Gezegenler Güneş Çevresinde Nasıl Dönüyor?
|İnternette gezegenlerin güneş çevresinde sarmallar çizerek döndüğünü gösteren videoyu izlediniz mi? Hani güneş uzayda hızla yol alıyor ve gezegenler sanki ona yetişmek için peşinden koşuyor. Peki gezegenler gerçekten sarmallar çizerek mi dönüyor? Birlikte görelim.
Girdap mı, sarmal mı?
Güneş sistemindeki gezegenler girdap hareketi yapmıyor. Bunun yerine sarmallar çiziyor. Nedenine gelince:
Bir şeyin girdap olması için parçacıklardan oluşması ve bu parçacıkların birbirine sürtünüp sarmallar çizerek dönmesi gerekiyor. Örneğin, lavabo giderinden akan su girdap yapıyor. Sonuçta su dediğimiz şey su moleküllerinden oluşuyor.
Su molekülleri birbirine sürtünerek hızlanıyor veya yavaşlıyor. Böylece lavabo giderinden aşağı küçük bir girdap oluşturarak akıyorlar. Oysa gayet iyi bildiğiniz gibi, gezegenler Güneş’in çevresinde dönerken su veya başka bir sıvının içinde yüzmüyor. 😉
İlgili yazı: 14 yaşında kendini donduran kız
Okulda yanlış öğrettiler
Hani gezegenler Güneş çevresinde halkalar çizerek dönüyordu? Nasıl olur da videodaki gibi sarmallar çizerek dönebilirler?
Gezegenlerin Güneş çevresinde sarmallar çizerek döndüğünü bütün astronomlar biliyor. Bir biz bilmiyoruz. Bu yüzden de Hollandalı Sadhu tarafından hazırlanan animasyonu izleyince şaşırıyoruz. Bu öncelikle eğitim sisteminin eksikliği. Ancak, Sadhu’nun videosunda düzeltmemiz gereken bazı hatalar var:
İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem
1. Güneş merkezli model nedir?
Güneş merkezli Güneş Sistemi modelini ünlü astronom Kopernik 1543 yılında geliştirdi. Bu modele göre Güneş evrenin merkeziydi ve bütün gezegenler Güneş çevresinde dönüyordu. Zamanla Güneş’in uzaydaki tek yıldız olmadığını anladık.
Aslında Samanyolu’ndaki 400 milyar yıldızdan biri olduğunu fark ettik. Samanyolu’nun da uzaydaki 2 ila 10 trilyon galaksiden biri olduğunu öğrendik. Öyle ki bütün bu galaksileri içine alan 90 milyar ışık yılı çapındaki gözlemlenebilir evren bile kainattaki sayısız evrenden biri olabilir.
Kısacası Güneş evrenin merkezi değil ve bu açıdan Kopernik modeli yanlış. Öte yandan bütün gezegenler güneşin çevresinde dönüyor. Bu açıdan Kopernik modeli doğru. Sadhu gezegenlerin Güneş’in çevresinde dönmediğini öne sürüyor. İşte şimdi bunun yanlış olduğunu göstereceğiz.
İlgili yazı: Amatör Astronomi İçin Teleskop Rehberi
İstisnalar kaideyi bozmaz
En basitinden Jüpiter’in 60 kadar uydusu var. Bunlar Güneş’in çevresinde değil, Jüpiter’in çevresinde dönüyor. Ancak, Jüpiter gezegeni de Güneş’in çevresinde dönüyor! Demek ki uydular da özünde Güneş çevresinde dönüyor.
Bunun dışında bir yıldız sisteminde iki ya da üç güneş olabilir. Bu nedenle bazen gezegenler aynı anda iki yıldızın çevresinde dönebilir. Hatta bazı gezegenler kara deliklerin çevresinde dönebilir. Ancak, kara delikler de sönen yıldızların kalıntıları oldukları için birer yıldız sayılırlar.
Uzayda hiçbir yıldızın çevresinde dönmeden dolaşan başıboş gezegenler bile önce bir güneş sisteminde oluşuyor ve sonra uzaya savruluyor. Kısacası istisnalar kaideyi bozmuyor. Sadhu’nun dediğinin tersine, gezegenler güneşin çevresinde dönüyor.
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
2. Peki nasıl dönüyor?
Gezegenler Güneş çevresinde sarmallar çizerek dönüyor. Bunun sebebi basit. Bize okulda gezegenleri kuşbakışı gösteriyorlar. Üstelik yumurta şekilli eliptik yörüngelerde dönen gezegenlerin yörüngesini Güneş çevresindeki kusursuz daireler halinde resmediyorlar.
Gerçekte böyle değil. Aşağıda gördüğünüz üzere, Dünya ve Mars gibi Güneş’e yakın iç gezegenler neredeyse dairesel yörüngeler çiziyorlar; ama tam olarak dairesel değil. Bu sebeple Dünya’nın Güneş’e uzaklığı yıl içinde değişiyor. Bazen Güneş’e yaklaşıyor ve bazen uzaklaşıyor.
Neptün gibi dış gezegenlerin belirgin şekilde eliptik yörüngeleri var. Hele cüce gezegen Plüton çok daha farklı bir yörüngede dönüyor. Hem eliptik hem de diğer gezegenlere göre 17 derecelik eğik bir yörüngede.
İlgili yazı: Fizikçiler Karanlık Madde Yalan Dedi
3. Gezegenler neden sarmallar çiziyor?
Güneşimiz Samanyolu galaksinin merkezindeki süper kütleli kara deliğin çevresinde dönüyor. Bu sebeple Güneş uzayda saatte 828 bin km hızla yol alıyor; yani okullarda öğretildiği gibi yerinde durmuyor. Galaksinin çevresinde yaklaşık 230 milyon yılda bir tam tur atıyor.
Tabii Güneş’in çevresindeki gezegenler de Güneş’i kovalamak zorunda kalıyor. Aslında Güneş Sistemi’nde en kütleli cisim Güneş: Bu yüzden bütün gezegenleri uzayda yol alırken kendine çekiyor. Siz de videoya bakınca sanki Güneş kaçıyor ve gezegenler sarmallar çizerek peşinden gidiyor sanıyorsunuz.
İlgili yazı: 5 Soruda Paralel Evrenler
4. Videodaki basit hatalar
- Gezegenlerin büyüklüğü ve yörünge büyüklükleri yanlış.
- Gezegenlerin dönme hızı yanlış.
Evet, Jüpiter’in daha büyük ve Dünya’nın daha küçük olması lazım. Ayrıca aşağıdaki bilimsel gerçeklere uygun videoda görüldüğü gibi, dış gezegenler daha yavaş ve iç gezegenler daha hızlı dönüyor. Ancak, bunun için videonun yapımcısını suçlamak haksızlık olur.
Videoda gezegenlerin sarmallar çizdiğini görmeniz için hepsini aynı büyüklükte ve Güneş’e yakın çizmesi gerekiyordu. Buna sanatçının tercih hakkı da diyebilirsiniz. Aşağıda klasik Güneş Sistemi modelinde gezegenlerin gerçek dönüş hızlarını görebilirsiniz.
Okulda öğretilen klasik model çocukların gezegenlerin dönüş hareketini anlamasını kolaylaştırdığı için tercih ediliyor. Ancak, size verdiğim bu bilgiler Avrupa ve Amerika’da ortaokul seviyesindeki bilgiler. Bizim ortaöğretim fen derslerini geliştirmemiz gerekiyor.
5. Bakış açısına bağlı hatalar
İkinci hata, gezegenlerin Güneş çevresinde dönerken hiç Güneş’in önüne geçmiyor, hep Güneş’in arkasında kalıyor gibi görünmesi.
Bu yanlış. Gezegenler Güneş çevresinde kusursuz daireler çizmediği için (eliptik yörüngede döndüklerinden) bazen Güneş’in önüne geçiyorlar ve bazen Güneş’in arkasında kalıyorlar. Ancak, şu videoya bakarsanız Sadhu’nun aslında doğru çizdiğini göreceksiniz.
Gerçekten bazen gezegenler Güneş’in önüne geçiyor. Sadece videoyu izlerken bunu seçmekte zorlanıyoruz. Sadhu +1.
6. Büyük hatalar
Güneş’in Samanyolu çevresinde döndüğünü hatırlayalım. Ancak, Güneş ve dolayısıyla Güneş Sistemi Samanyolu, çevresinde yaklaşık 60 derecelik açıyla dönüyor. Oysa hemen aşağıdaki videoda Güneş sanki galaktik düzleme 90 derece açıyla uzayda yol alıyor gibi resmedilmiş. Doğru açıyı daha aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
İkinci büyük hata ise Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin Güneş’e göre 6 derece eğik döndüğünün gösterilmemesi. Oysa 6 derecelik açı çok önemli. Amatör astronomi için teleskop rehberi yazımda tanıttığım teleskoplardan birini alıp gökyüzüne çevirirseniz Güneş’in her yıl gezegenlerin önüne geçmediğini göreceksiniz.
Ay tutulması
Bu aslında Ay tutulmasıyla ilgili bir şey. Ay kendi yörüngesinde dönerken kimi zaman Dünya’nın arkasına geçiyor ve gezegenimiz Güneş ışığını kestiği için Dünya’nın gölgesi Ay’ı karartıyor. Bazen de Ay Güneş’in önünden geçiyor ve gölgesi Dünya’ya düşüyor. Böylece Güneş tutuluyor.
Aynı şey Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenler için geçerli! Bazen gezegenler bize göre Güneş’in arkasında kalıyor. Bazen de aşağıda görebileceğiniz gibi Güneş’in önünden geçiyor. Her durumda hem Ay Dünya’ya göre 6 derece eğik dönüyor hem de gezegenler Güneş’e göre 6 derece eğik dönüyor.
Bunu neden anlattım? Çünkü sırf bu nedenle gezegenler her yıl tutulmuyor. Güneş her yıl en az bir kez her gezegenin önünden geçmiyor. Gezegen tutulması olayı düzenli olarak tekrarlanmıyor.
Sadhu’nun düzeltilmiş videosu
Sadhu aşağıdaki videoda Güneş ve gezegenlerin galaksinin çevresinde gerçekçi olarak nasıl döndüğünü gösteriyor ama yine hatalar var. Örneğin merkezin güneş gibi parlamaması lazım. Ayrıca gezegenleri net seçebilmeniz için bunlar olduğundan büyük gösterilmiş.
Bu kadar kızacak ne var?
Doğrusu Sadhu’ya diğer astronomlar gibi kızgın değilim. Sonuçta bize Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin Güneş çevresinde nasıl döndüğünü anlatmak için fırsat veriyor. Ayrıca her iki video da birkaç düzeltme dışında bilimsel gerçeklere uygun.
Ancak, daha sonra Sadhu1 ve kaynak gösterdiği Haramein2 resmen saçmalamaya başlıyorlar: “Madem gezegenler Güneş çevresinde kuşbakışı halkalar çizerek dönmüyor, bunun yerine sarmallar çizerek dönüyor; öyleyse gezegenler aslında Güneş çevresinde hiç dönmüyor! Bunun yerine tazı gibi Güneş’i kovalıyor.”
İki kafadar bir şeyin etrafında sarmallar çizerek dönmenin imkansız olduğunu iddia ediyor. Tabii ki bu çok saçma: Bir şeyin çevresinde sarmallar çizerek dönebilirsiniz. Parmağınızla deneyin. 😀
İlgili yazı: İnsan Gibi Düşünen Robotlar Ne Zaman?
Dahası var!
Sadhu ardından hızını alamayıp “Mademki gezegenler sarmallar çizerek dönüyor, öyleyse hayatta hiç başladıkları yere geri dönmüyorlar. Bu durumda tarih tekerrürden ibaret değildir ve hayat sürekli bir ilerlemedir” diyor.
Mantıksal olarak bu argümanların birbirinden kopuk olduğunu belirtelim. Tek tek doğru olabilirler, ama birbirlerinin doğruluğunu kanıtlamıyorlar. Bu arada çaktırmadan size temel mantık yürütme ve eleştiriler düşünme tekniklerini öğretiyorum. 😉
Sonra Haramein gezegenlerin Güneş’i kovaladığını; çünkü Güneş’in Tanrı’nın habercisi olduğunu ve Maya takvimi ile Fibonacci sayılarının da tanrısal gücün evrendeki kanıtları olduğunu söylüyor. Haramein’a göre yaşamda girdap felsefesini temel almak gerek; çünkü girdap kendini hiç tekrarlamaz.
İlgili yazı: Dünya’daki hayatın kökeni Mars mı?
Mantıksal safsata
Bu aşamada sizler için farklı bir şey yapacağım. İki kafadarın dinsel görüşlerini eleştirmeyeceğim. Ancak, bu görüşleri temellendirmeye çalışırken bilimi yanlış anladıklarını ve yanlış düşündüklerini göstereceğim. Ne de olsa yıllardır eleştirel düşünmeyi öğrenelim diyorum. Artık ne olduğunu görelim:
Sadu ve Haramein, “Güneş merkezli model yanlıştır; çünkü gezegenler sarmallar (onlara göre girdaplar) çizerek döner. Sarmallar çizen hiçbir gezegen de aslında dönmez, sadece uzayda giden Güneş’i kovalar” diyorlar.
“Tarih kendini tekerrür etmez, döngüsel şeyler ise kendini tekrar eder. Ayrıca sarmallar döngüsel hareket değildir, öyleyse Dünya Güneş’in çevresinde dönmez” diye saçma sapan bir düşünce dizisi geliştirmişler. Saçma derken, argümanın teknik olarak saçma olduğunu söylüyorum.
Mantıkta buna safsatadan argüman veya safsatanın safsatası deriz: Bu hata bazı açılardan yanlış olan bir argümanın tümüyle yanlış olduğunu düşünmektir (belirli bir sonucun argümanı yanlışsa o sonucun da yanlış olduğunu öne sürmek). Siz farklı fikirleri birbirine karıştırıp çorba etmişler de diyebilirsiniz.
İlgili yazı: Televizyon Savaşları Başladı
Mantık yürütelim
Örneğin, Dünya Güneş’in çevresinde döner (doğru); çünkü Güneş evrenin merkezidir (yanlış), öyleyse Dünya Güneş’in çevresinde dönmez (yanlış!). Bu yanlışı şöyle taçlandırıyorlar: Hayatta hiçbir şey başladığı noktaya dönmez, öyleyse gezegenler Güneş çevresinde dönmüyor.
Gerçekten de kuantum fiziğine göre hiçbir şey aynen tekrarlanmaz. Buna Heisenberg’in belirsizlik ilkesi diyoruz. Son olarak şunu da söyleyelim: Girdaplar çizerek dönen her şey yine başladığı noktaya döner. Genel anlamda “tekerrür” kaçınılmazdır. Bunu Sadhu’nun kendi videolarında görebilirsiniz.
Gezegenler dönerken Güneş’e göre tekrar tekrar aynı noktadan geçiyor. Elbette Güneş de Samanyolu çevresinde dönüyor ve 230 milyon yıl sonra başladığı yere geliyor. Bugünlük bu kadar yeter. Hepinize bilim, sanat, edebiyat, felsefe, mantık ve ahlakın ışığından ayrılmadığınız aydınlık günler dilerim. 🙂
Merhabalar güzel konuya değinmişsiniz, emeğinize,yüreğinize sağlık.
Herşey harika fakat neden eliptik yörünge bı güneşin çekim kuvveti var ve merkez kaç kuvveti var nede tam dairesel dönmesi gerekmez mi yılda en az 2 defa merkez kaç kuvvetine rağmen dünyamiz nasıl güneşe yaklasip uzaklaşabiliyor teşekkür ederim…
Eliptik yörüngede merkezkaç kuvveti gezegenin yıldıza yakınlığına göre değişir.
Bu genel bi kural mı araştırılmış mı
Yani şunu soruyorum
Güneşin hareket yönü ile ekliptik düzlem (dooğru yazmışımdır umarım) 60 derece
Bu 0(sıfır) derece olduğu sistemler var mı olabilir mi
Yada alt üst sınırlar hesaplanmış mı
Bide su var hangisi doğru güneşin hareketi eliptik ama düz mü (düze yakın mı) yada helezonik mi helezonikse Sebebi hakkındaki fikirler nedir ?
Burda yaptığınız yorumlarda bir şeyi atlıyorsunuz bence çünkü Güneş Sistemi hareket ettiği gibi samanyolu galaksiside hareket ediyor ve bu nedenle uzayda bulunduğumuz hiç bir noktada tekrar bulunmayız fakat güneşe göre gezegenlerin konumları ve Galaksimizin merkezine göre de güneşin konumları tekrarlar fakat uzayın aynı noktasında değil. Güzel ve aydınlatıcı içerikleriniz için teşekkür ederim.
Evet biz de aynı yerde değiliz ama böyle zaman içinde dönüp dönüp bakıyoruz bu bilgilere.. bundan dolayı Zafer beye teşekkür ediyorum ve itina ile seçtiğiniz kelimeleri onaylıyorum.. Madem sorgulama açıldı inanan inanmayan her kesimin EN AZ ÇATIŞMAYLA EN ÇOK VERİ KAZANIMI amaçlı çalışmalarının geleceğimizin emniyeti için kaçınılmaz olduğuna inanıyorum.. 2×2 kolaylıktır ister evrime inan ister Yaratıcıya inan ister her ikisine gel bu kolaylığı tadınca yaşa.. Her iki tarafın da birbirlerini inancından vazgeçiremeyeceği yüksek ihtimaline karşı uzun verimsiz stres yüklü münakaşalarla gönülleri kırmak hiç mutluluk verici değil.. Anonim Yunus’umuzun dediği gibi gelin tanış olalım işi kolay kılalım sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz. Vesselam.. Veya esenliklerle.. Veya kendinize iyi bakın
Merhaba Sedat Bey. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Bilim gerçekleri boş inançlardan ayırmamazı sağlayan tek düşünme biçimidir. Bilim olmazsa inandıklarımızın uydurma olup olmadığını da bilemeyiz. Bununla birlikte bu blogda sadece bilimsel gerçeklere değiniyorum. Sadece boş inançların yanlış olduğunu gösteriyorum. Bilimsel olarak yanlış olduğunu gösteremediğimiz şeylerin doğru olup olmadığını bilemeyiz. Bu nedenle kişisel inançlarımı blogda açıklamıyor ve dinsel konulara girmiyorum.
Peki hocam guneş neden 60 derecelik bir spiral çizerek ilerliyor.? Konunun en önemli noktasi buydu ama üzerinde durulmamiş. O zaman yine nette gosterildigi gibi yerçekimi dalgalari duzleme paralel olarak degil yani dumduz degil de guneşin hareketi gibi ekliptik duzleme 60 derecelik açi yaparak ilerliyor yerçekimi dalgalari ki guneşte bu 60 derecelik kütleçekim dalgalarini izliyor doğru mudur? Bir de samanyolu da o zaman duzleme 60 derecelik aciyla Başak kumesinin etrafinda mi donuyor?yerçekim dalgalari evrenin heryerinde ayni ozellik gosterdigine gore evet mi dicez? Bu konunun üzerine samanyolunun merkezindeki karadelik olan sagittarius a’ nin uzaydaki hareketini inceleyen bi konu açarmisiniz hocam.? Ne kadar çok soru sordum
Merhaba Murat, evet çok sordun. :)) İlkine burada cevap vereyim. diğer soruların cevabı yazılarımda var: Güneş Sistemi’nin Samanyolu diskine şu anda 60 derece açı yaparak dönmesinde bir sorun yok. Uzay üç boyutludur. Güneş diskte oluştuktan sonra, disk dışına herhangi bir açıyla savrulabilir. Yıldızların yerçekimi birbirini etkiler çünkü… Nitekim Güneş dönerken diske bir sinüs eğrisi çizerek batıp çıkıyor; yani Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara delik çevresinde 220-230 milyon yılda atarken. Samanyolu çubuklu sarmal bir galaksi ve sarmallar çizerek kendi üzerine çöken bir gaz bulutundan oluştu. Ancak, Güneşimiz Samanyolu çevresinde dairesel olarak dönüyor. Spiral çizmiyor. Gezegenler de Güneş çevresinde dairesel dönüyor, ama Güneş uzayta belirli bir yönde gittiği için onu takip ediyorlar ve uzayda dairesel devinim yaparken uzay-zamanda spiral çizmiş oluyorlar!
Hocam dünya diğer gezegenler ve güneş galaksinin etrafında dönüyor. Öyleyse bir saniye önce geçtiğimiz yerden bir daha asla geçmiyoruz öyle değil mi? Bir daha aynı yerde asla bulunmuyoruz doğru mu anladım?
Bir şey soracagım, şimdi pluto mesela yorungesı gunese gore bır yukarıda ve dıger tarafta bır asagıda ya yorungesı gunese gore egık bır acıda.Şimdi gunes galaxynın etrafında donerken pluto da onun uzay zamanı buktugu yorungeyı takıp etmek zorunda oldugu ıcın kendı yorungesını takıp edıyor.Buna göre pluto gunesın bır onune bır arkasına gecerken hızlanıp yavaşlıyor mu nasıl oluyor bu olay
Evet, hızlanıp yavaşlıyor. Güneş7e yaklaştıkça hızlanır. Uzaklaştıkça hem mesafe uzadığı hem de Güneş arkadan çektiği için yavaşlar. Komşu yıldızların yerçekimi Güneş sistemi galaksi çevresinde dönerken uzaklama ve yakınlaşmalarına bağlı olarak pek etki etmez ama…
Hocam gunes de sonucta samanyolu galaksisi ile birlikte uzayda adeta surukleniyor uzayin genislemesi nedeniyle. Tabi galaksi kumeleri arasi uzay boslugu genisliyor ama sonucta bu diger kumelerden bir şekilde uzaklasma sonucunu doguruyor. Bu anlamda hic birsey basladigi noktada degil bu dogru. Ikincisi gezegenler gunes cevresinde donerken gunese gore basladiklsri noktaya dondeselerde gunes hareket ettigi icin bu basladiklari nokta ayni olmuyor. Hepsi de gunesle birlikte ilerliyor. Son olarak ahlakin anlamini yok eden felsefeler icin ahlak yok hukmundedir. Goreli bir ahlak anlayisini savunanlar da buna dahil. Materyalizm ahlakin anlamini sadece geleneklere (toplumsalliga) indirger. Bu goreli ahlak anlayisinin objektif bir anlami yoktur. Bu tarz felsefeleri savunanlarin ahlakla ilgili elestiri yapmalari safsata ve arguman olarak sacmalamaktir. Ahlaki yok eden bir felsefede bir seye ahlaki elestiri getirmek mantik hatasidir. Dolayisiyla materyalizm icin gercek veya sahtenin, yalanin elestirilebilirligi yoktur. Ahlakin objektif bir anlami olabilmesi icin iyi ve kotu arasinda objektif bir fark olmalidir. Benliklerimizde eger bu ikisi bir degil ise ve bir goremiyorsak bu objektif fark vardir. Bunun objektif temellerini biyolojide de bulabiliriz. Iyi bizim icin de faydalidir bunyemize. Dolayli yoldan bunu anliyoruz. Iyi ve kotu arasinda buyuk bir fark var. 🙂 ama bu da bize yaraticinin varligina dair ciddi bir kanit saglar. Cunku bizi var eden olasi yaratici iyi ve kotu arasinda bu farka gore bizi var etmis olacaktir. Yoksa iyi ve kotu arasinsa suursuz buldugumuz doga acisindan nasil bir fark olabilir. Doga bu farki ortaya cikardi ise benliklerimizde o zaman bunun kaynagi sadece toplumsalligimiz ise bu goreli ortaya cikmis farklarin da esasen temelde anlami kalmiyor.
Merhaba.Güneş samanyolu galaksisini çevresinde dönerken kendi kuzey kutup yönünde mi yoksa güney kutup yönünde mi ilerliyor.Bunu bikebiliyor muyuz?
Siz kim dedi okulda yanlış öğrettiler diye
1975’li değilsiniz sanırım. 🙂