Geleceğin Otomobili -2 >> Tesla S suda gidiyor ve BMW şekil değiştiren araba geliştiriyor
|Tesla Model S’in yazılım güncellemesiyle pili daha verimli kullanan ve otopilotla giden bir elektrikli araç olduğunu biliyorduk. Ancak, Kazakistan Almatı’da su basan altgeçitte belediyeye kızan şoför arabayı gölden geçirince Model S’in suda gittiğini de anladık ve Elon Musk Twitter’da bunu onayladı.
Tam bizim altgeçitlere göre
Ne demişler? Tencere dibin kara, seninki benden kara ve İstanbul, Ankara, İzmir caddelerindeki altgeçitlerin durumu da bu: Biraz yağmur yağsın, yolları hemen su basıyor. Eh Kazakistan’daki olayın ardından Elon Musk, Tesla Model S’in suda “kısa süreli olarak tekerlek gücüyle” gidebildiğini onayladı.
Bond’un su altı arabası gerçek oluyor
James Bond’un 1977 tarihli Beni Seven Casus filmini izlediniz mi? Filmde efsanevi Lotus Esprit 1 modeli bugünün parasıyla 500 bin dolar masrafla su altında giden bir arabaya dönüştürülmüştü.
Tesla Model S sınırlı bir amfibi araç: Su altında veya derin suda gidemiyor ama su basan yollarda kısa süre çalışıyor. Gerçi askeri araçlar gibi dereleri aşmak için özel tasarlanmayan sıradan bir aile arabası bugün suda gidiyorsa yarın bütün otomobiller amfibik araç olabilir.
İlgili yazı: Geleceğin Otomobili -1 >> Mini’den renk değiştiren sürücüsüz elektrikli araba
Suda nasıl yüzüyor?
Kazak sürücünün videosuna dikkatli bakarsanız arabanın önce yüzmeye başladığını görüyorsunuz. Ardından tekerleklerini pedal gibi kullanarak kısa süre suda gidiyor. Bunu yapabilmesinin birkaç nedeni var:
Öncelikle elektrikli otolarda içten yanmalı motor kullanan dizel veya benzinli arabalarda olduğu gibi egzoz borusu yok. Bu nedenle motorun hava çıkışı suda tıkanmıyor ve motora su kaçmıyor.
Pil patlamasın diye
İkinci sebep ise elektrikli otolarda can güvenliği açısından kritik: Tesla pillerinde lityum var ve lityum suyla temas ettiğinde patlamaya yol açabilen yumuşak bir metal. Bu nedenle Tesla pilleri su geçirmez olmak zorunda.
İlgili yazı: Dünyanın güneş enerjili ilk spor otomobili Immortus
Nükleer saldırı korumalı
Soğuk Savaş yıllarında Sovyet tankları NATO tanklarından 5 kat fazlaydı ve NATO’nun tek çaresi Sovyet saldırısını havada nötron bombası patlatarak durdurmaktı.
Sert nötron radyasyonuna 2 metre kalınlığındaki kurşun zırh ardında durmayan kimse dayanamaz, ama nükleer silahların kimyasal silahlara benzeyen bir zehirleme etkisi daha var ki buna nükleer serpinti diyoruz; yani patlamanın yerden kaldırdığı radyoaktif tozun yağmur ve çamur olarak gökten yağması.
Bu bağlamda su geçirmeyen Teslalar kısa süre için kullanıcıyı nükleer serpintiden koruyabilir. Tıpkı nükleer-biyolojik-kimyasal silah (NBC) korumasına sahip bir tank gibi.
İlgili yazı: Uçan Arabalar Satışa Sunuldu
Nasıl yani?
NBC korumalı tanklarda radyoaktif tozun, mikropların ve zehirli gazların içeri girmesini önleyen özel bir hava filtresi kullanılıyor. Bunlar klimalara takılan filtreler veya Gezi’de biber gazına karşı kullandığımız gaz maskelerinin gelişmiş bir versiyonu.
Nitekim Eylül 2015’te satışa sunulan Tesla Model X, HEPA filtresi kullanıyor. Elon Musk’a göre bu filtre kanserojen asbest tozu da içerebilen otoyollardaki toz-toprağın yüzde 99,97’sinin kabine girmesini önlüyor (gelişmiş ev klimalarında olduğu gibi alerji yapan polenlerle bakterileri de engelliyor).
İlgili yazı: Kurşundan Hızlı Tramvay >> Sesten hızlı Hyperloop testleri başlıyor
Biyolojik silah modu
Yine de siz siz olun, nükleer savaş çıkarsa bombanın düştüğü yerde araba kullanmayın. Atmosferdeki gama ışınlarının yol açtığı ikincil iyonize radyasyon arabanızın bilgisayarını kızartmasa bile, hava filtrelerini aşındırıcı olmayan güçlü deterjanlar ve duru suyla sık sık yıkamanız gerekecektir.
Aksi takdirde aracın üstünde ve filtrelerde biriken radyoaktif toz yolcuları zehirleyebilir. Her durumda, eskiden tanklarda olan bu teknolojinin sıradan aile arabalarında kullanıma girmesi tekilliğin gelişi açısından düşündürücü.
İlgili yazı: Bukalemun Deri Üretildi >> Modaya göre renk değiştiren ayakkabılar, saçlar ve ojeler
Elon Musk Tesla’nın yüzdüğünü biliyordu
Otomotiv mühendislerinin yanlışlıkla suda yüzen bir araba tasarlamasını bekleyemezsiniz. Tasarım ve üretim planlama aşamaları laboratuarda yanlışlıkla yeni kimyasal madde keşfetmek gibi rastlantılara izin vermez. Mühendisler Tesla’nın suda yüzdüğünü baştan biliyordu.
Gerçekten de 2015 yılında Tesla’nın kokpit bilgisayarına yüklenen aygıt yazılımına ait ekranda James Bond’un yüzen otosunu gösteren bir resim görülüyor. Ancak Elon Musk’un dediği gibi suda araba kullanmanız tavsiye edilmez, çünkü bu seçim otomobilin garanti kapsamı dışında kalıyor.
BMW’den artırılmış gerçeklik camı
Otomotiv üreticileri 25 yıl geciktirdikleri bir teknolojiyi nihayet kullanmaya karar verdiler: artırılmış gerçeklik ile Terminator görüşü sağlayan Google Glass benzeri otomobil camları. Oysa cama hız göstergesi yansıtan basit projeksiyon ünitelerini yıllar önce kullanmaya başlayabilirlerdi.
Neyse, zararın nereden dönsek kârdır. BMW geçenlerde 100 yaşına girdi ve doğum günü için geliştirilen Gelecek 100 yılın marka vizyonu kapsamında, BMW iştiraki Mini ve Rolls Royce markaları da geleceğin konsept arabalarını tasarladı.
Gerçi teknoloji öyle hızlı ilerliyor ki bugünün konsept arabaları 10 yılda sıradan olacak. Bu sebeple 100 yıl vizyonuna pek anlam veremedim ama Terminator görüşü hoşuma gitti. Ne de olsa artırılmış gerçeklik, dokunmatik görüntüler ve yeni medya teknolojilerini kullanıyor.
İlgili yazı: Google Glass’tan Sonra Sıra Kontak Lenslerde
Nasıl çalışıyor?
BMW arabanın ön camını dev bir interaktif artırılmış gerçeklik ekranına dönüştürmek istiyor. Yeni araba camları akıllı telefonlardaki navigasyon uygulamalarını sürücünün görüş alanına yansıtacak ve araba kullanırken yol tarifi almasını sağlayacak.
Şekil değiştiren araba
BMW’nin yüksek tempolu uygarlığımızda sadece artırılmış gerçeklikle 100 yıl vizyonu geliştireceğini sanmıyordunuz değil mi? BMW Terminator görüşüyle yetinmiyor, aynı zamanda Terminator 1000 gibi şekil değiştiren arabalar da tasarlıyor. Bu teknolojinin adı:
Canlı geometri
Alive Geometry teknolojisinde dökme kalıp plastikten üretilen ve otomobilin kokpitiyle kapılarını kaplayan 800 hareketli üçgen parça kullanılıyor. Plastik kulakçıklara benzeyen bu parçalar tüy gibi dikleşerek kapıların kenarında delikler açılmasını ve böylece altınızdan geçen yolu görmenizi sağlıyor.
Aynı zamanda arabayı saran dış kameraların görüntüsünü ön cama yansıtan artırılmış gerçeklik projektörleriyle eşgüdümlü çalışan sistem, kamyonun arkasından önünüze çıkacak olan sürpriz bisiklet gibi tehlikeleri önceden görmenizi sağlıyor.
Bu tür çözümler arasında kenara park etmiş kamyonun dış kameralarına Wi-Fi ile geçici olarak bağlanmaktan tutun da yoldaki gölgelere bakıp bisiklet siluetini ayırt ederek bisikletin grafik animasyonunu camda önceden göstermek gibi gelişmiş veri entegrasyon sistemleri de var.
Samsung mühendisleri TIR’lara takılan ve uzun araçların önünü görerek kasanın arkasındaki LED ekranda arkadan gelen sürücüye gösteren, böylece güvenli sollamayı kolaylaştıran teknolojiyi tanıttı bile. Gelecekte de nesnelerin arkasını görmek için terahertz radarlar kullanabiliriz.
İlgili yazı: Renk Körlüğünü Düzelten Gözlük EnChroma
Sürücü uyumasın diye sarsıyor
Bu tür konsept arabaların bir özelliği de artırılmış gerçekliği sadece 3B grafik animasyonlarla ve görüntüyle sınırlamamaları. Titreşimli kinetik uyarı da kullanıyorlar.
Örneğin, BMW’nin kokpiti güneş gözlüğünü camın önünde unutmamanız için titreyerek sizi uyarabilir. Koltuklar direksiyon başında uyumayın diye sizi sarsabilir veya arabanın kaputu yayaya “Ben durdum, sen geç” diye ışıklı, sesli ve kinetik işaret gönderebilir.
4D printer teknolojisi
Şekil değiştiren Canlı Geometri üçgenleri birinci bölümde anlattığım gibi 4D printerla basılacak. Bu gibi malzemeler programlanabilir maddeden üretildikleri için elektriğe, ışığa ve sıcağa duyarlı olacak. Örneğin güneş gelirse pencereler otomatik olarak kararacak veya güneşlikler inecek. Bu gibi basit hareketler için bilgisayar kullanmaya bile gerek kalmayacak.
İlgili yazı: Las Vegas’ta Ultron Çağı >> CES 2016 Fuarında Öne Çıkan 5 Yeni Teknoloji Trendi
Ne gerek var?
Gelecekte bütün taşıtlar sürücüsüz olacağı için artırılmış gerçeklik ve şekil değiştiren kapılar gibi çözümlere gerek kalmayacağını düşünebilirsiniz ama bu yanlış olur.
Sonuçta sürücüsüz arabalar sadece gelişmiş ülkelerin sensör ağıyla kaplı caddeleri ve otoyollarında çalışacak. Ancak, dünyanın pek çok ülkesinde otomobilleri özellikle köy yollarında elle kullanmak zorunda kalacaksınız.
Bu yüzden kamyonun arkasından aniden önünüze fırlayacak olan çocuğu haber veren sistemler çok önemli. Öyleyse ne duruyorsunuz otomotiv üreticileri? Bugün bir değişiklik yapın ve konsept otomobilleri 2 yılda seri üretime geçirerek hatchback fiyatına satın!