gönderdiğini fark ederse kullanıcıyı sesli olarak uyarıyor.

İlgili yazı: Özgür İnternet için TOR’dan 10 Kat Hızlı Riffle

snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme

 

Kısacası internete bağlıyken sizi korumuyor

Ancak telefonu kapatıp özel bir iş görüşmesi yapmak istediğinizde telefonun konuştuklarınızı gizlice dinlemesini veya sizi kameraya almasını (ön kamera dahil) önlüyor. Bu kimin işine yarayacak derseniz: Günümüzde birçok kullanım alanı var.

Örneğin, devletlerin demokrasi ihlallerini dünyaya rapor eden gazetecilerin gizli haber kaynaklarını koruyor. Bir şirketin yolsuzlukları veya vergi kaçırmasını basına açıklayacak iyi yürekli şirket yöneticisini koruyor. Siyasi muhalifleri baskıcı rejimlerin gözetlemesine ve fişlemesine karşı koruyor. Hatta dürüst savcıları suikasttan koruyor.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme

 

Gazeteci tarih yazar

Bugünlerde Türkiye’de tarih yazılıyor ve yeni tarihe göre hızla ağız değiştiren politikacılarla gazetecilerin söylediklerini hayretler içinde dinliyoruz.

Ancak bu trajikomik durum bir yana ve Snowden’in dediği gibi, “İyi bir gazeteci doğru yer ve doğru zamanda tarih yazar. Bu da onları hedef haline getirir ve gazeteciliğin iletişim araçlarını onlara karşı kullanmaya başlarlar.”

İlgili yazı: İnternette yeni sansürü TOR browser ile aşın

snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme
iPhone 6 sinyallerine bağlanıyor.

 

Uçuş modundan güvenli

Her ne kadar biz devletlerin başına bela olmayan (!) sıradan vatandaşlar için kritik bir ihtiyaç olmasa da kapattığınız zaman kapalı duran bir telefonun özel hayatın gizliliğine ne kadar yararlı olduğunu anlattık. Şimdi bu sistemin diğer telefonda gizlilik önlemlerinden neden daha iyi olduğunu anlatalım.

Her şeyden önce telefonu uçuş moduna almak yeterli değil. Telefon üreticisinin kendi telefonlarına bunları uzaktan yönetmeyi sağlayan bir kontrol çipi takmış olması mümkün. Bu anakart üzerindeki küçük bir devre de olabilir.

Öyle ki internet yerine, oturduğunuz koltuğun yanındaki yolcu tarafından Bluetooth ile kullanılabilir. Hatta telefona havadan mikrop gibi bulaşan bilgisayar virüsleri var. Kısacası uçuş modu sizi dinlemeye karşı korumaz.

İlgili yazı: Sansüre Karşı TOR ve Orbot Rehberi >> Twıtter ve Facebook engellenirse nasıl girersin?

snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme
Sağlığınızı gözetleyen bir cihaz her şeyinizi gözetliyor demektir. Sonuçta önce sağlık diyoruz.

 

Snowden: en kötüsünü varsayın

Devletler güçlüdür ve yazılarımda belirttiğim gibi bizi gözetlemek için yüzlerce yöntem kullanıyorlar. Hangi yöntemi ne zaman kullandıklarını ve hangi yöntemlerle birlikte kullandıklarını bilemeyiz.

Ancak, devletler ne zaman isterse bizi gözetlerler ve bunu durdurmanın tek pratik yolu telefonu, bilgisayar ve benzerini kapatmak ya da bunların hiç olmadığı bir yerde konuşmak. Snowden’in SIM kart kilidi hiç değilse telefon kapalıyken sizi gözetlerse uyarıyor.

İlgili yazı: Dünyanın en iyi 5 VPN sağlayıcısı

snowden-edward_snowden-iphone6-gizlilik-gözetleme
Telefon sinyaleni keserek mobil cihazların kapalıyken gerçekten kapalı durmasını sağlayan Faraday çantaları sinyal sızdırabiliyor.

 

Çin’de üretecekler

Snowden ve Huang, Çin’de bir tedarik zinciri kurarak gözetlemeye karşı uyaran yeni SIM kart kilidini seri olarak üreteceklerini söylediler. Bunlar sıradan bir vatandaşın yeni telefon almadan cihazını gözetlemeye karşı korumasını sağlayacak.

Yaman ikili bu parçayı önce Suriye ve Irak gibi ülkelerde bulunan gazetecilere dağıtacak. Ancak buna sözde demokratik diğer ülkeleri eklememek için bir sebep yok. Nitekim Snowden, demokratik olmayan ülkelerin telefonları uzaktan kumanda etmeyi sağlayan özel sistemler kullandıklarını söylüyor.

Bu durumda telefonun dışarıdan internet ve baz istasyonu sinyalini almasını önleyen Faraday çantası bile sinyalleri tümüyle kesmiyor. Yine de Snowden bu çözümü Çin’de üretirse gizli servislerin de kullanacağından emin olabilirsiniz. Ne de olsa gizli servisleri ve Merkel’i de gözetliyorlar. 😉

1Against the Law: Countering Lawful Abuses of Digital Surveillance

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex