Şimdi Sanal Gerçeklik Sosyal Ağları Moda >> vTime Google Cardboard’a geldi
|İndir.com’un yıldırım girişimcisi Hasan Yaşar yılbaşında güzel bir sürpriz yaptı ve adımın yazılı olduğu bir Cardboard hediye ederek sanal gerçeklik yazılımlarını test etmemi kolaylaştırdı. Dünyanın ilk sanal gerçeklik ağı vTime da 16 Martta Google Cardboard desteği sunmaya başladığını duyurdu. Peki vTime’ı Hasan’ın hediyesiyle denemekten daha doğal ne olabilir? Hemen başlayalım.
İlk sanal gerçeklik sosyal ağı
vTime bu: Sizi sanal gerçeklikle tanıştıran ilk kapsamlı sosyal ağ ve sonbaharda herkese kapılarını açıyor. Ancak, vTime geliştiricileri bir yenilik yaptılar ve 16 Martta uygulamayı sınırlı sayıda Android telefon modeli için erken erişime açtıklarını duyurdular.
Aslında favori cihazım General Mobile Android One erken erişime açık değil, ama bendeki tek mobil cihaz da Android One değil. Hemen bir Samsung Galaxy S6 ayarlayarak sanal gerçekliği sosyal ağlarda denemeye başladım. Kasımda ana vTime hesabımı açtığımda internette duyuracağım.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Router Modem
Önce Second Life vardı
2003 yılında tanıştığımız İkinci Hayat (Second Life) insanlara sanal gerçeklik dünyasında dilerlerse 7/24 sürdürebilecekleri ikinci bir hayat şansı sunuyordu. Second Life 2010’dan itibaren sosyal ağların ve mobil oyunların yaygınlaşmasıyla birlikte eski popülerliğini kaybetti.
Ancak, Second Life zamanından ileri bir oyundu ve sanal gerçeklik dünyası önce Facebook’un satın aldığı pahalı Oculus Rift’le, sonra artırılmış gerçeklik destekli iPhone uygulamalarıyla ve nihayet Google’ın “herkese sanal gerçeklik” olarak sunduğu Cardboard’la hızla yaygınlaştı.
Mobil sosyal medya uygulamaları 2010’da ikinci kuşak sanal gerçeklik oyunlarının tahtını ele geçirdiğine göre, sanal gerçeklik sosyal ağı vTime’ın kullanıcı deneyimde devrim yapıyor olmasına şaşmamak gerek.
İlgili yazı: Raspberry Pi İle Gerçek İnternet Hızını Ölçün >> Servis sağlayıcıya hızımı artır deyin
Devrim mi? Abartma!
Abartmıyorum: Klasik bir sosyal ağ uygulaması olan Facebook’ta bir zaman tüneli var, ama bu sayfa düzeni sanal gerçeklik çağında yetersiz kalıyor. Öyle ki çocukların okuma yazmayı öğrendiği ilkokul defterine benzeyen ve matematiksel kesinlikle çizilmiş bir tasarım kullanan Facebook’ta gerçek anlamıyla sosyalleşemiyoruz. İletişim uzak ve kopuk kalıyor.
Bir de vTime’ı deneyin! Kendinizi dünya yörüngesindeki bir uzay istasyonunun kenarında bulabilir ve şıpıdık terlikli ayaklarınızı engin siyah boşluğa sallayarak arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Hem de arkadaşlarınızın 3B efektli dijital avatarlarının ta gözünün içine bakarak; yani eski forumlarda olduğu gibi sadece kendinize resim seçmekle sınırlı değilsiniz.
Sanal gerçeklikte kendi sanal bedeninizi ve sanal kıyafetlerinizi seçmeniz mümkün. İstersiniz Pokemon olun, isterseniz Kaptan Kirk veya Taht Oyunları’ndan Drago veya basitçe kendiniz olun ya da gerçek hayatta çekindiğiniz o yeşil afro saç stilini sanal dünyada kullanın. Tüm bunları Google Cardboard’la 3B olarak yapabilirsiniz. vTime sanal gerçeklik sosyal ağı size bu imkanı sunuyor.
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
En dramatik sanal dünyalar
Eskiden beyaz fonlu Mirc sohbet odaları vardı. Sonra Facebook Messenger grup sohbeti çıktı. Şimdi de sosyal ağlardaki arkadaşlarınızla görkemli sanal dünyalarda sohbet edebilirsiniz. Dijital avatarınızın sanal yüz ifadeleri, kıyafetleri, saç sitili ve hatta sanal bedeniyle ruh halinizi ifade edebilirsiniz.
Geçen Kasımda başladı
vTime’ın Google Cardboard desteği vermesine şaşmamak gerek. Sadece Samsung Gear VR veya 700 dolarlık Avegant Glyph ile sınırlı olsaydı, sanal gerçeklik sosyal ağının kullanıcıları da bunları satın alan kişilerin sayısıyla sınırlı olurdu. Genele erişim sosyal ağların temel mantığıdır. O yüzden aferin vTime!
Öncelikle vTime’ın Cardboard’a tüm özellikleriyle birlikte geldiğini belirtelim; yani Oculus Rift’le yapabildiğiniz her şeyi vTime Google Cardboard sürümüyle de yapabilirsiniz. Ancak şunu da hatırlatmakta yarar var: vTime henüz beta aşamasında ve tüm özellikleri henüz kullanıma girmedi.
İlgili yazı: İnternet özel hayatı nasıl yok etti? 50 resimde gizliliğin doğumu ve ölümü
Kendi dijital avatarını yarat
İster Kylo Ren olun ister Supergirl, Batman, İntikamcılardan Natasha Romanova, hatta Immanuel Kant veya basit bir ev kedisi; vTime tam sürüme geçtiğinde kendinizi temsil etmek için istediğiniz dijital avatarı yaratabileceksiniz.
Lokasyon ve arkadaş sayısı sınırlı
vTime size uzay istasyonu ve Kuzey Kutbu gibi 12 farklı uçuk lokasyon sunuyor; ama şimdilik sadece maksimum 3 kullanıcı veya takipçiyle buluşarak sanal dünyalarda sohbet edebiliyorsunuz. Buna karşın yakında sohbet odası konuk sayısı hızla artacak.
vTime’ın geleceği çok parlak. Birkaç yıl içinde, Battlestar Galactica türevi olan ve maalesef 2009’da yarım kalan Caprica dizisine benzeyen ya da 5. Element ile Bladerunner filmlerini andıran noir dünyalarda, distopyalar veya tam tersi, ütopyalarda alternatif hayatlar sürmeye başlayabileceksiniz. Nitekim teknolojik tekilliğin en büyük göstergelerinden biri de insanların birden fazla hayat sürmesi olacak.
Hatta bu teknolojiyi Google Streetview ve Yandex Panoramalarla birlikte düşünebilirsiniz; yani hiç gitmediğiniz ülkelerde tatil yapmanızı sağlayacak olan sanal turizm uygulamaları köşe başında bizi bekliyor olacak. vTime’ı geliştiren Starship Group CEO’su Martin Kenwright bunun farkında:
“Cardboard’u desteklemeye başlayarak milyonlarca insanı sosyal sanal gerçekliğin (sosyal VR) sunduğu imkanlarla tanıştırıyoruz” ve evet, buna dijital pazarlama dünyasında güçlenmek isteyen markalar için sanal gerçeklik tabanlı yeni medya iletişim kanalları da dahil (vTime’da organize edilen sanal iş toplantıları gibi).
Böl yönet değil, toplan ve konuş
İster size eski yazışmalarınızı unutturan karışık Twitter akışı olsun, ister Facebook’un eskimiş arayüzü, bugünkü sosyal ağlar hep böl-yönet mantığıyla çalışıyor: Yazı yazan insanlara yazı yazarak cevap veriyorsunuz. Yazdıklarınız zaman tünelinde alt sıralara düşerek unutulup gidiyor. Kısacası balık hafızalı olmaya zorlanıyorsunuz.
Oysa sosyal VR sizi özgürleştiriyor; çünkü hem takma adların ve dijital avatarların arkasına saklanarak gerçek kimliğinizi koruyabilir hem de canınızı sıkan bir kullanıcıya kullanım şartlarına aykırı olmayacak şekilde sanal tokat çakabilirsiniz. 😉
Sosyal VR, insan doğasının özüne uygun olarak karşınızdaki kişiyle sanal dünyada birebir konuşma imkanı verecek. Böylece sosyal ağlarda hakaret yağdıran kendini beğenmiş ezik klavye delikanlıları da ayağını denk almak zorunda kalacak.
İlgili yazı: Belçika Uyardı >> Facebook bizi NSA’den iyi gözetliyor
Gezi ruhu
Gezi olaylarından sonra parklarda spontane forumlar gerçekleştirdik ve kısa süreliğine de olsa Türkiye’de gerçek demokrasiyi tattık. Eski Yunan agoralarında memleket yönetme serbestliğinin provasını yaptık.
Sosyal VR elbette yeni bir dünya düzeni kurmamızı sağlayamayacak. Sonuçta gerçek hayatta yaşıyoruz, ama hiç değilse sosyal ağlarda daha özgürce bir araya geleceğiz ve bu kez hiç bitmeyen Gezi forumları düzenleyebileceğiz. Bir yerden başlamak lazım ve vTime bize bu imkanı veriyor.
Martin Kenwright’ın dediği gibi: “vTime sanal gerçekliğin kişileri izole etmek zorunda olmadığını kanıtlıyor. Konuşma ve iletişimin hem doğal hem de dikkat çekici olmasını sağlamak ve kullanıcılarımızın dünya çapındaki vTime kullanıcılarıyla gerçekten insani bağlar kurmasına imkan tanımak istiyoruz.”
İlgili yazı: Sansüre karşı Tor Browser ve Orbot Rehberi: Facebook engellenirse nasıl girersin?
Multimedya desteği
vTime kullanıcıları sadece sohbetle sınırlı değiller. Tıpkı diğer sosyal ağlarda olduğu gibi birbiriyle dosya, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Ancak bununla da sınırlı değiller. Aynı zamanda dijital avatarlar için sanal saç stilleri, sanal kıyafetler, koltuklar veya odalar da paylaşabilecekler. Bu gelişmiş seçenekler vTime’ın tam sürümünde sunulacak.
Kaç kullanıcısı var?
Sadece Samsung Gear VR ve Oculus Rift sahipleri için kullanıma girdiği 5 ay öncesinden bu yana vTime’ın 150 ülkede 10 bin kullanıcısı oldu. vTime 2016 sonunda tüm sanal gerçeklik platformlarının kullanımına sunulacak. Bunlar arasında PlayStationVR da bulunuyor.
Anonim deneme hesabımla birlikte ben de bu gruba katılma ayrıcalığını yakaladım ve size de tavsiye ederim. vTime çok eğlenceli bir sosyal VR. İster dünyayı kurtarın ister geyiğin dibine vurun, çok güzel şeyler yapabiliyorsunuz.
İlgili yazı: En Çılgın Müzik İcatları >> Müzik Dinleme Zevkinizi Kökten Değiştirecek 13 Enstrüman
Cardboard’la nasıl kullanırım?
Önce Samsung Galaxy S7 gibi Android tabanlı ve erken erişime açık bir telefon gerekiyor. Ayrıca telefon boyuna uygun bir Google Cardboard’a, kulaklığa ve akıllı telefondaki mikrofona ihtiyacınız var.
Cardboard’u Google’ın sitesinden satın alabilir, kendiniz kesip yapabilir veya temel versiyonlarını ücretsiz bulabilirsiniz. Google sitesinde her telefona uygun olan gelişmiş özellikli cardboardlar mevcut. Bence hiç durmayın, sosyal VR dünyasına vTime ile hemen adım atın. 🙂