Facebook’tan Yeni Dijital Asistan M >> Messenger’da bizim için online alışveriş yapan kişisel asistan geliyor

Facebook Messenger M 6a

Apple’ın Siri, Microsoft’un Cortana ve Google’ın da Google Now dijital asistanı var. Facebook da Messenger uygulamasının baş harfinden esinlenerek “M” adını koyduğu yeni dijital asistanı duyurdu. Böylece Facebook kişisel asistan sektöründe Apple, Google ve Microsoft ile rekabete giriyor.

İyi de neden? Tamam, dijital asistanlar “Naber” diye sorduğumuz zaman, “İyidir be gülüm. Senden naber?” diyor. “Erkek arkadaşın var mı?” diye sorduğumuzda da “Neden ki? Birlikte dondurma yiyip müzik dinleyelim ve galaksiler arasında yolculuk ettikten sonra kapılar çarpılınca kalbimiz kırılarak yalnız mı kalalım?” diye esprili cevaplar veriyor. Ancak hazırcevap olmak para kazanmaya yetmez.

Aslında Apple Siri sorularımızı dinleyerek hakkımızda büyük veri toplamakla ve bu veriyi para kazanmak için kullanmakla yetinmiyor. Yakında kişisel dijital asistanlar internetten bizim için alışveriş yapacak ki asıl para da burada yatıyor, online ve mobil reklamlarda değil. Facebook’un M asistanla girmek istediği sektör de bu. Peki neden Siri yerine M kullanalım?

 

Facebook Messenger M 7

 

Yeni yardımcımız dijital asistanlar

Facebook Messenger ürün müdürü David Marcus geçenlerdeki açıklamasında Facebook’un M dijital asistan planlarından söz etti:

“Bugün M adında yeni bir hizmeti test etmeye başlıyoruz. M, Messenger içinde verdiğiniz görevleri tamamlayarak sizin adınıza bilgi arayacak olan bir kişisel dijital asistan. İnsanlar tarafından eğitilen ve yönetilen bir yapay zeka ile çalışıyor.”

 

UİF

 

“Pazardaki diğer yapay zeka temelli hizmetlerin tersine, M gerçekten ona verdiğiniz işleri ve görevleri tamamlayabiliyor. Örneğin online alışveriş yapabilir, sevdiklerinize hediye gönderebilir, restoranlarda yer ayırtabilir, seyahat planlaması yapabilir, randevu alabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.”

“M’yi tam ölçekli bir hizmete dönüştürmek için henüz işin başındayız. Ancak bu, Messenger’daki insanların M asistana çok çeşitli işler yaptırarak hayatlarında asıl önemli olan şeylere odaklanmalarını sağlamak için atılan heyecan verici bir adım.”

 

Facebook Messenger M 1

 

Yoksa Marcus’un M’si mi?

Marcus Facebook’a katıldığından beri en çok geliştirilen Facebook ürünü Messenger oldu. Facebook’un dijital asistan geliştirmesinin sırrı da burada yatıyor. Ancak ona geçmeden önce “bugün” Apple Siri, Google Now ve Cortana’nın nasıl para kazandığına bakalım:

Bu şirketler onlardan ve başkalarından hizmet almak için internete koyduğunuz verileri kullanarak hakkınızda bilgi ediniyor ve size ona göre arama sonuçları gösteriyor. Örneğin her yıl Bodrum’a uçakla gittiğinizi öğreniyor ve önceden indirimli uçak biletleri listeliyorlar. Aynı zamanda ilgi alanınızla alakalı reklamlar gösteriyorlar. Artık dijital asistanlar da şirketlerin hakkınızda bilgi edinmesini sağlıyor.

 

uviaje

 

Amacın ne Marcus?

Ancak, Messenger’ın M asistanı Siri’den daha yararlı ve kullanışlı olacak. Çünkü insanlar internette ne aradığını Siri’ye söylemek yerine mesajlaşma uygulamalarına yazmayı seviyor. Örneğin, online mağazada gördüğü stiletto topuklu ayakkabıyı eşine dostuna tavsiye ediyor.

Ayrıca, Amerika’da Whatsapp üzerinden sipariş alarak ayağınıza getiren hizmetler var. Bu şirketlere “Kocamı gözetleyeceğim, beni aldatıyor mu, dedektif tut” diye talep gönderebiliyorsunuz. Onlar da “Yarına tamam, gerçekten istiyorsan faturası şu” diyorlar (Interstellar filmindeki yapay zekadan esinlenen bu hizmetin adı TARS).

Facebook Messenger M dijital asistan ile gelecekte bunu otomatik olarak yapacak. Ancak bugünden sizin adınıza online alışveriş yapıyor. Şimdi de biz hedef kitle olarak kendimize soralım: Ciddi sorularımıza komik ve hazırcevap yanıtlar veren Siri mi daha kullanışlı, yoksa M asistan mı?

 

ğığ

 

Kurnaz Facebook

Apple, Google ve Microsoft yapay zeka yoluyla insanlardan öğrenen dijital asistanlar geliştirmeye çalışıyor. Bunu yaparken de haliyle kulağını tersten gösteriyor. Örneğin Cortana öğreneceğine bıraksanıza insanlar önce Cortana’ya öğretsin, daha iyi olmaz mı?

İşte Facebook bunu yaptı ve M dijital asistanı önce kendi eğitti, kendi geliştirici kadrosuyla eğitti. Ardından da ona kendi kendine öğrenme özelliği kazandırdı (machine learning). Böylece Apple Siri’den daha becerikli bir dijital asistan ortaya çıktı.

Kısacası Apple Siri felsefe yaparken Facebook M sorun çözüyor ve işinizi görüyor. Yeni dijital asistan bu yıl sonundan itibaren geniş kitlelere sunulacak. E-ticaretin geleceği dijital asistanlarda yatıyor.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir