Güneş Enerjisi 30 Yılda 19 Trilyon $ Kazandıracak
|Güneş enerjisi çözümlerinin petrol fiyatlarından ucuza geldiği Almanya’nın hazırladığı son raporda, güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynaklarının 2050’ye kadar Dünya ekonomisine 19 Trilyon dolar kazandıracağı belirtildi. Ancak, petrol satarak para kazanmak isteyen Amerika buna karşı çıkıyor. [Kritik güncelleme:7 Trump, petrol şirketlerini korumak için güneş panellerinden ek vergi almayı planlıyor. Ancak asıl kritik soru şu: Federal hükümet küçük Amerika olan ve güneş enerjisinde önde olan California eyaletinin enerji bağımsızlığını elde etmesini ister mi? Trump’ın temiz enerji sektörünü engelleyen hamlelerini buna göre yorumlamak gerekiyor].
19 trilyon ister misiniz?
Geçen yıl yayınlanan Paris’te küresel ısınma yalanı yazısında 2040 yılında Dünya’nın yüzde 70 oranında fosil yakıt kullanacağını söyledim. Bildiğiniz gibi petrol, kömür, kaya gazı ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar baca dumanına yol açıyor.
Böylece atmosfere salınan sera gazları (yılda 35 milyar ton karbondioksit ve yüksek oranda metan gazı) küresel ısınmaya yol açıyor. Dünya’nın ortalama sıcaklığının yükselmesiyle birlikte birçok ülkede kuraklık, ölümcül sıcaklık dalgaları ve sel felaketleri görülüyor.
Öyle ki bilim insanları, iklim değişikliğine ve deniz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak önümüzdeki 30 yılda en az 192 milyon insanın evsiz kalacağını söylüyor. Tarım alanlarının çölleşmesi veya sular altında kalmasının yol açacağı açlık ve savaşlar insanlık için büyük tehlike oluşturuyor.
Ancak, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçtiğimiz zaman küresel ısınma azalacak ve bu sorun ortadan kalkacak. Üstelik Dünya ekonomisi temiz enerji sayesinde 2050 yılına kadar tam 19 trilyon dolar değer yaratacak. Bu da sosyal refahı artıracak.
İlgili yazı: Telefon Operatörleri Web Geçmişinizi Satmak İstiyor
Amerika karşı çıkıyor
Bununla birlikte Amerika’da büyük petrol rezervleri bulunuyor ve Alaska’dan kaya gazı çıkıyor. Dünya’ya petrol ve kaya gazı satmak isteyen Amerika’nın çiçeği burnunda başkanı Trump, petrol şirketlerinin temsilcisi olarak temiz enerjiye karşı çıkıyor.
Trump’ın derdi ne?
Önümüzdeki aylarda G20 ülkeleri, yani Dünya’nın en zengin 20 ülkesi toplanacaklar ve insanların yol açtığı küresel ısınmayı önlemek için temiz enerjiye geçmek üzere neler yapacaklarını konuşacaklar.
Oysa Trump’ı destekleyen petrol şirketleri temiz enerjiyi kendine rakip olarak görüyor. Öyle ki Amerika’da Tesla elektrikli otomobillerin bile yaygınlaşmasını zorlaştırıyorlar. Diyorlar ki halk elektrikli araçlara güvenmiyor.
Oysa otomotiv sektörü sadece elektrikli otomobil üretirse ve seri üretimle fiyatları ucuzlatıp şarj istasyonlarını yaygınlaştırır veya şebekeyi evden şarj için güçlendirirse herkes elektrikli araç kullanır.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Oyalama taktikleri
İşin gerçeği şu: Dünya’da önümüzdeki 30 yılda 10 trilyon dolar para kazandıracak kadar petrol ve kaya gazı var. Petrol şirketleri de buna yatırım yapmış durumdalar. Evet, temiz enerji 19 trilyon dolar para kazandıracak, ama bu ancak fosil yakıtlardan vazgeçersek mümkün. Petrol şirketleri mevcut yatırımlarını çöpe atıp temiz enerjiye geçmek istemiyor.
Ayrıca Avrupa’nın güneş enerjisine geçmesini de istemiyorlar; çünkü Avrupa Amerika’dan doğal gaz üretiminde kullanılan kaya gazı alırsa petrol şirketleri daha çok para kazanacak ve Avrupa Amerika’ya, dolayısıyla İngiltere’ye bağımlı olacak. Öte yandan güneş enerjisi ile bağımsız olan Avrupa Rusya ile daha kolay yakınlaşabilir.
İlgili yazı: CERN Proton Çarpıştırıcısı 5 Yeni Parçacık Keşfetti
Rakamlarla konuşalım
Önce kısa bilgi: 1) Karbondioksit küresel ısınmaya yol açıyor. 2) Küresel ısınma okyanusları buharlaştırıyor ve su buharı karbondioksitten yüzde 60 etkili bir sera gazı. 3) Kaya gazı aslında Alaska ve Doğu Sibirya’daki kayaları kırıp doğal gaz çıkarmak demek. Bu sırada atmosfere büyük oranda metan karışıyor. Metan gazı karbondioksitten 30 kat etkili bir sera gazı.
Bitmedi: Bugün küresel ısınmanın iki büyük sebebi var. Biri ağır sanayi ve fabrikalar. Diğeri ise hayvancılık (Hatta Amerika’da mısır üretiminin yüzde 60’ı insan değil, hayvan beslemeye ayrılıyor. Neyse ki biyoprinterla sentetik et basarak hem veganları memnun edeceğiz hem de küresel ısınmanın ikinci büyük kaynağını ortadan kaldıracağız).
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Gerçek felaket senaryosu
Bu yazıda bizi ilgilendiren kısım ağır sanayi; çünkü bugün ağır sanayinin yol açtığı küresel ısınmanın yüzde 30’u kaya gazından geliyor. Metan 30 kat etkili bir sera gazı olduğu için Alaska ve Sibirya’daki donmuş tundra toprağı ısınıyor.
Resimde görüldüğü gibi toprağın altında esnek metan gazı kabarcıkları oluşuyor. Bataklık gazı havaya karışırsa atmosfer 30 yıl içinde ortalama 3 derece ısınabilir. Bu da hem kutuplardaki buzların erimesi yüzünden hem de ısınan okyanus suyunun kıyılarda genleşmesi sebebiyle deniz seviyesinin 30 metre yükselmesine yol açabilir.
Deniz seviyesinin 30 metre yükselmesi İstanbul ile Londra gibi kıyı şehirlerinin ve tarım diyarı Adana’nın sular altında kalması demektir.
İlgili yazı: Küresel Isınma Alarm Veriyor >> Metan gazı havaya karışıyor
Güneş Enerjisi ve G20 ülkeleri
Son yıllarda enerji bağımsızlığı için temiz ve ucuz güneş enerjisine büyük yatırım yapan Almanya, işte bu şartlar altında G20 ülkelerinin önümüzdeki aylarda yapacağı toplantı için özel küresel ısınma raporu hazırladı. Raporda küresel ısınmayı önlemek için iddialı hedefler var:
Örneğin, 2050 yılına kadar atmosfere karbondioksit gazı salımını yüzde 70 azaltırsak ve 2060 yılında tümüyle durdurursak Dünya’daki ortalama sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlayabiliriz.
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
Deniz seviyesi 12 metre yükselecek
Bu durum deniz seviyesinin 30-50 yılda 10-12 metre yükselmesini engellemez; ama 12 metre için sahillere set çekmek 30 metreyi önlemek için 50 metre yüksekliğinde duvar çekmekten daha kolay. Ayrıca karbondioksiti azaltmak fosil yakıt yerine temiz enerjiye geçmeyi gerektiriyor.
Temiz enerji 30 yılda 19 trilyon dolarlık ekonomi ve istihdam yaratılacak. Almanya da bunu istiyor, ama Trump’tan çekiniyor; çünkü G20 zirvesinde petrol şirketlerini ürkütürlerse Trump küresel ısınmayı önleme planını veto edecek.
İlgili yazı: Hint Okyanusu’nda 200 Milyon Yıllık Kayıp Kıta Bulundu
Karbondioksit nasıl azaltılır?
Üç şekilde: 1) Fabrika bacalarına filtre takar ve fazla karbondioksit çıkarmayan fosil yakıt teknolojileri kullanırsınız. 2) Temiz enerjiye geçersiniz (bariz çözüm). 3) Atmosferdeki karbondioksiti yerdeki kayalara hapseden (taşlaştıran) özel teknolojiler kullanırsınız ki bunu ayrıca yazacağım.
Aslında bunların içinde 1 ve 3 no’lu önlemler fabrikalara büyük masraf çıkarmayacak şeyler. Ancak, petrol fiyatlarının arttığı dünyada şirketler harcamaları kısmak için kılı kırk yarıyor. Hatta filtre çok pahalıya gelir diye yanlış bilgi veriyor ve devlet yetkililerini baca filtresini zorunlu kılmamaları için ikna etmeye çalışıyorlar.
Oysa Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2012 yılında global enerji ihtiyacının yüzde 40’ı ham petrol, yüzde 10,1’i kömür-turba-kaya gazı, yüzde 15,2’si doğal gaz, yüzde 12,4’ü biyoyakıt-tezek ve yüzde 18,1’i de alternatif elektrik üretim kaynaklarından karşılandı (buna güneş enerjisi ve hidroelektrik dahil). Rüzgar ve diğer yenilenebilir temiz enerji çözümleri ise yüzde 3,5 ile sınırlı kaldı.
İlgili yazı: 18 Ayda Nasıl 24 Kilo Verdim?
2040’ta yüzde 70 fosil yakıt
İşte bu yüzen 2040 yılında yüzde 70 oranında fosil yakıt kullanıyor olacağız. Bu noktada 2040’tan itibaren Kuzey Buz Denizi’nin kışın buz tutmayacağını da ekleyelim (Titanic’i batıran buzullar hayal olacak ve Amerika-Avrupa arasında yük taşıyan gemiler yolu kısaltmak için kuzey kutbundan gidecek).
Enerji ihtiyacı artıyor
IEA tahminlerine göre 2013 yılında Dünya’nın enerji tüketimi 9 milyar 301 milyon petrol varili eşdeğeri (Mtoe); yani 3,89 milyar milyar jül oldu ve ortalama güç tüketimi 12,3 terawatt olarak gerçekleşti. Fosil yakıtların küresel ısınmaya nasıl yol açtığını anlamak açısından bu verileri perspektife oturtalım:
2011 yılında Dünya’nın yıllık enerji harcamalarının 6 trilyon dolara ulaştığını ve bunun gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 10’una karşılık geldiğini belirtelim. Bu bağlamda global enerjinin yüzde 25’ini Avrupa ve yüzde 20’sini Kuzey Amerika tüketiyor. Japonya ise tek başına yüzde 6’sını harcıyor! Bu da petrol şirketlerinin iştahını kabartıyor.
İlgili yazı: Sahra 5000 yıl önce yemyeşildi ve Antarktika’da 34 milyon yıl önce yağmur ormanları vardı
Tabii Trump’ı kızdırıyor
Uluslararası Enerji Ajansı son raporunda Dünya’da kalan fosil yakıt değerini 320 milyar dolar olarak hesaplamıştı. Ancak Almanya, Hindistan ve İtalya gibi temiz enerji odaklı ülkelerin bastırmasıyla petrol şirketlerinin yanlış bilgi verdiği ortaya çıktı. Toprak altındaki gerçek fosil yakıt değerinin 10 trilyon dolar olduğunun anlaşılması Trump’ı rahatsız etti.
Merkel’in elini sıkmadı
Sonuçta Amerika borç içinde yüzüyor ve paraya ihtiyacı var. Bugüne dek Avrupa’yı Ruslardan koruyan NATO’ya büyük para harcadı. Elbette Amerika başkanı borç isteyemez; ama Merkel’in elini sıkmayıp “Bugüne dek Almanya’yı biz koruduk ve Almanya’nın bize borcu var” diyebilir. 🙂
Sadece bu da değil. Trump surat asarsa Almanya’nın G20 ülkelerini temiz enerjiye geçmeye ikna etmesini de geciktirebilir.
İlgili yazı: 5 Soruda Paralel Evrenler
Temiz enerji gerçeği
Bugün temiz enerji kaynakları (güneş enerjisi, rüzgar, dalga vb.) Dünya enerji üretiminin yüzde 24’ünü karşılıyor. Yukarıdaki rakamlara bakarsanız 2012’ye kadar bu oranın yüzde 15’in altında kaldığını görürsünüz. Kısacası 2050’ye dek karbondioksit üretiminin yüzde 70 azalması için Dünya üretiminin yüzde 80’inin temiz enerjiden karşılanması gerekiyor. Petrol şirketi olsam ben de kızardım. 😉
Kıyamet kopuyor
Güneş enerjisi kullanarak küresel ısınmayı önlemezsek kıyamet kopacağını anladık zaten; ama ortada bir sorun daha var. Amerika’nın Alaska’da kayaları kırarak çıkardığı kaya gazı, karbondioksitten 30 kat etkili bir sera gazı olan metan içeriyor ve metan daha şimdiden ağır sanayi kaynaklı küresel ısınmanın yüzde 30’una yol açıyor.
Kısacası kaya gazından vazgeçmezsek küresel ısınmayı 2050’ye kadar asla 2 derece ile sınırlayamayız. Şimdi diyeceksiniz ki “Ama hocam, California ve Nevada’da büyük güneş enerjisi santralleri kuruyorlar. Tesla elektrikli otomobiller ve SolarCity güneş paneli şirketleri var.”
Gerçekler Muş
Maalesef devede kulak: California Amerika içinde ayrı bir Amerika sayılır ve bıraksalar tıpkı Texas gibi Birleşik Devletler’den ayrılmak isteyecektir. Amerika şimdilik California’nın tümüyle kendi enerjisini üretmesini göze alamaz (en azından güneş ışığından elektrik üreten grafen boya güneş enerjisinin petrol karşısındaki rekabet gücünü artırana kadar).
Buna bir de küresel ısınmanın asıl Güneybatı Amerikan eyaletlerini çölleştireceğini, açlık ve fakirliğe yol açacağını ve önümüzdeki 30 yılda Amerika’daki birçok mısır tarlasının kuruyacağını ekleyelim. Böylece Trump politikalarının Amerika’yı nasıl istikrarsızlaştıracağını ve şirketleri krize sokarak güneş enerjisine yatırım yapılmasını nasıl önleyeceğini tahmin edebilirsiniz.
Küçük not: Dünyadaki silahlı kuvvetler uçak, kamyon, gemi ve tanklarda dizel-kerosen kullanıyor. Bu yüzden isteseler de tümüyle elektrikli savaş gemisine geçemezler (elektrikli destroyer geliştirme maliyeti 3 milyar dolardan başlıyor) ve elimizde dizel ya da kerosen kadar verimli elektrikli savaş uçağı, yolcu uçağı, kargo uçağı veya tank teknolojisi yok. Askeriyede fosil yakıt şart, güneş enerjisi zor.
İlgili yazı: Gerçek Atlantis Bulundu: Batık Kıta Hindistan
Plan başka
Amerika, Almanya, Japonya, Çin, İngiltere ve Fransa petrol şirketlerinin kulis yapması ile diğer istikrarsızlık faktörleri yüzünden sadece güneş enerjisi çözümlerine geçmenin yeterli olmayacağını biliyorlar. Evet, 2030’da Kıbrıs büyüklüğünde bir alanı güneş paneli ile kaplayarak tüm Dünya’nın enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayabiliriz. Ne de olsa gelecekte güneş paneli verimliliği artacak.
Ancak, dünya nüfusu da hızla artıyor. Bu yüzden enerji ihtiyacı tırmanıyor. En iyisi güneş enerjisiyle birlikte temiz ve ucuz nükleer füzyon enerjisi kullanmak. Amerika ve Almanya nükleer füzyonun petrol şirketlerine son darbeyi indireceğini biliyorlar.
İlgili yazı: 10 Adımda kara deliğe düşen astronota ne olur?
Büyük sürpriz
Petrol şirketleri de 30 yıl daha petrol satıp sonra nükleer füzyon santrali kurarak para kazanma peşinde; çünkü siz büyük bir hata yapıyorsunuz. Bu şirketlerin sahiplerinin sadece para kazanmak istediğini sanıyorsunuz. Oysa petrol şirketlerinin yatırımcısı olan büyük aileler zaten zenginler. Onların derdi Dünya’yı sürdürülebilir kazanç için kontrol etmek.
Buna karşın güneş enerjisi üreten bir dünyayı kontrol edemezler. Düşünün, siz evinizin elektriğini balkon veya çatıdaki güneş paneliyle üretirseniz ne elektrik şirketine fatura ödersiniz, ne kaçak kullanım bedeli ödersiniz ne de devlete vergi ödersiniz. Dünya’nın tümüyle güneş enerjisine geçmesi sıradan vatandaş dışında kimsenin işine gelmez.
Ancak, nükleer füzyon sadece devletlerin ve şirketlerin kullanabileceği bir enerji türü. Böylece Dünya’ya nükleer füzyondan üretilen elektriği satarak Türkiye gibi dışarıdan enerji satın alan ülkeleri kendilerine bağlamaya devam edebilirler. İşte oyun bu ve bu sırada küresel ısınma nedeniyle ilk etapta 200 milyon kişi kıyıları su bastığı için evsiz kalacak.
İlgili yazı: Ay Nasıl Oluştu?
Trump zaman kazanıyor
Petrol şirketlerinin nükleer füzyona geçmeden önce petrol satacakları bir 30 yıl var ve Trump gibi yöneticiler petrol şirketlerine 30 yıl kazandırmak için iktidardalar. Öyle ki güneş enerjisi isteyen Almanlar bile Trump’tan ürküyor.
Bildiğiniz gibi Trump yönetimi insanların küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğine yol açtığını kabul etmiyor! Hatta Trump, Amerika’daki özel bir yasayı kullanarak Obama’nın son 6 ayda çıkardığı çevre koruma yasalarını birer birer iptal ediyor!
Tabii Obama’ya da sormak lazım: “Yasaları bir yıl önce çıkarsaydınız Trump iptal edemezdi. Niye beklediniz?” diye. Çıkaramazdı; çünkü petrol şirketleri Trump’ı kullanmak için kulis yaptı ve yasaların çıkmasını geciktirdi. Demokratlar sadece çevreci görünerek hava bastı.
Bu arada Trump’ın hangi devlet dairelerinin bütçesini kıstığını biliyor musunuz? Küresel ısınmayı araştıran NOAA’nın, Kuzey Amerika yerli rezervlerinin, kütüphanelerin, çevre koruma ile barış örgütlerinin ve bilim insanlarının bütçesini kısıyor. Sonuçta halk küresel ısınma hakkında bilinçlenirse petrol şirketlerine karşı çıkacak ve temiz enerji isteyecek.
İlgili yazı: Gerçek Atlantis Bulundu: Batık Kıta Hindistan
Son 100 gün
Şimdi Trump-Merkel güneş enerjisi çekişmesinin gözlerden kaçan detayına değinelim. Trump aslında Obama’nın imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan 100 gün içinde çekilmeye karar vermişti.
Ancak bu arada üniversite diploması olan Amerikalılar hükümete baskı yaptılar. Hatta ExxonMobil petrol şirketi yetkililerinin Trump’un ekibiyle gizlice yazıştığına dair e-mailler ortaya çıktı ve Amerikalı gençler hükümeti bu konuda dava edeceklerini söylediler.
Tabii ExxonMobil hemen ilgili e-postaları yanlışlıkla kaybettiğini söyledi. 🙂 Sonra Trump’a Paris iklim Anlaşması’ndan çekilmemesini tavsiye etti. Burada bilinçli vatandaşların ülkeyi bugünkü politikacılardan daha iyi yöneteceğini ve baskı yaparlarsa petrol şirketlerinin geri adım atacağını görüyorsunuz. Ancak bir detay daha var:
ExxonMobil çevre koruma yasalarını iptal eden Trump’tan istediğini çoktan aldı. Obama’nın çevre koruma yasalarında petrol şirketlerinin maden çıkardıkları araziyi eski doğal haline getirmek zorunda olduğu yazıyordu. Petrol şirketleri bu madde bize çok masraf çıkarır dediler ve Trump yasayı iptal etti.
İlgili yazı: Küresel Isınma Sebebi Metan 10 Kat Arttı
Yine de umut var
Toparlayacak olursak Trump, birkaç ay içinde düzenlenecek olan yeni G20 iklim zirvesinden önce, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararını gözden geçireceğini ve bunun için de Amerika’daki petrol şirketlerinin görüşünü alacağını söyledi. Ancak, 60 yıldır küresel ısınma var ve güneş enerjisi kullanalım diyen bilim insanlarının görüşünü almadı.
Peki Stephen Hawking ne dedi?
Güneş enerjisi ve çevre kirliliği gibi konularda Dünya’daki en doğru politikayı fizik yasalarını dikkate alan bilim insanları yapıyor; çünkü somut rakamlarla konuşuyorlar. Bu bağlamda gazeteciler ünlü teorik fizikçi Stephen Hawking’in görüşünü aldı:
Hawking’e Başkan Trump’a ne mesaj vermek isterseniz diye sorulduğu zaman fizikçi şu cevabı verdi: “Amerikan Çevre Koruma Dairesi’nin başındaki Scott Pruitt’i görevden almalı.” Bunun nedeni Pruitt’in küresel ısınmayı savunan bilim insanlarına karşı petrol çıkarlarını savunduğunu açıkça belirtmesi.
Nitekim Trump yönetimi küresel ısınmayı ve güneş enerjisi çözümlerini savunan gösteren devlet sitelerini kapatıyor veya içindeki verileri siliyor. Bu yüzden üniversite öğrencileri ve bilim insanları web siteleri kapanmadan önce cebinden para ayırarak kritik verileri internetten indirdiler.
Sonuçta bu veriler silinirse 1) Küresel ısınmaya fosil yakıtların yol açtığını kanıtlayamayız. 2) Küresel ısınma için eski verileri baz alarak yeni araştırmalar yapamayız.
İlgili yazı: Dünyanın Sekizinci Kıtası Zelandiya İle Tanışın
Sonsöz
Bu kez sizlere küresel ısınmanın ekonomik nedenlerini anlatan bir yazı hazırladım. Günerş enerjisi konusunun bu sayfalara sığmayacak kadar geniş olduğunu biliyorum; ama geleceğimizi inşa edecek gençlere, Bilgi ve Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerime ve Popular Science Türkiye yazarı olarak ziyaret ettiğim üniversite gençliğine konuyla ilgili genel bilgi vermek istedim.
Ayrıca yazının sonunda Trump’ın küresel ısınmayı saklamak için aldığı önlemleri sıralayan yabancı kaynakları da ekledim. Bunları okurken basit bir mantık yürütmeniz yeterli: Küresel ısınma gerçek değilse (bilimsel veriler bir yana) Trump neden konuyu saklamak için kendini yoruyor?
Peki metan gazının 750 milyon yıl önce donup tümüyle buzlarla kaplanmış olan Dünya gezegenini ısıtarak 500 milyon yıl önceki Kambriyen dönemi evrim patlamasına yol açtığını ve bugünkü çok hücreli canlıların önünü açtığını biliyor musunuz? Ya küresel ısınmayı durdurmazsak Dünya’nın 300 yılda cehennem gezegeni Venüs’e dönüşeceğini? Hemen okumaya başlayabilirsiniz.
Kuzey Kutbunda 2 Hindistan Buz Eridi
1Key World Energy Statistics 2015″
2World Energy Expenditures
3Former EPA scientists to Trump: ‘Evidence does not change when the administration changes
4http://www.businessinsider.com/report-trump-plans-ban-epa-funding-science-axios-1
5https://www.inverse.com/article/26651-trump-gut-department-of-energy-rick-perry-physics-research
6https://fivethirtyeight.com/features/trump-finds-the-weak-spot-in-obamas-protections-for-scientists/
7Prospect of Trump tariff casts pall over U.S. solar industry