Pokemon Go ile Nasıl Para Kazanırsınız?
|Pokemon Go artırılmış gerçeklik (AR) oyunu aktif kullanıcı sayısı olarak Tinder ve Twitter’ı geçti. Peki bu oyun neden başarılı oldu ve seyyar satıcı, dükkan sahibi veya online girişimci olarak siz Pokemon Go’dan nasıl para kazanabilirsiniz? İş modelleriyle görelim.
Pokemon Go tarihi
2015 Ekim ayında Niantic Labs şirketi Google’dan ayrılarak Niantic Inc. adı altında yeniden yapılandı ve Google, Pokemon şirketi ile Nintendo’dan toplam 20 milyon dolar yatırım alarak Google Haritalar destekli bir artırılmış gerçeklik (AR) oyunu olan Pokemon Go üzerinde çalışmaya başladı.
Oyunun en vurucu yanı Google Haritalar ile AR, FPS, dövüş ve hazine avı oyunlarını bir araya getirmesiydi. Ancak Pokemon Go’nun neden başarılı olduğunu anlamak için önce girişimciliğin ne olduğunu anlamamız gerekiyor.
En kısa haliyle sürdürülebilir bir startup kurmak istiyorsanız altyapı girişimcisi olmanız lazım. İster İzmir’de düzenlenen Ciz.io Meetup’ta anlattığım şekliyle Elon Musk gibi enerji ve taşımacılık altyapısına yatırım yapın, isterseniz şirketinizin yarın da para kazanması için teknolojiye ve uzman kadrolara odaklanın hiç fark etmez. Önce sağlam bir temel atmanız ve planlama yapmanız gerekiyor.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Router Modem
Pokemon Go ilk AR oyunu değil
Teknik açıdan bakarsanız Pokemon Go iki temel nokta dışında hiçbir şeyde ilk değil. Örneğin Dünya’nın ilk artırılmış gerçeklik (AR) oyunu değil. Dünyanın Google Haritalar API’ını kullanan ilk uygulaması da değil. Ancak yukarıda saydığım farklı dalları eğlenceli bir şekilde bir araya getiren ilk oyun.
Aynı zamanda Niantic CEO’su John Hanke gibi müthiş bir donanıma, deneyime, kısacası altyapıya sahip bir yöneticisi var. Pokemon Go’nun başarısını anlamak için işe Hanke’den başlamak lazım. Hanke Keyhole adlı bir şirketin kurucu ortağı ve birkaç yıl önce şirketini Google’a sattı.
Ardından bu firma Google Haritalar’ın öncüsü olan, yani bugün kişisel dijital asistanlar ile e-ticaretin gelecek 5 yılına hükmedecek teknolojinin, “lokasyon tabanlı bot ekonomisinin” temeli olan Google Earth şirketine dönüştü.
Hanke de Google’ın Geo grubunun başına geçti ve o zamanki Niantic Labs’in baş tacı olan Ingress isimli çok oyunculu online AR oyununu geliştirdi. Ingress’in iki ilginç özelliği vardı. Birincisi lokasyon bazlı bir bilimkurgu oyunuydu, ikincisi de fitness salonlarına giden kullanıcılara yönelik bir sporcu oyunuydu.
İlgili yazı: Sansüre Karşı TOR ve Orbot Rehberi >> Twıtter ve Facebook engellenirse nasıl girersin?
Ayakta oynanan macera
Öyleyse Pokemon Go’nun başarısıyla ilgili ipuçları ortaya çıkıyor: Ingress ekibinin başında olan Hanke 1) Google Haritalar ve AR altyapısı kullanıyor. 2) Çok oyunculu online video oyunları ile fitness oyunlarını lokasyon bazlı olarak birleştiriyor (tam karışık salata demeyelim, ama gerçek bir fonksiyonel füzyon mutfağı ve orijinal (!) remix kültürü örneği).
Bunu bizzat Hanke söylüyor: “Lokasyon bazlı mobil teknolojiden yararlanarak gerçek dünyada yürürken oynayacağınız ve başkalarıyla paylaşarak tecrübe edebileceğiniz maceralar yarattık.”
