İlginç Buluşlar >> Yüzen UFO, kedi konuşturan tasma, renk kopyalayan Nix sensör, biyonik el

İlginç_buluşlar-kedi-ufo-nix-darpaUçan daireleri bilirsiniz de turizmin yeni gözdesi “yüzen dairelere” ne dersiniz? Kedinizin dilinden anlıyorsunuz. Peki ya insan gibi dile gelseydi? Titiz fotoğrafçı olarak renk ayarından bıktıysanız eşyaların rengini kopyalayan Nix sensör var ve elbette “biyonik el” ile bonus bilgi: Dünyanın en büyük fabrikaları.

Tanımlanamayan uçan cisimlere UFO diyoruz. İyi de tanımlanamayan yüzen cisimlere ne diyeceğiz? Uçan daire efsanelerinin devamı olarak yüzen daire mi? İtalyan mini yat üreticisi Jet Capsules şirketi yüzen daire geliştirdi.

İlk bakışta uçan daire şekilli bir gezinti teknesi ama aslında çok daha fazlası ve toplam 30 metrekarelik alanıyla gerçek bir dubleks daire. Üstelik üst katı suda yüzerken, alt katı suyun altında okyanusun tadını çıkarmanızı sağlıyor.

Elbette mini pervanesi ve dümeniyle bunu sürat teknesi sanmayın, ama denizde yüzen dubleks daire sahibiyseniz size saatte 6,5 km hız da yeter. Nihayet oturma odanızda yarış pilotu gibi sarsılmak istemezsiniz! Her şeye karşın fırtınalı havada sağlam limana demir atın ve dolu mideyle dolaşmayın. 🙂

İlgili yazı: Dalgıç robot batık gemileri ve mercan resiflerini araştıracak

ufo-9

 

Kedi konuşturan tasma Catterbox

Elbette evcil kedinizin dilinden anlıyorsunuz ama muhtemelen her zaman değil. Peki kediniz dile gelseydi ve insan gibi konuşsaydı fena mı olurdu? Temptations Lab üretimi Catterbox akıllı tasmalar kedinize takılıyor miyavlamalarını insanların anlayacağı dile dönüştürüyor.

Aslında tam bir çeviri sistemi değil. Bunun yerine uzmanlar yüzlerce kedinin sesini incelediler; sevinme, kızgınlık ve şaşkınlık miyavlamalarını tespit ettiler.

Ardından seslendirme sanatçılarına “Valla bunun ne olduğunu bilmiyorum ama hoşuma gitti” veya “Ellerini yıkadığına emin misin?” türünden esprili karşılıklar söylettiler. Son olarak bu karşılıkları tasmaya kaydettiler ve kedinizin miyavlamasını bir anlamda insan sesine çevirmeyi başardılar.

İlgili yazı: Giyilebilir robotu kuşanın, süper kahraman gücü kazanın

 

Renk kopyalayan Nix sensör

Artık hepimiz fotoğraftaki elbise mavi mi, sarı mı, beyaz mı testini gördük (görmediyseniz bakın): Bilim insanları türümüz için renkli görmenin bir tür algı yönetimi olduğu sonucuna vardılar. Beynimiz renkleri ve renk tonlarını çevredeki diğer renklere bakarak belirliyor. Aynı zamanda havanın ne kadar aydınlık olduğunu hesaba katıyor. Bu yüzden insanlar aynı rengi farklı görebiliyor.

Ancak giysilerin, eşyaların ve diğer nesnelerin ışığın hangi dalga boylarını yansıttıklarına bağlı olarak gerçek renkleri de var. Bir fotoğrafçı, kameraman ve ürün tasarımcısının en büyük sorunu bu renkleri doğru ölçmek.

İlginç_buluşlar-kedi-ufo-nix-darpa

 

Nix renk sensörü akıllı telefon aksesuarı olarak tasarlandı ve iPhone, Android, PC ve Mac’le çalışıyor. F-117 hayalet uçaklara benzeyen yamuk açılı bir tasarımı olan Nix sensörünü masaya, pantolona, tezgaha; kısacası istediğiniz yere koyuyorsunuz.

Nix ilgili yüzeyi hemen tarayıp gerçek rengini ölçüyor ve Pantone renk şemasıyla birlikte akıllı telefon veya laptopunuza aktarıyor. Üstelik dilerseniz RGB’ye dönüştürüyor ve istediğiniz renk standardında görüntülüyor. O zaman tasarımcı için gerçek dans ve renk başlıyor!

İlgili yazı: Renk körlüğünü gideren güneş gözlüğü

 

Beyin kontrollü robot el

Bu bir robot el ama robotlara takılan el değil. Engelli doğanlar veya kolunu kazada kaybedenler için geliştirildi. Üstelik düşünce gücüyle kullanılıyor. DARPA 2006 yılında el protezlerinin bacak protezlerinden geride kaldığını fark etti ve telepatik robot eller geliştirmeye karar verdi.

Sistem gelişmiş bir teknoloji kullanıyor. Son birkaç yıldır protezleri özel elektrotlar yoluyla insan vücuduna bağlamak ve kaybedilen uzuvdan geri kalan sinirlerden geçen elektrik sinyallerini algılamak mümkün oldu.

Kısacası kişi kolunu hareket ettirmeyi düşündüğü zaman akıllı protez deri altındaki sinirlerden gelen sinyalleri algılıyor ve böylece robot eli doğal gibi kullanmak mümkün oluyor. En azından DARPA’nın tasarladığı dünyanın en gelişmiş robot elini.

DARPA’nın Protezlerde Devrim programı DEKA Integrated Solutions şirketi ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuarı tarafından geliştirilen Gen-3 Kol Sistemi’ni kullanıyor.

İlgili yazı: Telepatik internete hazır mısınız?

Bonus: Dünyanın en büyük fabrikaları

İlginç_buluşlar-kedi-ufo-nix-darpa

Tesla Gigafactory 2016 dron çekimi

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex