En Nadir Süper Kanlı Mavi Ay Bu Gece
|Geçen yılbaşında en nadir süper mavi kanlı ayı gördük; ama 21. yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulmasını bu gece göreceğiz. 1 saat 43 dakika ile yeni Kanlı Ay tutulması rekor kıracak ve yılbaşındaki süper mavi kanlı Ay’dan 27 dakika uzun sürecek. Siz de bugün Türkiye, Batı Afrika, Avrupa, Ortadoğu veya Hindistan’da bulunuyorsanız Kanlı Ay’ı görebileceksiniz.
Kızıl Ay
Ülkemizden de izlenebilecek bu tutulma saat 20.13’te başlayıp 28 Temmuz saat 02.30’a kadar devam edecek. 22.30-01.13 saatleri arasında ise tam tutulma başlangıcı-sonu olarak hesaplanan dilimlerde uydumuz Ay tümüyle kararacak ve tam tutulma da 23.22’de gerçekleşecek. Peki Ay gökyüzünde nasıl kan kırmızı oluyor? Yılbaşında yaztığım aşağıdaki yazıda okuyabilirsiniz:
31 Ocak gecesinde 150 yıldır görülmeyen nadir bir olay gerçekleşecek ve Süper Ay, Kanlı Ay ile Mavi Ay’ı aynı anda görülecek. Bu üç gök olayı da biricik uydumuz ve Ay tutulmasıyla ilgili. Peki Süper Kanlı Mavi Ay nedir ve gökyüzünde hangi bölgelerden izlenebilecek? Birlikte görelim.
Mavi Ayın iki çeşidi var
Birincisi Mevsimsel Mavi Ay ki bu, normalde üç dolunay görülen bir astronomi mevsiminde dördüncü dolunayın görülmesidir.
İkinci tür ise Aylık Mavi Ay ve bu da iki dolunay görülen bir takvim ayında gözlemlenen ikinci dolunay oluyor. Mavi her ay 2,5 yılda gözlemleniyor.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Gerçekten mavi ay var mı?
Uydumuz Ay’ın gece göğünde gerçekten mavi görünmesi çok nadir bir olay. Buna atmosferdeki toz parçacıkları ve duman partikülleri neden oluyor. Bunlar 0,7 mikron boyundan az büyük olduklarında kırmızı ışığı saçarak Ay’ın gökyüzünde mavi görünmesine yol açıyor.
Teknik adı Mie saçılımı olan bu olayı toz fırtınası, orman yangını veya volkanik püskürmelerden sonra görebiliyoruz. Örneğin Endonezya’daki Krakatoa yanardağı 1883 yılında püskürdüğünde, Meksika’daki El Chichon 1973’te patladığında ve 1980 St. Helen ile 1991 Pinatubo püskürmelerinde Mavi Ay gördük.
Kanlı Aya geçelim
Gökyüzünde tam ay tutulması yaşandığı zaman uydumuzu kızıl renkte görebiliyoruz. Bu durumda Ay yalnızca atmosfer tarafından filtre edilerek uzaya yansıtılan ikincil ışıkla aydınlanıyor. Tam tutulma sırasında direkt güneş ışığı kesiliyor.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Süper Ay
Ay eliptik yörüngede döndüğü için Dünya’ya uzaklığı 356 bin ila 406 bin km arasında değişiyor ve ortalama uzaklığı 384 bin km. Dünya’ya 391 bin km’den daha yakın olduğunda ise gökyüzünde görülen dolunaylar süper ay olarak adlandırılıyor. Bu sırada Ay gökyüzünde yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak oluyor.
Nitekim 14 Kasım 2016, saat 15.52’de Ay İstanbul’a 356.509 km uzaktan geçti ve o akşam Türkiye’deki en büyük dolunayı, yani en büyük süper ayı gözlemledik (Ay dolunay evresindeyken yüzeyinin yaklaşık yarısını gökyüzünde tepsi gibi görüyoruz).
Öyle ki bir daha Ay gökyüzünde bu kadar büyük olduğu zaman yapay zeka muhtemelen insan zekasını aşmış ve tekillik gelmiş olacak: 2034 (detayları En Süper Ay Ne Zaman yazısında okuyabilirsiniz).
İlgili yazı: Herkes Nerede? >> Fermi paradoksu ve dünya dışı uygarlıklar sorunu
Gelelim Süper Kanlı Mavi Ay’a
31 Ocak gece yarısından az önce gökyüzünde yine dolunay göreceğiz. Ancak, bu süper kanlı mavi ay olacak; yani süper ay, kanlı ay ve mavi ay aynı anda gerçekleşecek.
Elbette dolunayı her yerden görebileceksiniz; ama süper kanlı mavi ayı görmek için en uygun yerler Orta ve Doğu Asya, Endonezya, Yeni Zelanda ile Avustralya olacak. Doğrusu Okyanusya çok şanslı; çünkü bu olayı tekrar görene kadar 150 yıl geçecek (son kez 31 Mart 1866’da gördük).
İlgili yazı: Ay’a Gitmedik Komplo Teorilerini Çürüten 10 Kanıt
Ne kadar sürecek?
Süper kanlı mavi ay Avustralya saati ile 23.30’da 1 saat 16 dakika süreyle görülebilecek. Zaten bu tam ay tutulmasının süresi. Tam ay tutulması Dünyamız Güneş ile Ay arasına girdiği zaman yaşanıyor. Ay tutulmaları Dünyanın yuvarlak olduğunu gösteren bariz kanıtlar arasında yer alıyor.
Siz de Dünya’nın uydusu Ay hakkındaki 10 şaşırtıcı gerçeğe hemen ulaşabilir ve Ay’ın nasıl meydana geldiğini güncellenen Ay nasıl oluştu yazısında okuyabilirsiniz. Havaların açtığı şu günlerde hepinize iyi çalışmalar ve keyifli okumalar dilerim
sürekli takipteyim hocam güzel yazılarınız var