35 kişilik Niantic kadrosu Google’ın altyapı desteğiyle kuruldu: “Hem de ofis alanından teknoloji ve insan kaynakları departmanlarına kadar her alanda sağlanan destekle. Buna kuruluşun beyin gücünü kullanmak dahil.”
Demek ki Pokemon Go öncelikle altyapıdan yararlandı. İkinci olarak da Google’ın yardımıyla Niantic’in Geo grubundan çıkarak bağımsızlığını ilan etmesi kolaylaştı. Bu süreçte benzer teknolojiler, tanıdık ekipler, ortak altyapılar ve kaynaklar kullanıldı.
İlgili yazı: Engelli sitelere gözetlenmeden girmek için en iyi 5 VPN sağlayıcısı
Ölçeklenebilirlik
Niantic Labs’in Google’dan çıkış hikayesi Pokemon Go gibi yeni bir ürün geliştirirken hem platform hem de dağıtım açısından (lojistik) şirkete esnek ölçeklenebilirlik sağladı ve oyunun bir altyapı girişimciliği başarı öyküsüne dönüşmesini hızlandırdı.
Ancak, Pokemon Go’nun kullanıcı imajı açısından en güçlü yanı insanların hayatına değer katan bir uygulama olması. Bu oyun gerçek hayatta yürüyüş yaparak, koşarak oynanıyor: Yeni arkadaşlar buluyor ve sağlıklı yaşam için hayattan kopmadan spor yapıyorsunuz.
Bu da her yaştan, cinsiyetten ve kültürden insanın bir araya gelerek topluluk kurmasına yol açıyor. Kısacası Pokemon Go’nun hedef kitlesi büyük e-ticaret sitelerine benziyor; yani birkaç segmentle sınırlı değil. Hanke sürekli Pokemon Go ile topluluk kurmaktan bahsediyor; ama aslında kendine global müşteri kitlesi kuruyor.
İlgili yazı: Facebook ile Gelecek 10 Yılın Yol Haritası >> İnternetten alışveriş yapan botlar geliyor
Nasıl para kazanacaksınız?
Öncelikle Fivrr.com, Craiglist, Ebay gibi bir siteye gidip oyun kılavuzu satın almanız, takım logoları oluşturmanız, ayrıca sizi oyuncu olarak tanıtan bir yazı yazmanız ve sosyal ağlardaki profilinizi değiştirerek tercih ettiğiniz Pokemon’u resminize eklemeniz gerekiyor (Artık mobil oyunların sosyal ağlar kadar e-ticaret siteleriyle de birleştiğini görüyoruz).
1. PokeStoplar ve fitness salonları
Pokemon Go evde oturup göbek büyüterek oynayacağınız bir oyun değil. Bunun için tembel parmak sporu yapmak yerine sokağa çıkıp koşacaksınız. Para kazanmak için de iki satış noktanız var: PokeStoplar (Pokemon Durakları) ve fitness salonları.
Gerek Eticaretmag.com’daki yazılarımda gerekse blogda geleceğin iş modellerini anlatan gerçek fütürizm yazılarında online ve fiziksel mağaza entegrasyonundan söz ediyorum. Pokemon Go da fitness salonlarına yakın fiziksel mağazanıza online AR oyunuyla müşteri çekmenin kullanışlı bir yolu.
Fitness salonuna yakın bir işyeriniz varsa Nintendo size Pokemon Go ile oyuncular, pardon yeni müşteriler getirecek. Ancak bu o kadar kolay değil. Dükkandan içeri giren oyuncular tahmin edebileceğiniz gibi önce oyunla meşgul olacaklar. Onlara satış yapmanın yolunu siz bulacaksınız.
İlgili yazı: Şimdi Sanal Gerçeklik Sosyal Ağları Moda >> vTime Google Cardboard’a geldi
2. Müşteri kazanma
Burada lead generation dediğimiz potansiyel müşteri kazanma olayından söz ediyoruz. Bunun için de bir yeme ihtiyacınız var. Pizza restoranınız varsa yem dediğimiz şey dükkanınıza gelen Pokemon Go oyuncularına indirimli satış yapmak veya müşteri bağlılığı programları kullanmak olabilir.
Ancak herkesin bakkal dükkanı, telefon bayisi yok. Bir yayınevi olabilirsiniz, bir kitapevi, sinema veya diş hekimi olabilirsiniz. Bu durumda doğrudan satış yapmadığınız için Pokemon Go oyuncularını farklı atraksiyonlarla kendinize çekmeniz lazım.
Bu durumda işletmenize yakın bir yerde Pokemon Go logolu bir telefon şarj istasyonu kurmaya ne dersiniz? Çok mu sofistike? Öyleyse PokeStop durağı olarak gösterdiğiniz işletmenize gelenlere ücretsiz su veya meşrubat dağıtın (veya restoran işletiyorsanız indirimli ürünler).
Fitness salonları sözüm size
Birçoğunuzun egzotik kahveler sunduğunuz kafeteryaları var. Ancak, fitness salonundaki en başarılı oyunculara veya sporculara ücretsiz tişört veya promosyon ürünleri verebilirsiniz. Tabii bunun için lokasyonu savaş yapılabilen bir yer olarak ayarlamanız lazım. Susayanlar da gelip kahvenizden içsin.
İlgili yazı: Microsoft Linkedin’i 26,2 Milyar Dolara Satın Alacak >> Peki neden Linkedin?
Dükkan sahibi olmak şart değil
Sahil yolundaki açık hava fitness aletleri gibi popüler bir yer seçin ve orayı PokeStop yapıp simit, meyve suyu vb. satmaya başlayın. Belediyeden izinli işportacılar kendi mekanlarını kolayca PokeStop yapabilirler.
Online yem
Özellikle üniversite kampüslerine yakın yerler, duraklar ve diğer işlek bölgeler dayanılmaz bir çekicilik sunuyor. Bu işi online olarak düşünürseniz 100 dolara 14 bin 500 pokecoin (sanal Pokemon parası) satın alabilirsiniz. Elbette tanesi 0,59 dolardan çok sayıda yem de alabilirsiniz.
100 dolara 170 yem alıp 85 saat boyunca işletme trafiğinizi artırırsınız. Tam Kadıköy Barlar Sokağındaki barlar ve restoranlara göre! Tek yapacağınız şey PokesStop’a yem koymak. Yemler 30 dakika süreli, ama PokeStop’a yakın olan tüm oyuncular bunları kullanabiliyor. Tütsü (incense) de 30 dakika süreli fakat sadece Pokemon’u size çekiyor.
Ancak, geçek dünyadaki kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olun: Tuzak PokeStop’larda darpçılar ve soyguncular olabilir.
İlgili yazı: Babür Özden Başardı >> Nesnelerin İnterneti Arama Motoru MAANA 40 Milyon$ Yatırım Aldı
3. Gezgin satıcı
İşletmenize müşteri çekmenin tek yolu “işletmenize müşteri çekmek” değil. Rakiplerinizin işletmelerine gidip orada Pokemon Go oynayarak gerçek hayatta yeni oyuncularla, pardon potansiyel müşterilerle tanışabilirsiniz. Kısacası sadece sokakta dolaşarak bile müşteri çekmeniz mümkün. Pokemon Go ile networking çok kolay.
Oyundaki başarılarınızı Swarm rozetlerine benzer şekilde sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz (ki lokasyon bazlı bu iş modelini 4 yıl önce yazmıştım). Hiçbir şey yapamıyorsanız telefonda oyunun ekran görüntüsünü alın ve Facebook’ta paylaşın. Pokemon Go, Nintendo’nun piyasa değerini 7,5 milyar dolar artırdı. Bir Amerikan uçak gemisi 4,2 milyar dolar olduğuna göre potansiyeli düşünün.
Pokemon Go’ya pek yakında sponsorlu lokasyon olarak reklam verebilecekken neden bundan siz de para kazanmayasınız?