Hangi Ucuz Bilgisayar Daha İyi? >> 5 dolarlık Pi Zero ve 9 dolarlık C.H.I.P. karşılaştırması

Pi_Zero-CHIP

Pi Zero gibi kredi kartı büyüklüğündeki mini bilgisayar kartları ilk çıktığında bilgisayar bilimlerini okullarda yaygınlaştırmak ve öğrencilere programlamayı tanıtmak için kullanılıyordu. Ancak, Arduino serisiyle birlikte mini bilgisayarlar gittikçe hızlandı ve şimdi akıllı evlerden özel imalat 3B printerlara kadar hemen her alanda kullanılıyor.

Bu yazıda mini bilgisayarların en yeni temsilcisi olan 5 dolarlık Pi Zero ve 9 dolarlık C.H.I.P. kartlarını karşılaştırıyoruz. Okul ve iş projeleri için hangisi daha iyi, gerçekte hangisi daha ucuz?

İşte, oyunda, derste, projede

Artık Maker kuşağının elinde “Kendin yap, kendin bas ve kullan” idealini gerçekleştirebileceği iki süper ucuz kart var. Biri 5 dolarlık Pi Zero ve diğeri de 9 dolarlık C.H.I.P

Aslında her kartın kendine göre güçlü ve zayıf yanları bulunuyor. Hatta Arduino ve Pi Zero’yu birlikte kullandığınız sistemler tasarlayarak tek karta göre daha yüksek verim alabilirsiniz (gelecek yazıda örnek projeye yer vereceğim). Bu nedenle iki kartı fanboy gözüyle değil, Maker gözüyle karşılaştırdık.

 

Pi_Zero-CHIP

Önce teknik özellikler

Pi zero ve C.H.I.P. benzer güçte işlemciler kullanıyor. Her ikisinde de 1GHz işlemci ve 512MB RAM var. Ancak C.H.I.P. daha yeni olan ARMv7 mimarisini kullanıyor (Pi Zero’da ise daha eski ARMv6 mimarisi var; ama buna belki de pazarlama taktiği olarak ARM11 diyorlar).

Her iki mini kart da USB bağlantısından güç alıyor, fakat C.H.I.P. kartını lityum polimer pille de çalıştırabilirsiniz. Nitekim kartta bütünleşik şarj devresi var.

İlgili yazı: 3B printer için kendi Arduino lazer tarayıcını yap

Pi_Zero-CHIP

 

Depolama

Pi Zero işletim sistemi ve uygulamalar için microSD kart kullanıyor. Bu yuvaya aynı büyüklükte yazılım ve bellek genişletmeleri takabilirsiniz.

C.H.I.P. kartında ise 4GB NAND flash depolama var ve işletim sistemi belleğe önceden yüklenmiş olarak gidiyor. Ayrıca, SD karttan daha hızlı bir arayüz olan USB bağlantısını kullanarak C.H.I.P.’e harici sabit disk sürücüsü veya başka bir depolama aygıtı da takabilirsiniz.

Pi Zero 40 pinlik giriş-çıkış konektörüyle geliyor (I/O). C.H.I.P.’te ise iki sıra dişi 40 pin uç var; yani toplan I/O 80 pin. Bu da kartın daha erişilebilir olmasını sağlıyor.

Video

Pi Zero HDMI mini ve kompozit video çıkışı sunuyor, ama bu ikinci çıkışı karta sizin lehimlemeniz gerek. C.H.I.P.’te HDMI yok, HDMI kartını ayrıca satın almanız gerekiyor. Bununla birlikte kulaklık jack’ine benzeyen TRRS jack üzerinden video çıkışı sağlıyor.

İlgili yazı: Akıllı telefona Superman görüşü ve duvarın arkasını gören kamera

Pi_Zero-CHIP

C.H.I.P. ve laptop klavyesi

İki mini kart arasındaki en büyük fark internet bağlantısı desteği. C.H.I.P.’te bütünleşik Wi-Fi ve BLE var. Pi Zero’da ise internete girmek için ek aksesuar almanız lazım. Bu nedenle Pi Zero ilk bakışta C.H.I.P.’den daha pahalıya geliyor.

Bir kere Pi Zero için USB Wi-Fi dongle almanız yeterli değil. Aynı zamanda klavye, fare ve Wi-Fi dongle için güç sağlayan USB hub da takmanız gerekiyor. Çünkü kartın çevre birimleri için sadece bir USB portu var. Diğeri güç kaynağı olarak kullanılıyor.

İlgili yazı: Telefon pil ömrünü uzatmanın 5 yolu


Pi_Zero-CHIP

Pı Zero’yu kuşa çevirmişler

Pi Vakfı Raspberry Pi’ı almış, internet bağlantısı gibi birçok gerekli parçayı çıkartmış ve fiyatını ucuzlattığını düşünmüş. Oysa kartı kullanmak için gereken parçaları satın aldığınızda size daha pahalıya geliyor.

Bunu Raspberry Pi B+ açısından karşılaştıralım: Pi Zero’nun daha az konektör içeren daha küçük bir kartı var. CPU’su Raspberry Pi B+’dan 300MHz daha hızlı, ama yazılım ayarlarıyla B+ kartında bu hıza çıkmak mümkün.

 

Pi_Zero-CHIP

 

Kıkstarter gücü

Next Thing Co.’nun (NTC) ise sadece bir ürünü var. O da C.H.I.P. ve Pi Vakfı ile rekabet edebilmek için hem küçük, hem ucuz, hem de kullanışlı bir ürün tasarlamak zorunda. Ayrıca, NTC ölçek ekonomisini iyi ayarlamış ve Çin’in Şenzen şehrindeki üreticilerle anlaşarak sağlıklı bir tedarik zinciri kurmuş. Böylece Pi Zero’da ekstra satılan aksesuarları karta ucuza takabiliyor.

Altı ay önce NTC 9 dolarlık bu bilgisayarı üretmek için Kickstarter’da kampanya açtı ve 2 milyon dolardan fazla bağış topladı. Şimdi kartı bağış yapanlara gönderiyor. Aynı zamanda Cyber Monday sitesinden ön sipariş alıyorlar.

Bu arada Raspberry Pi Vakfı da geçen Perşembe Pi Zero’yu 5 dolara satacağını duyurdu ve kopyalarını MagPi dergisiyle birlikte verdi. Ertesi gün de online mağazalarda satışa çıkardı ve ilk parti malı çoktan sattı.

Özetle: Fatura fiyatından pahalıya geliyor

Pi Zero 5 dolar ve C.H.I.P. 9 dolar. Ancak, Pi Zero’ya gereken parçaları satın aldığınız zaman C.H.I.P.’ten 1 dolar (yazıyla BİR) daha pahalıya geliyor. İki ürünün gerçek maliyetini ve teknik özelliklerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

 

C.H.I.P. Raspberry Pi Zero
Perakende fiyatı 9$ 5$
Kablo Maliyeti 1$ USB güç kablosu maliyeti 13,35$ (USB OTG, USB standarttan mikroya, HDMI’dan HDMI miniye)
Depolama maliyeti Yok (Bütünleşik eMMC depolama) 5,65$ 4GB microSD kart
Toplam maliyet 10.00$ (HDMI ile maksimum 23$) 24.00$
Teknik özellikler:
GPIO 80 40’da 26
CPU 1GHz Allwinner R8 1Ghz BCM2835 (Pi2 öncesi kartlarla aynı ama hız aşırtmalı)
RAM 512MB 512MB
Depolama 4GB MicroSD kart (ayrıca satılıyor)
Güç bağlantısı USB 5V @ 300mA (peak) USB 5V
Pil gücü Tek hücreli 3.7V LiPo pil w/ 2-pin JST-PH 2.0mm Yok
Wi-Fi 802.11b/g/n Yok
BLE Var Yok
USB 1 standart ve 1 mikro (OTG ile) 1 mikro (OTG ile); 1 mikro
HDMI Yok (13$ HDMI aksesuar kartı var, C.H.I.P. ile alınırsa daha ucuza geliyor) Evet
Kompozit Var: ⅛” mini TRRS’den RCA’ya kompozit video çıkış kablosu Yok (TV deliklerine lehim yaparak donanıma ekleyebilirsiniz)
Lisans Açık Donanım Kapalı
OS Özel Linux, ama yakında standart Linux kullanacak Sadece özel Linux
IO uç türü Dişi uçlar Çift yönlü
Boyutlar 40 mm × 60 mm 65mm × 30mm × 5mm
Hazır gelen kablolar Kompozit Yok

 

Son kararın?

Son kararım iki kart arasında tüm aksesuarlarla birlikte önemli bir fiyat farkı olmadığı yönünde. C.H.I.P.’e HDMI bağlantısı alırsanız fiyatı 23 dolara geliyor. Pi Zero da 24 dolara geliyor.

Ayrıca iki ürüne sadece fiyat gözüyle bakmamak lazım. Asıl önemli nokta bugüne kadar piyasada bu kadar ucuza iki kart olmaması. Mini kart ekosistemi genişliyor. Yakın gelecekte kağıt devreye basılan kağıttan bilgisayarlar çıkacak. O zaman bu tür karşılaştırmalar büyük ölçüde anlamsız olacak.

İlgili yazı: Laptopta pil ömrü 10 adımda nasıl uzatılır?

Pi_Zero-CHIP

 

Topluluk faktörü

Son olarak komünite faktörünü de unutmamak gerekiyor. Raspberry Pi 2012 yılında çıktı ve bugüne dek milyonlarca kart sattı, yazılım ekosistemini geliştirdi ve teknik destek sağlayan kullanıcılardan oluşan komüniteyi büyüttü.

C.H.I.P. ise Raspberry Pi deneyiminden yola çıkarak sadece Kickstarter kitle kaynak fonlarıyla neredeyse aynı fiyata kart üretti. Şimdiden Linux, açık kaynak yazılım geliştiriciler ve donanım komüniteleriyle sıkı bağlar kurdu. Pek yakında bu alanda Raspberry Pi kadar güçlenecek.

Kısacası rekabet iyidir ve her zaman son kullanıcıya yarar. Siz de 5 dolarlık Pi Zero ve 9 dolarlık C.H.I.P. ile kendi odanızı akıllı eve dönüştürebilir ve okul projelerinizi tamamlayabilirsiniz. Güle güle kullanın! 😀

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex