Facebook yakında hashtag destekleyecek >> Hashtagler ile viral pazarlamada başarılı olmanın püf noktaları

images 51Wall Street Journal’ın haberine göre yakında Facebook da #hashtag kullanmaya başlayacak. Facebook sayfalarında Twitter’da olduğu gibi hashtag kullanılması, markalara sosyal medyada yepyeni pazarlama fırsatları sunacak. Hashtagler ile hedef kitlenin sosyal medyada ne konuştuğunu, hangi konularla ilgilendiğini öğrenen markalar istedikleri tüketici kitlesine erişerek satışlarını artırıyor.

Twitter kullanıyorsanız hashtaglerin, yani konu etiketlerinin ne olduğunu biliyorsunuz. Örneğin LED TV satan mağazanızın ürünlerini tanıtmak için bir tweet atarken #LedTV hashtagini kullanabilirsiniz. Böylece mesajınız Twitter’da #LedTV hashtagini tıklayan bütün kullanıcılara gösterilecektir. Aynı hashtagi veya benzer etiketleri kullandığınız zaman, rakibinizin tweetlerini tıklayan kullanıcılara da mesajınızı gösterebilirsiniz.

 

social media advantagesTweetlerinizi Facebook’ta otomatik olarak yayınlamak için HootSuite gibi bir uygulama kullanıyorsanız hashtaglere aşinasınız: Twitter’daki hashtagleriniz Facebook paylaşımlarınızda da görüntülenir. Ancak, Facebook hashtag desteği vermediği için kimse bu etiketlere tıklayamayacak ve Twitter veya Facebook’ta aynı etiketi taşıyan diğer mesajlarınıza erişemeyecektir. Yakında bu mümkün olacak.

Bugün Twitter dünyasına uzak olan pek çok Facebook kullanıcısı, Facebook’ta hashtag kullananları sevmiyor ve bu kişileri Facebook mesajlarını hashtaglerle kirlettikleri için eleştiriyor. Oysa Facebook’ta hashtag kullanımı hem markalara hem de bireysel kullanıcılara paylaşımlarını tanıtmak için önemli fırsatlar sunuyor.

Facebook’ta hashtag kullanarak mesajınızı arkadaşlarınızın ve beğendiğiniz sayfaların dışında, marka sayfanızı takip etmeyen diğer kullanıcılara da iletebilirsiniz. Örneğin #LedTV hashtagi sizi takip eden, etmeyen bütün alakalı kullanıcılara erişecektir. Meselenin püf noktası da bu zaten: Hashtag yoluyla mesajınızı ürününüz veya hizmetinizle ilgilenen, kısacası sizinle ALAKALI olan bütün kullanıcılara iletebilirsiniz.

 

Facebook’ta hashtag kullanarak beş şey yapabilirsiniz:

 

1) Pazar araştırması yapmak için alakalı Facebook paylaşımlarının listesini çıkarabilirsiniz. Mesela #LedTV altındaki bütün Facebook mesajlarına bakarak hedef kitlenin yaşını, gelir grubunu, beğenilerini ve diğer demografik verilerini elde edebilirsiniz.

2) Önceden duyurarak Facebook’ta canlı sohbet başlatabilirsiniz: “#LedTV hashtagi altında bütün LED TV meraklılarını Salı günü saat 14:00’da mağazamızın Facebook sayfasına bekliyoruz. LG’nin en yeni 3B TV’sini tanıtacağız.”

3) Hashtag yardımıyla Facebook’taki trend topicleri görebilir, yani hedef kitle için o gün hangi konuların popüler olduğunu anlayabilirsiniz.

4) Facebook’ta marka sayfanızı takip etmeyen diğer kullanıcılara da ortak konular üzerinden (LED TV) ulaşarak, potansiyel müşterilerinin sayısını ve dolayısıyla satışlarını artırabilirsiniz.

5) Rite Tag hashtag analiz aracını kullanarak markanız için en popüler hashtagleri seçebilir, sadece Twitter’ın değil, diğer sosyal ağların hashtag listesini de çıkarabilirsiniz.

 
 

Facebook’ta hashtag kullanan markaların dikkat etmesi gereken püf noktaları:

 

a) Hashtagler markanızın tüketiciler tarafından keşfedilmesini kolaylaştırır. Mesajınız için doğru hashtagi seçerseniz, Facebook paylaşımlarınızın penetrasyonu artar ve siz de daha çok sayıda alakalı kullanıcıya erişirsiniz. Hashtagler farklı ürün ve hizmetleriniz arasında segmentasyon yapmanızı da sağlar.

b) Hashtagler yardımıyla Facebook’taki tüketicilerin trendlerini takip edebilir, LED TV yerine Plazma TV’lerin daha popüler olduğu gün marka mesajınızı buna göre düzenleyebilirsiniz. Hashtagler ihtiyacınız olan bilgiyi size tek sayfadan sağlar. Böylece faaliyet gösterdiğiniz pazarla alakalı trendleri görmek için Facebook sayfanızı beğenenlerin katıldıkları etkinlikleri tek tek takip ederek etmek zorunda kalmazsınız.

c) Marka paylaşımlarında hashtag kullanmanız, sayfanızı beğenen tüketicilerin kendi duvarlarında da bu hashtagleri kullanmasını teşvik edecek ve erişiminizi artıracaktır. Bu da tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin satışa dönüşmesini kolaylaştırır. Hashtag kullanırken Facebook duvar yazılarına resim, grafik ve YouTube videoları ekleyebileceğinizi de hesaba katın. Hashtagler ile Facebook’ta daha çok kullanıcıya erişebilir ve viral pazarlama kampanyalarınızın gösterimini artırabilirsiniz.

d) Hashtagler geleneksel pazar araştırmalarının yerini tutmaz ama anlık ve özellikle kişiye özel kampanyalar için Facebook’taki trendleri takip etmenizi sağlar. Böylece mesajlarınızı günü gününe veya saati saatine değişen sosyal medya trendlerine göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca hashtagler müşterilerinize soru sormadan, onlara sıkıcı anketler göndermeden Facebook’tan bilgi toplamanızı da sağlar.

e) Bu da Facebook’ta marka iletişimi yöntemlerini değiştirecektir. Hashtagler sayesinde arkadaşlarınızın duvarında ve marka sayfanızda yapılan paylaşımlara yanıt vermekle sınırlı kalmazsınız. Bu sosyal grafiği bir de “alaka grafiğini” ekleyebilirsiniz. Böylece markanızın faaliyet alanına giren bütün yazışmaları görerek, sizi takip etmeyen bir kişiye de yanıt verebilirsiniz.

f) Şu anda müşteriler markanızın Facebook sayfası üzerinden size ulaşabiliyor. Hashtagler ise müşterilerin ürün ve hizmetlerinizi etiketler aracılığıyla kendi arkadaşlarına tanıtmasını sağlayacak. Örneğin sizin hashtaginizi kullanarak markanız hakkındaki izlenimlerini kendi çevrelerine aktarabilecekler. Öte yandan Facebook’ta ürün veya hizmetinizi öven mesajları görüp, bunları ileride tanıtım amacıyla kullanmanız daha büyük bir avantajdır. Burada potansiyel müşteri sayınızı artırmaktan söz ediyoruz.

 

swordHashtagler sayesinde, sosyal medya pazarlamacıları ”in” ve “out” hesabı yaparak, Facebook’ta neyin moda olduğunu ve hangi konuların modasının geçtiğini anlayabilecek, böylece daha etkili pazarlama kampanyaları geliştirebilecekler.

 

İki ucu keskin kılıç

Yazıyı bitirmeden önce kısa bir not: Hashtag olayını abartmayın. Sosyal medyada asıl farkı orijinal içerikle yaratırsınız. Hashtag kullanırken spamdan, kullanıcılara istenmeyen mesajlar göndermekten kaçınmanız gerek. Konunun özüne, bir kullanıcının sohbetine uygun hashtagler kullanırsanız müşteriler size saygı duyar. Onların sayfalarını istemedikleri tanıtım mesajlarıyla doldurursanız ürün ya da hizmetinizi inadına satın almazlar. Üstelik sizin hashtaginizi kullanarak markanız hakkındaki olumsuz görüşlerini bütün hedef kitlenize iletirler.

Örneğin geçen yıl McDonald’s, Twitter’dan #McDStories (Mc Donalds Hikayeleri) promosyonlu trendini satın aldı. Şirketin umudu hamburger hayranlarının Twitter’da bu hashtagi kullanarak, fast food ürünlerini ne kadar sevdiklerini anlatacaklarıydı. Öyle olmadı. Hashtag bir anda tanıtım etiketinden “kafa kırma etiketine” dönüştü (bashtag de diyebilirsiniz). İnsanlar diyabetten girdiler obeziteden çıktılar, GDO’lu tavuk yumurtaları, kanser yapan hamburgerler derken firmayı Twitter’da eleştiri yağmuruna tuttular. McDonald’s bu kampanyayı iki saat içinde kaldırdı ama hashtagi iptal edemediği için McDonalds’ı eleştirmek o gün Twitter’da trend topic oldu!

 

 

power to the people belt buckle 9097Egemenlik tüketicide

Bu durum markalar için ne anlama geliyor? Öncelikle online reklamcılık geleneksel reklamcılıktan farklıdır. Sosyal medyada güç He-Man’de değildir; güç sizdedir, bizdedir, yani tüketicidedir. Tüketiciyi memnun etmeyen kampanyalar başarısız olmakla kalmaz. Kızgın tüketici size sosyal medyada karşı karalama kampanyası açar. Bu yüzden hashtag kullanımında markaların dikkatli olması gerekiyor.

Eskiden Tıklama Başına Ödeme (PPC) reklamcılığı (Google Adwords, şerit reklamlar, arama motoru reklamları vb.) şirketlerin internette mesaj tekeli kurmasını sağlıyordu. Çünkü insanlar ben bu reklamı beğenmedim diye reklamınızın altına cevap yazamıyordu.

 

Şimdi öyle değil. Şimdi siz silseniz bile, şirketinizin Twitter hesabına mesaj atarlar ve bu mesajda hashtag kullanırlar. Eleştiri tweetlerini kullanıcıların kendi hesaplarından silemeyeceğiniz için eleştiri kampanyası Twitter’da dallanıp budaklanarak Kemal Sunal’ın ünlü filmindeki gulyabani olur.  Facebook’a hashtag desteği geldiğinde dikkatli olmazsanız, kılıcın keskin tarafı sizi de kesmeye başlayacak.

Artık kullanıcılar yalnızca beğenmedikleri ürünü satın almaktan vazgeçmiyor. Bir de internetten bu ürünü satın almayın diyor. Aslında, sosyal medya pazarlamasında potansiyel müşterilerinizle sohbet ediyor ve iyisiyle kötüsüyle dediklerini dinliyorsunuz. Ancak, bu sosyal medyada hashtag kullanmayacağınız anlamına gelmiyor. Hashtag kullanmalısınız, çünkü bu sayede sizi takip etmeyen tüketicilere ve rakibinizin ürünlerini satın alan müşterilere erişebilirsiniz.

 

 

images (2)Somut rakam vermek gerekirse: Promosyonlu Twitter’da trendlerin şirketlere geri dönüşüm oranı yüzde 3 ila 5’tir. Demek ki hashtagleriniz satışlarınızı yüzde 3-5 oranında artırma potansiyeline sahip bulunuyor. Tıklama başı reklamcılıkta ise bu oran yüzde 0,5 ile 1’dir. Öyleyse sosyal medya pazarlamasında hashtagler ile satış potansiyeliniz Adwords’den en az 5 kat yüksek.

Sözün özü zorla güzellik olmaz. Bunun yerine iyi bir gözlemci olmanız, hashtagleri yerinde ve zamanında kullanmanız satışlarınızı beklenmedik ölçüde artıracaktır. 🙂

 

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex