Google Glass’tan Sonra Sıra Kontak Lenslerde >> Geleceğin ekranları isteğe göre renk değiştiren kontak lensler

lens 2Google Glass çıktığında vay canına dedik. Siberpunk romanlarından tanıdığımız vizörler ve kasklar gözlük boyuna inmişti. Gözlük ekranlar sosyal medya, internet ve sinema keyfini gözümüzün önüne taşıyordu. Princenton Üniversitesi ise “kuantum dot” teknolojisini kullanarak 3D printerla yeni bir lens bastı. Yüzeyi mikro LED kaplı kontak lensler göze ekran niyetine takılıyor.

LED kontak lensler sayesinde kadınlar her seferinde farklı lens takmaktan kurtulacaklar ve lensler o günkü tercihe göre istedikleri rengi alacak. Lens ekranlar aynı zamanda internete bağlanarak sosyal medyanın gözümüzün önünden film şeridi gibi geçmesini sağlayacak.

Yarı iletken materyallerden üretilen nanometre ölçeğindeki kristallerden oluşan kuantum dotlar, elektronik cihazların üzerine mikroskobik noktalar halinde basılıyor. Bilim adamları bu noktaları mini LED lambalar, mikroskobik pikseller ve molekül boyundaki devreler üretmekte kullanıyor.

Kuantum dot teknolojisiyle 3D printerda basılan ekran lensler süper ucuza mal oluyor ve çok az elektrik tüketiyor. Gelecekte ekran lensleri kablosuz enerji transferiyle ve hatta kablosuz internet bağlantısı üzerinden gelen veri akışıyla şarj etmek mümkün olacak.

 

 

lens1Lens ekranlar

Princenton Üniversitesi yeni lenslerin henüz kablosuz şarj sistemiyle çalışmadığını ve bu nedenle lens ekranların şimdilik günlük hayatta kullanılamayacağını söylüyor.

Yine de araştırmacılar karmaşık devreleri ve mikro LED lambaları doğrudan mercek yüzeyine basmayı başardılar. İnsan gözü bu küçük detayları seçemiyor ve kullanıcılar LED lensleri şeffaf olarak algılıyor.

Princeton Üniversitesi Makine, Havacılık ve Uzay Mühendisi Michael McAlpine lens ekran devrimini şöyle anlattı: “3B baskı yöntemiyle yarı iletkenler gibi karmaşık elektronik devreleri basabileceğimizi göstermiş olduk ve eklemli parçalar kullanmadan LED’leri tek parça halinde bastık. Bu da herkesin satın alabileceği hafif ve ucuz elektroniğin önünü açıyor.”

 

 

hqdefaultBilim adamları mikro LED’leri normal LED lamba sektöründe kullanılmayan sıra dışı nano parçacıklardan, yani kuantum dotlardan ürettiler (kuantum noktalar).

Yarı iletken malzemelerden üretilen nano kristallerden oluşan kuantum dotlar fosforlu ışık yayıyor. Bu da kuantum dotların mikroskobik LED lambalar olarak kullanılmasına izin veriyor.

McAlpine kuantum dotları iğneyle mini delikler açarak basmadıklarını, aslında çok daha pratik bir yöntem kullandıkları özellikle belirtiyor: “Kuantum dotları e-kitap okuyucuların ekranındaki elektronik mürekkep niyetine kullandık. Kuantum dot mürekkebini lenslerin üzerine inkjet yazıcı gibi çalışan 3D printerla püskürterek iki renkli LED baskı yaptık: Turuncu ve yeşil.”

 

 

56048_webİlk sabıkaları değil

Princeton ekibi bundan önce de devrimsel bir buluşa imza atmış ve işitme engelliler için 3D printerla biyonik kulak basmıştı.

Bu buluşun önemi, elektronik malzemelerle canlı dokuların birlikte kullanılabildiğini göstermekti. Nitekim gözdeki ağtabakasına ve içkulağa takılan yarı-organik implantlar şimdiden kullanılmaya başladı.

Nano Letters dergisinde yayınlanan makalede anlatıldığı gibi, yeni kontak lensler bu tür implantları imal etmek yerine 3D printerla basabileceğimizi gösteren bir konsept kanıt. Elbette bilim adamları kontak lens basmak için piyasadan standart bir 3D printer almadılar. Bunun yerine az bulunur özel materyaller kullanarak kendi 3D printerlarını tasarlayıp imal ettiler.

 

 

woman-inserting-contactsNe zaman piyasaya çıkacak?

McAlpine 3D printer teknolojisinin prensipte seri üretimi ucuzlatacağını söylüyor, ama ilk 3D printerı elle imal ettikleri için bu sistemi şimdilik ucuz seri üretimde kullanamayacaklarını ekliyor.

El işi ürünler yüksek hassasiyet isteyen tıbbi cihaz devreleri gibi kusursuza yakın olmadığından ekran lenslerin piyasaya çıkması birkaç yıl alacak.

“Şu anda 3D printerla akıllı telefon basamayız, fakat telefonun kapağını 3D printerla basarak işe başlayabiliriz. Günümüzde 3 boyutlu baskının asıl avantajı seri üretimde değil, ucuza modifikasyon yapmakta ve ürünü isteğe göre özelleştirmekte yatıyor.”

 

 

20130201122634-0_0Nasıl bastılar?

Araştırmacılar önce normal bir kontak lensi lazerle taradı ve ardından şeklini 3D printera aktararak lensin dışbükey formuna uygun bir LED baskı yaptı. Asıl marifet ise mekanik, kimyasal ve termal açıdan birbiriyle uyuşmayan kontak lens malzemelerini uyumlu bir bütün halinde birleştirmekti.

“Örneğin geleneksel mikro-fabrikasyon teknikleri kullanmadan nano parçacıklarla polimerleri ince ve tekbiçimli bir kaplama halinde basmak zor. Öyle ki bastığımız film kaplamanın süper ince ve mikroskobik ölçekte pürüzsüz olması gerekiyor. Kontak lensler baskı sırasında oluşan ısıda kesinlikle deforme olmamalı. Bastığımız LED lambalı ekran lenslerin performansı tümüyle buna bağlı ve biz de planlanan bütün fonksiyonları yerine getiren bir lens basmayı başardık.”

Anlaşılan korku filmlerinde görmeye alıştığımız renk değiştiren gözler birkaç yıl içinde hem kadınlar hem erkekler arasında moda olacak. Daha önce anlattığımız renk körlüğünü gideren gözlüklerle birleşen bu teknoloji, yakında saç boyası sürmeden renk değiştiren ipeksi saç modasını da başlatabilir. Çok renkli dinamik bir dünyaya hazır mısınız? 🙂

 

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex