Intel’in 2012 3. çeyrek kârı 3 milyar $

intel logoIntel’in 2012 3. çeyrek kazancı 13,5 milyar $, kârı ise 3 milyar $ oldu

Bu gelişme PC ve kurumsal sunucu pazarı için ne ifade ediyor? Intel nezdinde pazar analizi

Her ne kadar Intel’in kârı son iki çeyrekte yüzde 5,1 düzeyinde olsa da (önceki çeyrek kârı 2,8 milyar $’dı), geçen yıldaki yüzde 19’luk kâra göre bir sıkıntı söz konusu. Intel CEO’su Paul Otellini de bunu kabul ediyor ve “Üçüncü çeyrek sonuçlarımız, ekonomide zor zamanların devam ettiğini göstermektedir” diyor.

Intel, Medfield işlemcilerden başlayarak, 4. çeyrekte ultrabook, akıllı telefon ve Intel çipsetli tabletlere odaklanacak. Bu resmi açıklamanın Türkçesi ise, “Biz artık PC işinden eskisi gibi kazanmıyoruz, tablet ve akıllı telefonlara yatırım yapmadan ayakta kalamayız” demek.

Olgun pazarlarda ve gelişmekte olan bazı ülkelerde PC sektörü geriliyor

Nitekim PC satışlarında son yıllarda bir artış olmadı. Kabul, bu yıla kadar belirgin bir azalma da olmadı ama bu arada, dünya nüfusu 7 milyara ulaştı. Nüfus artışına oranladığımızda, PC satışlarındaki kayıp görünenden fazla ve 2012 yılının Gartner ile IDC tarafından mobil uygulamalar yılı ilan edildiğini düşünürsek, 2013-2016 arasında PC segmentinin daha fazla küçüleceğini de tahmin edebiliriz (Bunu ayrı bir yazıda ele alacağım).

Laptoplarda hız değil, taşınabilirlik önemli
PC satışlarındaki duraksamanın en büyük nedeni elbette mobilite ama mobil cihazlara ek olarak önemli bir sebep daha var: PC’ler şu anda, bazı grafik tasarım ve animasyon yazılımları hariç, tüm uygulamaları ve yazılımları çalıştıracak kadar hızlı. İnsanlar video oyunu PC’leri dışında daha hızlı bilgisayarlar aramıyor, tabletler gibi taşıma kolaylığı sağlayan mobil cihazları tercih ediyor. Kafelerdeki ADSL hatlarına Wi-Fi kablosuz internetle giren ve 3G modem takılabilen laptoplardaki internet kurulumu kolaylığı PC’lerde kesinlikle bulunmuyor. Bütün bunlar Intel’in satışlarını düşürüyor.

Kişisel sistemler pazarı geriliyor
Bunu belki de en iyi HP anlar. Bildiğiniz gibi HP, Kişisel Sistemler ve Baskı ve Görüntüleme Gruplarını tek çatı altında topladı. HP, aynı zamanda, Intel’in en büyük iş ortaklarından biri. Özellikle sunucu alanında çok köklü bir birliktelikleri var. Ancak, Intel, sunucu işlemcileri alanında laptop ve desktop pazarında olduğu kadar büyük bir marka değil, rakibi çok.

Intel’in kurumsal alandaki rakipleri arasında RISC tabanlı sunucular da var (Spark veya PowerPc gibi). Tabii ARM de taşınabilir veri merkezleri ve HP EcoPOD tarzı mobil konteyner veri merkezlerinin gelecekteki türevleri için x86 sunucular karşısında pazara girmeye hazırlanıyor. Bütün bunların arasında Intel’in geleneksel rakibi AMD tabanlı sunucuları da sayarsak durumu anlarız.

Intel Itanium’un hazin öyküsü
Oracle’ın HP’nin Intel Itanium işlemcili sunucularına yazılım desteği vermeyeceğini söylemesi, HP’nin Oracle’a açtığı davayı kazanmasına rağmen, Intel için büyük kayıp oldu (Diğer darbe Microsoft’tan geldi. Microsoft, Windows Server 2008 R2’den sonra Itanium işlemcileri desteklemeyeceğini açıkladı). Bu yüzden bazı firmalar Itanium işlemcili sunuculardan vazgeçti.

Doğrusu Itanium konusunda kopan yaygarayı anlamıyorum, daha doğrusu Oracle’ın tavrını mantıksız buluyorum. 2008 global ekonomik krizinin ardından firmalar veri merkezlerini yenilemekten büyük ölçüde vazgeçtiler. Eski Itanium işlemcileri yeni modeller için elden çıkaracak firma sayısı azaldı. Ayrıca, kurumsal BT’de şirketler maliyet artışını önlemek için veri merkezlerini 5 yılda bir yeniler. Bugünün işlemcileri de bu nedenle 5 yıl önce tasarlanır. Bu şartlar altında Itanium neyin kavgasıydı?

Elbette Itanium’un Intel Xeon işlemciler kadar başarılı olmaması Microsoft’u yazılım desteğini uzatmamaya yönlendirmiş olabilir. Ancak, Oracle’ın eş başkanı Hurd’ün aynı zamanda eski HP CEO’su olduğunu ve HP’den ayrılırken davalık olduğunu hatırlarsak spekülasyon kazanı kaynamaya başlar ama konuyu dağıtmayalım…

Sonuçta sektör böyle çekişmelerden hoşlanmaz fakat PC ile kurumsal BT sektöründeki dönüşümü tetikleyen başka önemli gelişmeler var ve haberlere bakılırsa, bu gelişmeler arasında en çarpıcı olanı Microsoft kaynaklı: Bugüne kadar PC ve kurumsal çözümlere odaklanan Microsoft’un artık akıllı telefon pazarına gireceği haberleri dikkat uyandırıyor (İlgili yorumları yazının son paragrafında bulabilirsiniz).

Küçülen PC pazarında asıl sorun ne?
Sorun şu: Intel ve rakipleri asıl parayı kişisel sistemlerden; yani son kullanıcıyı hedefleyen PC’lerden değil, ofisteki masaüstü PC’lerden ve kurumsal sunuculardan kazanıyor(du) ama artık deniz bitti. ARM, minyatür sunucu teknolojileriyle gölgesini eskiden HP-AMD-Intel gibi büyüklerin elindeki saadet zincirinin üstüne düşürdü. Eski oluşumların ve Oracle gibi bunların yazılım ekosistemi uzantılarının dengesi bozuldu. Oracle’ın HP ile davalık olması gibi “aksilikler”, aslında küçülen geleneksel PC ve eskiyen x86 sunucu pazarının geçirdiği genel sarsıntıların göstergesi de olabilir.

Intel sanıldığı kadar kan kaybetmeyebilir
Kısa ve orta vadede Intel için felaket çanları sandığını sanmıyorum. Nasıl ki HP yeniden yapılanarak ve şerefiye değerini düşürerek kendini mobil geleceğe hazırlıyor, Intel’in de böyle bir dönüşümden geçeceğini tahmin ediyorum.

Bir kere, Apple’ın ultrabook’u diyebileceğimiz popüler MacBook Air ve Pro serisinde Intel işlemciler kullanılıyor; yani Intel hem klasik PC hem de laptoplarda tahtını bir süre daha koruyacak olan Apple tarafında var. Ayrıca yukarıda sıraladığım etkenler bir çöküşün değil, en fazla bir gerilemenin göstergesi ve bu arada Intel’in sunucular ile PC’ler için yeni işlemciler geliştirmeye devam ettiği açık. Bu şartlar altında, Intel mevcut satışlarından elde ettiği geliri tabletler ile akıllı telefonlara aktarırsa ve mobil pazarda güçlenirse, eski devin sırtı yere gelmez. Buradaki tek risk, Intel’in netbook’lardan başlayarak, şimdiye kadar mobil cihazlara geçiş teşebüslerinde pek başarılı olamaması.

Bakalım bu kez göle çalınan maya tutacak mı?

Bugünkü PC şirketleri ancak kurumsal tarafla bireysel kullanıcı tarafını bütünleştirebilirse ayakta kalabilirler. Aslında bu bütünleşme, 2016’dan sonra dünyayı değiştirecek mobil cihaz devrimi öncesinde geçici bir ara teknolojiden ibaret ve söz konusu entegrasyonun, veri merkezlerine akıllı telefonlarla erişmek gibi, mobil cihazlar üzerinden yapılması lazım.

Çünkü gelecekte Kurumsal BT ağırlıklı olarak tüketici elektroniğinden oluşacak. Cihazlarda küçülme ve mobilite buna yol açacak. Tablette özel bulutun farkına varmayan ve bu işi sadece Windows 8 – RT Surface tabletler veya All-in-One (Hepsi Bir Arada) PC’ler ile götürmek isteyen şirketlerin işi zor görünüyor.

Etiketler:, ,

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir